Kobe Bryant tripla duplája győzelmet ért

Vágólapra másolva!
2014.12.01. 09:03
null
Kobe Bryant (labdával) elérte a 6000 gólpasszos határt (Fotó: Reuters)
Hosszabbításban verte meg a Lakers a Torontót Kobe Bryant nagy meccsével, Wade és Anthony is jó játékkal tért vissza egymás ellen – a Miami örülhetett a végén az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) vasárnapi játéknapján. Könnyen nyert a Spurs és a Chicago is, szorosabban a Warriors és a Memphis, az Orlando viszont meglepetésgyőzelmet aratott Phoenixben – lássuk a részleteket!

Boston Celtics–San Antonio Spurs 89–111

Az utolsó negyedben kifulladt a Boston. Nagyjából fej-fej mellett haladtak a felek a teljes meccsen át, sőt, inkább a Boston vezetett egy-két ponttal. A harmadik negyed végén aztán már megindult a Spurs, a negyedik elején pedig egy 14-2-es etappal lerohanták a hazaiakat. Jeff Greenék teljesen lefagytak, szinte minden dobásukat elrontották, majd a már vesztett meccsen próbáltak kozmetikázni az utolsó két percben.

Nem volt fix vezér a Spursben. A meccset Diaw kezdett tarthatatlanul, fellépett mellé Duncan és Danny Green, majd Leonard is hamar tíz fölé jutott, amíg a Ginobili-Parker páros képtelen volt betalálni. A harmadik negyed végén aztán a francia irányító döntött úgy, hogy megszórja magát és folyamatosan vállalt, majd a negyedik elején Ginobili is futott egy ilyen etapot – hogy aztán a végén Baynes villanjon és jusson el 13 pontig 19 perc alatt.

Rondo pontjai hiányoztak. A Celtics irányítója mindössze két egységig jutott, így hiába a hat pattanó és tíz gólpassz, nem tudta húzni csapatát. Jeff Green próbálkozott több-kevesebb sikerrel, illetve a Turner-Bass páros tudott időszakokra előlépni a padról, de a gördülékeny csapatjáték mellett a vezér hiányzott, főleg az utolsó negyedben, amikor szintet lépett a Spurs.

A Celtics legjobb dobói: J. Green 16/3, Turner 12, Bradley 11/3
A Spurs legjobb dobói: D. Green 18/12, Diaw 15/9, Duncan 14

Brooklyn Nets–Chicago Bulls 84–102

Totális betli a Nets. Joe Johnson újabb tragikus előadása (3 pont, 1/7 mezőnyből) mellett Lopez sem tudott dominálni (11 pont, 2 lepattanó), de ma Deron Williams is sansztalanul kosárlabdázott (3/12 mezőnyből), a kulcsemberek ennyire borzalmas teljesítményét pedig senki nem tudta pótolni. A 2/14 tripla, a 40% alatti mezőnymutató, az 50-34-re bukott lepattanózás mind azt jelzik, hogy teljesen reménytelen meccset játszottak a hazaiak.

Gasol és Butler hozták a meccset. Jimmy Butler újabb parádés előadása 26 pontot (7/12 mezőnyből) hozott, folyamatosan támadta a gyűrűt (11/13 büntető), Bogdanovicék nem tudtak vele mit kezdeni – ugyanakkor védekezésben is megtette, amit kellett. Magasposzton Pau Gasol dominált, 12 dobásából 9 célt ért, 25 pontig jutott 13 lepattanó mellett, megfogta Lopezt, tökéletesen ellensúlyozta Noah gyengébb napját. Ráadásul Mirotic ismét jól pótolta Gibsont (12 pont, 12 lepattanó, 3/5 mezőnyből), Derrick Rose csendesebb estéje sem számított (14 pont 12 dobásból, 4 eladott labda).

Otthon, édes otthon. A Chicago egy 17-4-es futással végleg lezárta a meccset a harmadik negyedben, a záró etap már jórészt tét nélküli volt – rá is fér a pihenés a Bikákra, hiszen zsinórban hét idegenbeli meccset vívtak. Ezen a túrán 4-3-ra végeztek és a Rose-Gasol páros visszatérésével kijöttek a korábbi gödörből, most végre hazatérhetnek, majd kedden a Dallas látogat hozzájuk rangadózni.

A Nets legjobb dobói: Bogdanovic 13/3, Jack 12, Lopez 11
A Bulls legjobb dobói: Butler 26/3, Gasol 25, Rose 14/6

Detroit Pistons–Golden State Warriors 93–104

Bukott a Pistons triója. A Detroit belső hármasát szétszedte Van Gundy, Monroe a padról érkezett, de ez sem működött a gyorsabb és alacsonyabb Warriors ellen. A három nagyember 12/38-at dobott mezőnyből, a Pistons pedig borzalmas, 30%-os hatékonyságot produkált a festékből – ha az erősséged lesz a legnagyobb hátrányod, sok jóra ne számíts. Jennings és Caldwell-Pope révén ennek ellenére elkerülték a kiütést, sőt, igazából csak a második negyedet bukták el nagyon. Mindenesetre Drummondék katasztrófája 36%-os mezőnymutatót hozott csapaszinten, ami ráadásul az első félidőben még csak 27% volt...

Green nagy estéje. Draymond Greent, aki a Pistons csarnokától egy órányira nőtt fel, hangos ovációval köszöntötte a közönség a meccs előtt, majd elcsendesedett, amikor az erőcsatár karriercsúcsot jelentő öt hármast emelt be és húsz ponttal a csapat legeredményesebbjeként zárt. „Nem jött ki az állat" egyébként a Warriorsból, Steph Curry 16 ponttal és tíz gólpasszal (plusz némi bokaproblémával) fejezte be a meccset, de igazából senki nem szórta meg magát, a remek második negyed után őrizték az előnyt. Ezzel a sikerrel egyébként 5-0-ra hozták idegenbeli túrájukat, ami óriási fegyvertény – a Pistons viszont zsinórban nyolcadik vereségét szenvedte el.

A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 23/12, Jennings 22/9, Smith
A Warriors legjobb dobói: Green 20/15, Curry 16/3, Thompson 15/6

Sacramento Kings–Memphis Grizzlies 85–97

Későn rohamozott a Kings. Gyakorlatilag végig a Memphis irányított, a második negyedben már húsz ponttal is vezettek a vendégek, de visszakapaszkodott a Sacramento. A harmadik negyed végén megindították a felzárkózást, Reggie Evans faultgondokba taszította Marc Gasolt és egészen 79-76-ra közelítették meg a Grizzliest, innen azonban egy 19-6-os etapot futottak Randolph-ék és lezárták a találkozót.

Evans próbálta pótolni Cousinst. A Kings legjobb játékosa nélkül állt ki, a center helyén kezdő Hollins pont nélkül zárt – de Thompson sem tudott érdemben hozzátenni. Mike Malone a veterán Evanst dobta be a padról, akinek ezúttal kijött a lépés, 17 pontja mellé húsz lepattanót gyűjtött be és harcossága feltüzelte csapatát. Mellette Gay (20 pont) és McLemore (18 pont) is csipkedte magát, de a 23 eladott labdát nem tudták kiküszöbölni, kintről egyetlen egyszer találtak be (a Memphis is csak háromszor), így kevésnek bizonyultak.

A Kings legjobb dobói: Gay 20, McLemore 18/3, Evans 17
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 22, Gasol 18, Allen 13

New York Knicks–Miami Heat 79–86

Nem tört meg a Heat. Hamar elléptek a floridaiak, 16 ponttal is vezettek, majd a negyedik negyed elejére felzárkózott a New York, mindössze két pont volt a különbség. Innen aztán Wade zsinórban berámolt 12 pontot és újra elléptek a vendégek, hogy a hajrára megint egyetlen labdára közelítsen a Knicks – az utolsó percre fordulva aztán Bosh triplája eldöntötte a mérkőzést.

Wade és Anthony is frissen tért vissza. A dobóhátvéd hét meccset hagyott ki sérülés miatt, ma viszont úgy tűnt, hogy jó állapotban van: 27 pontot szórt, amelyből ráadásul 13-at az utolsó negyedben ért el. 18 dobásából 11 célt ért, öt lepattanót és öt gólpasszt is jegyzett, gyenge büntetőzése és hét eladott labdája viszont jelezte, hogy van rajta még némi rozsda. A Knicks kiscsatára 31 ponttal húzta csapatát, rengeteget vállalt, de sokat rontott (11/26 mezőnyből), védekezésben is aktív volt és leszedett nyolc pattanót is. Viszont rajta kívül csak Stoudemire tudott érvényesülni, kettejük ötven pontján felül alig-alig talált be más.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 31/3, Stoudemire 19, Calderon 9/3
A Heat legjobb dobói: Wade 27, Bosh 20/6, Deng 10

Phoenix Suns–Orlando Magic 90–93

A Suns nem volt önmaga. A liga egyik leggyorsabban játszó alakulata a Phoenix, ma viszont hibát hibára halmoztak – összesen 19 alkalommal adták el a labdát, és alig 40 százalékkal dobtak mezőnyből. Goran Dragic (22 pont, 8 pattanó, 4 gólpassz) és a kis híján tripla-duplázó Markieff Morris (18 pont, 10 pattanó, 7 gólpassz) dicsérhető – valamint Miles Plumlee, aki 6/6-os mezőnnyel jutott 12 pontig, és kiválóan lassította le az ellenfél dupla-dupla gépét, Nikola Vucsevicset (18 pont, 8 pattanó, 4 eladott labda).

A Magic majdnem elszórakozta. Zsinórban 4 vereség után nyert az Orlando, és egészen a 4. negyed közepéig azt játszották, amiben jók: brusztoltak, hajtottak – ennek köszönhetően vezettek 77-62-re. Itt azonban valami megtört, a Suns 80-83-ra zárkózott, és csak nagy nehézségek árán, illetve némi szerencsével állították meg őket. Nikola Vucsevics ugyanis valószínűleg lépéshibát követett el, a bírók azonban nem fújták le – ezzel a kosárral lett 80-85, majd rögtön 80-86, miután Jeff Hornacek technikait érően reklamálta meg az esetet. A végén is maradt izgalom, két Suns-hármas is beesett az utolsó pillanatokban, de az egyenlítésre már nem maradt ideje a Phoenixnek.

GERALD GREEN MAGÁNAK ADOTT ASSZISZTOT A PALÁNK SEGÍTSÉGÉVEL

Erre lehet építeni. A Magicbe visszatért Evan Fournier, és a dobóhátvéd Victor Oladipóval, illetve a padról beszálló újonccal, Elfrid Paytonnal nagyszerűen oldotta meg a Suns hátvédjeinek levédését. Hiába adott el 22 labdát a Magic, ezeket a Phoenix képtelen volt gyors pontokra váltani, ráadásul Tobias Harrisre egyszerűen nem volt opciójuk sem védő, sem támadóoldalon – amikor nagyon kellett, a kiscsatár rendre betalált.

A Suns legjobb dobói: G. Dragic 22/9, Mark. Morris 18, Bledsoe 13/3.
A Magic legjobb dobói: Harris 21/3, Vucsevics 18, Fournier 15/6.

Portland Trail Blazers–Minnesota Timberwolves 107–93

Egy negyedre volt jó a Wolves. A vendégek az elején még vezettek, de a második negyedtől a hazai csapat átvette a program irányítását, és sima győzelmet aratott. A negyedik negyedben az addig is jól játszó Shabazz Muhammad megszórta magát, és Thaddeus Young is kozmetikázta kicsit a dobóstatisztikáját, de komolyabb veszélyt nem jelentettek a Portlandre.

Wes Matthews beindult. A kritikus 3. negyedben 12 pontot szórt be a hátvéd, nagyot segítve ezzel az egyébként nem jól játszó csapatán. Lillard és Batum összesen 2/15-tel dobott a triplavonal mögül, a büntetők sem úgy estek be, ahogy szoktak - szerencsére az erőcsatár Aldridge hozta magát (26 pont 11/17-es mezőnnyel, 15 lepattanó), a kispadról pedig Steve Blake 7 gólpasszal, Crabbe az ezen az estén hiánycikknek számító 3 triplával jelentkezett.

A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 26, Matthews 23/18, Lillard 17/3.
A Timberwolves legjobb dobói: Muhammad 28, Williams 21/3, Young 14.

Los Angeles Lakers–Toronto Raptors 129–122 – hosszabbítás után

Bryant: nagy számok, Lakers: győzelem. A kettő idén jellemzően nem jár együtt, ma viszont a kivételek napja volt. A Lakers legendája elérte a 6000 gólpasszos határt, egyúttal karrierje 20. tripla-dupláját is megszerezte (31 pont, 12 gólpassz, 11 lepattanó).

Szerencsés végjáték. A Lakersben nem csak Bryant villogott, Nick Young 20 pontot termelt (közte 5 hármast), Jordan Hill dupla-duplázott (16 pont, 12 pattanó), Carlos Boozer majdnem (18 pont, 9 pattanó). Összesen heten érték el a 10 pontos határt, a végén pedig kis szerencséjük is volt. Bryant 35 másodperccel a vége előtt egálnál kihagyott egy büntetőt, majd a túloldalon Kyle Lowry követett el támadóhibát. Az utolsó támadásnál Bryant ziccerét Valanciunas blokkolta – de a hosszabbításban már nem volt pardon. 110-110-nél Wes Johnson hármasa adta meg a kezdőlökést, majd Bryant 2+1-es játéka után eldőltek az érdemi kérdések.

Hiányzott DeRozan. A Raptors All-Star dobóhátvédje mindkét oldalon kellett volna, sajnos azonban még hetekig (lehet, hogy hónapokig) nem játszhat súlyos ágyéksérülés miatt. Greivis Vasquez kezdett a helyén, a 19 pont 50 százalékos hatékonysággal jól mutat, de magában a játékban közel sem volt ekkora faktor a venezuelai. A padról érkező Lou Williams nem találta a dobásait (5/17), Jonas Valanciunast pedig labdákkal nem nagyon találták a társak, így fokozatosan szorult ki a Toronto játéka a periméterre. Mégis lett volna esélyük, mert a rendes játékidőben Lowry és Ross támadásban jó tempót adott nekik – a végjáték viszont most nagyon nem jött össze, DeRozan szerepét senkinek nem sikerült átvennie.

A Lakers legjobb dobói: Bryant 31, N. Young 20/15, Boozer 18.
A Raptors legjobb dobói: Lowry 29/3, Ross 20/12, Williams 19/9, Vasquez 19/3.

NBA, ALAPSZAKASZ
Boston Celtics–San Antonio Spurs 89–111
Brooklyn Nets–Chicago Bulls 84–102
Detroit Pistons–Golden State Warriors 93–104
Sacramento Kings–Memphis Grizzlies 85–97
New York Knicks–Miami Heat 79–86
Phoenix Suns–Orlando Magic 90–93
Portland Trail Blazers–Minnesota Timberwolves 107–93
Los Angeles Lakers–Toronto Raptors 129–122 – hosszabbítás után

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik