Jamesék Durantéket is legyőzték, a Heat nyert Chicagóban

Vágólapra másolva!
2015.01.26. 09:09
null
Jamesék Durantékat is legyőzték (Fotó: Reuters)
A Cavs sorozatban hatodik sikerét aratta az OKC ellen, a Miami pedig Hassan Whiteside idei NBA-csúcsával tudott nyerni Chicagóban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) vasárnapi játéknapján. James Harden 37 pontot szórt Los Angelesben, Anthony Davis döntött Dallasban, tovább robog az Atlanta és a Golden State, túlórázott a Nuggets és a Wizards – íme a részletek!

Chicago Bulls–Miami Heat 84–96

A Whiteside-csoda folytatódik. A center rövid kihagyása után újra óriásit dobott a Miami játékán, ma a padról beszállva kapott 24 percet – ennyi idő is elég volt neki egy (nem klasszikus) tripla-duplához. 14 pontja és 13 lepattanója is komoly adat, de ehhez hozzátett 12 (!) blokkot is, Taj Gibsont ötször betakarta és végig sakkban tartotta a Bulls játékosait – a 12 kiosztott sapka egyébként idei NBA-csúcs. Mellette kiemelendő a 26-ot szóró (ebből 12 az utolsó negyedben) Wade, valamint az ugyan gyengén dobó, de sokoldalúan játszó Deng, aki először tért vissza a United Centerbe – a Chicago egy emlékező videót játszott le számára az első időkérés alatt.

Bizonytalanul játszott a Bulls. Lehet, hogy Whiteside, lehet hogy más miatt, de nagyon határozatlanul fejezték be a támadásaikat a hazaiak, Jimmy Butler mindössze öt pontig jutott, de igazán senkinek sem ment – mindössze 35 százalékkal tüzeltek mezőnyből. Azok után, hogy a festékben szétszedték a Dallast, ma alulmaradtak pattanózásban és gyakorlatilag végig hátrányban játszottak – a Heat folyamatosan növelte előnyét, félidőben tízzel jártak előrébb Wade-ék, az utolsó negyedet pedig 12 pontos fórral kezdték.

A Bulls legjobb dobói: Rose 19, Brooks 17/12, Gasol 13
A Heat legjobb dobói: Wade 26, Bosh 20, Deng 15, Chalmers 15/3

Cleveland Cavaliers–Oklahoma City Thunder 108–98

James nem lassít. A négyszeres MVP-vel sorozatban hatodik meccsét nyerte meg a Cleveland, teljesen más csapat lett a Cavs, mint volt az ő sérülése alatt. LeBron visszatérése óta 30.3 pontot átlagol, ma 34-et rámolt be (11/25 mezőnyből), nehéz dobásokat vállalt, az utolsó negyed elején pedig zsinórban nyolc egységet hintett – vezérként játszott. A kiosztásokból Love és JR Smith 9 hármast emelt be, de Irving is hozzátett 21 pontot, bár nem dobtak túl hatékonyan, működött a támadójáték.

Playoff-hangulat volt. Kőkemény védekezések, faultok, beszólogatások jellemezték a derbit, érződött, hogy a találkozó elég nagy presztízzsel bír. A festékben nagyon kevés pontot szerzett a Cavs, itt 44–28-ra nyertek a vendégek, akik egy nagy rohanással felzárkóztak, sőt, fordítottak a harmadik negyedben. Ezt az etapot leszámítva végig a Cleveland járt előrébb, Durant (32 pont, 12/23, 6 pattanó, 9 gólpassz) és Westbrook (22 pont, 7/26, 11 gólpassz) is agresszív volt, de egyrészt utóbbi sokat hibázott, másrészt melléjük senki nem tudott hatékonyan fellépni. A Thunder 40 százalék alatt maradt mezőnyből, védekezésben pedig nem értek oda a periméterre, a Cavs 16 triplával pótolta a festékbeli hiányt.

A Cavaliers legjobb dobói: James 34/6, Irving 21/9, Love 19/15
A Thunder legjobb dobói: Durant 32/3, Westbrook 22/9, Ibaka 15/9

Phoenix Suns–Los Angeles Clippers 100–120

A legvégén átrohant ellenfelén a Clippers. Ugyan félidőben még a Suns vezetett, a harmadik etapot nagyon megnyerte a vendégcsapat – pedig ebben a játékrészben is vezetett még a Phoenix. Innen kinti dobásokkal még két egységre felzárkóztak Greenék, de a mérkőzést egy 15–0-s futással zárta le Doc Rivers csapata, melyből mindenki kivette a részét – a Phoenix mindkét oldalon összeomlott a hajrában.

Több volt a tűzerő a vendégeknél. Isaiah Thomas 25 ponttal húzta a Sunst, mellé Bledsoe, Len és Marcus Morris is tíz fölé jutott, de Dragicnak nem ment a dobás, csapatszinten pedig csak 42.5 százalékkal céloztak mezőnyből. Ezzel szemben a Clippersnél hatan is elérték a tízet, Blake Griffin remekelt (23 pont, 7 pattanó, 7 gólpassz), de Redick és Paul is nagyon hatékonyan dolgozott, DeAndre Jordan pedig ismét nem hibázott „dobást" (5/5 mezőnyből, 8/15 büntető, 14 pattanó, 4 blokk). A Suns ezzel zsinórban második vereségét szenvedte el komoly ellenféllel szemben és erősen közelít rájuk a New Orleans.

A Suns legjobb dobói: Thomas 25/12, Bledsoe 17/3, Len 15
A Clippers legjobb dobói: Griffin 23, Paul 23/9, Redick 20/9

New Orleans Pelicans–Dallas Mavericks 109–106

Davis eldöntötte. Nagyon szoros volt a végjáték, Ellis kosarára Evans válaszolt az utolsó fél percben, majd Ellis ismét villant 12 másodperccel a vége előtt. Ekkor előbb bedobás közben faultolták Anthony Davist, aki mindkét büntetőjét bedobta, majd a Dallas támadásánál labdát szerzett és ismét bedobta két büntetőjét – az utolsó 12 mp-ben egymaga fordította meg a meccset és szerezte meg a győzelmet a New Orleans számára. Davis egyébként is hozta magát, 28 pontig (8/18 mezőnyből, 12/14 büntető) és 10 lepattanóig jutott, ráadásul ellopott öt labdát is.

Ellis nagy meccse is kevés volt. A Dallas dobóhátvédjére nem volt válaszuk a hazaiaknak, 36 pontot (16/27 mezőnyből, 4/9 tripla) szórt, az utolsó percben két nehéz kettest is beemelt, igaz, az egyenlítőnek szánt hármasa kimaradt. Mellette 24-ig jutott Dirk Nowitzki és az utóbbi időben szenvedő Rondo is remekelt (7/10 mezőnyből, 2/2 tripla, 8 pattanó, 9 gólpassz), de ez sem volt elég. A New Orleansnál Evans (24 pont, 12 gólpassz) és Asik is dupla-duplázott, de Ryan Anderson és Pondexter is megtalálta a dobását, a hajrában pedig Davis klasszisa feléjük billentette a mérleg nyelvét.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 28, Evans 24/3, Anderson 18/6
A Mavericks legjobb dobói: Ellis 36/12, Nowitzki 24/6, Rondo 17/6

Atlanta Hawks–Minnesota Timberwolves 112–100

Egy félidő, meg egy kicsi. Az Atlanta szokásos stílusában hozta a szokásos eredményt a nagyszünetig, 23 kosarukra 16 gólpassz jutott, vezettek is 14 ponttal. A fordulás után aztán kissé kiengedtek, jöttek az eladott labdák és védekezésben sem figyeltek eléggé, a Wolves Young és Williams vezérletével felzárkózott. Mielőtt azonban nagyon komolyra fordult volna a dolog, a negyedik negyed hajrájában előbb Carroll, majd Korver is beemelt egy-egy triplát a sarokból, ezzel lezárták a mérkőzést – a Hawks sorozatban 16. sikerét is elkönyvelte.

Young jól érezte magát kiscsatárban. Pekovics visszatérésével nem négyest, hanem hármast kellett játszania és saját elmondása szerint is élvezte a több szabadságot – a magas szerkezet hatékonynak is bizonyult, legalábbis támadásban. Young végül 26 ponttal húzta csapatát (11/17), ráadásul 6 lepattanó és 7 gólpassz is a neve mellé került – mellette a 20-ig jutó Williams villogott, de a kezdő ötös minden tagja hozta, amit kell. Végül 52 százalékkal dobtak, amivel meccset lehetne nyerni, ha az ellenfél nem dobna 56 százalékkal – Al Horford ma sem nagyon akart rontani, 8/9-cel zárt mezőnyből, de ismét hatan jutottak tíz fölé a vendégeknél, akik ezúttal is kiosztottak 30 gólpasszt.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 20/6, Horford 19, Teague 15
A Timberwolves legjobb dobói: Young 26, Williams 20/12, Pekovics 15

Orlando Magic–Indiana Pacers 99–106

Rudez volt a nyerőember. Az idei Indianánál sosem lehet tudni, hogy előlép-e valaki és ha igen, ki lesz az, az utóbbi hetekben rendre el is bukták a szoros meccseket. Ma véget vetettek a vereségszériának, Damjan Rudez (7/10 mezőnyből, 4/7 tripla) egymaga 16 pontot rámolt be a negyedik negyedben (18 pontos karriercsúccsal zárt), egyedül fordította meg a találkozót – a Magic összesen 17-ig jutott a záró 12 percben. A győzelmet fél perccel a vége előtt biztosította be Rudez egy triplával, amivel hatpontosra nőtt az előnyük, így hét vereség után tudtak újra nyerni.

Védekezés nélkül nem megy. A Magic zsinórban kilencedik ellenfelét engedte száz pont fölé, méghozzá a liga egyik leggyengébben támadó csapatát, az Indianát – 5-20-ra állnak idén akkor, amikor az ellenfél eléri ezt a számot. Hiába szórt 27-et Vucsevics (igaz, a dupla-dupla most elmaradt), hiába jutott 18-ig Oladipo és hiába mozgatta jól csapatát megint Payton, amíg hátul nem tudnak összeállni, nincs miről beszélni – ha a Pacers dobja túl őket, ott már komoly a gond.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 27, Oladipo 18/3, Harris 11/3
A Pacers legjobb dobói: West 20, Rudez 18/12, G. Hill 17/3

San Antonio Spurs–Milwaukee Bucks 101–95

Felvillanó oroszlánkörmök. Alaposan meglepte a hazai alakulatot a lendületesen kezdő Bucks, az első negyed végén egy 16–0-s rohamot vágott ki a vendég gárda, melynek köszönhetően több mint tíz ponttal léptek el a regnáló bajnoktól. Az előny egészen a harmadik negyedig tartott ki, de nem adták fel Knighték a küzdelmet. A végjátékban másfél perc alatt 9 pontot termeltek be, de Bayless potenciális egyenlítő duplája kimaradt, a nagyot küzdő Bucks pedig bár emelt fővel, de vesztesen távozott a Spurs otthonából.

Lecke a fiatalságnak. A kezdeti akadozó játékra kemény védekezéssel reagált a Popovich-legénység. A harmadik játékrészben Parkerék ízelítőt adtak a Bucksnak, hogy miként is kell ezt a játékot játszani, főként a védő oldalon, ugyanis 12 pontot tartották ellenfelüket. Összesen 21 eladott labdába hajszolta bele a Milwaukee-t a Spurs, miközben a festékbeli uralma mellett (52–34) sorra állhattak játékosai – főleg Leonard (10/12) – a büntetővonalra (21/30), ezzel szemben a vendégek csupán 12 büntetőt emelhettek gyűrűre. Az utolsó percekben Ginobili és Duncan pontjai hozták meg a hazaiak számára a végső sikert, fontos leckét adott a Spurs a védekezés fontosságáról a fiatalok számára.

A Spurs legjobb dobói: Duncan 20, Leonard 19/3, Diaw 14
A Bucks legjobb dobói: Middleton 21/9, Bayless 15, Pachulia 12

Toronto Raptors–Detroit Pistons 114–110

Parádés helyettes. Bár Brandon Jennings egész szezonra kidőlt sérülés miatt, de a Pistons nem keltette annak látszatát, hogy ez a tény rendkívüli módon megviselné a gárdát. A kezdőbe kerülő csereirányító, D.J. Augustin motiváltan játszott, karriercsúcsot (12/20 mezőnyből, 5/9 tripla, 8 gólpassz) tett az asztalra. Rajta kívül Monroe is remekelt, aki masszív dupla-duplával (21 pont, 16 lepattanó) zárt. A Detroit nagy hangsúlyt fektetett a támadójátékra, de közben megfeledkezett arról, hogy védekezni is kellene. A Raptors 53 százalékos pontossággal dobott mezőnyből, s bár a vendégek többször felzárkóztak, ahogy a lefújás előtt három perccel is, de nem forgott veszélyben a hazaiak sikere.

Ponthalmozó kezdőjátékosok. Amellett, hogy a nagy támadásbeli iram ellenére vigyázott a labdára a vendéglátó (8 eladott labda), nem feledkeztek meg játékosai az összjátékról sem. A Vasquez - Lowry duó 15 gólpasszt jegyzett, a Raptors kezdője pedig 86 pontot tett az eredményjelzőre, Valanciunas egyik legjobb szezonbeli játékával (9/15, 11 lepattanó, 4 blokk) ellensúlyozta a Pistons magasembereinek tevékenységét. Mivel a hazaiak minden fordítási kísérletet meggátoltak, így visszavághattak a két héttel ez előtti, saját pályájukon elszenvedett vereségért.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 25/3, Valanciunas 20, Johnson 17
A Pistons legjobb dobói: Augustin 35/15, Monroe 21, Caldwell-Pope 16/9

Golden State Warriors–Boston Celtics 114–111

Nehezen jött a győzelem. Egymás után négy nagyarányú győzelmet aratott a Warriors, Steve Kerr szerint törvényszerű volt, hogy jön egy gyengébb teljesítmény – szerencséjükre hazai pályán történt, ahol átlagban 26-tal nyerik a meccseket. Hét ponttal nyerték az első negyedet, a záró etapra 12 pontos fórral fordultak, de védekezésben nem voltak olyan stabilak, mint korábban, ezt pedig kihasználta a Celtics. Az utolsó negyedben végig partiban voltak a vendégek, sőt, bár fél perccel a vége előtt úgy tűnt, hogy megnyerte a GSW (tíz pont volt az előnyük), még innen is közel tudott férkőzni a Boston, de egyenlíteni már nem tudtak.

A Splash Brothersre nem volt válasz. A Curry-Thompson duót nem tudták megfogni Bradleyék, a dobóhátvéd az 52 pontos estéje után ma is beszórt 31-et (11/19 mezőnyből), az irányító pedig 22-t rámolt be 11 gólpassz mellett – kulcspillanatokban ők ketten villantak és tolták meg a hazaiak szekerét. Mellettük Bogut és Draymond Green volt hatékony, de Sullingerrel nem nagyon tudtak mit kezdeni – a Boston erőcsatára 26 ponttal húzta csapatát, a sokoldalúan (19 pont, 7/12, 7-7 pattanó és gólpassz) játszó Turner mellett ő volt a Celtics vezére. Megtörni viszont nem tudták a Warriorst, a hajrában villantak Thompsonék és behúzta a meccset a ligaelső.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 31/9, Curry 22/3, Green 16/3
A Celtics legjobb dobói: Sullinger 26/9, Turner 19/3, Bradley 15/9, Zeller 15

Denver Nuggets–Washington Wizards 115-117 – h. u.

Faried a negatív hős. A Denver erőcsatára egész meccsen rosszul játszott, mindössze 9 pontig és 11 pattanóig jutott - az utolsó másodpercekben pedig két büntetőt is elrontott, így lett hosszabbítás. Mellette Arron Afflalo is rettenetes dobóformát mutatott, így hiába volt Ty Lawson ihletett napja John Wall-lal szemben (31 pont, 12 gólpassz), és hiába adott el mindössze 9 labdát a Nuggets, Faried büntetői miatt ezek nem értek győzelmet.

Kris Humphries a hős. John Wall sem játszott rosszul (19 pont, 16 gólpassz), de teljesítményét kissé beárnyékolja Lawson remeklése – akire viszont nem volt ellenszer, az a rutinos csere-erőcsatár volt. 21 pontját 9/13-as mezőnymutatóval szerezte, lekapkodott 14 pattanót – emellett a rendes játékidő végén és a ráadás elején is nagyon fontos kosarakat szerzett. Neki és a 7/9-cel célzó Nené Hilariónak köszönhető, hogy noha a triplákkal hadilábon állt ma a Wizards (alig 28 százalék), mégis nyerni tudtak – és Kelet 2. helyén állnak.

A Nuggets legjobb dobói: Lawson 31/9, Chandler 20/12, Arthur 12.
A Wizards legjobb dobói: Humphries 21, Wall, Pierce 19/3-19/3.

Los Angeles Lakers–Houston Rockets 87–99

Nem volt nagy küzdelem. Bár Dwight Howard bokasérülése miatt nem állhatott rendelkezésre egykori csapata ellen, a Houston nagyon gyorsan elrendezte a meccs sorsát: az első negyedben 15 pontos előnyt harcoltak ki. A különbség már 25 pontnál is járt, végül a hazaiak az utolsó percekben kozmetikázni tudtak. James Harden dobóedzést tartott (37 pont 60 százalékos pontossággal, 8 pattanó, 5 gólpassz), a rutinos cserejátékosok (Smith, Terry, Brewer) pedig kisujjból elintézték az eredmény tartását.

Vezér nélkül nehéz. Kobe Bryant idén már nem fog játszani, de ha korábban kidőlt, csapattársai néha összekapták magukat – most nem. Zsinórban nyolcadik buktáját volt kénytelen elfogyasztani a Lakers, és esélye sem volt. Jeremy Lin dicsérhető, mert bár nagyon rosszul dobott, de kiharcolt 14 büntetőt, és kiosztott 6 gólpasszt – illetve Carlos Boozer, aki dupla-duplázott (18 pont, 11 pattanó). Más kérdés, hogy miért nem a kezdőben kaptak helyet – a Clarkson-Ellington-Kelly-Hill-Sacre kezdőötös a Lakers gazdag történelmének talán leggyengébbje. Bár minden érintett tagadja, de a csapat felállása és játéka alapján a Los Angeles elkezdett tankolni a lehető legjobb drafthelyért.

A Lakers legjobb dobói: Boozer 18, Lin 14, Ellington 13/3.
A Rockets legjobb dobói: Harden 37/12, Terry 11/6, Smith 11/3.

NBA, ALAPSZAKASZ
Chicago Bulls–Miami Heat 84–96
Cleveland Cavaliers–Oklahoma City Thunder 108–98
Atlanta Hawks–Minnesota Timberwolves 112–100
New Orleans Pelicans–Dallas Mavericks 109–106
Orlando Magic–Indiana Pacers 99–106
Phoenix Suns–Los Angeles Clippers 100–120
San Antonio Spurs–Milwaukee Bucks 101–95
Toronto Raptors–Detroit Pistons 114–110
Denver Nuggets–Washington Wizards 115–117 – hosszabbítás után
Golden State Warriors–Boston Celtics 114–111
Los Angeles Lakers–Houston Rockets 87–99

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik