Irving extrájával, túlórában lett megint hosszabb a bostoni széria

Vágólapra másolva!
2017.11.21. 09:35
null
Kyrie Irvingnél jó helyen volt a labda ezúttal is (Fotó: NBA/Twitter)
Kyrie Irving 47 pontjával, hosszabbításban gyűrte le a Dallast a listavezető Boston az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, így sorozatban 16. győzelmét is begyűjtötte. Könnyedén, gálázva nyerte detroiti rangadóját a Cleveland, New Orleansban is kikapott a Thunder, zsinórban kilencedszer maradt alul a Clippers, győzött a Spurs, a Knicks, a Hornets, a Blazers, a Sixers, a Nuggets, a Wizards és a Pacers is.

 

Charlotte Hornets–Minnesota Timberwolves 118–102

A magasemberek intézték. Szenzációs meccset játszott a hazaiak centere, Dwight Howard, aki 25 pontos, 20 lepattanós dupla-duplát szállított és négy blokkot is kiosztott – orlandói önmagára emlékeztető erőt jelentett a palánk alatt. Tíz dobásából nyolcat értékesített és az sem jelentett ellene megoldást, hogy faultolták, ezúttal 9/14 büntetőjét értékesítette, ebből 6/10-et a negyedik negyedben, amikor a Wolves így próbálta megállítani. Mellette nagyszerűen szállt be a kispadról Frank Kaminsky, aki 24 ponttal, közte 4/5 triplával jelentkezett, főleg a döntő jelentőségű záró etapban lépett elő – a lepattanózást 52–38-ra nyerték és az is belefért, hogy Kemba Walker ezúttal csendesebb meccset játsszon. Sorozatban második győzelmével úgy fest, hogy maga mögött hagyta rossz időszakát a társaság, következőleg a Washingtont fogadja.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Érződött a back-to-back. Az első félidőben a vendégek dobásaiból úgy tűnt, hogy érzik az előző esti, Detroit elleni küzdelmet, hiszen a nagyszünetben 1/14 triplánál jártak, a palánk alatt sem bírtak az energikus Howarddal, majd a negyedik negyedre minden téren elfáradtak – védekezésben nem értek oda a kinti dobásokra, támadásban pedig még pontatlanabbak voltak. Az addig csak négypontos hátrányuk itt pillanatok alatt tíz fölé nőtt és innen már nem tudtak visszakapaszkodni, Wiggins, Teague és Butler is gyengén dobott, Gibson kosarat sem szerzett, most nem működött a gépezet – egymás után kétszer kapott ki Tom Thibodeau alakulata, az Orlando ellen javíthat.

A Hornets legjobb dobói: Howard 25, Kaminsky 24/12, Batum 17/9
A Timberwolves legjobb dobói: Crawford 19/3, Towns 18, Teague 18/3

Detroit Pistons–Cleveland Cavaliers 88–116

Megérkezett a Cleveland? Első igazán meggyőző sikerét aratta a Cavs, Tyronn Lue együttese lejátszotta a pályáról a keleti élcsapatnak számító Detroitot - a nagyszünetre eldőlt a meccs, eddigre már 27 pont volt a vendégek előnye. LeBron James (18 pont, 8 gólpassz, 0 eladott labda) az első perctől kezdve magas fordulatszámon pörgött, a nyitó tizenkét perc során beszórt 16 pontot, a Cleveland pedig az első félidőben összesen 11/17 triplát süllyesztett el - a cseresor is parádézott, minden úgy alakult számukra, ahogy remélték. Lue aztán a második félidőben pihenőt is adott a kezdőknek, akik elég sokat játszottak az elmúlt időszakban, most viszont 28 percnél senki nem kapott többet - így is kiütéses győzelem lett a vége, sorozatban ötödik sikerükkel pedig tovább kapaszkodnak felfelé Love-ék.

Összeomlott a Pistons. Jól kezdtek a hazaiak, működött a támadójáték és 18–17-re még vezettek is, de aztán képtelenek voltak tartani a lépést a száguldó Clevelanddel – az első negyed végén annyira eláztak a triplaesőben, hogy itt össze is esett a társaság. A második játékrészben eldőlt a győztes kiléte, a back-to-backet játszó hazaiakban nem volt elég erő ahhoz, hogy váltsanak és hogy megindítsák a felzárkózást, így nagyon komoly vereséget szenvedtek a hazai telt ház előtt. Érdekesség, hogy bár LeBron Jamest sem tudták megállítani, akkor kerültek nagy hátrányba, amikor ő leült – ez 27-22-nél történt meg, majd 50-30-nál tért vissza…

A Pistons legjobb dobói: Harris 11/6, S. Johnson 10/3, Jackson 10/6
A Cavaliers legjobb dobói: Love 19/3, Crowder 18/6, James 18/9

Orlando Magic–Indiana Pacers 97–105

Az Oladipo, Bogdanovic kettős hozta a meccset. Ugyan jól kezdtek, de aztán a második negyedben hullámvölgybe és hátrányba kerültek a vendégek, majd a fordulás után két klasszisteljesítményre építve mégis meg tudták nyerni a találkozót. Victor Oladipo (29 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 7 labdaszerzés, 2 blokk) egészen elképesztő energiával játszott volt csapata otthonában, mellette fellépett Bojan Bogdanovic (25 pont, 7 lepattanó, 5/7 tripla) is, ez a duó pedig kereken negyven pontot szórt a nagyszünetet követően, míg a teljes Magic 42-ig jutott. Az Indiana a negyedik negyedben már megőrizte a harmadik játékrészben kiharcolt (amikor az Oladipo, Bogdanovic páros 22–17-re túldobta az Orlandót) vezetést, hiába jöttek vissza a hazaiak többször is öt, sőt, az utolsó percben egyszer három pontra, mindig érkezett válasz – Bogdanovic éppen 98–95-nél süllyesztette el utolsó hármasát, ez zárta le végleg a találkozót. A gárda sorozatban negyedszer nyert és 10–8-ra áll úgy, hogy eddig néggyel több meccset játszott idegenben, mint otthon.

50 százalék alatt. Az első félidőben még többé-kevésbé rendben volt a Magic, legalábbis jól dobtak Vucsevicsék, járt is a labda, ám a fordulás után megint visszatértek ahhoz a nem működő dologhoz, amit az elmúlt meccseken láttunk tőlük. Túl sokszor ütötték le a labdát, stagnált a támadójáték, elvesztették a ritmust, ebből a gödörből pedig nem tudtak kimászni a meccs végéig – ugyan szorossá tették a hajrát, de ezen az estén jobb volt a Pacers. Zsinórban ötödször is kikaptak, méghozzá átlagosan 16 ponttal és a szezon során először csúsztak le 50 százalékos mutató alá – ráadásul most egy négymeccses idegenbeli túrára indulnak…

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 25/9, Fournier 16/12, Gordon 13/6
A Pacers legjobb dobói: Oladipo 29/3, Bogdanovic 26/15, Young 17/3

Philadelphia 76ers–Utah Jazz 107–86

Megvan a kötelező. Ezt a meccset hoznia kellett a Sixersnek és esélyeshez méltó módon uralta is végig a hazai alakulat: már az első negyedben meglépett tíz ponttal a társaság, az ezúttal nagyon agresszív Simmonsszal nem tudott mit kezdeni a Jazz és a fordulás után már húsz egység fölé nőtt a különbség. Innen még egyszer visszakapaszkodott látótávolságon belülre a vendégcsapat, de a hajrában előkerült a térdét fájlaló és gyengén dobó Embiid, bemutatott egy nevetséges flopot, majd feltüzelte magát és a közönséget, csapata pedig könnyedén megnyerte a meccset – belefért a 19 eladott labda és a pocsék kinti dobóforma is, különösebb gond nélkül hozta kilencedik győzelmét a társaság.

Ez volt a Jazz igazi arca. Szemfényvesztésnek tűnt a Utah előző, negyven ponttal megnyert találkozója, ezúttal azonban már visszatért a gárda ahhoz a formához, amit előtte mutatott – bőven 40 százalék alatti mezőnymutató, erőlködős támadójáték igazi vezér nélkül. A továbbra is több alapemberét nélkülöző együttes csak a harmadik negyed hajrájában produkált egy jó időszakot, így ott még nem dőlt el végleg a meccs, de reális veszélyt nem nagyon jelentettek a hazaiakra Rubióék – ebben a hónapban még nem nyertek egymás után kétszer, most a Chicago ellen folytatják.

A 76ers legjobb dobói: Simmons 27, Redick 20/6, Embiid 15
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 17/3, Hood 13/3, Rubio 12/6

New York Knicks–Los Angeles Clippers 107–85

Meddig még? Sorozatban kilencedik vereségét is elszenvedte a Clippers, amely három hete, november elsején győzött utoljára és a 4–0-s rajt óta 1–11-et fut – Teodoszics és Gallinari továbbra is sérült, igaz, legalább Beverley már pályára léphetett ezen az estén. Ezúttal a második negyed közepéig voltak partiban, még vezettek is nyolc ponttal, a nagyszünet előtti bő nyolc percet azonban 30–10-re vesztették el – ugyan a fordulás után még futottak egy 15–0-t, de erre egy 12-0-lal válaszolt a Knicks, itt pedig el is lőtték minden puskaporukat a vendégek. A rendkívül frusztrált Blake Griffin kapott egy technikait, majd ki is pontozódott, nagyon nehéz helyzetben vannak Doc Rivers tanítványai, akik Atlantába sem esélyesként látogatnak csütörtök hajnalban.

Megtört az átok. Sorozatban tíz alkalommal kapott ki a Clipperstől a New York, most azonban véget ért ez a negatív széria: gyakorlatilag sima győzelmet aratott Jeff Hornacek alakulata. Kristaps Porzingis ezúttal hozta a pontokat, kintről hozzászólt Doug McDermott is, miközben a védekezésük is aktív volt és amikor kellett, mindig megfogták a vendégcsapatot. A második negyed közepétől kapták el igazán a fonalat támadásban, onnantól járt a labda és jöttek a gólpasszok – a negyedik negyedben már volt 26 pont is a különbség, átgázoltak ellenfelükön a hazaiak, akik 9–7-es mérleggel készülhetnek a Raptors elleni hazai derbire.

A Knicks legjobb dobói: Porzingis 25/6, McDermott 16/15, Hardaway Jr. 13/3
A Clippers legjobb dobói: Griffin 21/6, Johnson 13/9, Jordan 10, Reed 10

Memphis Grizzlies–Portland Trail Blazers 92–100

Lepattanók, védekezés, jó hajrá. Ugyan a második negyedben egyszer már belendült a Portland, de a nagyszünet ezt megtörte és visszajött a Memphis, bő hat perccel a meccs vége előtt 80–80 volt az állás. Itt azonban megint feljebb kapcsoltak a vendégek, akik a következő tíz támadásukból nyolcat is ponttal fejeztek be, a nyolc egységnyi előnyt pedig már beosztották a végéig, így sikerült győzelemmel kezdeniük ötmeccses idegenbeli túrájukat. Ebben nagy szerepe volt az ismét nagyszerűen működő védekezésnek és bár ezzel sokszor szenvedtek tavaly, most az utóbbi nyolc ellenfelükből hetet is száz pont alatt tartottak, ráadásul brutális fölényben voltak a lepattanózást tekintve is – 60–35-re (!) nyertek ezen a téren, Noah Vonleh (11 pont, 18 lepattanó, 3 blokk) pedig külön is kiemelendő.

Hiányzott némi tűzerő a Memphisből. Becsülettel küzdött a Grizzlies, de az ismét 40 százalék alatti mezőnymutató végzetesnek bizonyult a 60-35-ös lepattanózással súlyosbítva, egyszerűen nem tudtak igazán felpörögni, a teljes meccs során csak erőlködtek. Ugyan a korábbiakhoz képest most többször tudták megbontani a védekezést Mario Chalmers és Tyreke Evans vezetésével, Marc Gasol (19 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz) is igyekezett, de a Portland egyszerűen jobbnak bizonyult a negyedik negyedben – a hazaiak sorozatban ötödik vereségükkel zuhannak tovább, következőleg a Dallast fogadják.

A Grizzlies legjobb dobói: Chalmers 21/3, Evans 20/3, Gasol 19/9
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 24/9, Lillard 21/3, Napier 16/3

Milwaukee Bucks–Washington Wizards 88–99

Nagyon koncentrált volt a Wizards. Végig higgadtan és tudatosan kosárlabdáztak a vendégek, különösen ami a védekezést illeti – szépen lebontották a Bucks játékát és akkor sem estek kétségbe, amikor a második negyedben elkapták a fonalat Bledsoe-ék. A negyedik játékrész elején aztán sikerült megtörniük ellenfelüket, Bradley Beal egymaga beszórt hét pontot egymás után, a Washington futott egy 13-4-et és 16 pontos előnybe került - nem látszott meg rajtuk a back-to-back és az sem, hogy John Wall nem volt teljesen egészséges. Végül fontos győzelmet arattak kiváló védekezéssel, Scott Brooks elégedetten nyilatkozott a meccs után, a fővárosiak 10-7-es mérleggel léphetnek pályára a Charlotte ellen.

Valami elromlott. A szezon elején támadásban volt inkább meggyőző a Milwaukee, az utóbbi időben összeszedték a védekezésüket, az előző két találkozón viszont elöl voltak borzalmasak – a Dallasnak 79, most 88 pontot dobtak, ráadásul mindkét aktuális ellenfél back-to-backet játszott. Ezúttal mindössze 4/22 triplát tudtak a gyűrűbe küldeni, ráadásul a festékből húsz dobást rontottak el, semmi sem működött – Antetokounmpo sem játszott igazán jól és támadásban a többiek sem tudták kisegíteni. Abban bízhatnak, hogy a gyermeke születése miatt most hiányzó Jason Kidd visszatérésével változik a helyzet, következőleg Phoenixbe utaznak, ami Eric Bledsoe számára érdekes összecsapás lesz…

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 23, Middleton 15, Bledsoe 14/3
A Wizards legjobb dobói: Beal 23/6, Oubre 18/9, Wall 15/3

New Orleans Pelicans–Oklahoma City Thunder 114–107

Ugyanaz a lemez. Idén már sokadszor látjuk ugyanazt a forgatókönyvet a Thunder meccsein, ahol Westbrookék nagy előnyt építenek ki, majd azt minden gond nélkül leadják, rágörcsölnek és végül kikapnak. Ezúttal is így történt, 25-6-ra vezettek az első negyedben a vendégek, de már a második játékrészben kiegyenlített a Pelicans, a negyedik negyedet pedig elrontotta a gárda – nem tudtak előnyt kovácsolni Cousins kiállításából, rengeteg dobást lőttek mellé, ráadásul nagy kapkodásukban sorra adták el a labdákat is. Hiába tripla-duplázott (22 pont, 16 lepattanó, 12 gólpassz, 6/19 mezőnyből) Westbrook, hiába szórt 26 pontot Paul George és 19-et Carmelo Anthony, hiába szerzett 12 labdát ez a trió, mégsem tudtak nyerni - már eltelt a szezonból bő egy hónap és 16 meccs, de még mindig negatív a mérlegük és még mindig csak keresik önmagukat.

Megérdemelte a New Orleans. Egy vitatható kiállítás után a hazaiak elvesztették DeMarcus Cousinst a harmadik negyedben, ám ahelyett, hogy ez megtörte volna őket, inkább feltüzelte: Anthony Davis (36 pont, 9/19 mezőnyből, 18/22 büntető, 15 lepattanó) mellé fellépett Holiday, az ezúttal kezdő hármast játszó Moore, a kispadról pedig Nelson és Miller tudott hozzászólni fontos triplákkal. Cousins kiállításakor még a Thunder vezetett 76–72-re, de még a negyed végéig fordított a Pelicans, a negyedik játékrészben pedig már nem adta ki a kezéből az előnyt, Davis csak ekkor 14 pontot szórt és végül behúzták a fontos győzelmet.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 36, Cousins 18, Holiday 18/6
A Thunder legjobb dobói: George 26/18, Westbrook 22/6, Anthony 19/6

Dallas Mavericks–Boston Celtics 102–110 – hosszabbítás után

A sorozat él, de éppen csak. Zsinórban 16. meccsét nyerte a Boston, de hiába vezettek 34–22-re az első negyed után, a következő két játékrészben összesen jutottak 35-ig, a Dallas nagyon megfogta őket, és a negyedik negyedben már 13 egységnyi hátrányban voltak. Az Irving-Brown pároson kívül a többiek 14/49-es mezőnymutatót szenvedtek össze, végül azonban összejött a siker: Irving a pontok mellett nagyon fontos labdát szerzett a rendes játékidő végén, amiből megszületett az egyenlítő kosár, a ráadásban pedig 10 pontot szórt, összességében 16/22-es mezőnnyel és 10/11-es büntetővel zárt. Brown jól segítette, és Tatum is igyekezett ellensúlyozni a borzasztó dobásokat, és a rendes játékidő végén az addig gyűrűt alig találó (3/15) Smart is bevert egy hármast – kis szerencsével nyert a Boston, de meg is dolgoztak érte.

Nincs erkölcsi győzelem. A Cavs és a Spurs elleni hazai meccshez hasonlóan megint közel volt a sikerhez a Dallas, de győzni újfent nem sikerült – az egyébként kiválóan játszó Harrison Barnes (31 pont, 10/21 mezőnyből, 10/10 büntető) el is mondta, hogy ez mind szép, de a nap végén az újabb győzelem vagy vereség számít. Barnes mellett egyébként Matthews és Barea is jól dobott, Nowitzki régi szép napokat idézett fel (14 pont, 7/12 mezőnyből, 12 pattanó), de a végén nagyon kellett volna az újonc Dennis Smith Jr., aki sem védekezésben, sem támadásban (4/16 mezőnyből) nem tudta felvenni a versenyt Irvinggel. A Dallas így továbbra is utolsó Nyugaton, most Memphisben indulhat el felfelé.

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 31/3, Matthews 18/12, Barea 16/6.
A Celtics legjobb dobói: Irving 47/15, Brown 22/9, Tatum 15.

San Antonio Spurs–Atlanta Hawks 96–85

Manu Ginobili varázsolt egyet. Kemény, fizikális meccset játszottak a felek, a palánk alatt óriási verekedések zajlottak a lepattanókért, a Hawks magasemberei remekeltek is, és az utolsó negyedig egál közelében játszottak a felek. A nagy hajtásban Ginobili villanásai jelentették a játék szépségeit, a veterán argentin klasszis a legjobbkor dobott triplát, duplát, szerzett labdát, osztott ki egy gólpasszt – a második negyedben is azonnal segítséget jelentett, a negyedikben pedig ő izzította be a tüzet, ami mellett aztán Aldridge (22 pont, 11 pattanó) is bemelegedett. Mindenképp meg kell említeni Kyle Andersont, aki 13 pontja és 6 pattanója mellett 10 gólpasszt osztott ki, a speciális ritmusváltásaival nem tudtak mit kezdeni a vendégek, akik egyébként 1997 óta hiába hajkurásznak győzelmet San Antonióban…

Jól darált a Hawks, de elsikkadt a lényeg. Az egykori Spurs-játékos, Dedmon (11 pont, 9 pattanó, 2 blokk) és a csereként beszálló újonc, John Collins (21 pont, 10/12 mezőnyből, 9 pattanó, 2 blokk) sokáig remekül vette el Aldridge kedvenc játékait, Schröder (9 gólpassz) és Prince adott sebességet, ezzel majdnem a végjátékig állt a Hawks vára. A végén viszont a felpörgő Aldridge ellen nem érkeztek a kinti dobások, a Bazemore-Belinelli duó 26 dobást használt el, minimális hatékonysággal (6 kosár) – a vendégek annak örülhetnek, hogy a fiatal Bembry már négy percet lehetett pályán, rá nagy szükség lesz a későbbiekben.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 22, Ginobili 16/6, Green 14/12.
A Hawks legjobb dobói: Collins 21, Prince 18/6, Schröder 14/6.

Sacramento Kings–Denver Nuggets 98–114

Mély ez a Denver. A sérült Paul Millsap helyére Kenneth Faried került be a kezdőbe, de nem váltotta meg a világot – nem volt gond, előkapták a Hernangomez-Lyles duót, akik 19 pontot (közte 4 triplát) és 10 pattanót betettek a közösbe. A szintén maródi Wilson Chandler helyén Will Barton kezdett, a Barton-Harris-Murray alacsonyabb szerkezetre is ráérzett az edzői stáb, akik aztán egész meccsen jól forgatták a csapatot és a második félidőben simán hozták is a győzelmet, amihez Jokics dupla-duplával tett hozzá. Edzői stábról írunk, ugyanis volt még egy hiányzó, Mike Malone vezetőedző – itt a liga eltiltotta egy összecsapásra a legutóbbi, Lakers elleni magánszáma után.

Most nem volt esély. Általában otthon sokkal masszívabb a Kings, mint idegenben, ma viszont nem tudtak mit kezdeni a gyorsabb és sokoldalúbb Denverrel, a szoros első félidő után a harmadikban egy kis megingást azonnal kihasználtak a vendégek, és onnan már kézben tartották a mérkőzést. Az egymás mellett kezdő Hill-Fox duó nem mozgatta rosszul a csapatot, de a periméter-védekezés rendre elcsúszott, így az egyébként remeklő, 50 pontig jutó kispad teljesítménye is ment a levesbe.

A Kings legjobb dobói: Hill 16/9, Koufos 16, Fox 12/3, Randolph 12.
A Nuggets legjobb dobói: Barton 25/15, Harris 20/9, Murray 18/3.

NBA, ALAPSZAKASZ
Dallas Mavericks–Boston Celtics 102–110 (22–34, 27–19, 28–16, 19–27, 6–14) – h. u.
Philadelphia 76ers–Utah Jazz 107–86
(25–15, 22–21, 28–27, 32–23)
Orlando Magic–Indiana Pacers 97–105 (31–34, 24–16, 17–28, 25–27)
Charlotte Hornets–Minnesota Timberwolves 118–102 (26–24, 29–28, 29–28, 34–22)
Detroit Pistons–Cleveland Cavaliers 88–116 (23–36, 23–37, 16–28, 26–15)
New York Knicks–Los Angeles Clippers 107–85 (20–20, 36–24, 27–24, 24–17)
New Orleans Pelicans–Oklahoma City Thunder 114–107 (24–33, 33–32, 30–21, 27–21)
Milwaukee Bucks–Washington Wizards 88–99 (19–27, 27–20, 20–26, 22–26)
Memphis Grizzlies–Portland Trail Blazers 92–100 (24–23, 22–32, 25–17, 21–28)
San Antonio Spurs–Atlanta Hawks 96–85 (24–22, 22–16, 24–27, 26–20)
Sacramento Kings–Denver Nuggets 98–114 (22–22, 25–25, 23–34, 28–33)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik