Jokics parádéjával nyert a ligaelső Toronto otthonában a Denver

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.12.04. 09:13
null
Nikola Jokics parádézott, a Nuggets legyőzte a Raptorst (Fotó: Getty Images)
Az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) két legjobb mérlegével bíró csapata találkozott ma hajnalban Torontóban, és a második helyezett Denver Nikola Jokics tripla-duplájával elvitte a győzelmet a Raptors otthonából, a kanadaiak ezzel sorozatban nyolc siker után kaptak ki. Nagy csatában nyert a Clippers New Orleansban, simán verte a Detroitot a száguldó Thunder, nem hibázott a Warriors, idegenben győzött a Washington és a Cleveland, a Houston viszont összesen kilenc pontot tudott dobni az utolsó negyedben Minnesotában.

 

Detroit Pistons–Oklahoma City Thunder 83–110

Oktatott a Thunder. Bemutatót tartott védekezésből a vendégcsapat, Billy Donovan alakulata az első perctől kezdve rendkívül agresszíven kosárlabdázott hátul és gyorsabbnak, fizikálisabbnak bizonyult, mint ellenfele - ennek megfelelően darabokra tördelte a Detroit játékát. Az első félidőben meg is volt már a tízpontos előny, majd a harmadik negyedben támadásban is feljebb kapcsolt az OKC Russell Westbrook (18 pont, 6-6 lepattanó és gólpassz), valamint Steven Adams (21 pont, 7/8 mezőnyből) vezetésével, ezt a játékrészt 37–19-re nyerték meg és innentől nem volt miről beszélni, kiütés lett a vége – a záró etapban a pihenésre is jutott már idő, csak Paul George érte el náluk a 30 játékpercet. A Thunder ezzel sorozatban harmadszor nyert, összességében a 0–4-es rajt óta 15–3-ban van és már egyértelműen a liga legjobb védekezésével büszkélkedhet, úgyhogy magabiztosan utazhat tovább Brooklynba is.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Nem talált megoldást a Pistons. Lassabban és körülményesebben játszott ezen az estén a Detroit, a Thunder tökéletesen duplázta be folyamatosan Blake Griffint és szintén tökéletesen forgott körbe, amikor az erőcsatár megpróbálta kijátszani a labdát, úgyhogy gyakorlatilag alig tudtak érdemi helyzeteket kreálni támadásban. Griffin azért így is összeszedett húsz pontot, de Andre Drummond eltűnt (13 pont, 6 lepattanó), a többiekről pedig szót ejteni sem érdemes, az egész találkozó folyamán szenvedtek és képtelenek voltak kiszabadulni a szorításból. A vége csúnya vereség lett, de a detroiti közönség reakciója talán még így is túlzó, hiszen évek óta nem látott jó formát mutat mostanában a gárda, zsinórban öt győzelemből érkezett, megverte a GSW-t, erre most a második félidőben elkezdett pfújolni az aréna...

A Pistons legjobb dobói: Griffin 20/9, Drummond 13, Leuer 12
A Thunder legjobb dobói: Adams 21, Westbrook 18/6, George 17/6

Atlanta Hawks–Golden State Warriors 111–128

Curry megalapozta. Természetesen kötelező meccs volt ez a Warriors számára és a hosszabb kihagyása után második mérkőzését játszó Steph Curry nem is bízta a véletlenre a dolgot, már az első negyedben megpróbálta eldönteni a győztes kilétét: egymaga 18 pontot szórt a nyitó játékrészben, 6/6 jó dobással, közte 4/4 triplával kezdett és 18–17-re túldobta az Atlantát ebben az időszakban. A GSW összességében 34–17-tel nyitott és innentől nem nagyon voltak már gondjai, nem ütötte ki a hazaiakat, de nem is adott nekik érdemi esélyt és végül sima győzelmet aratott – Curry 30 pontig jutott, Kevin Durant mindenben benne volt (28 pont, 10/13 mezőnyből, 5 lepattanó, 8 gólpassz) és Klay Thompson (27 pont, 10/19 mezőnyből, 8 lepattanó) is jól játszott, így nem forgott veszélyben a sikerük. A címvédő két vereség után újra nyert, az utóbbi tíz meccséből negyedszer tudott győzni, idegenben pedig zsinórban hat vereség után könyvelhetett el egy sikert.

Ez volt a maximum a Hawkstól. 20 százalék alatti triplázással, 18 eladott labdával és egyetlen jó egyéni teljesítménnyel (John Collins 24 pontot és 11 lepattanót szállított 11/14-es mezőnymutatóval) nem nagyon lehetett esélye a hazai csapatnak, az a csoda, hogy csak 17 ponttal kapott ki, tekintve hogy a GSW 58.5 százalékkal dobott mezőnyből és 54.2 százalékkal távolról. Trae Young ismét nem váltotta meg a világot (20 pont, 8/20 mezőnyből, 0/5 tripla, 3 gólpassz, 7 eladott labda), DeAndre Bembry pillanatok alatt beütött négy faultot Duranten, Taurean Prince pedig megsérült: Shaun Livingston állt alá dobás közben, kiment a bokája, az öltözőbe sántikált, majd mankóval ment haza, nem nézett ki jól az eset. Ez még a sima vereségnél is jobban fájhat az Atlantának, bár a röntgen negatív lett, ma megy MRI-re, utána többet tudhatunk majd.

A Hawks legjobb dobói: Collins 24, Young 20, Prince 14/9, Lin 14
A Warriors legjobb dobói: Curry 30/18, Durant 28/3, Thompson 27/9

Brooklyn Nets–Cleveland Cavaliers 97–99

Burksnek máris van meccsnyerője. Még egy hete sincs, hogy Clevelandbe cserélte a Jazz Alec Burksöt, de máris szállított egy győzelmet új csapatának: alig három másodperccel a vége előtt egy remek olvasást követően betört, eljutott a gyűrűig, majd zsákolt, erre pedig már nem tudott válaszolni a Brooklyn. Összességében sem játszott most rosszul a Cavs, többnyire jól védekezett, támadásban pedig nem csinált nagy butaságokat, amennyi tűzerő volt a vendégekben, azt próbálták kiaknázni és hat perccel a vége előtt már 11 ponttal vezettek, úgy tűnt, hogy behúzzák a találkozót. Innen azonban visszajött még a Nets, 18 másodperccel az órán egy támadópattanóval kiegyenlített, de az utolsó támadásnál Burks kihasználta azt az egy ütemet, amikor még váltásban volt a Brooklyn és megbüntette azt egy zsákolással – mindössze ötödször nyert idén a Cavs, idegenben pedig másodszor, úgyhogy megelőzte a Chicagót, az Atlantát és a Phoenixet.

Megint elbukott a brooklyni téglagyár. Pocsékul kosárlabdázott a Nets, 40 százalék alatt dobtak mezőnyből a hazaiak, hiába emeltek rá 40 triplát, annak csak a 25 százalékát küldték a gyűrűbe és még a büntetőket is csak 56 százalékkal dobták – D'Angelo Russell egymaga 13/31-es mezőnymutatóval zárt, nagyon sok rossz döntést hoztak és rengeteg téglát hajítottak el. Ennek ellenére volt esélyük a győzelemre (de minimum a hosszabbításra) a végén, azonban ahogy azt már megszokhattuk, minden szoros végjátékot képesek elveszteni, így történt ez most is – zsinórban hetedszer kaptak ki, otthon pedig november 4-e óta, éppen egy hónapja nem tudnak nyerni...

A Nets legjobb dobói: Russell 30/12, Dinwiddie 18/12, Kurucs 12
A Cavaliers legjobb dobói: Clarkson 20/3, Thompson 19, Sexton 15/3

New York Knicks–Washington Wizards 107–110

A második félidő a Washingtoné volt. Az első két negyedben úgy tűnt, hogy a „szokásos” idegenbeli formáját hozza a Wizards, azért kapaszkodtak a fővárosiak, hogy valahogy tíz ponton belül legyenek még a nagyszünetben, de a fordulást követően valósággal kirobbantak az öltözőből: a harmadik negyedet egy 28–8-as futással kezdték és elöl-hátul messze a Knicks fölé nőttek. Az itt kiharcolt előnyükből ugyan adtak le később, de a záró etapban még egyszer meg tudták rázni magukat és 88–84 után egy 17–5-öt repesztettek, ezzel pedig megroppantották ellenfelüket – innentől már csak a végeredmény volt kérdéses, bár azt ismét szorossá tudta tenni a New York. A Washington egyébként úgy rohant át ellenfelén a harmadik negyedben, hogy 60 százalékkal célzott mezőnyből és egyetlen büntetőt sem harcolt ki, összeségében pedig ugyan nem dobott igazán jól a Wall-Beal páros, de csak hozzátett 45 pontot és 22 gólpasszt, a pontos dobásokat pedig hozta a 15–21 pont között szerző Oubre, Morris és Porter. Scott Brooks legénysége ezzel bizonyította, hogy idegenben sem lehet most már leírni és megszerezte harmadik idei sikerét vendégként.

Most erre volt lehetőség. Ezúttal sem érheti különösebb kritika a New Yorkot, a hazaiak egyáltalán nem adták fel és amit lehetett, azt akarattal pótolták, ezt bizonyítja az 55–38-ra megnyert lepattanózás és a 19 leszedett támadópattanó is – a harmadik negyed első részében azonban kicsit elaludtak, a belendülő Wizards pedig onnantól már érvényesítette a tehetségbeli fölényét. Dave Fizdale azt mondta, hogy büszke csapatára amiatt, hogy még a legvégén is nagyot küzdött és izgalmassá tette a hajrát, Enes Kanter viszont úgy fogalmazott, hogy nem álltak készen a harmadik negyedben, a Wizards játszott nagyobb energiával, ez pedig a részükről nem férhetett bele.

A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 20/12, Dotson 17/9, Mudiay 16/6
A Wizards legjobb dobói: Beal 27/6, Oubre Jr. 21/15, Wall 18/3, Morris 18/3

Toronto Raptors–Denver Nuggets 103–106

Jokics dominált, a Nuggets megállította a ligaelsőt. Nem nagyon volt olyan helyzet ezen a találkozón, amit Nikola Jokics ne tudott volna megoldani, a Denver centere rendkívül hatékonyan dolgozott, bármilyen nyomást helyezett rá a Raptors, megtalálta a legjobb megoldást és 23 ponttal, 11 lepattanóval, valamint 15 gólpasszal tripla-duplázott, ami egészen szenzációs teljesítmény centerként – ráadásul a dobásai is ültek, 8/13-mal zárt mezőnyből. Mellette Jamal Murray (21 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) is nagyon igyekezett, a padról Malik Beasley szórt be 15 pontot és 3/3 triplát, így most még azt is elbírták a Raptors otthonában, hogy Gary Harris alig kilenc percet tudott játszani csípősérülése miatt. A vendégek a nagyszünetben már 12 ponttal vezettek, nagyszerűen védekeztek, ráerőltették akaratukat ellenfelükre és ugyan a meccs utolsó percében fordított a Raptors, Jokics megoldotta, amit meg kellett: előbb bevert egy clutch duplát, majd 103–103 után, az utolsó hét másodpercben 3/3 büntetőt süllyesztett el, ezzel megnyerte a meccset csapatának. A korábban komolyabb gödörben lévő Denver így zsinórban hatodik győzelmét húzta be és holtversenyben a második helyen áll az egész ligát tekintve.

Nem tudta megoldani a végét a Toronto. Visszakapaszkodott tíz pont feletti hátrányából a Raptors a hajrára, Kawhi Leonard az utolsó percben a vezetést jelentő kosarat is elsüllyesztette, de a kulcsjátékokat nem tudta megcsinálni a társaság - Danny Green döntő helyzetben dobott mellé egymás után két triplát, majd az utolsó hét másodpercben, Leonard egyenlítő kosarát követően Ibakára egy labdától távol eső faultot fújtak be, Leonard pedig 104–103-nál adta el a labdát. A hazaiak vezére eljutott 27 pontig, de ő sem tudta győzelemre vezetni övéit, a hátsérüléséből visszatérő Kyle Lowry nem volt veszélyes a gyűrűre (1/7 mezőnyből, 11 gólpassz, 3 blokk), Nick Nurse vezetőedző szerint pedig nem volt meg bennük az az energia, elszántság és élesség, ami általában jellemzi őket, főleg otthon. Fele annyi büntetőt harcoltak ki és 15–7-re elvesztették a támadópattanók csatáját is, távolról 30 százalék alatt céloztak, úgyhogy nem játszottak jól – így is egy jó játékra voltak a sikertől, de el kell fogadniuk, hogy nyolc győzelem után most vereséget szenvedtek.

A Raptors legjobb dobói: Leonard 27/3, Ibaka 15/3, Siakam 14
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 23, Murray 21/6, Hernangomez 15/9, Beasley 15/9

Minnesota Timberwolves–Houston Rockets 103–91

Már megint mi történt a Houstonnal? Érthetetlen meccset játszott a Rockets, a 24–24-gyel végződő első negyed után parádézott a társaság a második játékrészben és 62–48-ra vezetett a nagyszünetben, a második félidőre azonban mintha kicserélték volna a vendégeket – a harmadik negyedet 38–20-ra veszítették el, majd a záró etapban összesen kilenc (!) pontot tudtak feltenni a táblára, ami természetesen negatív szezoncsúcs. Hogy mit csinált itt a gárda, arra ők maguk sem tudtak válaszolni, de az biztos, hogy a felvillanásaik ellenére továbbra is komoly problémáik vannak – most James Hardent (29 pont, 8 gólpassz) és Clint Capelát (24 pont, 11/14 mezőnyből, 8 lepattanó, 3-3 gólpassz és blokk) leszámítva mindenki hatalmasat égett, Chris Paul öt pontot tudott dobni, Mike D'Antoni pedig teljesen tehetetlennek tűnt. Pedig most mindenki bevethető volt, de hiába hangoztatták, hogy egészségesen bármire képesek, ez a bármi most egy 29 pontos második félidőre és egy újabb vereségre volt elég...

Van potenciál a Minnesotában. Ugyan a második negyedben összeesett a hazai alakulat, onnantól megint előkapta azt a védekezést, amellyel a sikereit aratta az elmúlt időszakban, ez pedig megalapozta ezt a győzelmet is – Rob Covington érkezése óta tízből hétszer száz pont alatt tartották aktuális ellenfelüket, ligaszinten top3-as védekezést építettek fel és az elmúlt hat meccsükből ötödször tudtak nyerni. Most sem a támadójáték volt a fő fegyverük, bár a 38 pontos harmadik negyed azért megsüvegelendő, de különösebb egyéni extra nélkül elbírták azt is, hogy Derrick Rose egy nagy kövér nullát tegyen hozzá 25 perce alatt, már ami a dobott pontokat illeti – érdekesség egyébként, hogy a sikerek ellenére nem túl népszerű a csapat Minnesotában, 13.824 néző volt kint a meccsen, ami még a liga második legkevesebb átlagos nézőszámához képest is visszaesés. Pedig most volt minek tapsolni, ugyan ehhez nagyon kellett a Houston érthetetlen visszaesése is, de ez semmit sem von le a hazaiak érdemeiből, parádés védekezéssel arattak újabb győzelmet és fél meccsre vannak a playoff-helyektől.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 24/3, Wiggins 16/6, Gibson 15
A Rockets legjobb dobói: Harden 29/9, Capela 24, Gordon 10

New Orleans Pelicans–Los Angeles Clippers 126–129

Elfogyott a Pelicans. Egy back-to-back második felén, Payton és Mirotic nélkül, egy közel sem 100 százalékos Moore-ral, összesen nyolc pályára lépő játékossal állt fel a New Orleans, ami azért nem vetített előre túl sok jót – ezzel együtt egy remek második félidővel ki-ki meccset tudtak játszani a holtversenyben nyugati első, szintén back-to-back pályára lépő Clippersszel. Ehhez három komoly egyéni extrára volt szükségük, Anthony Davis még visszafogottabb is volt magához képest (23 pont, 13 lepattanó, 5 gólpassz, 3-3 labdaszerzés és blokk), viszont Jrue Holiday (32 pont, 14 gólpassz, 4 labdaszerzés) és főleg a kezdőbe kerülő Julius Randle (37 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 3/4 tripla) felül is teljesítette az elvárásokat, de egyrészt védekezni már nem nagyon maradt erő, másrészt négy perccel a vége előtt Randle ki is pontozódott, így tovább fogytak a hazaiak opciói. Így is feljöttek 18 pontos hátrányból és egyetlen kosárra voltak a győzelemtől, de az utolsó másodpercekben jól döntött és jól hajtotta végre a feladatát a Clippers, Moore utolsó pillanatokban eleresztett triplája pedig lejött, úgyhogy el kellett fogadniuk a vereséget.

Újabb megnyert szoros végjáték. A liga talán leginkább clutch csapata eddig ebben a szezonban a Clippers és bár most kicsit nagyobb odafigyeléssel már korábban is lezárhatták volna a meccset, a kiélezett hajrát ismét be tudták húzni, ismét a legjobb pillanatban csinálták meg a játékaikat. Fél perccel a vége előtt, Anthony Davis kihagyott büntetője miatt maradt még egy pont az előnyükből, Doc Rivers behozta a pályára Lou Williamst, aki a támadóidő lejártakor elsüllyesztette a tulajdonképpen meccsnyerőnek bizonyuló távoli duplát Jrue Holiday szorításában, majd azonnal faultoltak a vendégek, végül Tobias Harris keze sem remegett meg a büntetővonalról, úgyhogy megint kipipálhattak egy győzelmet. Az első félidei 77 dobott pont és 65.2 százalékos mezőnymutató után talán egyszerűbbnek tűnt a Los Angeles estéje, de így vagy úgy, megint nyerni tudott és továbbra is tartja a lépést a Denverrel, most pedig Memphisbe utazik egy újabb rangadóra.

A Pelicans legjobb dobói: Randle 37/9, Holiday 32/12, Davis 23
A Clippers legjobb dobói: Harris 27/3, Gallinari 24/6, Williams 20/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik