James 44 ponttal és utolsó másodperces kosárral juttatta előnyhöz a Cavst

Vágólapra másolva!
2018.04.26. 08:37
null
LeBron James ismét szenzációsan nagyot játszott (Fotó: Twitter)
Szenzációs produkcióval szállította a Cleveland győzelmét LeBron James az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában: 44 pontja mellett dobott egy dudaszó pillanatában beeső triplát is, amellyel csapata nyert és 3–2-es előnybe került az Indiana elleni párharcban. Szintén 3–2-re vezet a hazai meccsét hozó Toronto a Washingtonnal szemben, lezárta a Minnesota elleni szériát és továbbjutott a Houston, az OKC viszont óriási fordítást bemutatva, 25 pontos hátrányból felállva maradt életben a Jazz-zel szemben. 

Toronto Raptors–Washington Wizards 108–98

A végére találta meg az igazit a Raptors. Három negyeden keresztül ez egy szoros meccs volt, egy pont ide, egy pont oda, a záró etap végül 79–78-as torontói előnyről indult – Dwane Casey pedig egy olyan ötöst küldött fel a pályára, amelyet eddig nem nagyon: a Wright, Lowry, DeRozan, Miles, Valanciunas sorra szavazott. Bejött neki, ez a felállás elöl-hátul a Wizards fölé tudott nőni, a nagyot játszóWright egymaga 11 pontot szórt ebben a játékrészben, míg Valanciunas vezetésével 15 lepattanót húzott le a kanadai csapat a negyed során, eközben pedig a Wizards négy percig nem dobott pontot és végül 8/24-es mezőnymutatót kapart össze. A hajrában jöttek a nagyobbnál nagyobb dobások hazai oldalon, Wright mellett DeRozan (32 pont, 12/24 mezőnyből) és Lowry (17 pont, 10 gólpassz) is megcsinálta, amit kellett, így két vereség után javított és visszavette a vezetést a párharcban a Raptors.

Volt esélye a Washingtonnak. Még a negyedik negyedben is képes volt vezetni a Wizards, John Wall (26 pont, 9 lepattanó, 9 gólpassz, 3 blokk) nagyon komoly károkat okozott a Torontónak, mellette a 20 pontos Bradley Beal is igyekezett, hátul pedig csapatként álltak helyt remekül. A mérkőzés végét azonban elrontották, itt már nagyon kijött, hogy mennyire szenvedtek a kinti dobásokkal (5/26 a meccs során, 1/10 a negyedik a negyedben) és a legrosszabbkor fagytak le támadásban: 94–93 után jött az a négy perc, amikor nem találtak a gyűrűbe, legközelebb már csak 16 másodperccel a vége előtt tudtak hozzászólni a meccshez. Scott Brooks szerint nem járatták a labdát ebben a periódusban, statikussá és tanácstalanná váltak, ez pedig sokba kerülhet számukra, mert most hazai pályán már az életben maradásért fognak küzdeni.

A Raptors legjobb dobói:DeRozan 32/9, Wright 18/6, Lowry 17/9
A Wizards legjobb dobói:Wall 26, Beal 20/9, Oubre Jr. 1463

A párharc állása: 3–2 a Raptors javára.

Cleveland Cavaliers–Indiana Pacers 98–95

LeBron Jamesre nincsenek szavak. Ezen az estén nem lehetett legyőzni a Cleveland szupersztárját, pedig karnyújtásnyira volt ettől az Indiana, hiába. James egyrészt újabb félelmetes produkciót nyújtott (44 pont, 14/24 mezőnyből, 15/15 büntető, 10 lepattanó, 8 gólpassz), másrészt pedig két győztes játékot is bemutatott az utolsó öt másodpercben: előbb Oladipo potenciális nyertes dupláját blokkolta, majd az oldalbedobás után megkapta a labdát és a dudaszó pillanatában, 95-95-nél elsüllyesztette a találkozót eldöntő triplát. Így aztán nem számított, hogy rajta kívül egyedül Kyle Korver (19 pont, 5/9 tripla) volt értékelhető támadásban, hogy őket leszámítva csak Kevin Love (2/11 mezőnyből, 11 pont) jutott 6 pont fölé, hogy JR Smith konkrétan nullázott, ezúttal ez is mindegy volt, James egymaga intézte a győzelmet – hiába adta le a már-már biztosnak tűnő előnyét a hazai csapat, végül megmenekült, így a párharc során először vezetéshez jutott.

Hiába egyenlített a Pacers. Az első félidőt még hétpontos előnnyel zárták a vendégek, aztán jött a harmadik negyed, ahol átgázolt rajtuk a Cavs és fordított, sőt, meg is lépett nyolc egységgel. A negyedik játékrészben aztán megint az Indiana tudott fölénybe kerülni és az utolsó bő négy percben már teljesen szétszedték a Cleveland játékát Stephensonék: 4:38 volt az órán, amikor az utolsó pontját dobta a hazai csapat James dudaszós tripláját megelőzően. Ezt kihasználva fél perccel a vége előtt ki is egyenlített Sabonis, majd James eladott labdája után támadhatott a győzelemért, de három másodperccel az órán jött LeBron blokkja (goaltending-határeset) Oladipón, majd egy időkérés és a négyszeres MVP dudaszós hármasa – döntő fölénybe kerülhetett volna Nate McMillan gárdája, ezzel szemben így 3–2-es hátrányban fogadhatja ellenfelét.

A Cavaliers legjobb dobói:James 44/3, Korver 19/15, Love 11/3
A Pacers legjobb dobói:Sabonis 22, Young 16, Oladipo 12/3, Stephenson 12/6

A párharc állása: 3–2 a Cavaliers javára.

Houston Rockets–Minnesota Timberwolves 122–104

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Lezárta a Houston. Megint a harmadik negyed bizonyult döntőnek, ahogy legutóbb is, hiszen az első félidőt még a Minnesota zárhatta négypontos előnnyel – igaz, az is látszott, hogy a Rockets támadójátéka ezúttal lendületben van. A fordulás után aztán a védekezés is megérkezett, 30–15-re nyerte a harmadik játékrészt a társaság, James Harden egymaga 15 pontot szórt, ez pedig el is döntötte a mérkőzést, a Wolves nem tudott már válaszolni és a tíz pont feletti hátrány soknak bizonyult a vendégek számára. A Houston végül még növelte is a különbséget a folytatásban és bár Chris Paul semmit sem tudott bedobni kintről (0/8 tripla), rajta kívül egyben volt a gépezet, Harden (24 pont, 12 gólpassz) és Capela (26 pont, 15 lepattanó) is villogott, mellettük pedig az Ariza, Tucker párosra építve ültek a hármasok is, 18/40-nel zárt az együttes távolról. A második félidőt tekintve sima győzelemmel pedig be is fejezte a párharcot az alapszakaszgyőztes, 4–1-gyel jutott tovább a következő körbe, ahol majd az OKC–Jazz széria győztesével találkozik.

Kevés volt a Minnesota. Ennél jobban nem tudta megszorítani ellenfelét a nyugati nyolcadik kiemelt, főleg hogy Jimmy Butler megállt nyolc pontnál és újra megfájdulótérde miatt a negyedik negyedben nem tudták már bevetni, így hiába villogott Karl-Anthony Towns (23 pont, 14 lepattanó, 4 gólpassz), hiába szórt húsz pontot a padról Jamal Crawford, nem tudták tartani a lépést a vendégek. Ráadásul ezúttal a védekezésük sem működött, Tom Thibodeau időkérései sem értek semmit a második félidőben, egyszerűen nem voltak elég jók ahhoz, hogy tovább nyújtsák a párharcot – 14 év után jutottak be először a rájátszásba, nyertek is egy meccset, teljes kudarcként nem értékelhetik a szezonjukat, de talán azért többet reméltek ettől az idénytől.

A Rockets legjobb dobói:Capela 26, Harden 24/12, Gordon 19/9
A Timberwolves legjobb dobói:Towns 23/3, Crawford 20/6, Teague 17/9

A párharc végeredménye: 4–1 a Rockets javára.

Oklahoma City Thunder–Utah Jazz 107–99

Megnyert meccset veszített el a Jazz. Ahogy az előző három mérkőzésen, úgy most is érvényesíteni tudta akaratát a Utah, a pontzáporos első negyed után a másodikban leszedték a pályáról ellenfelüket a vendégek, 15 pontos előnnyel zárták a félidőt, majd a fordulás után pillanatok alatt eldöntötték a küzdelmet – legalábbis így tűnt akkor, amikor a harmadik játékrészben már 25 ponttal vezettek. De mégsem így történt, ezt a különbséget ugyanis nem egészen nyolc perc (!) alatt teljes egészében elvesztette a gárda, az itt lendületbe jött Thunder pedig a negyedik negyedben már fölénybe került – gyakorlatilag már Mitchellék kezében volt a 4–1-es továbbjutás, ehelyett 3–2-vel utazhatnak haza úgy, hogy reményt, lendületet adtak ellenfelüknek és ha nem nyerik meg a következő meccset, akkor komoly bajba kerülhetnek. Ezúttal nem bírta el a társaság a Gobert, Favors páros faultgondjait és Ricky Rubio gyengébb napját (10 pont, 4/14 mezőnyből), így pedig még vár rá legalább egy komoly ütközet.

Félelmetes Westbrook, szenzációs George. Ezúttal teljes egészében ez a két ember szállította az OKC felzárkózását és győzelmét, mindketten elképesztően agresszívek voltak: Russell Westbrook 45 ponttal (17/39 mezőnyből, 15 lepattanó, 7 gólpassz, 20 pontos harmadik negyed), Paul George pedig 34 egységgel (12/26 mezőnyből) jelentkezett, eközben rajtuk kívül senki nem jutott hét (!) pont fölé a csapatukban. Vezetésükkel már „zuhanás közben” váltott irányt a társaság és 46-71 után egy 32–7-es futást intézett, amellyel még a harmadik negyedben ki is egyenlített, majd a záró etapban Westbrook kosaraival még produkált egy 10–2-t és itt került véglegesen fölénybe – az utolsó szót aztán George triplája mondta ki két perccel a vége előtt, ezzel dőlt el a találkozó. Az egészen elképesztő fordítással elkerülte a kiesést Billy Donovan legénysége, talán elkapta a fonalat a két vezér és ha ez így marad, akkor Salt Lake Cityben is bármi elképzelhető lesz...

A Thunder legjobb dobói:Westbrook 45/15, George 34/6, Anthony 7
A Jazz legjobb dobói:Crowder 27/18, Mitchell 23/3, Ingles 16/12

A párharc állása: 3–2 a Jazz javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik