Az Indiana Pacers páratlan párosa: 17 meccsen 16 győzelem

TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.12.02. 10:09
null
David West (Indiana) dob kosárra, Blake Griffin (LA Clippers) igyekszik őt ebben megakadályozni (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) vasárnapi játéknapján az Indiana Pacers nem akárhol, a Clippers otthonában győzött – de szüksége is volt rá, mert keleti riválisa, a Miami Heat sem hibázott a Bobcats ellen. Kevin Durant MVP-formában oktatta a Timberwolvest, Andre Drummond, a Pistons centere pedig megidézte Charles Barkley és Hakeem Olajuwon szellemét. A Denver Nuggets hatodik meccse nem tud hibázni, a Warriors pontgazdag mérkőzést nyert meg Sacramentóban, és a Trail Blazers is győzött a Lakers vendégeként. A Knicks megint kikapott, de a győztes Pelicansnél aggódhatnak, mivel Anthony Davis kéztörést szenvedett.





Los Angeles Clippers– Indiana Pacers 100–105

Nincs megállás. A Pacers 17. meccsén 16. győzelmét is learatta a szezonban. George, West és Hibbert. Az Indiana három legjobbja közül a kiscsatár egyértelműen az első félidőben volt jobb, ott mindent bedobott és az első két negyedben 9-9 egységet termelt. A stafétát a félidőt buzzer tempóval lezáró West a harmadik negyedben 14 ponttal vette át - Hibbert pedig 9 ponttal jelentkezett a negyedikben, és fontos támadópattanókat szedett a végén, amik biztosították az Indiana győzelmét.

Paul keze ezúttal nem sült. A Clippers 14 ponttal is le volt maradva a harmadik felvonásban, és még a negyedik derekán is tízzel égtek. Négy perc alatt egyenlítettek azonban, és ezután is végig ott loholtak a Pacers nyakán. Paulnak kétszer is lehetősége volt a végjátékban az egyenlítésre, egyébként automatikus középtávoli tempója azonban ezen az estén csődöt mondott, így a Los Angeles alulmaradt.

A Clippers legjobb dobói: Crawford 20/3, Paul 17, Griffin 16
A Pacers legjobb dobói: George 27/12, West 24, Hibbert 19

Toronto Raptors–Denver Nuggets 98–112

Zsinórban a hatodik. Bár a coloradóiak játéka hagy még kívánnivalót maga után, az eredmények már jönnek, ugyanis hatodik győzelmüket aratták egyhuzamban, 10-6-os mérlegükkel pedig ott vannak nyugaton a hatodik helyen.

A padok közötti különbség döntött. A Raptors egészen kitűnően kezdte a találkozót, 27-12-re is vezettek az első negyedben, a kispadok között viszont szakadéknyi különbség volt: ezt az összevetést 72-16-ra nyerte a Nuggets. A Denver a cserejátékosoknak köszönhetően előbb egyenlített, majd a negyedik negyedben el is döntötte a mérkőzést.

Nate Robinson tavalyi önmaga. Sorozatban 10. meccsén jutott 10 pont fölé, 23 pontjával a mezőny legeredményesebbje lett, és két egymás utáni triplájával került 10 pontnál nagyobb előnybe a Nuggets a végjátékban, onnan nem volt visszaút már a Raptorsnak.

Csúcsok estéje. Bár a Nuggets cseréi által szerzett pontmennyiség 4-gyel elmarad a franchise-rekordtól, a Toronto által tőlük kapott 72 pont a kanadaiaknál negatív csúcs. Tyimofej Mozgov 16 ponttal és 15 pattanóval segítette a Denvert, utóbbi pályafutása legjobb teljesítménye.

A Raptors legjobb dobói: Gay 23, Valanciunas 18, Lowry 17/9, DeRozan 17/3
A Nuggets legjobb dobói:
Robinson 23/15, Lawson 16/3, Mozgov 16

Detroit Pistons–Philadelphia 76ers 115–100


Lehengerlő kezdés. A Pistons 70 pontot dobott az első félidőben, ami idei legjobbjuk. Andre Drummond és Brandon Jennings is dupla-duplát jegyeztek már az első két negyed után, ráadásul a liga legrosszabbul hármasozó csapata 8/13-mal állt a triplavonal mögül ekkor. Minden bejött nekik, így nem meglepő, hogy már 24 ponttal vezettek a nagyszünetben.

Drummond Barkley és Olajuwon nyomdokain. A Detroit centere 31 ponttal, 19 pattanóval és 6 labdaszerzéssel zárt - mindegyik karriercsúcs -, ezzel Hakeem (1990) óta az első játékos, aki ilyen statokat tudott hozni egy meccsen. Barkley mellett ő a liga történetének egyetlen játékosa, aki legalább 30 pontját legalább 80%-os mezőnypontossággal hozta, leszedett mellé minimum 18 pattanót és szerzett 5 labdát is.

A Pistons legjobb dobói: Drummond 31, Smith, Jennings 20/9-20/9
A Sixers legjobb dobói: Young 24/6, Turner 20/6, Carter-Williams 15

Sacramento Kings–Golden State Warriors 113–115

Curry és Thompson alkotott. A Warriors irányítója 10 gólpassza mellett 36 pontot szórt be, közte 5 triplát – hátvédtársa, Klay Thompson pedig 8 hárompontost termelt be. Emellett 3-3 labdaszerzést is fel tudtak mutatni.

A cserék majdnem megmentették a Kingset. A Sacramento kezdőhátvédjei, Vasquez és McLemore nem nagyon tudtak mit kezdeni a Warriors duójával, Mike Malone vezetőedző gyorsan le is kapta őket. A cserék, Isaiah Thomas (19 pont, 8 gólpassz, 7 eladott labda) és Marcus Thornton (21 pont, 5 tripla) már felvették a kesztyűt, azonban az utolsó másodpercekben éppen Thomas kísérletét blokkolta le Andrew Bogut, a Warriors centere, így csak szorossá tudták tenni a találkozót, megnyerni nem.

A majdnem hibátlan dobások sem voltak elegendőek. A Kingsben DeMarcus Cousins 10/13-mal dobott mezőnyből, a cseresorból érkező erőcsatár, Patrick Patterson egyenesen nem hibázott dobást (8/8), ennél nem nagyon lehet jobban játszani támadóoldalon.

A Kings legjobb dobói: Cousins 24, Thornton 21/15, Thomas 19/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 36/15, Thompson 28/24, Lee, Barnes 11-11

Miami Heat–Charlotte Bobcats 99–98

Három negyed után óriásit égett a bajnok. A Bobcats mindent kitett a pályára a mérkőzés háromnegyedében, támadásban Kemba Walker volt a vezér, védekezésben pedig az egész csapat kőkeményen játszott – ennek köszönhetően vezettek 73–61-re.

Chris Bosh és a triplák mentették meg a Heatet. 74–83-nál LeBron James, majd Mario Chalmers hármasa hozta fel a Miamit 3 pontra, majd 84–89-nél lecsapott Bosh: az erőcsatár-center zsinórban három hárompontost dobott be, az utolsóval át is vette a vezetést a hazai csapat. Az előző bő 40 percben összesen három triplát dobtak be a Heat játékosai.

Dwyane Wade hihetetlen rekordja. Karrierje 679. meccsén bemutatta 676. blokkját a Miami sztárja – ezzel átvette a vezetést egy különleges örökranglistán. A 6 láb 4 hüvelyk (192 cm) magasságot meg nem haladó NBA-játékosok közül ő blokkolta a legtöbbet, megelőzve a Seattle és a Boston korábbi legendáját, Dennis Johnsont. Johnson 1100 mérkőzés alatt blokkolt 675-öt, ez tovább emeli Wade számainak értékét.

A Heat legjobb dobói: James 26/3, Bosh 22/9, Wade 17
A Bobcats legjobb dobói: Walker 27/6, Henderson 17, Jefferson 16

Oklahoma City Thunder–Minnesota Timberwolves 113–103

Kevin Durant MVP-formában. Bár a Thunder sztárja kifejezetten utál erről beszélni, de a mai előadása MVP-re jellemző produktum volt: 32 pont 14/21-es mezőnymutatóval, 12 gólpassz, 10 lepattanó, 4 blokk, 4 labdaszerzés, mindössze 2 eladott labda – teljesen dominálta a mérkőzést a karrierje 4. tripla-dupláját jegyző Durant.

Kevin Love rossz formában. Bár az előző meccsükön nagyon fontos triplát dobott be, az elmúlt hetekben egyre halványuló formát mutat a Wolves klasszisa. Ma beszórt ugyan 3 hárompontost, de a triplavonalon belülről 1/8-cal dobott, ami mennyiségben és minőségben is elmarad az elvárttól.

A negyedik negyed rettenete. 83-78-ra vezetett a Wolves az utolsó játékrész kezdetén, azonban Durant és Lamb tripláival másfél perc alatt átvette a vezetést a Thunder, majd a kispadról extrát hozó Reggie Jackson szórt be zsinórban hét pontot hazai oldalon. Innen már nem tudott felállni a vendégcsapat, akiknél a kispadról lényegesebb kevesebb segítség érkezett a szükségesnél.

A Thunder legjobb dobói: Durant 32/9, Westbrook 19/12, Jackson 18/3
A Timberwolves legjobb dobói: Martin 24/12, Pekovic 22, Love 16/9

New York Knicks–New Orleans Pelicans 99–103

Pirrhuszi győzelem. A Pelicans visszajött 50 százalékra (8-8) ezzel a sikerrel, azonban palánk alatti játékuk alapja, Anthony Davis egy támadóhiba kiharcolása közben kisebb törést szenvedett el a bal kezén. Vélhetően hosszú hetekre kidőlt az eddig majdnem 20 pontot és 10 lepattanót átlagoló, a liga egyik legjobb blokkolójaként számon tartott erőcsatár.

A Knicks fokozatosan elfáradt. Nem igazán van komoly, palánk közelében konzisztens embere a New Yorknak, ezért sok esetben kénytelenek a külső dobásokra hagyatkozni. Ez a meccs első felében remekül működött, majdnem 50 százalékkal dobtak (11/23) – majd a hátralévő időben 2/12-vel. Anthony és Bargnani közös erővel hozott egy 1/10-et.

A kispadok különbsége. Tim Hardaway Jr. a New York padjáról kiválót teljesített (21 pont, 5 tripla), de a Pelicans cseresorából érkező két klasszis, Ryan Anderson (31 pont, 7 tripla, 6 pattanó) és Tyreke Evans (24 pont, 7 gólpassz, 4 labdalopás) túl magas szinten tolta meg csapata szekerét.

A Knicks legjobb dobói:
Anthony 23/3, Hardaway Jr. 21/15, Bargnani 17
A Pelicans legjobb dobói: Anderson 31/21, Evans 24, Holiday 11

Los Angeles Lakers–Portland Trail Blazers 108–114

Csak látszólag volt szoros. Repülőrajtot vett az Aldridge és Lillard húzta Trail Blazers, 21–4-re vezettek bő hat perc után. A Lakers ebből az ütésből még felállt, vezetett is a második negyedben, de a fordulás után 41–24-re nyerte a harmadik negyedet a szezonban 53 százalékkal triplázó Wes Matthews és Lillard remek játékára alapozva a Trail Blazers – innen már csak kozmetikázni tudtak a hazaiak.

A Lakers kispadja fontos embert vesztett. A rohanós játékban kiválóan teljesítő irányító, Jordan Farmar alig egy perc játék után meghúzódott, így egy klasszikus irányítója maradt a csapatnak, Steve Blake. Ez különösen a negyedik negyedben okozott gondot, amikor esély nyílt a fordításra, de a periméteren remekelt a Lillard-Matthews duó, akikre D’Antoni vezetőedzőnek egyszerűen elfogytak az opciói.

A kispad remeklése komolyabb csapat ellen már nem elég. Farmar kiválása ellenére is extra teljesítmények érkeztek a hazaiak cseréitől, Xavier Henry 27 pontot szerzett, Nick Young 17-ig jutott, az eddig elsősorban kispadon bemutatott örömtáncairól ismert center, Robert Sacre is 12 pontot, 7 pattanót és 3 blokkot tudott felmutatni – hiába, mert Pau Gasol élete egyik legrosszabb meccsén (3/15) van túl.

A Lakers legjobb dobói: Henry 27/6, Meeks 20/9, Young 17/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 27, Lillard 26/12, Matthews 17/9

NBA
ALAPSZAKASZ

Toronto Raptors–Denver Nuggets 98–112
Detroit Pistons–Philadelphia 76ers 115–100
LA Clippers–Indiana Pacers 100–105
Miami Heat–Charlotte Bobcats 99–98
Sacramento Kings–Golden State Warriors 113–115
Oklahoma City Thunder–Minnesota Timberwolves 113–103
New York Knicks–New Orleans Pelicans 99–103
LA Lakers–Portland Trail Blazers 108–114

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik