Kiállítás, sérülés, tripla dupla Balltól: győzött a Lakers

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.11.20. 09:02
null
A Lakers lubickolt ezen a találkozón (Fotó: Twitter)
Eseménydús találkozót húzott be a Lakers az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában ma hajnalban: a Denver két legjobb játékosát és vezetőedzőjét is elveszítette, míg az arany-liláknál Lonzo Ball tripla duplát gyártott. Nagy meccset nyert a Detroit Minnesotában, Steph Curry 39 pontjával győzött a Warriors, remekelt a Pacers, nyerni tudott a Suns és a Raptors.

 

Toronto Raptors–Washington Wizards 100–91

DeRozan jelentette a különbséget. Jól elvette egymás támadójátékát a két csapat, de a hazaiak dobógépét nem lehetett levédekeznI: folyamatosan ültek a betörései, a középtávolijai, végül 33 ponttal (15/26 mezőnyből), 8 lepattanóval és 6 gólpasszal zárt, az ő kosarai emelték ellenfele fölé a Torontót. A hazaiak a meccs nagy részében pár ponttal előrébb jártak, a záró etapban pedig már kontrollálták az eredmény alakulását, nekik kedvezett jobban az, hogy a pontzáporos első félidő után inkább a védekezés került előtérbe. A gyenge triplázást a festékből (50-34-re nyertek innen) ellensúlyozták és végül újabb fontos győzelmet arattak, sorozatban a negyediket és visszavágtak a Washingtonnak a korábbi vereségért.

Wall nélkül. Térdsérülése miatt kiülte ezt a találkozót a Washington vezére és a második félidőben már nagyon hiányzott az ő játéka - addig megvolt a lendület, Bradley Beal hozta a pontokat, a Frazier, Gortat páros pedig kiosztott tizenöt gólpasszt, igyekezett előkészíteni a helyzeteket. Emellett azonban az eladott labdák is jöttek, elvesztették a lepattanózást és a Raptors aktív védekezése (8 labdaszerzés, 7 blokk) egyre nagyobb problémát okozott, ráadásul a túloldalon DeRozant képtelenek voltak megfogni – a negyedik negyedre kifulladtak, ott már csak tizenöt pontot tudtak dobni és nem volt erejük megfordítani a meccset. A fővárosiak az újabb vereséget követően Milwaukee-ba látogatnak.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 33/6, Miles 12/9, Lowry 10/3, VanVleet 10/6
A Wizards legjobb dobói: Beal 27/15, Porter 15/6, Gortat 12

Miami Heat–Indiana Pacers 95–120

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Elrohant a meccsel a Pacers. Az első félidőben is a vendégek kedve szerint alakult a meccs, gyors, pontzáporos első két negyedet játszottak a felek, de ekkor még csak három ponttal vezettek Oladipóék. A fordulás után azonban nagyon hamar eldöntötték a találkozót, nyolc perc alatt mentek egy 19-4-et, majd a játékrész végéig már a húsz egységet is elkerülte a különbség - remek ritmusban játszott, extrán dobott és állva hagyta ellenfelét az Indiana. Ki kell emelni Myles Turnert (25 pont, 11/14 mezőnyből, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 4 blokk) és Bojan Bogdanovicot (26 pont, 6/10 tripla), ezúttal ők álltak a Pacers élére, vezérletükkel három év után tudott ismét ebben a csarnokban nyerni a társaság és sorozatban harmadik győzelmével ismét 50% fölé javította a mérlegét.

Nincsenek válaszok. Erik Spoelstra nem tudott mit mondani a mérkőzés végén, csak annyit, hogy bár egyelőre nem érti a helyzetet, de megígéri, hogy találnak rá megoldást – itt főleg a 120 kapott pontra gondolt, de a 7–9-cel álló Heatnél több dologról is érdemes szót ejteni. Ezúttal nyilvánvalóan a védekezés esett szét, de az sem férhet bele, hogy Dion Waiters 0/10-es mezőnymutatót produkáljon, illetve hogy Goran Dragic is eltűnjön, ráadásul Hassan Whiteside se dominált úgy Turnerék ellen, ahogy arra szükség lett volna. A kezdőötösök csatáját 90-44-re nyerte a Pacers, nem nagyon lehetett kérdés - a floridaiak most a Bostont fogadják, nincsenek könnyű helyzetben.

A Heat legjobb dobói: Ellington 21/21, Richardson 15/3, Whiteside 15
A Pacers legjobb dobói: Bogdanovic 26/18, Turner 25/6, Oladipo 15/3

Brooklyn Nets–Golden State Warriors 111–118

Curry túlpörgött. Kevin Durant kiülte ezt a találkozót a címvédőnél és bár a helyén kezdő Omri Casspi jól mozgott (12 pont, 8 lepattanó, 2 blokk), a támadójátékot Steph Curry vette a kezébe: a kétszeres MVP 39 ponttal (14/24 mezőnyből), 11 lepattanóval, valamint 7 gólpasszal húzta csapatát és rá építve közel harminc ponttal is vezetett már a Warriors. Curry azonban eléggé túlpörgött a második félidőben, egyre többet hibázott, eladott hét labdát, majd a hajrában két buta faulttal kipontozta magát - pedig eddigre már rohamozott a Nets és öt pontra csökkentette tetemes hátrányát. A végén így elő kellett lépnie Klay Thompsonnak, aki egymás után két triplával, majd két büntetővel nyugtatta meg a vendégeket, ez pedig már elégnek bizonyult a győzelemhez - ugyan a vége sokkal szorosabb lett, mint ahogy az a meccs során tűnt, így is hozta a kötelezőt a Golden State.

Megpróbálta a Nets. 78–50-ről kapaszkodtak vissza a hazaiak és rohanták szét a leeresztő Warriorst, a harmadik negyed végére megfelezték a távolságot, majd a záró etapban futottak még egy 14–3-at, ezzel teljesen nyílttá tették a mérkőzést. A hajrában azonban még egyszer megrázta magát a GSW, amire már nem tudott válaszolni a Brooklyn, amely hiába küzdött nagyot, nem tudta megcsinálni a bravúrt - pedig Crabbe (25 pont, 6/11 tripla) és Dinwiddie (21 pont, 8 gólpassz) mellett remekelt Carroll és Hollis-Jefferson is. A 6-10-re álló Atkinson-legénység most a Clevelanddel találkozik, borzalmasan nehéz a gárda sorsolása novemberben.

A Nets legjobb dobói: Crabbe 25/18, Dinwiddie 21/6, Hollis-Jefferson 16/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 39/12, Thompson 23/3, Casspi 12, Iguodala 12/6

Minnesota Timberwolves–Detroit Pistons 97-–100

A Pistonsé lett a végjáték. Ez három negyeden keresztül nem a vendégek meccse volt, inkább a Minnesota volt fölényben, de a végjáték már a Detroitról szólt: az együttes ledolgozta tíz pont feletti hátrányát, majd az utolsó két percben több clutch dobással megnyerte a mérkőzést. A vezér Reggie Jackson volt, aki 93–92-es Wolves-vezetés után három támadásból három duplát süllyesztett el és húsz másodperccel a vége előtt hárompontos előnyhöz juttatta csapatát, majd az együttes megköszönte Jimmy Butlernek, hogy elrontotta az egyenlítőnek szánt büntetőt, Tobias Harris pedig nem hibázott a vonalról – ez volt az utolsó szó, így nagy győzelmet aratott a Detroit. Jackson egyébként az utolsó bő öt percben kilenc pontot és négy gólpasszt jegyzett, minden detroiti kosárban benne volt vagy így, vagy úgy, de ki kell emelnünk a könyöksérüléssel bajlódva is remeklő (20 pont, 16 lepattanó, 4 gólpassz) Andre Drummondot is – Van Gundy alakulata most a Clevelandet fogadja, újabb rangadóra készülhet.

Ez ott volt a Minnesota kezében. A negyedik negyedben eléggé visszaestek a hazaiak, addig nagyjából kontrollálták a találkozót, ott viszont már csak 6/17-et dobtak mezőnyből, a parádézó (26 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 5 labdaszerzés) Jimmy Butlernek egyetlen mezőnykísérlete és három büntetője volt ebben az időszakban, nem játszottak jól. Butler ráadásul hat másodperccel a vége előtt clutch helyzetben hibázott a vonalról, ami végül a meccsbe került számukra, igaz, nem sokkal korábban Wiggins is kihagyott egy büntetőt szintén kulcsszituációban – ezek a hibák, kiegészítve a felpuhuló védekezéssel végül vereséget eredményeztek.

A Timberwolves legjobb dobói: Butler 26/6, Wiggins 24, Towns 16/6
A Pistons legjobb dobói: Drummond 20, Harris 18/6, Bradley 18/6

Phoenix Suns–Chicago Bulls 113–105

Addig jár a labda, amíg nem szottyan. Nagyon szépen és sokat passzoltak most a hazaiak, már az előző két találkozójukon is rendre megkeresték az üres embert és most is ez volt a helyzet – végül szezoncsúcsot jelentő 32 gólpasszal zártak mindössze tizenegy eladott labda mellett, ráadásul hatan is elérték a tízpontos határt. Ugyan TJ Warren (27 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) egyénileg is kiemelhető, de most a kollektív csapatmunka vezetett eredményre, volt egy időszak, amikor a cseresor sorozatban 24 pontot szórt, mindenki hozzátette a magáét - végül aztán a szoros végjátékban is ők maradtak nyugodtabbak, az egypontos különbségről indult negyedik negyedben felül tudtak kerekedni. Az együttes sorozatban második sikerével megelőzte a Clipperst és jelenleg ugyanannyi győzelme van, mint a Memphisnek, a Thundernek, a Jazznek és a Lakersnek.

A végére elfáradt a Bulls. A parádézó újonc, Lauri Markkanen (26 pont, 13 lepattanó, 10/18 mezőnyből, 4/9 tripla) vezetésével előnyben volt a harmadik negyed hajrájában a Chicago, de itt megtört valami, elillant az ötpontos fór, majd a záró etap első felében már egyértelműen a Suns irányított - eléggé kifulladtak a vendégek, sem elöl, sem hátul nem tudták tartani a lépést. A hajrában még egyszer felszívták magukat, de Kris Dunn kulcshelyzetben kidobta a labdát a pályáról, pedig ketten is üresen várták azt, itt ment el az utolsó esély – a végjátékot a Phoenix bírta jobban, így Lopezék nem tudtak győzelmi szériát építeni a Hornets elleni sikert követően.

A Suns legjobb dobói: Warren 27, Booker 15/6, James 15
A Bulls legjobb dobói: Markkanen 26/12, Dunn 17/3, R. Lopez 16

Los Angeles Lakers–Denver Nuggets 127–109

Malone, Jokics és Millsap nélkül. Ugyan már az első negyedet is hat ponttal nyerte a Lakers, a találkozó akkor került igazán a hazaiak kezébe, amikor a vendégek elvesztették két legjobbjukat és vezetőedzőjüket a második játékrészben: Paul Millsap csuklósérüléssel dőlt ki ekkor, Nikola Jokicsot és Michael Malone-t pedig kiállították, amikor „harciasan" vitattak egy játékvezetői ítéletet. Innen nem igazán tudta magát összekapni a Nuggets, a nagyszünetben már húsz pont felett járt a gárda hátránya és bár a fordulás után valamelyest javultak, érdemi veszélyt már nem jelentettek a Lakersre – fájó vereséget szenvedtek el, ami még fájóbb lehet Millsap sérülésétől függően...

A Lakers élvezte a helyzetet. Lubickolt ezen a találkozón Luke Walton együttese, Lonzo Ball pedig idei második tripla dupláját mutatta be – 16 lepattanója ráadásul idei NBA-csúcs az újoncokat tekintve, ami nagy szó, tekintve hogy Ball irányító. Most jól használta a fegyvereit, szépen mozgatta csapatát, kintről és bentről is sorozatosan megvoltak a jó helyzetek és a társaság végül 53%-os mezőnymutatóval, valamint 36 gólpasszal zárt – könnyedén győzte le a frusztrált Denvert, ezzel a sikerrel pedig továbbra is harcban van a playoff-helyekért.

A Lakers legjobb dobói: Randle 24/3, B. Lopez 21, Clarkson 18
A Nuggets legjobb dobói: Harris 20/12, Chandler 17/9, Barton 12/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Toronto Raptors
–Washington Wizards 100–91
Miami Heat–Indiana Pacers 95–120
Brooklyn Nets–Golden State Warriors 111–118
Minnesota Timberwolves–Detroit Pistons 97–100
Phoenix Suns–Chicago Bulls 113–105
Los Angeles Lakers–Denver Nuggets 127–109

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik