Jamesék átgázoltak a Sunson, zsinórban háromnál járnak

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.12.03. 09:14
null
A Lakers átgázolt a Sunson (Fotó: twitter.com/Lakers
Újabb hazai mérkőzést húzott be a Sixers az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, ezúttal a Memphis elleni rangadót nyerték meg Ben Simmonsék – a Dallas Luka Doncic nélkül verte a Clipperst, a Spurs dobófesztivált rendezett a Trail Blazers ellen, de győzött a Lakers, a Heat és a Pelicans is.

 

Los Angeles Lakers–Phoenix Suns 120–96

Nem adott esélyt a Lakers. A hazai alakulat az első negyedbe még kicsit belealudt, 17 ponttal égett és tíz ponttal elvesztette ezt a periódust, aztán feltekerte a védekezést és állva hagyta ellenfelét – a második játékrészt 40–15-re nyerte meg, majd a harmadikban is így folytatta és húsz pont feletti előnyt épített ki. A záró etapot már LeBron James és Kyle Kuzma is kiülhette, amire azért az első negyedben sokan még nem számítottak, de a 14 pontos Michael Beasley által húzott cseresor másképp gondolta, ők rúgták be a Lakers motorját, onnantól pedig átgázoltak a Phoenixen. Egyénileg senki nem produkált igazán kiemelkedő statisztikát és Luke Walton is inkább a csapatvédekezést dicsérte, mindenesetre minimális riadalom után könnyedén nyerték meg zsinórban harmadik, az utóbbi 16-ból pedig 12. meccsüket, így felléptek a nyugati ötödik helyre.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Booker megint megsérült. A Suns összeesésében alighanem az is benne volt, hogy a második negyedben ismét elvesztette Devin Bookert azok után, hogy a fiatal dobógép játéka már egyébként is kérdéses volt a meccs előtt - végül pályára tudott lépni, de egy szabad labdára való "vadászat" közben hamstring-sérülést szenvedett. Ezt követően már nem is tért vissza a pályára, így a TJ Warrent egyébként is nélkülöző vendégeknek nem nagyon volt kihez nyúlniuk és teljesen esélytelenül kaptak ki sorozatban ötödször, legközelebb a Kings ellen próbálhatnak meg javítani.

A Lakers legjobb dobói: Kuzma 23/9, James 22/3, Ingram 15/3
A Suns legjobb dobói: Holmes 15, Jackson 13, Ariza 13/9

Charlotte Hornets–New Orleans Pelicans 109–119

Anthony Davist nem lehetett megállítani. Újabb szenzációs meccset játszott a Pelicans magasembere és a Hornets egyszerűen képtelen volt limitálni őt: Davis 36 pontot szerzett 14/19-es mezőnymutatóval, szétosztott 8 gólpasszt, leszedett 19 lepattanót, védekezésben pedig 2-2 labdaszerzéssel és blokkal vétette észre magát. A vendégcsapat a második negyedben tudta igazán érvényesíteni az akaratát és tízpontos előnyt épített fel, amit aztán a folytatásban szépen menedzselni is tudott és Davis extrájára építve folyamatosan termelte a kosarakat – 50 százalék felett dobtak Holidayék, miközben a Hornets fő fegyvereit limitálni tudták, így meg tudták őrizni a vezetést. Ezzel az utóbbi hét meccsükből csak a másodikat nyerték meg, idegenben pedig mindössze harmadik idei győzelmüket jegyezték, így 50 százalékos mérleggel épphogy a playoff-vonal alatt állnak jelenleg.

Walker és Batum is eltűnt. Nem játszott jó meccset a Charlotte, Kemba Walker 5/16-ot dobott mezőnyből 0/6-os triplázással, Nic Batum pedig alig 14 percet töltött parketten és egyetlen mezőnykosarat szerzett úgy, hogy ő a csapat legjobban fizetett játékosa – a francia értékelhetetlen szezont fut, Walkert pedig egy bokasérülés lassítja és most már sorozatban hozza a gyenge mérkőzéseket. Emellett Cody Zeller nem tudott pályára lépni, ami szintén hozzájárult ahhoz, hogy ennyire tele legyen a kezük Davisszel, majd a második negyedben Marvin Williams, a kezdő négyes is kivált a meccsből vállsérülés miatt, úgyhogy bőven volt gondjuk – nem is tudták ezeket leküzdeni, úgyhogy ismét 50 százalék alá zuhantak.

A Hornets legjobb dobói: Kaminsky 19/3, Bridges 16/9, Walker 13
A Pelicans legjobb dobói: Davis 36/6, Holiday 19/3, Mirotic 16/9

Miami Heat–Utah Jazz 102–100

Wade döntött. A meccs elején eléggé beragadt és 19 pontos hátrányt szedett össze a Miami, de aztán felszívta magát és felzárkózott, a nagyszünetben már csak egyetlen ponttal vezetett a Jazz – összesen 17-szer változott a vezető kiléte és 16-szor volt döntetlen az állás ezen a találkozón. Az utolsó percben, 100–100-nál oda-vissza hibázgattak a felek, majd 18 másodperccel a vége előtt megszerezte a labdát a Miami, Erik Spoelstra pedig ránézett Dwyane Wade-re, hogy kell-e időkérés – a Heat legendája nemet mondott, szépen elvitte a labdát a kedvenc helyére, majd elindult a gyűrű felé, kiharcolt egy faultot Rudy Gobert-en és bedobta a két büntetőt, ezzel három másodperccel az órán előnyhöz juttatta csapatát. A Jazznek volt még egy lövése, de Donovan Mitchell dobása nem esett be a gyűrűbe, úgyhogy Wade büntetői döntöttek, a Heat pedig november 8-a óta először tudott egymás után két mérkőzést is megnyerni – Wade mellett egyébként emeljük még ki Hassan Whiteside (23 pont, 20 lepattanó, 3 blokk) játékát is, nagyon összekapta magát erre a találkozóra.

Elrontotta a Utah. 20–5-re és 35–16-ra is vezetett a Jazz, a meccs elején 65 százalékkal dobtak a vendégek és 30 százalék alatt tartották a Miamit, miközben a Heat első hat labdavesztéséből 12 pontot szereztek, minden úgy alakult, ahogy nekik tetszett – aztán hirtelen lefagytak, a floridaiak pedig egy 20–0-s rohamot produkáltak. Innentől nem volt olyan biztos alapjuk támadásban, ami stabilan működött volna, Donovan Mitchell 18 pontja 8/24-es mezőnymutatóból született, Joe Ingles is több mezőnykísérlettel zárt, mint ponttal, Rudy Gobert helyzeteit eléggé limitálta Whiteside és most Kyle Korver, vagy Derrick Favors sem tudott hozzátenni – Ricky Rubio és Jae Crowder jól játszott, de ez végül nem bizonyult elégnek a sikerhez. A hajrában így is mindenük megvolt ahhoz, hogy nyerjenek, de sorozatosan elrontották a támadásaikat, Wade egy villanása pedig eldöntötte a küzdelmet – igaz, Gobert azért nem feltétlenül értett egyet azzal a faulttal...

A Heat legjobb dobói: Whiteside 23, Richardson 16/6, Olynyk 16/9
A Jazz legjobb dobói: Rubio 23/6, Crowder 19/9, Mitchell 18/3

Philadephia 76ers–Memphis Grizzlies 103–95

Ezért kellett Jimmy Butler. Összességében jól játszott ezen a találkozón a Philadelphia, nagyon szigorúan és keményen védekezett az együttes, támadásban a visszafogottabb Joel Embiid (15 pont, 14 lepattanó) mellett Ben Simmons (19 pont, 12 lepattanó, 8 gólpassz), illetve JJ Redick (24 pont, 3/6 tripla) hozta a kosarakat és a nagyszünetre tízpontos előnyt épített ki a gárda – végig kordában tartották a Memphist és felvették a kesztyűt agresszivitásban, keménységben is. A negyedik negyedben aztán megpróbált rohamozni a Grizzlies, de ekkor előlépett a támadásban addig háttérbe húzódó és a döntéshozatallal, védekezéssel törődő Jimmy Butler, ebben a fontos időszakban egymaga 13 pontot szórt be és több nagyon fontos dobást is elsüllyesztett – ő törte meg a vendégek lendületét és ő biztosította be a Philly újabb győzelmét. Butler idén már két meccset is megnyert új csapatának, most ismét a clutch időszakban került elő, úgy fest, hogy ez az ő szerepe ebben a Sixersben – az érkezése óta egyébként 8–2-t mentek és már fél meccs előnnyel átvették a keleti második helyet a Milwaukee-tól.

Nem volt elég pont a Memphisben. A védekezést most is igyekeztek a lehető legjobban művelni a vendégek, de támadásban most nem volt meg bennük a kellő átütőerő, 95 dobott ponttal pedig nagyon nehéz nyerni Philadelphiában – nekik sem sikerült most. Mike Conley próbálta tolni a szekeret, de most ő sem játszott extrát (21 pont, 5 gólpassz, 6/17 mezőnyből), Marc Gasol (12 pont, 4 lepattanó, 4/14 mezőnyből) erejét felemésztette Embiid semlegesítése, Jaren Jackson Jr.-hoz ritkán jutott el a labda, úgyhogy leginkább csak felvillanásokra futotta tőlük ezen az estén – alig 41 százalékkal dobtak mezőnyből, így visszacsúsztak a nyugati hatodik helyre és készülhetnek a Clippers elleni rangadóra.

A 76ers legjobb dobói: Redick 24/9, Butler 21, Simmons 19
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 21/9, Jackson Jr. 17/3, Green 14/6

Dallas Mavericks–Los Angeles Clippers 114–110

Lepattanók és clutch játékok. A sérült Luka Doncic nélkül is nyerni tudott az eddigi nyugati éllovas ellen a Dallas, méghozzá két dolognak köszönhetően: uralták a lepattanózást és az utolsó fél percben elöl-hátul jól csináltak mindent. A lepattanókat tekintve az ex-Clippers-játékos DeAndre Jordan volt az úr, a center szezoncsúcsot jelentő 23 lecsorgóba kapaszkodott bele, összességében 64–44-re nyertek ebben a tekintetben a hazaiak és sorozatosan második esélyeket adtak maguknak, ami nekik önbizalmat adott, a vendégeket viszont eléggé kifárasztotta. Emellett 109–110 után (a második félidőben ekkor vezetett másodszor a Clippers egy Williams-kosárral) megcsinálták, amit kellett, a 30 pontos Harrison Barnes dobása ugyan kimaradt, de Finney-Smith megint leszedte a támadópattanót és vissza is tette a gyűrűbe, aztán Jordan labdát szerzett Williamstől és bedobott egy büntetőt, majd Dennis Smith blokkolta Tobias Harris kísérletét és ő is hozzátett két pontot a vonalról – itt már csak kilenc másodperc volt hátra és négy pont volt a távolság, úgyhogy ez maradt a vége. A Mavs így újabb nagyon fontos sikert könyvelhetett el, a nyugati mezőny pedig még az eddiginél is sűrűbbé vált.

Beverley-t kiállították. Kétszer is összeakaszkodott ezen az estén Patrick Beverley és Dennis Smith Jr., az elsőnél a Clippers hátvédje kiosztott egy komolyabb könyököst egy feldobásnál, amit a Dallas irányítójának foga bánt, a másodiknál pedig Beverley kidobta a labdát a nézők közé – itt már kiállították, azt mondta erről utólag, hogy az egyik néző az édesanyjáról mondott dolgokat. Ez már a negyedik negyedben történt és ettől még nyerhetett volna a Los Angeles, de a kezdőötös most egyáltalán nem működött, Harris és Gallinari is gyengén dobott és bár a padról a Harrell-Williams páros nagyot játszott, az utolsó fél percben a már említett hibák nem fértek bele náluk – az utóbbi 11 meccsükből mindössze másodszor kaptak ki, idegenben viszont így már csak 50 százalékra állnak, ezt azért érdemes feljegyezni a remek mérlegük mellé.

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 30/9, Barea 24/3, Jordan 16
A Clippers legjobb dobói: Harrell 23, Gallinari 21/6, Williams 21/6

San Antonio Spurs–Portland Trail Blazers 131–118

Összeszedte magát a Spurs. Két, már-már megalázó vereség után tudott felállni a San Antonio és ha a védekezését sokkal nem is tudta jobbá tenni, ezúttal támadásban idei legjobbját hozta, ez pedig elég volt ahhoz, hogy egy dobópárbajban legyőzze a Portlandet. A texasiak 131 ponttal szezoncsúcsot szórtak, 60 százalékkal dobtak mezőnyből, 70 százalék felett tripláztak, egyénileg pedig többen is parádés teljesítményt nyújtottak – DeMar DeRozan (36 pontos szezoncsúcs, 8 lepattanó, 6 gólpassz) volt a vezér, de LaMarcus Aldridge (29 pont, 11/15 mezőnyből) és Rudy Gay (18 pont, 4/4 tripla) is extra meccset játszott, a padról pedig a Mills-White duó hozott 25 pontot és 12 gólpasszt. A fordulatos meccs végén ez aztán győzelmet ért, a Blazers nem tudta tartani a lépést, úgyhogy a két hatalmas pofon után most elégedettebben nyilatkozott Gregg Popovich is – igaz, továbbra is 50 százalék alatt állnak és kérdéses, hogy erre a dobóformára és erre a meccsre mennyire lehet építeni a továbbiakban.

Szétesett a Portland. Az elmúlt hat mérkőzésből ötödször kapott ki a Blazers és ezek során 123,2 pontot engedett átlagban, nem kell nagyon keresni az okát annak, hogy miért kezdett el rohamtempóban süllyedni a gárda – éppen a védekezés zárt nagyon jól a szezon elején, amikor hozták a győzelmeket. Támadásban most sem volt gond, Damian Lillard 37 ponttal és 10 gólpasszal nagyot játszott, CJ McCollum és Aminu is elérte a húszpontos határt, Jusuf Nurkic is hozzátett hatékonyan 16 egységet, 50% felett céloztak mezőnyből és 40 százalék felett tripláztak, olyan számokat produkáltak, amelyekkel simán nyerniük kellett volna – viszont amíg ilyen átjáróház a védekezésük, addig sok sikerben nem lesz részük. Ennek köszönhetően már csak hetedikek Nyugaton, most pedig utaznak tovább Dallasba, az sem lesz könnyű feladat.

A Spurs legjobb dobói: DeRozan 36, Aldridge 29, Gay 18/12
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 37/9, McCollum 24/6, Aminu 20/12

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik