Joel Embiid káprázatos meccse győzelmet ért a Sixersnek

Vágólapra másolva!
2017.11.16. 08:58
null
Joel Embiid legendák társaságában (Fotó: Twitter)
Hatalmas karriercsúccsal, parádés játékkal vezette győzelemre a Philadelphiát Joel Embiid az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában – még szintén remeklő csapattársát, Ben Simmonst is elhomályosította a Lakers ellen. Nagyot játszott a Minnesota és a Milwaukee, ismét győzött a Cavs, a Knicks, a Raptors és a Wizards is, hozta a kötelezőt a Thunder, az Atlanta pedig 46 pontos győzelmet aratott a Sacramento ellen.

 

Atlanta Hawks–Sacramento Kings 126–80

Franchise-rekord. A Hawks eddigi legnagyobb különbségű győzelme 44 pont volt még 1994-ből és bár nem sokan gondolták, hogy az idei, jelenleg 3-12-re álló csapat fogja ezt megdönteni, mégis így történt: 46 pontos sikert arattak Schröderék. Egészen extra dobóformát fogott ki a társaság, amely az első nyolc dobását elsüllyesztette, 60 százalék felett tüzelt a teljes meccset nézve, 16/32 triplával zárt és már a nagyszünetben 29 ponttal vezetett - iszonyatosan nagy volt a különbség és bár pihenőt kaptak a kezdők, a fordulás után is fokozatosan nőtt a távolság. A 126 pont mellett önmagáért beszél a 40 gólpassz is, parádézott az otthon első győzelmét arató Atlanta, amely következőleg a Bostont fogadja.

Nagyon csúnya. Nem nagyon lehet mit írni a Sacramento teljesítményéről, csupán annyit, hogy nem érték el az NBA-szintet, idén már nem először – ez párosult azzal, hogy az Atlanta viszont szenzációsan játszott, így jött ki a 46 pontos különbség. A gárda jelenleg 3–11-re áll, ebből 1–8-at hozott idegenben és bár az első meccsét megnyerte vendégként Dallasban, azóta csak pofonokat gyűjtött.

A Hawks legjobb dobói: Schröder 21/6, Dedmon 20/3, Prince 14/9, Collins 14
A Kings legjobb dobói: Randolph 16, Hill 12/3, Jackson 8/6

Miami Heat–Washington Wizards 93–102

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

A végén ismét magára talált a Wizards. Jól kezdtek és tizenegy ponttal nyerték az első negyedet a vendégek, ám a harmadik játékrészben nagyon komoly gödörbe kerültek, képtelenek voltak a gyűrűbe találni – teljesen szétestek támadásban, így 25–10-re veszítették el ezt az időszakot. A záró etapra azonban összeszedték magukat és ledolgozták a hátrányukat, köszönhetően elsősorban az elöl-hátul több látványos dolgot is bemutató John Wallnak – az irányító megtalálta a megoldást a Heat védekezése ellen, levezényelte a lerohanásokat és rendszeresen eljutott a gyűrűig. Neki és Bradley Beal büntetőinek köszönhetően fordítani tudtak és az utolsó két percben dűlőre vitték a dolgot: Beal sorozatban négy egypontost értékesített egy másodpercen belül, innen pedig már nem volt visszaút. A Washington ezzel zsinórban negyedik győzelmét könyvelhette el, összességében megint jól védekezett és a keleti harmadik helyről várhatja a folytatást.

Eladott labdák és büntetők. Két olyan szegmens volt a Miami játékában, amelyek miatt elvesztette a meccset annak ellenére, hogy a harmadik negyedben bemutatott parádés védekezéssel eltüntette a hátrányát és átvette a vezetést: az eladott labdák és a büntetők. Erik Spoelstra főleg előbbit emelte ki, mert bár „csak” 17 alkalommal veszítették el a játékszert, de kaptak ezekből 26 pontot, ami óriási előny volt a Wizards számára, büntetőből pedig 12-vel dobtak kevesebbet ellenfelüknél, akik főleg a kritikus utolsó negyedben jutottak el folyamatosan a vonalra. Ezek nem fértek bele, így a floridaiak nem felfelé, hanem ismét lefelé haladnak a tabellán, Hassan Whiteside szerint pedig emiatt eléggé feldúltak a játékosok - szombat hajnalban ismét összecsap egymással a két társaság, lehet javítani.

A Heat legjobb dobói: Dragic 21/9, Waiters 19/9, T. Johnson 15/9
A Wizards legjobb dobói: Wall 27/6, Beal 26/3, Morris 15/6

New York Knicks–Utah Jazz 106–101

Csak a végén talált megoldást a Knicks. Meglepte ellenfelét a magához képest nagyon extrán dobó Jazz, amely gyakorlatilag végig vezetett és még a harmadik negyed hajrájában is tíz ponttal előrébb járt – a New York azonban nyolc nap alatt a harmadik olyan győzelmét aratta, ahol komoly hátrányból fordított a végén. Az utolsó játékrész ezúttal is a hazaiaké volt és most nem Kristaps Porzingis, hanem Tim Hardaway Jr. bizonyult nyerőembernek: 14 pontot szórt a negyedik negyedben, 99–98-nál, fél perccel a vége előtt bevágta a meccs legnagyobb hármasát, majd még 4/4 büntetőt, ezzel győzelemre vezette csapatát. A 8–6-ra álló társaság most Torontóba utazik, hogy idegenben is letegye a névjegyét, mert az eddig nem igazán sikerült.

Nem tartott ki a Jazz extrája. Elsősorban Rodney Hood parádézott a vendégeknél, aki 30 pontot szórt a padról beszállva, közte 6/12 triplával, de az első félidőben még az újonc Donovan Mitchell volt a „leghangosabb” – a gárda szokatlanul eredményes volt és hatvan (!) pontnál járt a nagyszünetben. A fordulás után aztán kezdett elfogyni a muníció, a negyedik negyedben már egyértelműen a Knicks irányított, a Gobert-t nélkülöző Utah lendülete nem tartott ki a végéig – így továbbra is nyeretlenek idegenben, 0–5-re állnak vendégként.

A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 26/9, Porzingis 22/3, Lee 19/9
A Jazz legjobb dobói: Hood 30/18, Mitchell 19/9, Ingles 13/9, Rubio 13/3

Charlotte Hornets–Cleveland Cavaliers 107–115

Batum visszatért. Idei első tétmeccsét játszhatta a hazaiak francia játékosa, aki rögtön kezdőként kapott szerepet és azonnal pályán is tölthetett 32 percet – 16 pontig jutott 7/15-ös mezőnymutatóval és a harmadik negyedben dobott sorozatban hét pontot, lehetett rá számítani. A győzelem viszont így sem jött össze a Hornetsnek, Dwight Howard faultgondjait (csak 23 percet játszott és megállt 8 pontnál, valamint 5 lepattanónál, majd kipontozódott) nem bírták el, a védekezésük egyáltalán nem állt össze, a másdik félidőben pedig támadásban is elfogytak: 67 pontot dobtak a nagyszünet előtt és csak negyvenet utána, a záró etapban már végig tisztes távolból követték a Clevelandet. Sorozatban ötödik vereségük után nincsenek egyszerű helyzetben, de következőleg Chicagóban lépnek pályára, ott megtörhetik negatív szériájukat.

Foggal-körömmel. Ha nem is gálázik a Cavs, de valahogy hozza a meccseit mostanában, sorozatban harmadszor nyert a gárda, így sikeresen zárta le idegenbeli túráját. A második félidőben már sikerült ellenfelük fölé nőniük Thomas, Rose és Thompson nélkül is, LeBron James (31 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 4/7 tripla) vezérletével a negyedik negyed nagy részében tíz pont körüli előnyben voltak és nem inogtak meg – érdemes kiemelni Kevin Love (22 pont, 10 lepattanó) és a teljes cseresor játékát is, JR Smith pedig 1800. tripláját süllyesztette el a mérkőzés során.

A Hornets legjobb dobói: Kidd-Gilchrist 22, Walker 20/9, Batum 16/3
A Cavaliers legjobb dobói: James 31/12, Love 22/3, Green 13

Memphis Grizzlies–Indiana Pacers 113–116

Gasol sem tudott segíteni. Mike Conley nem léphetett pályára Achilles-sérülése miatt, csapata pedig nélküle sem támadásban, sem védekezésben nem játszott jól – az ellenfél irányítója szezoncsúcsot dobott, az első félidőben kapott 67 pont szintén negatív szezoncsúcs, elöl pedig a kiváló dobóforma ellenére nem voltak kiegyensúlyozottak. Pedig Marc Gasol elképesztő estét produkált, próbált a társaság élére állni és 35 pontig (12/24 mezőnyből), 13 lepattanóig, 5 gólpasszig, valamint 5 blokkig jutott, de hiába jöttek vissza az ő vezérletével a hajrában, a magasember utolsó triplája lejött, így nem sikerült hosszabbításra menteniük. Tyreke Evans (19 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz, 2 blokk) megint dicséretet érdemel, de a sorozatban harmadik vereségét begyűjtő Grizzlies már csak 7–7-re áll, ráadásul következőleg megint a Houstonnal találkozik, idén már negyedszer.

Végig vezetett a Pacers. Már az első negyedben magához ragadta a gyeplőt a vendégcsapat, hamar tíz pont körüli, később afeletti előnyt épített ki és jól dobó kinti játékosaira építve tartotta is a különbséget. Darren Collison ficánkolt (30 pontos szezoncsúcs, 8/13 mezőnyből, 12/12 büntető, 8 gólpassz), mellé beszállt Victor Oladipo és Bojan Bogdanovic, ráadásul a magasemberek közül Turner és Sabonis is nagyon sokoldalúan játszott – a társaság 50 százalékkal dobott mezőnyből és kintről is, kiosztott 29 gólpasszt, nem okozott neki gondot a Memphis védekezése. A hajrában azért jött egy hullámvölgy és leadták 17 pontos előnyüket, sőt, érthetetlen hibákkal labdát adtak a Grizzliesnek az egyenlítéshez, de ezt végül megúszták, így szép idegenbeli győzelmet arattak.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 35/9, Evans 18/3, Parsons 13/9
A Pacers legjobb dobói: Collison 30/6, Oladipo 21/9, Bogdanovic 16/12

Milwaukee Bucks–Detroit Pistons 99–95

Ez az igazi Milwaukee. Nagyon nagyot játszottak a hazaiak, akiknél szépen letisztultak a szerepek és feladatok erre a találkozóra: Giannis Antetokounmpo (21 pont, 3 labdaszerzés, 4 blokk) a védelem és a lerohanások vezetője volt, felállt védelem ellen a helyzetkreálásból jelentősen kivette a részét Khris Middleton (27 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) és Eric Bledsoe (14 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk) is, míg az ellenfél irányítóit (Reggie Jacksont és Ish Smith-t) sikerült teljesen leradírozniuk a pályáról. Védekezésben egyébként is elképesztő dolgokat művelt a társaság, amely 16 (!) blokkot osztott ki tíz labdaszerzés mellett, de a Pistons erejét mutatja, hogy ennek ellenére 45 másodperccel a vége előtt még egál volt az állás. Ekkor azonban érkezett egy hatalmas clutch dobással Bledsoe, majd Antetokounmpo lopott el egy labdát, amiből ismét Bledsoe szerzett két pontot és ez a két játék eldöntötte a meccset – a Milwaukee zsinórban negyedik győzelmét aratta és most nagy skalpot sikerült begyűjtenie.

Szenvedett a Detroit. Alapvető gondjaik voltak támadásban a vendégeknek, mert sem Reggie Jackson, sem Ish Smith nem tudott mit kezdeni a Bucks atletikus, fizikális védőivel, de igyekeztek kihozni a helyzetből a legtöbbet: Avery Bradley (28 pont, 6/10 tripla) próbált minél többet vállalni, Andre Drummond (17 lepattanó, ebből 8 támadó) pedig megpróbálta érvényesíteni fizikai fölényét a festékben. Ezek többé-kevésbé működtek is, de a 35.3 százalékos mezőnymutatót végül nem sikerült ellensúlyozni, hiába jöttek vissza tíz pont feletti hátrányukból a hajrára, a szoros végjátékot a Milwaukee nyerte – sorozatban öt győzelem után kaptak ki, de még mindig Kelet második helyén állnak.

A Bucks legjobb dobói: Middleton 27/9, Antetokounmpo 21, Bledsoe 14/3
A Pistons legjobb dobói: Bradley 28/18, Drummond 13, Harris 13/6

Minnesota Timberwolves–San Antonio Spurs 98–86

Megtört a jég. Sorozatban tizenkétszer kapott ki a Spurstől a Minnesota a találkozó előtt, ezúttal azonban rendkívül élesnek bizonyult a hazai alakulat: védekezésben hatalmas nyomást gyakoroltak a labdára, nagyon gyorsan és pontosan váltottak, leindítást pedig egyáltalán nem engedélyeztek ellenfelüknek. Támadásban nem is kellett extrát hozniuk, elég volt a 22. születésnapját ünneplő Karl-Anthony Towns (26 pont, 16 lepattanó, 10/18 mezőnyből) remeklése és Jeff Teague (16 pont, 6 gólpassz) jó játéka, az is belefért, hogy a Butler-Wiggins páros 6/24-et szenvedjen össze mezőnyből - csupán hat eladott labdát vétettek, nagyon koncentrált és fegyelmezett játékot mutattak be. A második negyedben tulajdonképpen el is dőlt a találkozó, ezt a játékrészt 39–19-re nyerték a hazaiak, akik innentől be tudták osztani az előnyüket és a kapott pontok terén szezoncsúcsot döntve előreléptek Nyugat harmadik helyére.

Felejtsük el. Talán a back-to-back miatt volt ennyire enervált a Spurs, mindenesetre negatív szezoncsúcsot döntött a gárda a dobott pontokat és a lepattanókat tekintve is, a második negyed közepétől pedig végig egyértelmű hátrányban volt. Védekezésben nem tudtak mit kezdeni Townsszal, támadásban pedig senki nem akadt, aki kicsit meg tudta volna tolni a szekeret, főleg hogy LaMarcus Aldridge faultproblémákkal bajlódott – tulajdonképpen sima vereséget szenvedett az együttes, amely így 9–6-ra, az elmúlt tíz meccsén pedig 5–5-re áll.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 26/6, Teague 16/6, Wiggins 11/3, Bjelica 11/3
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 15, Gasol 13, Mills 13/6

New Orleans Pelicans–Toronto Raptors 116–125

Nagy formában a Toronto. Hiába adtak el 21 labdát, hiába kaptak ki bő húsz ponttal a festékben, ez sem állíthatta meg a vendégeket abban, hogy a houstoni sikerük másnapján újabb idegenbeli győzelmet arassanak - az utóbbi öt meccsükből négyet is megnyertek és gyakorlatilag mindenkit megszórnak mostanában. Ezúttal is extra dobóformát mutatott a gárda, 59.2 százalékkal (!) tüzelt mezőnyből a Raptors, közte 16/34 triplával és egyetlen elrontott büntetővel - a Lowry-DeRozan páros 47 ponttal, 20 lepattanóval és 15 gólpasszal jelentkezett, bentről Valanciunas (21 pont, 6/8 mezőnyből), kintről CJ Miles (17 pont, 5/9 tripla) egészítette ki a teljesítményüket. A második félidőben már végig az ő akaratuk érvényesült, a nagyszünetben még csak egy ponttal vezettek, de a záró etapra már tíz egység felett járt a különbség - hét perccel a vége előtt 17 volt közte, itt eldőltek az érdemi kérdések. A belendülő kanadaiaknál csak a Warriors átlagol több dobott pontot, jó formában várhatják a Knicks elleni hazai derbit.

Védekezésben lassú volt a Pelicans. Elöl jól használták ki a hazaiak, hogy két ilyen magasemberük van, bár Anthony Davis most visszafogottabb teljesítményt nyújtott, de ez is belefért volna – Rajon Rondo először kezdett a szezonban, 14 perc alatt ki is osztott nyolc gólpasszt és vele még működött a gárda. Hiába léptek azonban meg 14 ponttal még az első negyedben, a folytatásban átvette az irányítást a Toronto, védekezésben pedig rengeteget hibáztak Cousinsék – nem kommunikáltak, nem figyeltek a váltásokra, a besegítésekre, sok üres helyzetet engedélyeztek ellenfelüknek. Ez most nem fért bele, így vereséggel és azzal a tudattal utazhatnak el Denverbe, hogy idegenben továbbra is hatékonyabbak, mint otthon, ahol csak 3–4-re, vendégként pedig 5–3-ra állnak.

A Pelicans legjobb dobói: Cousins 25/9, Davis 19/3, Holiday 18
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 25/6, Lowry 22/12, Valanciunas 21

Oklahoma City Thunder–Chicago Bulls 92–79

Még mindig nem szép, de már eredményes. Zsinórban harmadszor győzött a Thunder és visszakapaszkodott 50 százalékra – ahogy Westbrook fogalmazott, ehhez az kell, hogy agresszíven játsszanak és használják a kezeiket védekezésben. Így is tettek, az első negyedben engedélyezett 7 pont a legkevesebb a franchise Oklahomába költözése óta, végig kézben tartották az összecsapást, az utolsó negyedben jött be 20 pont alá a Bulls. Azt is simán elbírták, hogy Steven Adams továbbra is maródi, a sérülésből visszatérő Anthony, illetve George közösen egy 7/25-tel jelentkezett, mert Westbrook (21 pont, 5 pattanó, 7 gólpassz és 4 szerzett labda) és a kispadról beszálló Jerami Grant (15 pont, 11 pattanó) révén mindig volt kihez nyúlni.

Nem volt esélye a Bullsnak. A védekezés egyik alapja, az ex-szolnoki Justin Holiday személyes okok miatt hiányzott, a kinti dobásaira is szükség lett volna, nélküle 27–7-re bukta az első negyedet a Chicago. Az irányító Kris Dunn 1/11-et dobott, a kezdőötösből egyedül Lauri Markkanen (13 pont, 6 pattanó) volt vállalható, a padról pedig hiába villogott a Holiday-hasonmás draftolatlan újonc, Antonio Blakeney, a lényegi kérdések hamar eldőltek.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 21/6, Anthony 18/3, Grant 15.
A Bulls legjobb dobói: Markkanen, Blakeney 16/9-16/9, Valentine 13/9.

Portland Trail Blazers–Orlando Magic 99–94

A periméter elintézte. A Lillard, McCollum duó remekelt elöl-hátul, 50 pontig, 15 pattanóig, 10 gólpasszig és 3 szerzett labdáig jutottak, erre még fel lehetett készülve a Magic, Shabazz Napier-re viszont nem: a cserehátvéd 19 pontot, közte 5 triplát termelt, mellette pedig 3 labdát csent el, nagyon jól sült el a Trail Blazers háromhátvédes felállása. Nem indult könnyen a Portland estéje, mert a Magic 33–24-re vezetett az első negyed végén, a félidőre viszont már a hazaiak voltak előnyben. Jusuf Nurkic-ra is szükség volt a győzelemhez, a bosnyák center nem dobott jól, de kiosztott 5 gólpasszt, hátul pedig jól limitálta a montenegrói Vucevicet – az eredmény csalóka, 95–86-ra is vezetett már a Portland, akik 8–6-ra állnak, és Sacramentóban léphetnek feljebb.

Kicsit beárazták a Magicet. Hetek óta lehet arra fogni egy-egy vereséget, hogy foghíjas az Orlando perimétere, Elfrid Payton még nem 100 százalékos – most az irányító 31 percet kapott, nem dobott rosszul, de sok hatása nem volt a meccsre. Mellette Terrence Ross teljesen elveszett, Aaron Gordon légüres térben mozgott, Vucevic pedig hiába dupla-duplázott (11 pont, 10 pattanó), a kulcspillanatokban rendre ő húzta a rövidebbet. Fournier, valamint a padról beszálló Simmons és Speights (10 pont) igyekezett meccsben tartani a gárdát, de a Portland nagy triója ellen ők már kevésnek bizonyultak. A Magic lezárhatja nem sok dicsőséget hozó túráját, vasárnap este a Jazzt fogadják, ott visszaszállhatnak a rollerre.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 26/15, McCollum 24/12, Napier 19/15.
A Magic legjobb dobói: Fournier 22/6, Simmons 16/3, Payton 14/6.

Los Angeles Lakers–Philadelphia 76ers 109–115

Joel Embiid legendák társaságában. Nem volt opciója a Lakersnek a Philly nagyemberére, aki köszönte szépen, 46 pontig, 15 pontig, 7 gólpasszig és 7 blokkig jutott – a 46–7–7 utoljára Julius Ervingnek sikerült 1982-ben, 46 pontot Sixers-mezben utoljára Allen Iverson szórt még 2006-ban... Ráadásul Embiid a negyedik negyedben élt igazán, 21 (!) pontot vert be ekkor, itt nyerte meg a meccset a vendégcsapat. Egyedül persze nem ment volna, mellette Ben Simmons majdnem tripla-duplázott (18 pont, 10 gólpassz, 9 pattanó, 5 szerzett labda), a 2022-ig hosszabbító Covington keveset vállalt, de azt bedobta, JJ Redick és Saric pedig rosszul célzott ugyan, de Redick 8 (!) pattanót szedett és kiosztott 5 gólpasszt, Saric pedig 3 blokkot mutatott be. A pad is hozzátett valamennyit, így a Sixers 8–6-ra javította a mérlegét, és ami impresszív: idegenben 10-ből hatot nyertek...

Lonzo Ball újabb betlije már nem fért bele. Történelmien gyenge dobóformáját tovább rontotta a Lakers újonca, 1/9-cel zárt és mindössze két gólpasszt osztott ki – nem csoda, hogy Luke Walton zsinórban másodszor jegelte a negyedik negyedben. Hiába működött megint nagyszerűen az Ingram, Kuzma tengely (50 pont, 18 pattanó), Ball és Lopez összesen 0/11-et hozott a triplán túlról, Caldwell-Pope sem lehet büszke a 2/8-ra, innentől kezdve nagyon beszűkült a pálya támadásban. Jordan Clarkson újabb kiváló meccsével (20 pont, 6 pattanó, 5 gólpassz, 2 szerzett labda) továbbra is fenntartja igényét az Év Hatodik Embere Díjra, Ballnak viszont nagyon össze kell kapnia magát, mert most már védekezésben sem volt semmilyen hatással a meccsre, így a 21 játékperce tovább csökkenhet...

A Lakers legjobb dobói: Ingram 26, Kuzma 24/3, Clarkson 20.
A 76ers legjobb dobói: Embiid 46/3, Simmons 18, Covington 12/6.

NBA, ALAPSZAKASZ
Atlanta Hawks–Sacramento Kings 126–80
Miami Heat–Washington Wizards 93–102
New York Knicks–Utah Jazz 106–101
Charlotte Hornets–Cleveland Cavaliers 107–115
Memphis Grizzlies–Indiana Pacers 113–116
Milwaukee Bucks–Detroit Pistons 99–95
Minnesota Timberwolves–San Antonio Spurs 98–86
New Orleans Pelicans–Toronto Raptors 116–125
Oklahoma City Thunder–Chicago Bulls 92–79
Portland Trail Blazers–Orlando Magic 99–94
Los Angeles Lakers–Philadelphia 76ers 109–115

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik