Jamesék kikaptak Miamiban, Westbrook legázolta a Spurst

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2014.12.26. 09:30
Remek meccseket hozott az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) karácsonyi játéknapja, LeBron James vereséggel távozott korábbi sikerei színhelyéről, Russell Westbrook viszont tarthatatlannak bizonyult, így a Thunder nyert a címvédő Spurs otthonában. A Warriors ismét kikapott, most a Clipperstől, Pau Gasol győzelemre vezette a Bullst a Lakersszel szemben, Carmelo Anthony 34 pontja pedig kevés volt John Wall és a Washington ellen.

James 30 pontja kevés volt a Miami vendégeként a Cavsnek (Fotó: timesunion.com)
James 30 pontja kevés volt a Miami vendégeként a Cavsnek (Fotó: timesunion.com)
James 30 pontja kevés volt a Miami vendégeként a Cavsnek (Fotó: timesunion.com)
James 30 pontja kevés volt a Miami vendégeként a Cavsnek (Fotó: timesunion.com)
James 30 pontja kevés volt a Miami vendégeként a Cavsnek (Fotó: timesunion.com)

 



New York Knicks–Washington Wizards 91–102

John Wall tarthatatlan volt. A Washington irányítója idén nagy formában játszik, ezt pedig a Knicks hátvédsora ellen is bizonyította. Gyakorlatilag akkor és úgy verte meg az emberét, amikor és ahogy kedve tartotta, minden betörése után azt csinált, amit akart – ennek végül 24 pont és 11 gólpassz lett a vége. Remekül kontrollálta a meccset és irányította csapatát, a Wizards fokozatosan lépett el, egy kategóriával gyorsabban és jobban játszott, 51 százalékkal dobott és egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelmük.

Csak Anthony csillogott. A Knicks már az első negyedben elveszítette volna a meccset, ha a kiscsatár nem veszi vállára csapatát, nagyjából a pontok felét Melo dobta – a félidei 44-ből 21-et vállalt magára. Bár a harmadik negyedben eléggé megfogta Rasual Butler, a hajrában könnyű kosarakat is rontott, illetve a tripla nem ment neki (0/6), végül 34-gyel zárt, vezérként viselkedett és húzta a New Yorkot – de minimális csapatjáték nélkül ez ennyire elég.

Karácsonyra kiállítás. A negyedik negyed közepén már kellően frusztrált volt a Knicks, miután minden kísérletükre könnyedén válaszoltak a vendégek – Acy elragadtatta magát, kemény faultja után pedig könyökkel csapott oda Wallnak, így flagrant 2-vel elküldték zuhanyozni, Wall sima technikait kapott.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 34, Calderon 16/6, Aldrich 10
A Wizards legjobb dobói: Wall 24/3, Beal 17/6, Humphries 14

San Antonio Spurs–Oklahoma City Thunder 106–114

Westbrookra nincs ellenszer. A Thunder egyese elképesztő agresszivitással játszotta végig a találkozót, gyakorlatilag megállás nélkül, minden támadásnál nekiment a védelemnek és óriási nyomás alatt tartotta a Spurst – ennek az első félidőben rengeteg hiba, a fordulás után azonban több hatalmas kosár lett a vége. 28 dobást vállalt, mezőnymutatóját végül feltornázta 50 százalékra, így 34 pontot rámolt be, kiosztott 11 gólpasszt és megszerzett öt labdát – elsöprő stílusa ellen tehetetlen volt a Spurs.

Jobban akarta az OKC. Westbrook elszántsága mellett Steven Adamst illik kiemelni, aki 15 ponttal és 16 lepattanóval dupla-duplázott, lekapott hét támadót és elöl-hátul terrorizálta a Spurs nagyembereit – de a 21-ig jutó Ibaka és a rendkívül hatékony Jones, Morrow páros is dicsérhető. Westbrook áthajtotta övéit minden nehézségen, a simán nyert lepattanózás mellett kiharcoltak 38 büntetőt, többet tettek a győzelemért.

Parkert előbb a Thunder, majd Popovich vette le. A francia irányító jól kezdett, de megállt tíz pontnál, ugyanis a feljavuló Westbrook ellen nem lehetett pályán tartani – edzője is inkább Josephet favorizálta, aki szintén csak extra kosarakba tudta hajszolni Good Russt. Ginobili irányítása mellett is jól nézett ki a Spurs, Bonner remekelt, de védekezésben nem találtak megoldást, így ismét vereséget szenvedtek.

A Spurs legjobb dobói: Bonner 17/9, Duncan 15, Splitter 14, Joseph 14
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 34, Ibaka 21/9, Adams 16

Miami Heat–Cleveland Cavaliers 101–91

Most nem tört meg a Heat. Az első félidőben remekelt a Miami, Deng nagy munkát végzett Jamesen, Wade pedig bámulatosan (25 pont a nagyszünetig) kosarazott elöl – vezettek is 13-mal. Aztán a folytatásban ugyan lett ez 17 is, de Wade teljesen elfogyott (2/12) a szünet után, a Cavs James zsákolásával át is vette a vezetést egy pillanatra – végül a nagyot játszó (25 pont, 8 pattanó, 8 gólpassz) Deng vezérletével egy 11–4-es futással megszerezte a győzelmet a hazai alakulat.

Jamest megtapsolták. Jól fogadták a visszatérő sztárt Miamiban, a hangulat karácsonyi mérkőzéshez maximálisan méltó volt. James 30 ponttal zárt 8 gólpassz mellett, 18 kiharcolt büntetője eggyel több, mint a teljes Heaté – viszont szinte végig pályán kellett lennie. Ugyan egy nézők közé ugrás után könnyebben megsérült és be kellett mennie az öltözőbe, visszatért és végül 40 percet töltött a parketten – a találkozó után elmondta, hogy nem elég jók jelenleg.

Love-nak nem ízlett a centerposzt. Varejao kidőlése után nem maradt bevethető centere a Cavsnek, Love-nak végig itt kellett játszania – szűk 40 perc alatt sem tudott érvényesülni, nem voltak meg a dobásai, Chris Andersen levédekezte. Így hiába tett James mellé 25 pontot Irving (a hajrában az ő térde is megsérült könnyebben), most rövidnek tűnt a Cavs-rotáció – a végül 31-gyel záró Wade, a remeklő Deng és egy korrekt csapatvédekezés ma elég volt a Miaminak.

A Heat legjobb dobói: Wade 31/6, Deng 25/3, Andersen 12
A Cavaliers legjobb dobói: James 30/6, Irving 25/3, Love 14

Chicago Bulls–Los Angeles Lakers 113–93

Csak egyszer jött a csoda. Kobe Bryant ezt a találkozót is kiülte, de ma nem tudták őt úgy pótolni, mint a Golden State ellen, végig hátrányban kosaraztak, majd a negyedik negyedben egy nagy futással végleg eldöntötte a meccset a Bulls. Price próbálta irányítani csapatát, az ex-chicagói Boozer nagyon csipkedte magát, de Ed Davis is hasznos volt – viszont védekezésben nem tudtak mit kezdeni nagyjából senkivel, ezt pedig most nem tudták eltüntetni.

A periméteren átjáróház volt a Lakers. A Chicago hátvédsora azt csinált, amit akart, Rose 31 perc alatt jutott el ismét húszig, Jimmy Butler 12 dobásból 21-ig, de Brooks is könnyedén hozta a 13 pontot és 6 gólpasszt. A padról még Mirotics (14 perc alatt 13 pont, 7 pattanó, 3 tripla) villogott, de az igazi vezér ma Pau Gasol volt, a korábbi Laker 23 ponttal, 13 pattanóval, harcos, de fineszes játékkal vezette győzelemre új csapatát.

A festékben is dominált a Bulls. Gasolra építve a gyűrű alatt is fölényben volt a Chicago, 57–39-re hozták a lepattanózást és 48–38-ra nyertek a festékből szerzett pontok tekintetében – 40 százalék alatt tartották a Lakerst, akik így hiába vigyáztak nagyon a labdára és adták el csupán négyszer (!), nem volt reális esélyük.

A Bulls legjobb dobói: Gasol 23/3, Butler 21/3, Rose 20/6
A Lakers legjobb dobói: W. Johnson 19/6, Hill 16, Boozer 14

Los Angeles Clippers–Golden State Warriors 100–86

Nagyot fordult a meccs. Botrányosan kezdett a Clippers, első 24 dobásukból csak 4 talált célt (zsinórban 16-ot rontottak), bár büntetőkkel és meglepően jó védekezésükkel igyekeztek ezt kompenzálni. A folytatásban aztán fokozatosan átvették az irányítást, a negyedik negyed elején pedig a Golden State 2/15-ös mezőnymutatóját kihasználva megléptek és nagy győzelmet arattak – a Warriors a 16 meccses sikersorozat után az utóbbi öt találkozóból hármat is elveszített.

A Staples Center nem hoz szerencsét. Három napon belül másodszor szenvedett itt vereséget a ligaelső Warriors, akik képtelenek voltak kihasználni a Clippers hibáit a meccs elején. A támadójátékuknak nem sok köze volt az eddig tőlük látottakhoz, sem Curry, sem Thompson nem tudta húzni a csapatot és összességében is csak 42.5 százalékkal dobtak – különösen az utolsó negyedben voltak tragikusak, itt lépett el Doc Rivers csapata. A Splash Brothers amellett, hogy nem hozta a pontokat, jóval kisebb hatással volt a meccsre, mint szokott, Paulék nagyot melóztak a periméteren.

Crawford kellett a végén. Többet tett a győzelemét a Los Angeles, Blake Griffin nagyon aktív volt és bár a dobás nem ment neki, ezt igyekezett kompenzálni lepattanókkal, gólpasszokkal, büntetőkkel. Chris Paul passzjátékát megakadályozták Curryék, de az utolsó negyedben Jamal Crawford előlépett, egymaga bevert 12 pontot és megtolta csapata szekerét. Ők is 40 százalék alatt maradtak mezőnyből, de hasonlóan agresszív védekezésük és nagyobb elszántságuk elég volt a győzelemhez.

A Clippers legjobb dobói: Crawford 24/12, Paul 22/3, Griffin 18
A Warriors legjobb dobói: Thompson 15/6, Curry 14/3, H. Barnes 12
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik