Ismét bukott a Cavs, Love és Butler is megsérült

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2016.02.06. 09:03
null
Avery Bradley (0) döntött Clevelandben (Fotó: Reuters)
Avery Bradley dudaszóra gyűrűbe vágódó triplájával tudott nyerni a Boston Clevelandben az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, a hazaiaknál ráadásul Kevin Love combsérülést szenvedett a találkozó folyamán. A Chicago számára is szomorú ez a játéknap, nem elég, hogy majdnem húszpontos előnyt adott le egy negyed alatt és kikapott Denverben, legjobb játékosa, Jimmy Butler súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett. A Spurs egy félidő alatt rommá zúzta a Dallast, a Miami szoros meccset nyert Charlotte-ban, a Clippers az Orlandót, a Hawks Paul George extra napja ellenére az Indianát győzte le – sorozatban ötödször nyert a Jazz, a Brooklyn pedig szezoncsúcsokat döntött a Kings ellen.


Atlanta Hawks–Indiana Pacers 102–96

Magasemberek estéje. Alaposan meggyűlt a baja a hazaiaknak a lepattanók megszerzésével, ezzel tálcán kínálták a lehetőséget az ellenfél számára, hogy folyamatosan a nyomukban járjon, legfeljebb nyolc ponttal vezettek a mérkőzés folyamán. Mégis a magasemberek támadásbeli hatékonysága hozta meg végül a sikert a Hawks számára, ugyanis Horford (8/16, 7 lepattanó, 6 gólpassz) a pontgyártás mellett az előkészítésben is jeleskedett, Millsap (10/14, 3/6 tripla, 4 blokk) pedig fontos triplákat süllyesztett el, többek között a találkozó végéhez közeledve. Az utolsó másfél percben mutatott pontos játékkal biztosította be sikerét az Atlanta.

Kihasználatlan lehetőségek. Hiába nem volt bevethető Mahinmi, a Pacers így is tündökölt a lepattanók begyűjtésében, elsősorban a padról érkező és dupla-duplázó Allennek (6/10 mezőnyből, 14 lepattanó, 6 támadó) köszönhetően. Csapatszinten 19 támadólepattanót gyűjtött be az Indiana, s 53-32-re nyerte a lepattanócsatát, de ennek túloldalán 19 eladott labda éktelenkedett. Továbbá nem akadt, aki a parádés estét hozó, bravúrkosarakat szállító George (11/21, 7/12 hárompontos, 9 lepattanó, 6 gólpassz) mellé fel tudott volna érni, így bár folyamatosan tapadt ellenfelére a Pacers, a mérkőzés végén nem volt kellőképp pontos, s vereséggel távozott.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 24/9, Horford 21/3, Teague 16
A Pacers legjobb dobói: George 31/21, Miles 13/6, Allen 13, Turner 12

Charlotte Hornets–Miami Heat 95–98

Kapaszkodik a Heat. Kemény és szoros csatában izzadta ki a sikert a vendég alakulat, de szinte minden játékos kivette a maga részét az addig vezető út elkészítéséből. Wade lendületesen játszott (11/20 mezőnyből, 5 gólpassz), Bosh magára vállalta a felelősséget a végjátékban, s kosár jó plusz egy büntetős játéka biztosította a vendég győzelmet. Dragic szép számokat produkált (5/10, 8 lepattanó, 9 gólpassz), de a tripla-duplát Whiteside (4/8, 10 lepattanó, 10 blokk) érte el, aki blokkparádét rendezett a harmadik játékrész során, megbénítva ezzel a hazai támadókat. A korábbi rossz szériáját feledteti a Miami, ugyanis legutóbbi hét mérkőzésükből hatot megnyertek és 5. helyen állnak Wade-ék keleten.

Mit érnek a hárompontosok? A Cavs elleni sikerhez képest erősödött a csapat, visszatért Kemba Walker (7/18 mezőnyből, 4/8 tripla, 6 gólpassz, 2 eladott labda), viszont elég nagy slamasztikában volt amiatt a hazai alakulat, hogy rajta kívül csak két játékos, Batum (7/12, 4/7 tripla, 7 gólpassz) és Williams (12/17) meghatározó játékára támaszkodhatott. Rajtuk kívül senki sem tudott elérni tíz pontig, s hiába ültek a távoli dobások jó hatékonysággal (38,5%), a mezőnybeli 44%-os dobóforma nem éppen veretes hazai környezetben. Tegyük hozzá, a Heat 0/9-cel zárt a triplavonalon túlról, mégis ők bírták jobban a mérkőzés végét.

A Hornets legjobb dobói: Williams 27/6, Batum 21/12, Walker 20/12
A Heat legjobb dobói: Wade 22, Bosh 20, Dragic 12

Orlando Magic–Los Angeles Clippers 93–107

Válaszokkal felvértezve. A mérkőzés alakulását már az elejétől kezdve irányította a vendég csapat, viszont szívós ellenfélként tapadt rá, s rendre felzárkózott a Magic. Azonban hol egy Jordan-kosár (12 pont, 18 lepattanó, 3 blokk), hol egy Redick-hárompontos, vagy épp Stephenson (19 perc, 6/6 mezőnyből, 3 gólpassz) negyedik negyed elején bemutatott jó periódusa (sorozatban hét pont) lendítette újra és újra előre a vendégeket. A jóval pontosabb támadójáték (54% mezőnyből) kamatozott végül, s az utolsó játékrészt már úgy tudhatta le a Clippers, hogy győzelme nem foroghatott veszélyben.

A kapaszkodás elvitt minden erőt. Rosszul indult a találkozó a hazaiak számára, mely alapvetően befolyásolta a későbbi eseményeket. A védekezéssel akadt ugyan gondja az Orlandónak, mégis 22 eladott labdára kényszerítette Paulékat. Hihetetlen energiákat mozgósított a Magic és rendre utolérte a Clippers-t, viszont a gyenge külső dobóforma (4/20) aláásta a fordításról szőtt álmokat. A Magic akkor esett vissza végérvényesen, amikor a negyedik negyed elején Oladipo olyan szerencsétlenül ütközött Harrisszel, hogy utóbbi kivált a játékból a mérkőzés hátralévő részére. Rossz passzban van az Orlando mely legutóbbi tíz találkozójából kilencet elvesztett.

A Magic legjobb dobói: Oladipo 18/3, Fournier 16/6, Harris - Vucsevics 13-13
A Clippers legjobb dobói: Paul 21/3, Redick 20/12, Crawford 20, Stephenson 13

Washington Wizards–Philadelphia 76ers 106–94

Egy negyed alatt eldőlt. Már a nyitó tizenkét percben jelezte a Washington, hogy nem viccel, 38-18-ra nyerték ezt a játékrészt Wallék és végig magabiztos előnyben játszották le a találkozót. Ugyan a Philadelphia a harmadik negyed végére megfelezte a távolságot, reális esélyük nem volt az egyenlítésre, a tripla-duplázó (18 pont, 13 lepattanó, 10 gólpassz) John Wall vezérletével lemenedzselték a hátralévő időt a fővárosiak – Beal és Gortat is húsz pont fölé jutott, a hazaiak gyenge tripladobó formával is tükörsimán hozták a találkozót.

Ish Smith nem ez a kategória. Az Okafor-Noel páros viszonylag kevés labdát kapott, a kettő-kettők után jól levédekezték őket Gortaték, ennek pedig az lett az eredménye, hogy a Philly támadójátéka egy személyben Ish Smith teljesítményén múlt. Az irányítónak ez most nagy falat volt, 25 rádobásból szedett össze 22 pontot és nem igazán tudta szervezni a játékot, a padról négy triplát szóró Canaanon kívül nem voltak érdemi helyzetei a többieknek – Okafor és Noel is főleg erőltetett dobásokat vállalt el. Ennek ellenére az első negyed után partiban tudtak lenni a Washingtonnal, viszont a komoly hátrányukat ledolgozni nem volt esélyük.

A Wizards legjobb dobói: Beal 22, Gortat 21, Wall 18/9
A 76ers legjobb dobói: Smith 22, Canaan 18/12

Brooklyn Nets–Sacramento Kings 128–119

Szezoncsúcsokat döntött a Nets. A Sacramento védekezésének hibáit még a liga egyik leggyengébben támadó csapata is könnyedén ki tudta használni, így a triplákkal hadilábon álló Brooklyn 18 hármast (szezoncsúcs) süllyesztett el ezen az estén. Joe Johnson az első félidőben 20 pontot szórt (végül 27-tel és 11 gólpasszal zárt), ő, Sloan és Bogdanovic pedig összesen 16/21 (!) triplát küldött a helyére – erre nem lehetett válasza a Kingsnek, főleg úgy, hogy belül Lopez is eljutott 26 pontig. A parádés támadójáték szezoncsúcsot jelentő pontot ért, a 22 eladott labda „meg sem kottyant": az idény legjobb játékával aratott győzelmet a Nets.

Támadni kevés. A Kings védekezése továbbra is a liga leggyengébbjei között van és csak akkor tudtak sorozatban meccseket nyerni, amikor hátul összeállt a gépezet – azóta ismét csak szenvednek. Hiába tripla-duplázott Cousins (24 pont, 10 pattanó, 10 gólpassz), hiába játszott nagyot Rondo (15 pont, 15 gólpassz), Cauley-Stein (16 pont, 7/8 mezőnyből) és Collison (25 pont, 7/9 mezőnyből), a Nets simán túldobta őket: a hazaiak 55%-kal céloztak mezőnyből és 64%-kal tripláztak, főleg utóbbi jelentette a különbséget. A harmadik negyedtől már a Brooklyn kezében volt a meccs, a Kings pedig ezzel a vereséggel három és fél meccsre távolodott a playoff-helyektől.

A Nets legjobb dobói: Johnson 27/15, Lopez 26, Bodanovic 23/21
A Kings legjobb dobói: Cousins 24/12, Cauley-Stein 16, Rondo 15/3

Cleveland Cavaliers–Boston Celtics 103–104

Nagyon elrontotta a Cavs. A hazaiak már az első negyedben vezettek tizenöt ponttal, amit a második félidőre eltüntetett a Boston és innentől nagy különbségek már nem alakultak ki. Hat másodperccel a vége előtt négy ponttal vezetett a Cleveland és úgy tűnt, hogy megnyerték a meccset, ám Smith faultolta Turnert, aki ezzel együtt is bedobta a kettest – sőt, bár a büntetőt kihagyta, James és Mozgov nem tudta megfogni a labdát, így alapvonalról jöhetett a Boston. Ezt maximálisan kihasználták a vendégek, hiszen Avery Bradley a sarokból bevágta a győzelmet jelentő triplát, így a Celtics az utolsó hat másodperc alatt öt pontot szerezve drámai győzelmet aratott.

Kevin Love megsérült. Az erőcsatárnak nem igazán ment ma a játék, de ennél sokkal nagyobb baj, hogy a harmadik negyed végén egy palánk alatti harc után a földre került, le kellett cserélni és már nem tért vissza – a bal combja sérült meg. A helyére senki nem tudott fellépni, a hazai kispad összesen 21 pontot tett hozzá, míg a vendégeknél a Turner-Zeller páros 35-ot – ez döntőnek bizonyult. Hiába jutott el harminc pontig LeBron James, a clutch helyzeteknél sokat hibáztak Lue tanítványai, ez pedig megbosszulta magát – hazai vereségükkel már csak másfél meccs az előnyük a Toronto előtt. Love pedig a tavalyi playoff után ismét a Boston ellen sérült meg, aligha zárja a szívébe a Keltákat...

A Cavaliers legjobb dobói: James 30, Smith 20/15, Irving 19
A Celtics legjobb dobói: Thomas 22/3, Turner 19, Zeller 16

New York Knicks–Memphis Grizzlies 85–91

Megmenekült a Memphis. A vendégek rögtön egy 10-0-s futással kezdték a mérkőzést és később is inkább ők jártak előrébb, bár a New York innentől kezdve már partiban volt. A hajrában Afflalo triplájával meg is teremtették az esélyt a hazaiak, a Grizzlies több dobást is elrontott, ám Afflalo egyenlítőnek szánt kettese lejött, Jeff Green pedig lezárta a meccset két büntetővel. Green egyébként is fontos szereplő volt, hiszen ő lett csapata legjobb dobója a padról beszállva, az ő fontos kosarainak, Afflalo hibájának és főleg a kemény csapatvédekezésnek köszönheti a Grizzlies, hogy meg tudta nyerni ezt a mérkőzést. A történethez hozzátartozik, hogy Mario Chalmerst 16 perc játék után kiállították, mert flagrant 2-t érő módon könyökölte le Vujacicot.

Anthony nem játszott, Porzingis villogott. Carmelo Anthony térfájdalmai miatt öltönyben tekintette meg a találkozót, az újonc magasember viszont elöl-hátul igyekezett a gárda élére állni – végül 17 ponttal (3/5 tripla), 10 lepattanóval és hat kiosztott blokkal zárta a meccset. Mellette azonban csak Calderon és egy tripla erejéig Afflalo volt használható, az utolsó dobásnál hiányzott Anthony és a 37%-os mezőnymutató is jelzi, hogy a Memphis védekezése nehézzé tette az életet a hazaiak számára – hiába dobtak tíz triplát és hiába nyerték a lepattanózást, ismét vereséget szenvedtek.

A Knicks legjobb dobói: Calderon 18/9, Porzingis 17/9, Afflalo 14/6
A Grizzlies legjobb dobói: Green 16, Barnes 12/6, Gasol 10, Randolph 10

Denver Nuggets–Chicago Bulls 115–110

Az utolsó negyedben ellenállhatatlan volt a Denver. A két középső negyedet húsz ponttal nyerte meg a Chicago és úgy tűnt, hogy eldöntötték a találkozót a vendégek, ám a Nuggets ezt másképp gondolta és a záró etapban megfordította a találkozót. Az utolsó játékrészt 42-21-re húzta be a hazai csapat, a 33 pontos Gallinari, a 22-ig jutó Mudiay és a 18-at szóró Barton vezérletével ledolgozták a hátrányt, majd az utolsó percben a vezetést is átvették – Rose borzalmas kísérlete után az említett Mudiay és Faried pedig megnyerte a meccset. A Nuggets hatalmasat küzdött és bár nem dobtak különösebben jól, a büntetők rengeteget számítottak – Gallinari egymaga 18/18 (!) egypontost értékesített, az ő teljesítménye pedig döntőnek bizonyult.

Jimmy Butler megsérült. A Chicago sztárja a legutóbbi találkozót kihagyta kisebb térdsérülése miatt, most viszont pályára lépett, de a második negyed végén egy betörés után rásérült ugyanerre a testrészére – le kellett vinni a pályáról, a játékos pedig azt mondta, hogy egy pattanást érzett a térdénél, súlyosnak tűnik az eset. Alapvetően is hiányzott Noah, Dunleavy, Gasol és Mirotic is, Derrick Rose egymaga próbálta megnyerni a meccset (30 pont, 13/27 mezőnyből, 9 pattanó, 8 gólpassz), de a negyedik negyedben összeomlott a gárda – persze most ez a legkisebb baj, hiszen ha Butler hosszabb időre dől ki, akkor óriási a gond a csapatnál.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 33/3, Mudiay 22/3, Barton 18/6
A Bulls legjobb dobói: Rose 30, Butler 19, Gibson 18

Utah Jazz–Milwaukee Bucks 84–81

Az utolsó öt perc a Jazzről szólt. A mérkőzés ritmusa és képe a hazaiak szájíze szerint alakult, mégsem tudtak előnybe kerülni, nagyrészt a Milwaukee járt előrébb. Öt perccel a vége előtt azonban sebességet váltott a Jazz, Gobert zsákolásával, majd két triplával fordítottak, Hayward duplája pedig már hétpontos fórt jelentett másfél perccel a vége előtt – ez elégnek bizonyult, a Bucksban nem volt erő a fordításhoz. Ki kell emelnünk Gobert-t, aki 15 pontja (6/7 mezőnyből) és nyolc pattanója mellett elcsent öt labdát és kiosztott három blokkot, rendívül hasznosan játszott – a Utah ezzel már sorozatban ötödik sikerét aratta és egyre inkább közelít a Dallas-Houston pároshoz.

Meglepően jól védekezett a Bucks. A vendégcsapat vereségeinek fő oka általában a saját térfelükön nyújtott gyenge teljesítmény volt, ezen az estén azonban jól felkészültek a Jazzből és rendre hatástalanították Haywardék játékait. Közben viszont kevesebb erejük maradt a támadásra, összesen kilenc gólpasszt osztottak szét és eladtak húsz labdát (Middleton egymaga kilencet), a Utah hibáit nem tudták kihasználni és nem voltak hatékonyak a festékben – hiába dobtak magukhoz képest extrán kintről (7/14), végül így is vereséget szenvedtek.

A Jazz legjobb dobói: Hood 23/9, Hayward 18/9, Gobert 15
A Bucks legjobb dobói: Middleton 18/3, Bayless 15/15, Monroe 14, Antetokounmpo 14/3

Dallas Mavericks–San Antonio Spurs 90–116

Egy félidő alatt lerendezte a Spurs. Leonardék semmit sem bíztak a véletlenre, az első negyedet 27-12-re, a másodikat pedig 35-14-re nyerték meg, így 36 pontos előnyben (62-26) voltak a nagyszünetben – ez a Dallas történetének legnagyobb verése egy félidő alatt. Innentől természetesen nem volt miről beszélni, a kezdők nem is töltöttek sok időt pályán, az egészen elképesztő különbség csökkent a folytatásban, a San Antonio pedig beállította a franchise-rekordot, már ami az első ötven meccs mérlegét (42-8) jelenti.

A nagyok ellen nem megy. A Curry nélküli Golden State legyőzése óta 2-10-re áll a Dallas az 50% feletti csapatokkal szemben, ami komoly probléma a playoffra nézve, de jelenleg az alapszakaszt tekintve is – sorozatban harmadik vereségét szenvedte el Carlisle csapata, a Houston előtt fél, a Jazz előtt pedig két meccs már csak az előnye. Ezt a meccset felesleges boncolgatni (az „osztálykülönbség" nem elég erős szó a felek közti különbség leírására), de most már javulniuk kell Nowitzkiéknek és nem csak a kiscsapatokat kell megverniük, mert jelenleg nehéz őket komolyan venni.

A Mavericks legjobb dobói: Anderson 13/6, Villanueva 13/3, Nowitzki 10
A Spurs legjobb dobói: Leonard 23/6, Mills 16/6, Aldridge 14

NBA
ALAPSZAKASZ
Atlanta Hawks
–Indiana Pacers 102–96
Charlotte Hornets–Miami Heat 95–98
Orlando Magic–LA Clippers 93–107
Washington Wizards–Philadelphia 76ers 106–94
Brooklyn Nets–Sacramento Kings 128–119
Cleveland Cavaliers–Boston Celtics 103–104
New York Knicks–Memphis Grizzlies 85–91
Denver Nuggets–Chicago Bulls 115–110
Utah Jazz–Milwaukee Bucks 84–81
Dallas Mavericks–San Antonio Spurs 90–116

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik