Indianában szakadt meg a Lakers nagy sorozata

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.12.18. 08:25
null
Indianában szakadt meg a Lakers nagy sorozata (Fotó: Indiana Pacers/Twitter)
Címkék
A Pacers megfogta az Anthony Davist nélkülöző Los Angelest az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, LeBron Jamesék így zsinórban tizennégy idegenbeli győzelem után szenvedtek vereséget. Ismét remekelt a Knicks, hosszabbítást nyert a Brooklyn, ütésváltás után győzött a Utah, Malink Monk volt a Charlotte nyerőembere, hozta a kötelezőt a Clippers.

 

Charlotte Hornets–Sacramento Kings 110–102

Az utolsó negyedben előlépett Monk. Ezúttal sem ment a dobás a Rozier, Graham párosnak a hazaiaknál és bár így is jól játszottak csapatként, de a győzelemhez kellett még egy extra teljesítmény - ezt pedig most Malik Monk szállította a kispadról beszállva. A hátvéd saját bevallása szerint a padon ülve nézegette a statisztikát és ott vette észre, hogy senki nem tölti be ma a vezérszerepet, úgyhogy gondolta, majd ő megteszi ezt: a negyedik negyedben 14 pontot szerzett 5/5 jó dobással, leszedett itt öt lepattanót és egymaga vezette győzelemre csapatát. Az ő nagy dobásai kicsit feltüzelték a társakat is, Graham is itt vert be két fontos triplát, úgyhogy a Hornets az egál meccsből hirtelen tíz pont körüli előnyt csinált, ezt pedig már végig is tudta vinni - az utolsó percben Monk zsákolta vissza Rozier elrontott dobását, ezzel dőlt el végleg a küzdelem. James Borrego vezetőedző szerint ez volt játékosa legjobb meccse az idei szezonban, úgyhogy szép győzelmet arattak, igaz, most back-to-back kell helytállniuk Clevelandben.

Pedig Fox is visszatért. 17 kihagyott meccs után léphetett újra pályára a Kings irányítója, aki bár egyelőre csak a kispadról érkezett, de nem vesztegette az idejét: 19 ponttal és 8 gólpasszal rögtön a csapata legjobbja lett. A sikerhez elegendő pluszt azonban ő sem tudta hozzátenni, a Sacramento nagyon megszenvedett a Hornets magas szerkezetével (Washington sérülése miatt két centerrel, Biyombóval és Zellerrel kezdtek a hazaiak) és 51-33-ra elvesztette a lepattanózást, valamint 52-42-re kikapott a festékben is, amit tetézett azzal, hogy igazán nem is dobott jól - nem nagyon tudott vezetni a vendégcsapat, két pont volt a legnagyobb előnye és a végén Monk remeklése el is döntötte a meccset. Újabb fájó vereség ez számukra, de egyelőre ezzel is tartják nyugati nyolcadik helyüket

A Hornets legjobb dobói: Monk 23/6, Zeller 17, Williams 16/3
A Kings legjobb dobói: Fox 19/6, Barnes 14/3, Hield 14/12, Bagley 14/3

Indiana Pacers–Los Angeles Lakers 105–102

A Lakers is elbukott. Előző este a Milwaukee, most pedig vele „párban” a Lakers is vereséget szenvedett, igaz, az arany-liláknál Kyle Kuzma mellett most Anthony Davis is hiányzott bokaproblémák miatt. Így az egyébként is fáradtabb vendégcsapat nem tudott igazán önmaga lenni, LeBron James ugyan próbálkozott (20 pont, 9 lepattanó, 9 gólpassz, 9/20 mezőnyből), de egyedül nem tudta megoldani a helyzetet (főleg hogy a második félidőben már csak hét pontot dobott) és az sem volt elég, hogy a padról Dwight Howard (20 pont, 10/10 mezőnyből) felnőtt a feladathoz – bőven 30% alatt tripláztak és az utolsó 15 másodpercben három dobásból egyszer sem tudtak már betalálni. A szoros találkozó végjátékában a Pacers tudott csak pontokat szerezni és 104-102 után előbb James rontott el egy visszalépős hármast, majd Rondo és Caldwell-Pope is hibázott – alapvetően sem játszottak jól, főleg támadásban nagyon akadoztak, ehhez jöttek ezek a clutch hibák, így sorozatban 14 idegenbeli győzelem után vereséget szenvedtek. A Los Angeles ezzel rosszul hangolt a csúcsrangadóra, következőleg ugyanis Milwaukee-ba látogat.

Nagy skalp a Pacers övén. A Boston legyőzése után most még nagyobb vadat ejtett az Indiana, hiszen az ellenállhatatlan listavezetőként érkező Lakerst verte meg a társaság, amely továbbra is óriási formában van és tartja a lépést a Torontóval. A hazaiaknál mindenképpen kiemelendő a Davis hiányát kihasználó Domantas Sabonis (26 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz), de rajta kívül még öten érték el náluk a tízpontos határt, 40%-kal tripláztak, jobban büntetőztek (a Lakers 50% alatt maradt ezen a téren) és bár voltak tízpontos hátrányban is, de a végét jobban bírták erővel. Az utolsó percben aztán Malcolm Brogdon dobta a győztesnek bizonyuló kosarat, majd Sabonis 1/2 büntetővel növelte az előnyt, a Lakers utolsó dobásait pedig megúszták – az első félidőben nagyrészt a vendégek, a másodikban már nagyrészt a hazaiak vezettek, a legvégén pedig a clutch játékok most az Indy oldalára döntöttek.

A Pacers legjobb dobói: Sabonis 26/3, Turner 16/9, Brogdon 14/6
A Lakers legjobb dobói: James 20, Howard 20, Bradley 13/3

New York Knicks–Atlanta Hawks 143–120

Bizonyított a Knicks. Az utóbbi négy meccséből a harmadik győzelmét húzta be a New York, az egy szoros denveri vereség is teljesen vállalhatóra sikerült, ezt a sikert pedig elég meggyőző módon pipálta ki Mike Miller alakulata. A hazaiak az első félidőben valósággal kiütötték ellenfelüket, az első negyedben 41 pontot dobtak, a nagyszünetben pedig már 24 ponttal vezettek és ezúttal komolyabb hullámvölgyük sem jött, a fordulás után kényelmesen beosztották a tetemes előnyüket - látványos, pontgazdag mérkőzéssel és nagyarányú győzelemmel örvendeztették meg a Madison Square Garden közönségét. Egyénileg az újonc RJ Barrett (27 pontos karriercsúcs, 6 lepattanó, 10/13 mezőnyből) játéka mindenképpen kiemelendő, de rajta kívül még Mitchell Robinson és Marcus Morris is 20 pont fölé jutott, Julius Randle dupla-duplázott, sőt, még Portis és Knox is átlépte a tízpontos határt - csapatszinten 56%-kal dobtak mezőnyből, 46%-kal tripláztak és 30 gólpasszt osztottak szét. Az nem is lehet kérdés, hogy ez volt a csapat eddigi legjobb meccse idén, úgyhogy következőleg a Heat is aggódva érkezhet meg ebbe a csarnokba: az elmúlt találkozókon úgy fest, hogy csapat épült New Yorkban...

Lloyd Pierce frusztrált volt. A vendégek vezetőedzője szerint nagyon nehéz bármit is mondania most, amikor ennyire akaratgyengén, minden külső tényező által befolyásolva játszott a csapata, miközben az előző találkozón harcosan és jól kosárlabdázva kis híján megverte a Lakerst. A tréner azt mondta, hogy nincs meg a megfelelő mentalitásuk és ezen mindenképpen változtatniuk kell, azt már csak mi tesszük hozzá, hogy ennek ékes bizonyítéka a pozíciójuk is, hiszen jelenleg az utolsó helyre csúsztak vissza Keleten. Trae Young ezúttal is szép számokat hozott (42 pont, 16/29 mezőnyből, 7/13 tripla, 8 gólpassz), de csapata most sem ment vele semmire, az ő támadójátékát képtelenek győzelmekre váltani ebben a szezonban és ha már New Yorkban is ilyen simán kikapnak, akkor tényleg ideje ártértékelni a helyzetüket...

A Knicks legjobb dobói: Barrett 27/6, Robinson 22, Morris 22/9
A Hawks legjobb dobói: Young 42/21, Hunter 19, Carter 15/12

New Orleans Pelicans–Brooklyn Nets 101–108 – hosszabbítás után

A Nets örülhetett. Teljesen kiegyenlített mérkőzést játszottak a felek, mindkét csapat rengeteg hibát követett el az este folyamán, de a hosszabbításban végül a Brooklyn felül tudott kerekedni ellenfelén és újabb győzelemmel erősítette meg pozícióját. Ezért nagyon meg kellett küzdenie a társaságnak, hiszen a meccs 13-szor állt egálra és 14-szer változott a vezető kiléte, oda-vissza jöttek a rohamok, a negyedik negyed végén is megnyerhette volna bármelyik fél – 93–93 után azonban mindkét csapat elrontotta a győztesnek szánt triplát, úgyhogy jöhetett a túlóra. Ott viszont már jobb volt a Nets, Spencer Dinwiddie gyors négy pontjával előnybe kerültek a vendégek, majd Joe Harris is bevert egymás után ötöt, végül egy újabb Dinwiddie-villanás tette fel a pontot az i-re –a Pelsnek mondjuk még mindig lehetett volna esélye, de itt már mindent kihagyott a hazai csapat, úgyhogy két Temple-büntető beállította a végeredményt. A Brooklynnál Dinwiddie (31 pont, 7 gólpassz) játéka mindenképpen kiemelendő, de Harris (24 pont, 5/9 tripla) is remekelt, Jarrett Allen pedig 12 ponttal, 14 lepattanóval és 6 blokkal zárt, úgyhogy volt kire építeniük, ez pedig ha szűken is, de újabb győzelmet ért számukra.

Még szerencséje sincs a New Orleansnak. Zsinórban 13. vereségét könyvelhette el a Pelicans, pedig a nagy számok törvénye alapján előbb-utóbb valahol fordulnia kellene a kockának, ahogy láthattuk azt éppen a Lakers, vagy a Bucks esetében is. Egyetlen jó dobás, vagy egy kis szerencse kellett volna ahhoz, hogy megtörje szörnyű szériáját a hazai csapat annak ellenére, hogy „tett is érte”, hogy kikapjon –az első félidőben például sorozatban 16 dobást hibázott el, a hosszabbításban pedig szintén jó pár támadást, illetve egy technikaiért megítélt büntetőt is elrontott clutch helyzetben. Most legalább volt tartásuk, kiélezett meccset tudtak játszani, de az a bizonyos győzelem még várat magára, úgyhogy továbbra is csak a Warriors van mögöttük a tabellán az egész ligát tekintve.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 22/3, Holiday 21/6, Hart 14/12
A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 31/3, Harris 24/15, Allen 12, Nwaba 12/6

Utah Jazz–Orlando Magic 109–102

Volt válasza a Jazznek. Sokáig kézben tartotta ezt a mérkőzést a Utah, a hazaiak kiváló támadójátékkal kétszámjegyű előnyt építettek fel az első félidőben és úgy tűnt, hogy ezt végig is tudják vinni, ám a negyedik negyedben „ütött” két komolyabbat a Magic: előbb egy 12–0-val visszajött, majd egy 15–0-val fordított és nyolcpontos előnybe is került a vendégcsapat. Itt már úgy tűnt, hogy elbukik a Jazz, azonban Quin Snyder együttesének volt válasza, a nehéz helyzetben nagyon megszigorította a védekezését, támadásban pedig két húzóemberére támaszkodott: Donovan Mitchell nyolc, Bojan Bogdanovic kilenc pontot dobott a hátralévő időben, a gárda pedig egy 19-5-ös etappal zárta le a találkozót –ezzel visszavette a vezetést és végül meg is nyerte a mérkőzést. A Mitchell-Bogdanovic duó végül kereken hatvan pontot szerzett és az is belefért, hogy Mike Conley ismét megsérüljön: most tért vissza az előző kihagyásából, de csak 19 percet játszhatott, majd újabb combhajlító-sérüléssel megint kivált..

Nem fért bele a rossz kezdés. A legutóbbi remek triplázás után most 0/10-zel kezdett kintről a Magic, ez pedig rossz értelemben megadta az alaphangot a folytatáshoz és igazából csak a negyedik negyedben tudtak annyira felpörögni támadásban, amennyire kellett volna –ott átlépték a 30 dobott pontot, igaz, éppen a legvégén fagytak le megint. Nik Vucsevics nem nagyon tudott mit kezdeni Rudy Gobert-rel, 58–41-re elvesztették a lepattanózást és hiába volt mindössze három (!) eladott labdájuk, ha emellett alig 20%-kal dobtak távolról –volt két komoly rohamuk, amely kis híján így is elég lett, de az utolsó szűk öt percben összesen öt pontot tudtak dobni, 90-97-ről lett 109-102. Itt gyakorlatilag minden elrontottak, a három eladott labdájukból ekkor született kettő és sorra dobálták a távoli téglákat, nem jutottak el a gyűrűig, vagy amikor igen, akkor a büntetőt is elhibázták - nem voltak messze a sikertől, de nem játszottak elég jól hozzá, különösen a hajrában.

A Jazz legjobb dobói: Bogdanovic 30/18, Mitchell 30/6, Ingles 16/12
A Magic legjobb dobói: Augustin 22/6, Fournier 19, Fultz 14/3

Los Angeles Clippers–Phoenix Suns 120–99

Hozták, amit kellett. Kötelező meccs volt ez a pihentebb, otthon játszó és egyébként is sokkal minőségibb kerettel rendelkező, jobb formában lévő Clippers számára, Doc Rivers alakulata pedig nem is hibázta el a találkozót - a nyolc ponttal nyert első negyed után átmenetileg egy kicsit visszavett, de aztán a harmadik játékrészben már meglett a közte húsz és végül tükörsimán pipálhatta ki az estét. Ezúttal az is belefért, hogy mindenki csökkentett időt játsszon, Paul George 24, Kawhi Leonard 27, Lou Williams 23 percet töltött a parketten, viszont most tulajdonképpen kiteljesedett a keret: visszatért Beverley, játszhatott Shamet, egyedül JaMychal Green hagyta ki az összecsapást. Az elejétől a végéig uralták a találkozót és könnyedén hozták a győzelmet, úgyhogy minden a terveik szerint alakult és készülhetnek a Rockets elleni hazai rangadóra.

Ayton sem tudott segíteni. 25 meccses eltiltása után először lépett pályára Deandre Ayton, a Suns centere, ám csodát ő sem tudott tenni: nagyon aktív volt, alig 24 perc alatt elvállalt 19 dobást és egy 18 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát szállított, de nem volt túl hatékony és a csapat játéka egyébként sem működött. A back-to-backet játszó vendégeknél Devin Booker ezúttal sem léphetett pályára, Ricky Rubio pedig 2/12-t dobott mezőnyből, ráadásul maximum a második negyedben tudták megfogni a Clipperst, a többiben igazából nem sok közük volt ellenfelük játékához. Így nem is lehetett érdemi esélyük, a harmadik negyedben végleg eldőlt a meccs sorsa, a Suns az utóbbi 16 mérkőzéséből a 12. vereségét gyűjtötte be, úgyhogy hiába a jó szezonrajt, 11–16-tal már csak tizedik Nyugaton és továbbra is képtelen kitalálni a gödörből.

A Clippers legjobb dobói: George 24/9, Leonard 20/3, Williams 20/15
A Suns legjobb dobói: Oubre Jr. 19/9, Ayton 18, Kaminsky 12/6

A tabellát IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik