LeBron vezetésével jutott tovább a Cavs; Harden remekelt a Jazz ellen

HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2018.04.30. 08:09
null
LeBron James 45 pontig jutott a Pacers ellen (Twitter/ESPN)
A mindent eldöntő hetedik mérkőzésen 45 pontot termelt LeBron James, erre építve a Cavaliers nyert és továbbjutott az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában. Nyugaton már a második kört kezdte a Rockets és a Jazz, az MVP-jelölt James Harden pedig elsőre megoldhatatlan feladatot jelentett Donovan Mitchelléknek.

 

KELETI FŐCSOPORT, FŐCSOPORT-NEGYEDDÖNTŐ, 7. MÉRKŐZÉS
Cleveland Cavaliers–Indiana Pacers 105–101 (31–19, 23–24, 22–31, 29–27)
A párharc végeredménye: 4–3a Cleveland Cavaliersnek

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

LeBron James: egyet az örökkévalóságnak. A Cavaliers szupersztárja átérezte a meccs súlyát, egyébként is 30 pont felett átlagol a hetedik összecsapásokon, gyakorlatilag az első támadástól kezdve minden támadás rajta ment keresztül: 7/7-tel nyitott mezőnyből. Az első félidőben végig a pályán volt, a harmadik negyedben látszott is rajta a fáradtság, ráadásul a 3-4. negyed fordulóján be is kellett mennie az öltözőbe, mert begörcsölt a lába. Ekkor azonban előlépett a sérüléssel játszó George Hill és Kevin Love, kettejük összjátékait képtelen volt levédeni a Pacers, és a negyedik negyedben tizenkét pont is volt már közte. Innen még visszajött a végjátékban négy pontra az Indiana, de esélyük már nem volt megfordítani a meccset, mert a visszatérő James még megcsinált pár nagy játékot elöl-hátul, nem adva esélyt az egyenlítésre. A Cavaliers legendája tizenharmadik playoffjában sem esett ki az első körben, a hetedik meccseken pedig immár 35 pontot átlagol, ami jobb, mint Michael Jordan átlaga – a Cleveland így készülhet a Raptors elleni párharcra. Érdekesség, hogy James a meccs előtt holtversenyben állt Scottie Pippennel, mindketten 395 labdát szereztek a playoffban, ehhez LBJ most négyet tett hozzá, így már ő vezeti a vonatkozó örökranglistát.

Myles Turner limitálását nem tudta megoldani a Pacers. Tyronn Lue a semmiből kapta elő a zaklatott szezont futó Tristan Thompsont, aki az első negyedben remek védekezésével és lepattanózásával, később pedig pontos dobásaival tűnt ki (15 pont, 10 pattanó) – a húzás meglepte az Indianát, Myles Turner végig csak szenvedett, a végjátékban ki is pontozódott. Az első negyedben összeszedett nagy hátrányt lefaragták a vendégek egy alacsony szerkezettel, és a harmadik negyedben is visszazárkóztak, sőt James problémái miatt nyeregben is érezhették magukat. Itt azonban Lue George Hillt tette fel a pályára, aki egyrészt kiharcolt 11 (!) büntetőt, másrészt felpörgette Love-ot. Ez már sok volt a Pacersnek, a második félidőben óriásit játszó Victor Oladipo (30 pont, 12 pattanó, 6 gólpassz, 3 szerzett labda) vezetésével ugyan még a végjátékban is ott loholtak ellenfelük nyomában, de Turner mellett Bogdanovic (1/9 mezőnyből) sem találta a dobásait, Lance Stephenson pedig több kárt csinált, mint hasznot, így Oladipo egyszemélyes hadművelete nem lehetett sikeres.

A Cavaliers legjobb dobói: James 45/6, Thompson 15, Love 14/12.
A Pacers legjobb dobói: Oladipo 30/12, Collison 23/3, Young 14/3.

NYUGATI FŐCSOPORT, FŐCSOPORT-ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Houston Rockets–Utah Jazz 110–96
(34–21, 30–18, 22–29, 24–28)
A párharc állása:
1–0 a Houston Rockets javára

James Hardenre továbbra sincs megoldás. A Houston MVP-jelöltje az alapszakaszban több, mint 34 pontot átlagolt a Jazz ellen, akadt 56 pontos meccse is, így a Jazz ligaelit védekezése ellene nem működött. A sérült Ricky Rubio nélkül még kevésbé, 41 pontot szórt és kiosztott 7 gólpasszt, Chris Paullal párban (17 pont, 6 gólpassz, 4 szerzett labda) folyamatosan diktálták a tempót – már a nagyszünetben 25 ponttal vezettek, és csak azért nem lett kiütés a vége, mert a cseresor ma finoman fogalmazva sem találta a dobásait (2/15 mezőnyből, 13 pont). A Rockets kezdőötöse viszont nagyszerűen muzsikált, Clint Capela dupla-duplázott (16 pont, 12 pattanó), Tucker 75 százalékos pontossággal szórt 15 pontot és Ariza is bedobta, amit kellett. Ráadásul védekezésben is extrát hoztak, összességében semmi különlegeset nem kellett előkapniuk, a kicsit döcögősebb alapjátékukkal is simán hozták az első meccset – és annak is örülhetnek, hogy a kiváló védő, Mbah a Moute visszatérhetett vállsérüléséből, így gyakorlatilag teljes a keretük.

Tompa és fáradt volt a Jazz. Rubio hiányáról már szóltunk, a liga egyik legjobb periméter-védője helyett az újonc Royce O'Neale kezdett, és bár igyekezett (4 szerzett labda) és a 18 Rockets-gólpassz is mutatja, hogy nem dolgoztak rosszul, a Harden elleni védekezés sehogyan sem akart összeállni. Elöl nagyon érződött a fáradtság, a palánk közelében jól dolgoztak, de mindössze hét triplájuk esett be, ráadásul 13/22-vel büntetőztek, ami itt már nem fér bele. Donovan Mitchell folytatta húsz pont feletti sorozatát, de 1/7-tel triplázott, Inglest és O'Neale-t is fel lehetett adni, egyedül a padról jövő Jae Crowder (21 pont, 5 tripla, 5 pattanó, 2 szerzett labda) játszott forró kézzel, a többiek pedig nem kaptak elég labdát, hogy igazán nagyot alkothassanak. A magasembereknek így nagyon kevés hely jutott, Gobert és Favors összesen kilencszer emelte rá 8 büntetőt harcolt ki, elöl teljesen hatástalanok voltak, és ezt hátul sem igazán sikerült kompenzálni. Most szusszanhatnak és rendezhetik a sorokat, hiszen a második mérkőzést csütörtök hajnalban rendezik.

A Rockets legjobb dobói: Harden 41/21, Paul 17/9, Capela 16.
A Jazz legjobb dobói: Crowder 21/15, Mitchell 21/3, Ingles 15/3.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik