James Harden sok volt a Torontónak

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2016.03.26. 09:29
null
James Harden (jobbra) elintézte a Torontót (Fotó: Reuters)
James Harden tripla duplájával nyert nagyon fontos rangadót a Houston az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, a Torontót nyomták le a texasiak. A Spurs tartalékosan verte a szintén foghíjas Memphist, a Warriors ha nehezen is, de túldobta a több alapemberét nélkülöző Dallast, a Detroit megverte a Charlotte-ot, az Atlanta pedig a Milwaukee-t – a Miami hozta a kötelezőt, a Minnesota viszont két hosszabbításos drámát nyert meg Washingtonban.


Washington Wizards–Minnesota Timberwolves 129–132 – kétszeri hosszabbítás után

Hittel minden elérhető. Ugyan nem vette elő legjobb védekezését a T'wolves, ám mégis végig a Wizards nyakán tartották a kést Rubióék, akik pazar büntetőzéssel (22/22) rukkoltak elő. Minden játékos vállalt magára felelősséget, s a csapatmunka teremtette meg a végső sikert. A rendes játékidő végén a messze nem tripláiról híres Dieng emelt be egy hármast, az első hosszabbításban pedig LaVine (10/17 mezőnyből, 5/9 hárompontos) két egymást követő triplával tette a lélektani fórt a vendégek oldalára. Érdekesség, hogy a Minnesota 8/26-tal zárt távolról, de február eleje után ismét sikerült két egymást követő mérkőzést megnyerniük Wigginséknek.

Zuhan a Washington. Hihetetlenül kiélezett mérkőzésre kényszerült a vendéglátó, 21 alkalommal mutatott döntetlent az eredményjelző, 15-ször változott a vezető személye, a legnagyobb különbség pedig 8 pont volt a felek között. A Wizards könnyen lezárhatta volna a meccset, hisz egy perccel a rendes játékidő vége előtt 5 pontos előnyben játszott. A negyedik negyed végén Wall (8/22 mezőnyből, 16 gólpassz) és Beal is tiszta helyzetet hibázott el, az első ráadásban pedig 30 másodperc kevés volt négy pontos fór megtartásához. Vereségéért csak magát okolhatja a fővárosi alakulat, mely egyre távolodik a rájátszástól.

A Wizards legjobb dobói: Beal 26/12, Wall 22/9, Gortat - Nené 19-19
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 27/3, Lavine 25/15, Dieng 18/3

Detroit Pistons–Charlotte Hornets 112–105

Rájátszásra hajtanak. Hamar igyekezett tudatosítani az ellenfélben a Pistons, hogy mik a tervei a mai találkozón. Gyorsan szereztek megnyugtató előnyt Drummondék, s bár több felzárkózási kísérletet is bevetett a Hornets, így is mondhatni, hogy tükörsimán hozta a találkozót a hazai csapat. Mai győzelmével a 8. helyre jött fel konferenciájában a Detroit, mely öt mérkőzéses győzelmi szériájával a legjobb formában lévő csapat keleten, s hét éve nem produkált olyan jó idényt, mint most.

Egy ember nem tehet csodát. A rossz kezdés után némileg magára talált a Hornets, de csak kis ideig lehettek partiban a vendégek – szinte semmit sem tudtak kezdeni a Detroit rohamaival és folyamatosan kapták a pontokat a festékből. Walker a félidőig 25 pontot tett a közösbe, de innen már csak négy egységre futotta tőle, rajta kívül viszont csak két játékos érte el a tíz pontos határt. A triplákon kívül mást nem tudott a vendég gárda ezen az estén felmutatni (14/30), a lepattanócsatát is nagy különbséggel vesztette el (42-62), esélye sem volt a sikerre.

A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 21/6, Morris 20/9, Drummond 18
A Hornets legjobb dobói: Walker 29/18, Lamb 11/6, Batum 10/3

Miami Heat–Orlando Magic 108–97

A második félidőben váltott a Heat. Az első két negyedben nagyon lazára vette a védekezést a hazai alakulat, az Orlando azt csinált, amit akart, így hátrányban is voltak Wade-ék. A nagyszünet után aztán összekapta magát a Miami, futott egy 15-2-t, összesen 31-12-re nyerte a harmadik negyedet és a parádézó Hassan Whiteside (26 pont, 12 lepattanó, 5 blokk), valamint Goran Dragic vezérletével gond nélkül behúzta a mérkőzést. Whiteside az utóbbi 18 meccséből a 16. dupla dupláját jegyezte a padról beszállva, más szintet képvisel, mióta Stoudemire kezdi a találkozókat.

Erősen tartalékos volt a Magic. A vendégeknél nem csak Nik Vucsevics, de Ilyasova és Oladipo sem tudta vállalni a játékot, így pedig gyakorlatilag fő támadófegyverei nélkül lépett pályára az együttes. Ezért is volt meglepetés, hogy a nagyszünetre 57 pontig jutottak Paytonék, remek ritmusban, pontosan kosaraztak – a folytatásban azonban ez a lendület elveszett és a Miami bő tíz perc alatt eldöntötte a mérkőzést. Az Orlando zsinórban hatodik vereségét szenvedte el.

A Heat legjobb dobói: Whiteside 26, Dragic 22/3, Richardson 14/9
A Magic legjobb dobói: Fournier 20/3, Nicholson 19/6, Payton 14

Atlanta Hawks–Milwaukee Bucks 101–90

Túllépett a gondokon az Atlanta. Jeff Teague borzalmas napot fogott ki, a hazai csapat pedig mindössze 5/32 hármast tudott elsüllyeszteni, ami általában komoly gondot okoz számukra – ezúttal azonban mindez belefért. Az említett Teague a negyedik negyedre összekapta magát, zsinórban dobott nyolc pontjával meglépett az Atlanta, összesen 12 egységet szórt ebben a játékrészben és vezérletével megőrizte előnyét csapata. Sefolosha is a legjobbkor talált be kintről a végén, ez volt az utolsó szög a Milwaukee koporsójában.

Nincs tűzerő a Bucksban. Ezúttal Antetokounmpo és Parker sem játszott jól, de a fő gond az, hogy nincs megbízható kinti dobó a gárdában Middletonon kívül, aki ma éppen 0/4-et hajított a vonalon túlról. Így nem tudták feltörni az Atlanta védekezését és nem tudták kihasználni a hazaiak gyengébb napját, a hajrában is jó pár lehetőségük volt távolról, amit elrontottak, ezért nem volt esélyük ledolgozni a hátrányt.

A Hawks legjobb dobói: Teague 18, Horford 14, Millsap 14
A Bucks legjobb dobói: Parker 19, Henson 17, Bayless 12/6

Houston Rockets–Toronto Raptors 112–109

Egy Hardennel jobb volt a Rockets. A hazai együttes kontrollált és jó játékot mutatott be, volt már tíz pont feletti előnye is, ám kicsit belealudt ebbe és a Toronto visszajött a meccsbe. A negyedik negyed elején aztán ismét villogott James Harden, aki 32 ponttal, 11 lepattanóval és 13 gólpasszal tripla duplázott, vezérletével ismét meglógott a Houston, ezt pedig ha nehezen is, de már meg tudta tartani – Harden mindenre tudott válaszolni, az utolsó szót pedig Trevor Ariza mondta ki két büntetővel tíz másodperccel a találkozó vége előtt. Ez nagyon fontos siker volt a texasiak számára, így fél meccsel a Dallas és a Jazz előtt, fél meccsel pedig a Portland mögött állnak a hetedik helyen.

DeRozan és Lowry sem bírta idegekkel. Védekezésben nagyon sokat hibázott a Toronto, a jó alapstratégiát sokszor borította Harden kreativitása, erre pedig nem tudtak mit reagálni a vendégek. Végig ott loholtak ellenfelük nyakán, de a negyedik negyedben, amikor ismét meglépett a Houston, már kissé elszakadt a cérna – DeRozan három perccel a vége előtt, Lowry pedig valamivel később kapta meg második technikaiját, így két legjobbja nélkül fejezte be a meccset a Raptors. Számukra belefért ez a vereség, csoda lenne, ha elvesztenék a keleti második helyet.

A Rockets legjobb dobói: Harden 32/9, Beasley 21, Beverley 17/15
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 18/3, Valanciunas 16, Scola 16/12

San Antonio Spurs–Memphis Grizzlies 110–104

A Spurs is tartalékos volt. Nem csak a Grizzlies, de a hazai gárda is foghíjas kerettel állt fel, a sérült Kawhi Leonard mellett Danny Green, Boris Diaw és Patty Mills is pihenőt kapott Gregg Popovich-tól. LaMarcus Aldridge viszont játszott, méghozzá parádésan (32 pont, 12 lepattanó, 3 blokk) és úgy tűnt, hogy vezérletével simán hozza is a meccset a hazai alakulat – azonban a negyedik negyedben felzárkózott a Memphis és végül Ginobilire, valamint az először kezdő Kevin Martinra volt szükség ahhoz, hogy megőrizzék előnyüket. Az 57%-os mezőnymutató beszédes, a Spurs így továbbra is 100%-os otthon.

Szorosabb a vártnál. A hat játékosát nélkülöző Grizzlies egyáltalán nem játszott rosszul, eleinte Lance Stephenson, majd JaMychal Green villogott, összességében pedig ők is 50% felett dobtak mezőnyből. A negyedik negyedben ki is használták a San Antonio hibáit és egyetlen kosárra közelítettek, itt azonban elöl-hátul kulcsfontosságú hibákat követtek el, amelyek végül a meccsbe kerültek számukra. A bravúr tehát elmaradt, de így is simán tartják nyugati ötödik helyüket Tony Allenék.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 32, Parker 14, Martin 13/9, Ginóbili 13/9
A Grizzlies legjobb dobói: Green 20, Stephenson 17/3, Barnes 14/6

Sacramento Kings–Phoenix Suns 116–94

Kellett már ez a győzelem. Az utóbbi hetekben mentálisan, megítélésben és a tabellát tekintve is elég mélyre ásta magát a Sacramento, most viszont jó játékkal aratott magabiztos győzelmet a gárda. A második negyedben már megléptek Cousinsék, a harmadikban húsz pontra növelték előnyüket, innentől pedig nem volt már kérdés a győztes kiléte. Érdekesség, hogy a padról érkező Cauley-Stein 26 ponttal karriercsúcsot szórt, Seth Curry pedig NBA-karrierje során először került be a kezdőbe és 12 pontig (4/10 mezőnyből, 2/5 tripla) jutott 26 perc alatt.

Borzalmas volt a Suns. A jó első negyed után katasztrofális támadójátékot adtak elő a vendégek, sorra adták el a labdákat (22-vel zártak) és bőven 40% alatt dobtak mezőnyből. Devin Booker ugyan próbált csapata élére állni (26 pont, 11/21 mezőnyből), de ő is elszórta a játékszert kilenc alkalommal és a Chandler-Knight páros nélkül kiálló gárda esélytelennek bizonyult ezen az estén.

A Kings legjobb dobói: Cousins 29/3, Cauley-Stein 26, Gay 15/6
A Suns legjobb dobói: Booker 26/6, Len 14, Teletovics 12/6

Golden State Warriors–Dallas Mavericks 128–120

Nem tudta lezárni a Warriors. Az első félidőben még jól játszott a GSW és a harmadik negyed elején 18 pontos előnyben volt, ám itt elfogyott a lendület, a Mavs pedig fokozatosan eltüntette hátrányát. Az utolsó percekben két kosárnyira voltak a vendégek, a hazaiaknak Curry (33 pont, 8 pattanó, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Klay Thompson (40 pont, 9/16 tripla) kései hármasaira volt szükségük ahhoz, hogy megtartsák az előnyt. Ha nem is simán, de végül hozták a kötelezőt, így 65-7-re módosult a mérlegük és továbbra is reális esélyük van a Chicago ligarekordjának megdöntésére.

Tartalékosan is meccsben volt a Mavs. A sérült Chandler Parsons mellett Dirk Nowitzki és Deron Williams is pihenőt kapott a vendégeknél, akik azonban a harmadik negyedben így is felpörgették a játékukat. Wesley Matthews egymaga 18 pontot szórt ebben a játékrészben, ő és JJ Barea együtt végül 11, a csapat pedig 18 bedobott hármassal zárt – túldobni azonban nem tudták a Splash Brotherst, így nem borult a papírforma.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 40/27, Curry 33/15, Green 19/9
A Mavericks legjobb dobói: Matthews 26/18, Barea 21/15, Felton 17/3

Los Angeles Lakers–Denver Nuggets 105–116

Randle és Kobe villogott, Russell megsérült. A Lakers legendája ma végig nagyon aktív volt, végül 22 dobásból 28 pontig jutott és a harmadik negyedben ő hozta vissza a meccsbe csapatát – igaz, ez végül kevésnek bizonyult. Rajta kívül Jordan Clarksont (20 pont, 4/7 tripla), valamint Julius Randle-t érdemes kiemelni, aki karriercsúcsnak számító tíz gólpassza mellett dobott 13 pontot és leszedett 18 lepattanót is, így NBA-pályafutása első tripla-dupláját jegyezte. Rossz hír viszont, hogy egy védekezésnél kiment D'Angelo Russell bokája és nem tudott ráállni a lábára – a röntgen nem mutatott ki törést, bővebbet egyelőre nem tudni.

Villogott a Nuggets-pad. A vendégek második sora döntő faktornak bizonyult, hiszen DJ Augustin (20 pont, 5/7 tripla, 8 gólpassz) és Will Barton a periméterről jelentett tűzerőt, belül pedig Nurkic (18 pontos karriercsúcs) és Lauvergne dolgozott nagyon hatékonyan. Nekik köszönhetően a második negyedet 34-15-re nyerte meg az együttes, ezt követően pedig már nem adta ki a kezéből a vezetést – ugyan a záró etap eleje még szoros volt, megérdemelten győzött a Denver.

A Lakers legjobb dobói: Bryant 28/12, Clarkson 20/12, Williams 14/6
A Nuggets legjobb dobói: Augustin 20/15, Nurkic 18, Barton 16/3

NBA
ALAPSZAKASZ

Washington Wizards–Minnesota Timberwolves 129–132 – kétszeri hosszabbítás után
Detroit Pistons–Charlotte Hornets 112–105
Atlanta Hawks–Milwaukee Bucks 101–90
Houston Rockets–Toronto Raptors 112–109
Miami Heat–Orlando Magic 108–97
San Antonio Spurs–Memphis Grizzlies 110–104
Sacramento Kings–Phoenix Suns 116–94
Golden State Warriors–Dallas Mavericks 128–120
Los Angeles Lakers–Denver Nuggets 105–116

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik