Jannisz parádéjával nyert a Bucks, kikapott Salt Lake Cityben a Philly

Vágólapra másolva!
2019.11.07. 10:11
Címkék
A Clippers ellen is megállíthatatlan volt a regnáló MVP, Ben Simmons megsérült a Jazz-Sixersen - a Celtics és a Lakers vezeti a két konferenciát az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Most jól nézett ki a houstoni kezdő, 137 dobott ponttal nyert a Memphis, lábon lőtte magát a Magic Dallasban, remekelt a Bulls, pontzáporos meccset húzott be a Raptors.

 

Detroit Pistons–New York Knicks 122–102

Simán megoldotta a Detroit. Megint hiányzott Blake Griffin, Reggie Jackson és Derrick Rose is a hazaiaknál, de a New York védekezését így is ízekre szedték, így nagyobb nehézségek nélkül hozták a kötelező győzelmet. Andre Drummond a pontszerzés mellett megint kedvére osztogatott (27 pont, 12/16 mezőnyből, 12 lepattanó, 7 gólpassz), a szervezésből 19 gólpasszal vette ki a részét a Kennard-Brown-Galloway trió, a dobást pedig meghagyták azoknak, akik értenek hozzá: Markieff Morris 22 pontot szórt 4/7 triplával, Tony Snell pedig ihletett napot fogott ki, 24 pontjába 9/9 mezőnykísérlet és 6/6 (!) jó hármas fért bele. Így azért nehéz volt velük mit kezdeni, 56%-kal dobtak mezőnyből, 50%-kal tripláztak és volt 37 gólpasszuk - Snell 6/6-os kinti mutatója egyébként franchise-rekord és a liga történetében is csak nyolcszor fordult ez elő korábban

Csak kellemetlenkedni tudott a Knicks. Próbált azért rohamozni a vendégcsapat, a nagyszünetben csak öt pont volt közte, később állt 74-72 is az eredményjelzőn, de aztán egy flagrant miatt egy játékból tulajdonképpen hat pontot dobott a Pistons és innentől nem volt már visszaút - a vendégek csak a második negyedet nyerték meg, a többit nyolccal, hattal és kilenccel elvesztették, igazából egyértelmű volt a helyzet. Julius Randle (20 pont, 8/15 mezőnyből), Marcus Morris (18 pont, 7/14 mezőnyből) és RJ Barrett (15 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) azért igyekezett, de a védekezésük átjáróháznak bizonyult, különösen a periméteren, ezen pedig egész este nem tudtak változtatni - mondjuk az valószínűleg nem segített, hogy Mitchell Robinson nyolc perc után kivált agyrázkódásra utaló tünetekkel. Kisebb kellemetlenkedések és összességében sima vereség lett az este mérlege az ő szempontjukból, így 1-7-re állnak, idegenben pedig ötből ötször kaptak ki eddig.

A Pistons legjobb dobói: Drummond 27, Snell 24/18, Mark. Morris 22/12
A Knicks legjobb dobói: Randle 20/9, Marc. Morris 18/9, Barrett 15/3

Indiana Pacers–Washington Wizards 121–106

Nem volt fáradt a Pacers. A back-to-back és a négy nap alatt lejátszott harmadik meccs, valamint a sérülések ellenére egyáltalán nem mozgott fáradtan a hazai csapat, sőt, kifejezetten gyorsan, agresszíven, lendületesen kosárlabdázott, úgyhogy ezzel jobbnak is bizonyult ellenfelénél. Nate McMillan elmondta, hogy ezt is várta játékosaitól, akik a szoros első negyed után fokozatosan elléptek, a második játékrészben 44 pontot szórtak, a záró etapot pedig már 14 egységnyi előnnyel kezdhették meg, de volt a különbség 25 pont is, csak a Wizards rohamai tudtak még ezen kozmetikázni. A hazaiaknál visszatért és 13 pontja, valamint 7 gólpassza mellett 17 lepattanóval karriercsúcsot hozott Domantas Sabonis, az első félidőben már 17 pontot szórt Doug McDermott, 13 ponttal karriercsúcsot szerzett Goga Bitadze, nagyon hatékonyan dobott TJ Warren és Aaron Holiday, Malcolm Brogdon pedig megint elosztogatta a labdákat és szétszórt 13 gólpasszt - szezoncsúcsot döntöttek az egy negyedben, az egy félidőben és az egy meccsen szerzett pontokat tekintve is, remek játékkal jöttek vissza 50%-ra.

Védekezni is kéne. A liga egyik leggyengébb csapata saját térfelén a Wizards és megint ezzel vesztette el a meccset a fővárosi alakulat, ugyanis több olyan szakasz is volt a mérkőzésen, amikor egyszerűen minden labdabirtoklásból pontot szerzett a Pacers - ha Bradley Bealék kicsit megakadtak támadásban, azonnal komoly hátrányba csúsztak bele. A harmadik negyedben volt például egy 22-2-es futás, amely igazából el is döntötte a küzdelmet, de ezt előzte meg a 44 kapott ponttal zárt második negyed, úgyhogy többször is fellépett ez a probléma - amíg hátul nem szedik össze magukat, addig hiába csinálnak látványos dolgokat és hiába vannak jó statisztikáik egyénileg (most pl. Beal dobott 30 pontot, Bryant 20 pontos, 11 pattanós dupla-duplát jegyzett), nem sok sikerben lesz részük csapatként. A fáradt Pacerst illett volna ennél jobban megfogni...

A Pacers legjobb dobói: Warren 21/6, McDermott 19/12, Holiday 18/9
A Wizards legjobb dobói: Beal 30/3, Bryant 20/3, CJ Miles 15/9

Houston Rockets–Golden State Warriors 129–112

Dominált a houstoni kezdő. Eric Gordon kihagyta a meccset a hazaiaknál, de a Rockets első ötösében most mindenki nagyon megtalálta a helyét és a szerepét, úgyhogy mind az öten kiváló estét produkáltak. A vezér természetesen James Harden volt, aki elöl-hátul parádézott (36 pont, 13 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 blokk), Russell Westbrook tette, amit kellett (18 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz), Clint Capela dominált belül (19 pont, 16 lepattanó, 6 blokk), PJ Tucker is hozta magát (22 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 4/8 tripla) Danuel House Jr. pedig 5/6 hármast bombázott be, tökéletesen kiegészítette a többieket - nem véletlen, hogy az ő +/- mutatójuk mind minimum +20 volt, Westbrooké pedig +40. Egyébként a szoros első másfél negyed után szépen kitette az indexet és elszáguldott ellenfele mellett a Houston, a nagyszünetben tizenegy pont volt közte, a fordulás után pedig hamar meglett a húszpontos különbség is, onnantól véget ért a meccs érdemi része - ezt az idei Warriorst nem akkora tett megverni, de azért a győzelem az győzelem, a játék pedig mindenképpen biztató volt a texasiak részéről.

Ennyit tudott a GSW. Steve Kerr azt mondta, hogy most nem volt elégedett csapata dobáskiválasztásával, ezért maradtak 40%-os mezőnymutató alatt és bár a houstoni cserék ellen ők is jól néztek ki, reális esélyük most nem volt a bravúrra. Ezúttal Alec Burks szórta meg magát (28 pont, 10/18 mezőnyből), Eric Paschall pedig megkapta védekezésben Hardent és támadásban is nagy terheket raknak rá (19 pont, 6/15 mezőnyből, 6 lepattanó, 3 gólpassz), az újonc komoly tapasztalatokkal lesz gazdagabb, mire a sztárok visszatérnek. Sok más örömük most nem lehetett, összességében egyértelmű vereséget szenvedtek, nem tudták borítani a papírformát, most pedig mennek tovább Minnesotába, talán már D'Angelo Russellel megerősödve.

A Rockets legjobb dobói: Harden 36/18, Tucker 22/12, Capela 19
A Warriors legjobb dobói: Burks 28/9, Paschall 19/6, Robinson 15/9

Atlanta Hawks–Chicago Bulls 93–113

Young betlije nem fér bele. A korábbi meccsek parádéi után most semmi sem sikerült Trae Youngnak, az Atlanta klasszis irányítója 9 ponttal és 3 gólpasszal zárt, 3/12-t dobott mezőnyből és mind a nyolc triplakísérletét elrontotta, amelyből már lehet sejteni, hogy a hazaiaknak nem nagyon volt esélyük - főleg, hogy John Collins még hosszú időre el van tiltva, így még fontosabb lenne Young jó játéka. A probléma már az első negyedben is kiütközött, azt 14 ponttal veszítették el, pillanatok alatt kétszámjegyű hátrányba kerültek és képtelenek voltak válaszolni, pocsékul dobtak és minden átütőerő hiányzott belőlük - ez egy ilyen este volt, így nem lehetett keresnivalójuk, bíznak benne, hogy a Kings ellen Young ismét megtalálja a dobását

Most nem rontotta el a Bulls. Előző este a Lakers ellen is nagyon vezetett már egyszer a Chicago, akkor leadta az előnyét, most viszont nem tette meg ezt a szívességet soros ellenfelének és simán végigvitte a találkozót. Az első negyed 28-6-os rohama után igazából nem is forgott veszélyben a vendégek győzelme, Tomas Satoransky nagyon élt (27 pontos karriercsúcs, 10/13 mezőnyből, 4/5 tripla, 7 lepattanó, 8 gólpassz), Zach LaVine bemutatott egy komoly 360-as zsákolást, csapatszinten 50%-kal dobtak mezőnyből, 39%-kal tripláztak és úgy játszottak, ahogy ők eddig is várták volna maguktól - kíváncsian várhatjuk, hogy lendületbe jönnek-e ettől a meccstől, következőleg a Houstont fogadják. Az egyetlen negatívum náluk Otto Porter Jr. sérülése, aki még a félidő előtt kivált és nem is tért már vissza, de ennél többet nem tudni az állapotáról.

A Hawks legjobb dobói: Parker 18/3, Carter 14/9, Huerter 12/3
A Bulls legjobb dobói: Satoransky 27/12, Markkanen 17/12, Porter Jr. 13/9, Dunn 13

Toronto Raptors–Sacramento Kings 124–120

Kibekkelte a Raptors. Hamar komolyabb előnyt szerzett a Toronto, az első negyedet 36-23-ra megnyerte a gárda, onnantól viszont focis hasonlattal élve "beállt bekkelni" és inkább a Kings irányította a játékot - fokozatosan csökkent is a különbség, de a hazaiak remek egyéni teljesítményei miatt azért végig előnyben volt a kanadai együttes. A negyedik negyedben már csak három pont volt közte, de Serge Ibaka egymaga tíz egységet rámolt be ebben az időszakban, fontos pillanatban Matt Thomas is bebombázott egy hármast és amikor nagyon kellett, akkor Kyle Lowryra is lehetett számítani - ő volt a Raptors vezére, 24 ponttal, 5/7 triplával, 6 gólpasszal és 2 labdaszerzéssel zárt. Összességében a Kings hiába üldözte végig ellenfelét az első negyed után, a Torontónál mindig jött valaki, aki válaszolt, Lowry és Ibaka mellett Pascal Siakam (23 pont, 13 lepattanó, 5 gólpassz), OG Anunoby (18 pont, 7/10 mezőnyből, 3/4 tripla, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) Fred VanVleet és Marc Gasol is tíz pont fölé jutott, a padról Thomas és Norman Powell is hozzátett, úgyhogy ha nem is simán, de behúzták az újabb hazai győzelmet és 5-2-es mérleggel mehetnek tovább.

Luke Walton nem elégedetlen. Az újabb vereség ellenére nem volt csalódott a Kings vezetőedzője, azt mondta, hogy az ő csapata végre jó irányba halad és a bajnok otthonában sosem könnyű játszani, főleg akkor, ha ilyen jól dob - De'Aaron Fox is úgy fogalmazott, hogy azért ők is osztottak ki pofonokat és nem játszottak rosszul akkor sem, ha a győzelem végül nem jött össze. Ezt alátámasztja, hogy a gárda 20 bedobott triplával beállította a franchise-rekordot, Bogdan Bogdanovics (6/11), Buddy Hield (5/7) és Harrison Barnes (4/7) is extrán tüzelt kintről, maga Fox 19 ponttal és 9 gólpasszal zárt, de hiába: az első negyedben bekapott 36 pont soknak bizonyult, ahogy az is, hogy egy időszakban a Raptors 14/14 (!) dobást süllyesztett el. Van még min javítani, de ha így játszanak, sok más csapatot meg tudnak verni Hieldék, erre legközelebb Atlantában lesz lehetőségük.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 24/15, Siakam 23, Ibaka 21/3
A Kings legjobb dobói: Barnes 26/12, Bogdanovics 22/18, Hield 21/15

Memphis Grizzlies–Minnesota Timberwolves 137–121

Parádézott a Memphis. Idei legjobb meccsét játszotta a hazai alakulat, már ami a támadójátékot illeti és most végre a második félidőt is sikerült összerakni, sőt, a negyedik negyedben különösen jók voltak - igaz, ez leginkább a hátvédpáros, Dillon Brooks és Ja Morant egyéni teljesítményén múlt. Ők ketten ugyanis kereken 30 pontot szórtak ebben a kulcsfontosságú időszakban, Brooks egymaga dobott zsinórban tízet, amivel megtörte a Minnesotát és bár a tizeneggyel nyert első negyed után végig ők álltak jobban, ezek a dobások is borzasztóan kellettek ahhoz, hogy behúzzák idei második győzelmüket. Brooks végül 31, Morant pedig 26 ponttal zárt, mellettük Clarke 7/7-et dobott mezőnyből, Crowder 4/6-ot a triplavonalon túlról, csapatszinten 56,8%-kal céloztak, 52%-kal tripláztak és szétosztottak 34 gólpasszt is - a 137 dobott pont egyébként a második legtöbb a franchise történetében, ez mindent elárul róluk.

Towns visszatérése nem hozott pozitív változást. A szezont remekül kezdte a Minnesota, de legutóbb már olyan védekezéssel kapott ki, amely mellett nem lehet elmenni szó nélkül, most pedig annak ellenére kapott egy hatalmas pofont, hogy két meccs után visszatért Karl-Anthony Towns - ettől a Memphistől benyelni közel 140 pontot szinte vállalhatatlan produkció. Towns hiába dobott 25-öt 13 lepattanóval, hiába szórt 30 egységet Andrew Wiggins, a Jeff Teague-et nélkülöző társaság hamar hátrányba került és belement egy pontháborúba, amiből nem jött ki jól. Az utolsó negyedben gyakorlatilag azt csinált velük a Grizzlies két hátvédje, amit csak akart, így némileg váratlan vereség lett a vége és bár Wiggins bevallotta, hogy valóban képtelenek voltak érdemi védekezést bemutatni, erről beszélni kevés, tenni is kell az ügy érdekében - a jó rajt után már csak 4-3-ra állnak, ideje rendezni a soraikat.

A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 31/15, Morant 26, Crowder 18/12, Clarke 18
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 30/9, Towns 25/9, Culver 15/6

Dallas Mavericks–Orlando Magic 107–106

Szerencséje sincs a Magicnek. Várakozáson felül teljesített ezen az estén az Orlando, egy back-to-back második felén, a szezon nyolcadik meccsén végre sikerült elérnie a száz dobott pontot a vendégcsapatnak, a negyedik negyedben vissza is jött az addig beszedett hátrányából, hatan dobtak kétszámjegyű pontot, Aaron Gordon (23 pont, 10/17 mezőnyből) és Nik Vucsevics (19 pont, 11 lepattanó, 7 gólpassz) pedig kifejezetten jól mozgott. Mindezt meg is koronázhatták volna a végén, ám az utolsó bő fél percben mindent elrontottak, amit el lehetett: Gordon kétszer is átvehette volna a vezetést, de mindkétszer támadóhibát fújtak rá és ezzel kipontozódott, Doncic clutch eladott labdáját és Seth Curry két kihagyott büntetőjét sem tudták kihasználni, végül mindezek után az utolsó pillanatban Vucsevics elrontott egy teljesen üres triplát - a kezükben volt a nagyon fontos bravúrgyőzelem, de úgy voltak vele, hogy köszönik, nem kérik...

Doncic megúszta. Alapvetően messze kilógott csapatából (megint) Luka Doncic, a Dallas vezére dobott 27 pontot, leszedett 7 lepattanót és kiosztott 7 gólpasszt, de azért a triplái nem ültek (1/7) és a hat eladott labda is ront az összképen - a végén pedig a többiek mentették meg, hogy ne rajta menjen el a meccs. Gordon első támadóhibája után ugyanis csúnyán elszórta a játékszert, amiből kikaphattak volna, de Gordon elkövette azt a bizonyos második támadót, majd Seth Curry is kis híján elvesztette a meccset azzal, hogy hét másodperccel az órán mindkét büntetőjét kihagyta - ezt azonban megint megúszták, Doncic pedig azt is mondta a meccs után, hogy a társak korrigálták az ő clutch hibáját, így tudtak nyerni. A Mavs nem játszott jól, de valahogy mégis behúzta ötödik győzelmét, következőleg pedig a Knicks elleni hazai lesz a feladat, az is megoldhatónak tűnik.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 27/3, Kleber 14/6, Hardaway Jr. 13/6
A Magic legjobb dobói: Gordon 23/3, Vucsevics 19/3, Isaac 13/3, Augustin 13/6, Carter-Williams 13

Utah Jazz–Philadelphia 76ers 106–104

Ben Simmons nélkül is majdnem megcsinálta a Philly. Joel Embiid visszatért kétmeccses eltiltásából, ám ennek nem sokáig örülhettek a vendégek, mivel Simmons már az első percekben vállsérülést szedett össze – később még megpróbálkozott a játékkal, de fájt a válla, így a mérkőzés nagy részében nélkülözniük kellett. Nélküle közel sem járt annyira jól a labda, nagyon sok erőlködésre, palánk környéki egy-egyekre korlátozódott a 76ers játéka, amiből ugyan rengeteg (30/34) büntetőt kiharcoltak, de összességében az Embiid-Horford-Harris frontcourt gyengén muzsikált támadásban, 12/41-gyel zártak mezőnyből, a 2/10 triplájuk különösen rosszul mutatott. A két középső negyedben 14 pontot rájuk is vertek, ha nincs Josh Richardson szezoncsúcsa (24 pont, 8/13 mezőnyből), illetve a padról beszálló egykori Jazz-irányító, Raul Neto (11 pont, 4 gólpassz, 3 szerzett labda), illetve Korkmaz és Scott jó játéka, ez a meccs jóval korábban eldőlt volna. A negyedik negyedben azért 13 pontos hátrányukat egyszer még lecsökkentették kettőre, de ez volt a maximum, a végét megoldotta a Jazz – 5 győzelemre két vereség jött a Phillynek, és Denverben sem lesz könnyű dolguk várhatóan Simmons nélkül.

Bogdanovic és Mitchell megoldotta. Bár nem dobtak jól, a Sixers magasemberei óriási károkat okoztak a Jazz védekezésében, Rudy Gobert alapvetően jól játszott (14 pont, 16 pattanó, 3 szerzett labda, 1 blokk), de a megszokottnál jobban szedegette a faultokat, a végére ki is pontozódott, helyettese, a sérült Ed Davis helyére beugró Tony Bradley pedig hátul nagyon nem találta a helyét. A jól védekező Mike Conley most is szenvedett a dobásokkal (6/15 mezőnyből, 2 gólpassz), így ismét a jól megszokott páros intézte a munka dandárját. A második negyedben Bojan Bogdanovic (20 pont, 6 pattanó, 5 gólpassz), a harmadikban Donovan Mitchell (24 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) lépett fel, őket jól egészítette ki a padról jövő Joe Ingles, sima győzelemnek tűnt a mai. A negyedik negyedben azonban szétesett a támadójátékuk és a védekezésük is, az utolsó tizenkét percben mindössze egy hármast dobtak – azt viszont a legjobbkor, 103-101-es állásnál szúrta rá Bogdanovic. Ezzel a kosárral megmenekültek, továbbra is hibátlanok otthon, két nap múlva pedig újabb keleti nagyágyú, a Bucks érkezik hozzájuk.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 24/3, Bogdanovic 20/6, Ingles 16/6.
A 76ers legjobb dobói: Embiid 27/3, Richardson 24/6, Harris 16.

Los Angeles Clippers–Milwaukee Bucks 124–129

A helyetteseknek nem voltak helyettesei. Paul George várhatóan jövő héten csatlakozik, Kawhi Leonard pedig pihentetés miatt hagyta ki a meccset, a Clippers így inkább egy small-ball felállással próbálkozott, ahol mindkét szupercsere, Lou Williams (34 pont, 11 gólpassz, 6 lepattanó) és Montrezl Harrell (34 pont, 13 lepattanó, 5 gólpassz) is a kezdőben kapott helyet. Ez jó döntésnek bizonyult, mindketten parádéztak, mellettük pedig a hátvéd Pat Beverley is remekül játszott (20 pont, 10 lepattanó!), erre a trióra végig építhetett a Los Angeles – ám amikor nem voltak a pályán, óriási káosz volt védekezésben és támadásban is. A kispadnak elöl nem volt vezére, hátul sorra kapták a kosarakat, nem vizsgázott jól a foghíjas cseresor. A Bucks tartotta 10 pont körüli előnyét, a negyedik negyedben annyi szerencséjük volt Doc Riverséknek, hogy Landry Shamet megtalálta a dobókezét, de ez is csak egy szorosabb végjátékra volt elegendő. Apropó, Rivers: a kiváló szakvezető nem szerezte meg edzői karrierje 900. győzelmét, erre 24 órával később, már a pihent Leonarddel a fedélzeten a Portland ellen nyílik újra esélye.

Antetokounmpo más dimenzióban. A Bucks vezérét nem érdekelték a Clippers problémái, nem sokat kérdezett: 36 perc alatt 38 pontot (10/21 mezőnyből, 4/7 tripla, 14/18 büntető) szerzett, mellette 16 pattanó, 9 gólpassz, 2-2 szerzett labda és blokk került a zsákba – a negyedik negyedben, amikor forrósodott a pite, akkor is lehetett rá számítani. Khris Middleton viszont nem volt jó (3/13 mezőnyből), Eric Bledsoe irányítóként elég öncélúan kosarazott (8/14 mezőnyből, 2 gólpassz, 4 eladott labda), és Brook Lopez is inkább hátul alkotott (11 pont, 12 lepattanó, 6 blokk). Szerencsére a Milwaukee-nál több, mint rendben volt a pad teljesítménye, George Hill 24 ponttal, közte 6/7 triplával, Kyle Korver pedig 4/7 hármassal jelentkezett, Robin Lopez intézte ikertestvére pihenőperceit – a trió segítségével azért végig a Milwaukee diktált, a második negyedben felépített tíz pont körüli előny kitartott a végéig. Még egy érdekesség a Bucks görög klasszisához: a szezon első nyolc meccsén elérte a 200 pontot, 100 lepattanót és 50 gólpasszt, erre korábban senki nem volt képes az NBA történelmében.

A Clippers legjobb dobói: Williams 34/12, Harrell 34, Beverley 20/9.
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 38/12, Hill 24/18, Bledsoe 20/12.

A tabellát IDE KATTINTVA tekinthetik meg!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik