Irving karriercsúccsal pótolta LeBront

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2015.01.29. 08:59
null
Nikola Pekovic és Gorgui Dieng (mindkettő Minnesota) megy a lepattanóért a Boston Celtics ellen (Fotó: Reuters)
A Cavaliers irányítója 55 pontjával több rekordot is megdöntve, óriási meccsel vezette győzelemre csapatát, a Houston viszont kiegyensúlyozott csapatjátékkal verte meg a Dallast az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) szerdai játéknapján. A New York belendült, most a Thundert is elkapták Anthonyék, Kevin Martin győzelemmel tért vissza, 17. sikerét húzta be az Atlanta, megsérült Anthony Davis.





Cleveland Cavaliers–Portland Trail Blazers 99–94

Az idény legnagyobb teljesítménye. LeBron James végül kihagyta az összecsapást kisebb csuklósérülése miatt, Kyrie Irving viszont bőséggel pótolta társát. Ugyan az első hét dobását elrontotta, ez után gyakorlatilag nem tudott hibázni, ő dobta csapata utolsó 11 pontját az első, utolsó nyolc pontját a második és harmadik negyedben. A Cavs húsz egységet szerzett a záró etapban, ebből 16-ot ő egymaga, végül 6 mp-cel a vége előtt bedobta a győzelmet jelentő hárompontost is. És akkor jöjjenek a rekordok: 55 pontig jutott, ami egyrészt karriercsúcs, másrészt arénacsúcs, harmadrészt idei NBA-csúcs, negyedrészt a 11 beemelt tripla csapatrekord – nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy egyedül nyerte meg a mérkőzést.

Aldridge is extrát hozott. Irving elképesztő estéje elhomályosította a Portland erőcsatárát is, pedig hasonlóan óriási számokat hozott. Végül 38 pontig jutott (13/23 mezőnyből, 2/3 tripla, 10/10 büntető), de mellé senki nem tudott fellépni – ahogy egyébként Irving mellé sem, csapatszinten 40 százalékkal dobott a Cavs, Kevin Love 3/15-tel zárt. Irving hármasa után Lillardnak még nyílt esélye egyenlíteni, de a triplakísérlet lejött (3/10 hármassal zárt), így a Cavs sorozatban nyolcadik győzelmét is megszerezte.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 55/33, Mozgov 12, Smith 11/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 38/6, Lillard 14/9, Matthews 11/9

Philadelphia 76ers–Detroit Pistons 89–69

Sima Philly-győzelem. 22–4-gyel kezdték a meccset a hazaiak és bár a második negyedben egy 8–0-s etappal tízen belülre jött a Pistons, végig magabiztosan tartották az előnyt. Nagy meglepetésre 48–38-ra meg tudták nyerni a pattanócsatát, McDaniels 19 pontot szórt, Carter-Williams pedig egy gólpasszra volt a tripla-duplától – de a legnagyobb dicséret a védekezésüket illeti. Amellett, hogy Noel vezetésével jól védték a festéket (40–36-ra nyertek innen), főleg a periméteren voltak aktívak, elloptak 12 labdát és 2/20-as triplamutatón tartották a vendégeket – ezzel idei legkevesebb pontjukat kapták és megszakították hatmeccses vereségsorozatukat.

MEGMŰTÖTTÉK BRYANTET, A SZEZONKEZDETRE FELÉPÜLHET

Megműtötték a Los Angeles Lakers klasszisát, Kobe Bryantet. A 36 éves Bryant a New Orleans Pelicans ellenimúlt szerdai mérkőzésen egy zsákolást követően szenvedett vállsérülést, másnap az MR-vizsgálat pedig kimutatta, hogy a jobb vállában elszakadt a rotátorköpeny (a vállízületet körülölelő négy ín). Ezért kellett megműteni az ötszörös NBA- és kétszeres olimpiai bajnok kosarast, a klub tájékoztatása szerint a – magyar idő szerint éjjel elvégzett – kétórás operáció jól sikerült. Orvosai szerint Bryant teljesen felépül a beavatkozást követően, és ha minden rendben megy a rehabilitáció során, akkor kilenc hónap pihenő után a következő szezon kezdetén már számíthat rá a Lakers stábja.

Ezt gyorsan el kell felejteni. Zsinórban negyedszer kapott ki idegenben a Pistons, de nem mindegy, hogy hol és mennyivel – Philadelphiában 69 pontot dobva hússzal megégni nem túl önbizalom-növelő. Nem működött a védekezésük, de főleg a támadójátékkal voltak gondok, Drummond súlytalan volt, Augustin 0/7-tel zárt mezőnyből, egyedül Monroe (20 pont, 11 pattanó) dicsérhető, Jodie Meeks is csak 4/16-cal célzott. A 30.7 százalékos mezőnymutató mindent elárul róluk, ennyivel nem lehet meccset nyerni.

A 76ers legjobb dobói: Covington 19/12, Carter-Williams 14/3, Sampson 13/6
A Pistons legjobb dobói: Monroe 20, Meeks 19/3, Jerebko 10/3

Toronto Raptors–Sacramento Kings 119–102


A triplaeső meghozta a győzelmet. Pár ponttal vezetett a Raptors a harmadik negyed hajrájáig, amikor Cousins megkapta negyedik személyijét – ahogy leült, szétesett a Kings. A játékrészt egy 29–10-es rohanással zárták le a hazaiak, ezzel eldöntötték a mérkőzést, méghozzá a sorozatos hárompontosaiknak köszönhetően. Végül 17 triplát hintettek be 50 százalékkal, ebből Vasquez és Williams 4–4-gyel vette ki a részét, de hét különböző hazai játékos dobott hármast – végül mezőnyből 50 százalék felett célozva szerezték meg sorozatban negyedik győzelmüket.

Cousins és védekezés. Ennyiben lehet összefoglalni, hogy miért kapott ki zsinórban hetedszer is a Sacramento, a center 13 ponttal, 4 lepattanóval és 9 eladott labdával zárt, faultgondokba keveredett, közel sem azt hozta, amit megszoktak és elvártak tőle társai. Ugyan a Gay, McLemore, Collison trió támadásban pótolta a kieső pontokat, a védekezésre már nem figyeltek, ezért átjáróház volt a Kings perimétere – a rengeteg üres hármast pedig be is dobálták a Raptors tüzérei.

A Raptors legjobb dobói: Williams 27/12, Vasquez 18/12, Valanciunas 15
A Kings legjobb dobói: Gay 22/6, McLemore 17/9, Landry 14

Atlanta Hawks–Brooklyn Nets 113–102

Kicsit nehezen indult az Atlanta, hat eladott labdát vétettek az első hét percben, de aztán ezek a passzok pontosabbá váltak és ismét sorjáztak a gólpasszok – a félidőt egy 21–9-es rohammal zárták le és innentől nem engedték ki a kezükből a győzelmet. A Millsap-Horford páros nagyot játszott, előbbi 28 pontot szórt mindössze hat mezőnykísérletből (5/6 mezőnyből, 3/5 tripla, 15/16 büntető) és leszedett 15 pattanót, a center pedig 20 egységig jutott (10/13 mezőnyből) 10 pattanó és öt gólpassz mellett. 38 kosarukra 29 gólpassz jutott és bár most nem dobtak 50 százalék felett mezőnyből, ezt 25/26 büntetővel pótolták.

Elöl most megvolt a Nets. Úgy tűnt, hogy kimászott a nagyon mély mentális gödörből a Brooklyn, jól kezdtek, de a pontszerzéssel utána sem akadt gondjuk. Az idén teljesen maga alatt játszó Joe Johnson 26 pontot szórt, de a Lopez, Plumlee páros is hozta az elvártat elöl, sőt az Anderson, Jack duóra sem lehetett panasz – 26 gólpasszt osztottak szét mindössze nyolc eladott labdával. Védekezésben viszont nem tudtak mit kezdeni Millsappel és a sokat passzoló Atlantával, sorra kapták a faultokat és a triplákat, így bár becsülettel, de vereséget szenvedtek.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 28/9, Horford 20, Korver 17/15
A Nets legjobb dobói: Johnson 26/9, Lopez 18, Anderson 15/6

Houston Rockets–Dallas Mavericks 99–94

Megvolt a Dallas esélye a végén. Három ponttal vezetett a Houston 15.9 mp-cel a vége előtt, amikor Harden kemény faultjára flagrantet fújtak – viszont Tyson Chandler mindkét büntetőjét elrontotta. A labdát megkapta a Mavs, de Jones betakarta Ellist – újra jöhetett a Dallas. Az oldalbedobást azonban Parsons elrontotta, Harden pedig két büntetővel lezárta a meccset, így sorozatban negyedszer is bukott Carlisle csapata.

Kiegyensúlyozott volt a Houston. Howard nem léphetett pályára, visszatért viszont Jones, aki tíz ponttal és öt pattanóval szállt be a kispadról. Rajta kívül még öten érték el a tízet a hazaiaknál, a húszat viszont senki, ugyan nem dobtak jól mezőnyből, a tripláik ültek, kulcspillanatban pedig megoldották a védekezést. A Dallasnál Monta Ellis vitte a prímet, 33 egységével húzta csapatát, de rajta és az ex-houstoni Parsonson (21 pont, 8/13 mezőnyből, 5/8 tripla) kívül mást nem lehet kiemelni: Nowitzki ezúttal sem tudott dominálni, Rondo pont nélkül, 0/7-tel zárt – a fizikális Rockets-védekezés jelentősen lelassította a vendégek játékát.

A Rockets legjobb dobói: Smith 18/12, Harden 17/3, Motiejunas 16/6
A Mavericks legjobb dobói: Ellis 33/3, Parsons 21/15, Nowitzki 14/6

Minnesota Timberwolves–Boston Celtics 110–98

Kevin Martin visszatért. A dobóhátvéd több, mint két hónapja nem lépett pályára és nem sokáig vesztegette az idejét: a padról beszállva rögtön 21 pontot szórt, amivel csapata legjobb dobójaként zárt. Mellette remekelt a Dieng, Pekovics páros, utóbbi sorozatosan találta meg társait a duplázások után és dominálták a Bostont a festékben – most egyébként is kiegyensúlyozott volt a Minny, majdnem 50 százalékkal dobtak és heten érték el a tíz pontot. A hírek szerint a jövő héten már akár Rubio is visszatérhet…

Fáradt volt a Boston. Hatmeccses túrát zárt le ma a Celtics és bár arattak szép győzelmeket, végül nem sikerült jól zárni a kirándulást. Ugyan a második negyedet megnyerték, a nagyszünet után már egyértelműen jobb volt a Minny, nem volt meg a lábuk és az erejük a védekezéshez, így 62 pontot kaptak az utolsó 24 percben – ezt nem tudták ellensúlyozni. Ugyan náluk is heten érték el a tízet, a végén hiányzott valaki, aki kicsit felrázta volna a társaságot, szerkezetbeli hátrányukat nem tudták leküzdeni, így végül vereséget szenvedtek.

A Timberwolves legjobb dobói: Martin 21/6, LaVine 17/3, Dieng 16
A Celtics legjobb dobói: Sullinger 16/3, Thornton 15/3, Bradley 13/3

New Orleans Pelicans–Denver Nuggets 85–93

Ma jól hajrázott a Denver. Hétfő este a végjátékban engedte ki kezéből a mérkőzést a Nuggets a Clippers ellen, ma viszont épp fordítva zajlottak az események - az utolsó negyedben fordította a maga javára a találkozót a Denver. Az első játékrészt magabiztosan hozták, több mint tíz ponttal léptek el Lawsonék, de a harmadikban jött a szokásos megingás. A záró negyedben azonban Gallinari (4/8 mezőnyből, 3/5 hárompontos) és Afflalo (7/13, 4/7 hárompontos, 4 gólpassz) padlóra küldték a hazai csapatot, mely az utolsó három percben képtelen volt pontot szerezni.

Anthony Davis sérülése volt a kulcs. Hazai pályán is nehéz úgy mérkőzést nyerni, hogy csupán két játékos nyújt meghatározó teljesítményt - Davis (8/15, 12 lepattanó) és Evans (11/22, 6 lepattanó) mellé senki nem ért fel a társak közül, sőt még a közelükbe sem. A Pelicans hiába lepattanózott jól (48–39), csak 39 százalékkal dobott mezőnyből és 19 gólpasszt osztottak ki játékosai, ezzel szemben a vendégek 39 mezőnykosarára 30 (!) gólpassz jutott, s a 46 százalékos mezőnymutató mellett 58 százalékos triplamutatóval emelkedtek a hazaiak fölé. De még így is nyerhetett volna a Pelicans, Anthony Davis azonban a harmadik negyed végén rosszul fogott talajt egy ütközés után, a vezérüket vesztő hazaiak pedig ezt már nem bírták el.

A Pelicans legjobb dobói: Evans 25/3, Davis 24, Gordon 11/6
A Nuggets legjobb dobói: Afflalo 20/12, Nurkic 15, Faried 14

New York Knicks–Oklahoma City Thunder 100–92

Az esélytelenek nyugalma. Ha már a festékben nem uralkodhatott a Knicks, akkor úgy gondolták Fisher játékosai, hogy a távolabbi dobásokkal fogják meg a vendégeket. Bejött a tervük. A remeklő Anthony (12/28 mezőnyből, 10 lepattanó) mellett a korábbi csapata ellen nagyot játszó Lance Thomas (8/13) és Galloway (7/15, 4 gólpassz) is önmagához képest kiemelkedően teljesített, hozzájuk társult a hasznos Jason Smith (11 pont, 11 pattanó, 6 gólpassz), valamint az utolsó negyedben három rendkívül fontos triplát értékesítő Hardaway Jr. (4/6 hárompontos). Akkor játszott legokosabban a Knicks, amikor a fontos kérdések eldőltek, az utolsó negyedben. A megszerzett siker azt jelenti, hogy a New York utolsó öt mérkőzéséből már négy győzelmet számolhat.

Az egyetlen. A Durant nélkül kiálló Thunderben egyszemélyes támadóarzenálként működött a mai estén Westbrook, aki a csapat ponttermésének közel felét hozta. Igaz, vállalkozott bátran a hátvéd (13/30 mezőnyből, 2/8 tripla, 12/12 büntető), társa azonban nem akadt, így szinte minden teher rá hárult. Ibaka és Waiters is halovány volt támadásban, Jackson (6/11, 7 lepattanó, 4 gólpassz) hozott némi pontot a padról, az OKC játékáról pedig sokat elmond, hogy a kimagasló Westbrookon kívül csak a spanyol magasember és Jackson jutott tíz pont fölé. További magyarázatot ad a kudarcra a 40 százalékos mezőny-, 22 százalékos triplamutató, valamint a 10 gólpassz, amit a gárda kiszenvedett magából. Legutóbbi négy meccséből hármat bukott az OKC.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 31/3, Galloway 18/9, Thomas 17
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 40/6, Jackson 13/3, Ibaka 10

San Antonio Spurs–Charlotte Hornets 95–86

Ki fog itt pontot dobni? Korábban Kemba Walker ki-kihúzta a bajból a Charlotte együttesét, ám ő hosszú hetekre (lehet, hogy a teljes idényre) kidőlt – helyettese pedig nincs. Az első félidőben 55–38-ra vezetett a Spurs, és bár a harmadik negyedben 12 pontot faragott a hátrányából a Hornets és végig remekül védekezett, a túloldalon a kritikus pillanatokban nagyon hiányzott Walker higgadtsága és klasszisa. Al Jefferson lehetett volna a nyerőember, mert komoly pusztítást rendezett a palánkok alatt (17 pont, 16 pattanó) – de hiába dobott ihletett formában, egyszerűen nem tudták folyamatosan megjátszani.

Ma van a szülinapom. Gregg Popovich nem akarta reklámozni, hogy 66. születésnapját ünnepli, de persze ezt Amerikában nem lehet titokban tartani, így megünnepelték a mestert. A harmadik negyedben ugyan pár ősz hajszála kihullhatott, de utána összerántotta a címvédőt, és újabb lépéssel került közelebb egy nagy mérföldkőhöz: jelenleg 997 alapszakasz-győzelemnél jár edzőként.

A Spurs legjobb dobói: Parker 17, Green 16/12, Duncan 12.
A Hornets legjobb dobói: Henderson 18/3, Jefferson 17, Kidd-Gilchrist 14.

Utah Jazz–Los Angeles Clippers 89–94

Jól kezdődött a sorozat. Bár JJ Redick sérülése miatt meg kellett bolygatni a rotációt a Clippersnél, ez végül jól sült el. Jamal Crawford 21 pontot szerzett, az ő játékidejét megkapó Austin Rivers pedig 12-ig jutott – apró szépséghiba, hogy más cserejátékos képtelen volt betalálni. A Jazz vezetett is 83–81-re, ekkor azonban Chris Paul és Blake Griffin megrázta magát, a csapat futott egy 9–2-es szériát, így hozta nyolcmeccses idegenbeli túrája első összecsapását.

Folytatódott a sorozat. Igazi mumussá vált az utóbbi időben a Clippers, zsinórban 13. győzelmüket aratták a Jazz ellen. Ma megszakadhatott volna a vesszőfutás, Favors és Kanter jól dobott, jól védekezett a palánkok alatt (20 pattanó és 3 blokk) – mezőnyben viszont nagyon gyengék voltak, Joe Inglest kivéve (10 pont, 7 gólpassz, 5 pattanó) senki nem volt dicsérhető. Annak örülhetnek Utah-ban, hogy a fiataljaik fejlődnek: három játékosukat (Exum, Gobert, Burke) is meghívták az All-Star Gála újoncokat és másodéveseket felvonultató Rising Stars Challenge összecsapására.

A Jazz legjobb dobói: Kanter 21, Favors 18, Burke 11/6, Hayward 11.
A Clippers legjobb dobói: Crawford 21/12, Paul 21/3, Griffin 17.

Phoenix Suns–Washington Wizards 106–98

Goran Dragic magára talált. Az elmúlt időszakban nem a szlovén játékmesterről szólt a Suns, de ma ő volt a legeredményesebb, emellett védekezésben is hasznos volt. A háromhátvédes rendszerben ezúttal Eric Bledsoe gyengélkedett, a padról jövő Isaiah Thomas viszont extra volt. Már a nagyszünetben 13 ponttal vezetett az otthon nagyon jó Phoenix – a végjátékban kétszer is visszazárkózott pár pontra a Wizards, de az erőcsatár Markieff Morris mindkétszer megtörte a lendületet.

Nem Nené hiánya volt a döntő. A brazil nagyember helyén Kris Humphries dupla-duplával (11 pont, 15 pattanó) jelentkezett, és a két center, Gortat (14 pont, 8 pattanó) és Seraphin (9 pont) is jól dolgozott a palánkok alatt. Periméteren viszont megfojtották a Washington játékát, Wall, Beal és Pierce rengeteg dobást rontott el, és a trió 10 eladott labdát vétett. A csere-kiscsatár, Otto Porter dicsérhető, a végjátékban zsinórban 8 pontot dobva hozta vissza a meccsbe csapatát – de sajnos senki nem nőtt fel mellé.

A Suns legjobb dobói: Dragic 20/6, Thomas 18/12, Mark. Morris 16.
A Wizards legjobb dobói: Porter 14/9, Gortat 14, Beal 13/9.

NBA
ALAPSZAKASZ

Cleveland Cavaliers–Portland Trail Blazers 99–94
Philadelphia 76ers–Detroit Pistons 89–69
Toronto Raptors–Sacramento Kings 119–102
Atlanta Hawks–Brooklyn Nets 113–102
Houston Rockets–Dallas Mavericks 99–94
Minnesota Timberwolves–Boston Celtics 110–98
New Orleans Pelicans–Denver Nuggets 85–93
New York Knicks–Oklahoma City Thunder 100–92
San Antonio Spurs–Charlotte Hornets 95–86
Utah Jazz–LA Clippers 89–94
Phoenix Suns–Washington Wizards 106–98

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik