„Idióta” AB, boldogtalan OBJ, óriási tömegbunyó – erről szólt az NFL 2019-ben

Vágólapra másolva!
2019.12.31. 10:03
null
A Jetsnél az elmúlt években hibát hibára halmoznak (Fotó: Getty Images)
A 2019-es év sok szempontból különlegesre sikeredett az NFL világában (is). Rengeteg említésre méltó dolog történt mind a pályán, mind azon kívül – Myles Garrett például egy életre megutáltatta magát sokakkal, míg Antonio Brown olyan műsort csinált a nyáron, amit még a cirkuszban is megirigyelnének. Szemezgessünk egy kicsit az esztendő legjeiből!    

MEGÉRTE?

Kezdjük listánkat a New York Jets csapatával, amely a nyáron azért szépen csöndben megdolgozott azért, hogy megkaphassa az „érthetetlen” jelzőt: kezdésnek a vezetőség sikeresen kinevezte vezetőedzőnek azt az Adam Gase-t, akinek a sorozatos bukását testközelből nézhette végig éveken át, mivel a szakember ezt megelőzően épp a csoportrivális Miaminál tevékenykedett.


Májusban kirakták az általános igazgatót, Mike Maccagnant, miután a vezetőség először sikeresen végignézte, ahogy a szakember állandó belharcokat vív Gase-szel, de előtte Maccagnan azért még alapos ámokfutást rendezett, amivel az elkövetkezendő évekre szépen át is rendezte az NFL-ben a fizetési viszonyokat: először bankot robbantott C. J. Mosleyért (5 évre 85 millió dollár, amiből 51 garantált), akire még Baltimore-ban sem lehetett feltétlenül ráfogni, hogy a posztján ott lett volna a legjobbak között, majd egy 52.5 milliós szerződéssel a csapathoz vitte a futó Le'Veon Bellt is.

Az eredmény? A nagy felhajtás közepette a futó elé nem sikerült támadófalat rakni, így Bell az egész alapszakaszban szenvedett, s csupán 3.9-es átlagot tudott felmutatni kísérletenként, összesen 789 futott yardig jutott, míg a másik oldalon Mosley egy makacs ágyéksérülés miatt csak két meccsen játszhatott a maximális 16-ból – persze azért a 2019-es kiírásra járó 19 millió dolláros fizetését felvette.A szétvásárolt Jets 7–9-cel zárta az alapszakaszt (úgy, hogy nyolc meccs után 1–7 volt a mérlege), s az 1/11-en draftolhat újabb tehetséget. Jövőre talán azt is sikerül összehozni, hogy a vezetőség ne akarja elpasszolni a cserehatáridő utolsó óráiban a legjobb játékosát (Jamal Adams), aki ennek hatására könnyek között panaszkodjon a médiában...

Antonio Brown megcsinálta az év cirkuszát (Fotó: Getty Images)
Antonio Brown megcsinálta az év cirkuszát (Fotó: Getty Images)

HÍRESBŐL HÍRHEDT

A 2018-as idény végén már sejteni lehetett, hogy forr a levegő Antonio Brown körül. Az akkor még a Pittsburghnél szereplő elkapó először összebalhézott Ben Roethlisbergerrel, majd eltiltotta az együttese, ráadásul Brown azt sem vette jó néven, hogy az idény legjobbjának házon belül posztriválisát, JuJu Smith-Schustert választották meg a társak. Brown végül olyan fesztivált rendezett, amire jelzőket is nehéz találni, ám a célját elérte, mivel a Pittsburgh elcserélte az Oaklandhez.Úgy tűnt ekkor, minden rendben, Brownnak nem kell többet foglalkoznia Big Bennel, a Fosztogatóknál pedig új otthonra lelt, s még új szerződést is kapott, amely révén 30 millió dollárt vághatott volna zsebre garantáltan.

Neki azonban semmi sem volt megfelelő, a sisakmizériája után azon kapta magát, hogy nem csak a ligával, hanem Mike Mayock csapatigazgatóval is összerúgta a port. Végül odáig fajult az ügy, hogy az alapszakasz 1. fordulója előtt Brown távozni szeretett volna Oaklandből is – ez aztán meg is történt, a Raiders kirakta, néhány órán belül pedig már a New England Patriots játékosa lett.

A hab a tortán az volt, amikor kikerült a közösségi oldalakra egy videó, melyen Brown örömében rohangál és üvöltözik, miután megtudta, hogy kivágta őt az Oakland.


Pontosan azon a napon, amikor aláírt a New Englandhez, olyan bajba került AB, amelyre sem ő, sem más nem számított – többrendbeli szexuális zaklatással vádolták meg többen is. A játékos tagadta a vádakat, eleinte a Patriots sem foglalkozott az üggyel, nem sokkal később viszont Robert Kraft tulajdonos kirakta a keretből a balhés klasszist.

A sztori most épp ott tart, hogy az azóta is csapat nélkül tengődő Brown bejelentette a visszavonulását, aztán hol utál mindenkit, hol épp bocsánatot kér és azért könyörög, hogy hadd játsszon. Sok esély viszont nincs rá, hogy a műsora után ténylegesen alkalmazza valaki az elkapót. Így változik a világ: Brown 2018 közepén még az NFL legjobbjának számított, egy évvel később viszont már leginkább a liga bohóca, aki szó szerint kiutáltatta magát a bajnokságból – nálunk ezek után nem is lehet kérdés, kinek jár a „2019 idiótája” cím.

Egy említést mondjuk megér azért Odell Beckham Jr. is, akinek az állandó arcoskodását a Giants vezetősége megunta, s Clevelandbe küldték csere keretében. A Brownsnál összeállt a „dream team”, de a nagy elvárásoknak csúnya bukás lett a vége, s mára odáig fajultak a dolgok, hogy a jelenlegi szezont is végighisztiző Beckham ismét szedné a sátorfáját – egyes pletykák szerint a Browns játékosai a meccsek közben próbálták győzködni az ellenfeleket, hogy szerezzék meg őket.

Odell Beckham már nem is érzi annyira jól magát Clevelandben (Fotó: Getty Images)
Odell Beckham már nem is érzi annyira jól magát Clevelandben (Fotó: Getty Images)

A helyzet ironikus, ugyanis OBJ főként a gyenge Eli Manning miatt verte az asztalt, akivel megítélése szerint nem tudott nyerni a gárda, ám miután a Giants elpasszolta a támadót, a stáb draftolta azt a Daniel Jonest, aki első idényében remekül teljesített, s újra megcsillantotta a fényt az alagút végén – ezzel szemben a Brownsnál a jelenleg Beckhamnek dobáló Baker Mayfield igencsak visszaesett.

NEM MINDENKI SZERETI A POSZTRIVÁLIST

Ryan Griffin, aki májusban még a Texans alkalmazásában állt, biztosan nem. Történt ugyanis, hogy a Houston az áprilisi drafton a harmadik körben Kahale Warringot választotta ki, aki Griffinhez hasonlóan szintén tight end. Az ittas állapotban lévő Griffin a fejlemények hatására törni és zúzni kezdett, s miután puszta kézzel betörte egy tennessee-i szálloda ablakát, le is tartóztatták. Griffint néhány nappal később kirakta a Houston, most épp a Jetsnél tengődik.

De az ő ügye mellett akadtak azért még mókás történetek: Jalen Mills, az Eagles szélső védője például egy NBA-játékossal, Devin Robinsonnal bunyózott egy éjszakai klub előtt (ki tudja, talán azt akarták eldönteni, melyik sportág a jobb), a nézeteltérés után pedig mindkettejüket kórházba kellett szállítani. További hülyeségért sem kellett messzire menni: az akkor még a Lionst erősítő, egyszeres Super Bowl-győztes Trevor Bates is megvillantotta az intelligenciáját, amikor is márciusban nem volt hajlandó kifizetni egy taxist, de biztos ami biztos, a helyszínre kiérkező rendőrt még meg is ütötte, aki utána kórházi ápolásra szorult. Nem sokat kellett várni, hogy Bates repüljön a Detroittól.

SENKI SEM LÁTTA JÖNNI

Nem sűrűn történik meg, hogy egy kezdő irányító néhány héttel az alapszakasz kezdete előtt közli: visszavonul. Andrew Luck esetében pont ez történt, meghökkentő bejelentése pedig a vártnak megfelelően nagy visszhangot váltott ki, mivel a még mindig csak 30 esztendős quarterback a liga egyik legjobbjává nőtte ki magát. Luck viszont mentálisan nem bírta el a sok sérülést, s az azokkal járó hosszas felépülési folyamatot, ő az egészséget választotta. A csapat meg is sínylette a szupersztár elhatározását, a cseréből előlépő Jacoby Brissett irányításával ugyanis vallatni tudna a Colts támadóegysége, annyira siralmasan teljesít a passzjátékot tekintve.

KAEPERNICK VISSZATÉRHETNE

Colin Kaepernick térdelős tiltakozását (egész Amerikát megosztotta az általa indított tiltakozási hullám, mely során több játékos is úgy tüntetett a feketék elleni rendőri brutalitás és a társadalmi igazságtalanságok ellen, hogy a himnusz alatt leült, féltérdre ereszkedett vagy az öltözőben maradt) három éve megelégelte az NFL, s nemkívánatos személy lett az irányító, a csapatok nem alkalmazták, de még csak próbajátékra sem hívták el. Kaepernick be is perelte ezért a ligát, a felek pedig idén végre sikeresen lezárták a történetet, miután peren kívül megegyeztek. Noha részleteket nem közöltek, Kaepernick vélhetően anyagilag is elég jól járt, a liga ráadásul novemberre szervezett egy nyilvános bemutatót az irányítónak.

Colin Kaepernick papíron már „tiszta”, ám az NFL-ben aligha kap még egy esélyt (Fotó: AFP)
Colin Kaepernick papíron már „tiszta”, ám az NFL-ben aligha kap még egy esélyt (Fotó: AFP)

Persze hogy azért ne legyen minden szép és jó, az NFL szórakozott kicsit a játékossal, aminek a vége helyszínmódosítás lett, a szombatra ütemezett eseményre ráadásul csak hét csapattól ment el megfigyelő. Hiába a végül nyilvánossá váló edzés, s a beszámolók szerinti pontos és jól teljesítő Colin Kaepernick, a quarterbacket elmondása szerint azóta sem kereste meg egyetlen alakulat sem. Nem nehéz kitalálni, hogy ez a jövőben sem változik meg, s Kaepernick örökre kijátszotta magát a profi ligából.

ELTILTÁSOK MINDENHOL

Na de evezzünk kicsit a pályára, a 100. NFL-szezon ugyanis tartogatott nem épp szokványos jeleneteket is. Itt van példáulVontaze Burfictesete, aki képtelen tisztán és szabályosan futballozni, s most épp a Colts ellen csillogtatta meg” ezt, amikor Jack Doyle-t ütötte ki alattomosan. A végeredmény egy vastag csekk volt a ligától, mellékelve egy határozatlan időre szóló eltiltással – könnyen lehet, hogy ez egyben a védő karrierjének a végét is jelenti.


Aztán a 11. fordulóban már a Browns–Steelers (7–21) rangadót követően kellett csitítani a kedélyeket, miután a meccs végén Myles Garett tankként ment neki Mason Rudolphnak, a Pittsburgh irányítójának – a védőnél valami elpattant, s a QB-ről lerángatott sisakkal ütlegelte ellenfelét. Persze a másik oldalt sem kellett félteni, Rudolph ugyanis végig provokálta az ellenfélt, míg a közben tömegverekedéssé fajuló balhéban Maurkice Pouncey például a földön rugdosta Garrettet.Végül 33 (!) játékost büntetett meg az NFL a bunyó miatt, emellett Garrettet határozatlan időre, Pounceyt két találkozóról meszelték el, Larry Ogunjobi pedig egy meccset kapott.


HA NEM LÁTJUK, NEM HISSZÜK EL

Kis túlzással egy csapat akad az NFL-ben amelytől egyáltalán nem szoktuk meg a töketlenkedést, ez a címvédő Patriots, ám vasárnap éjszaka Tom Bradyéknek is sikerült fityiszt mutatniuk... maguknak és a szurkolóiknak. A New England ugyanis a szinte biztos második kiemelés kapujában volt, a feladata annyi lett volna, hogy legyőzze a liga egyik leggyengébb csapatát, a csoportrivális Miamit.

Csak úgy említésképp, Bill Belichickék a szezon elején laza 43–0-val küldték haza a Delfineket.

Ám amire senki sem számított, bekövetkezett, ráadásul a legfájóbb módon: a Dolphins 26 másodperccel a vége előtt fordította meg a mindvégig siralmasan muzsikáló Hazafiak elleni összecsapást, s győzött 27–24-re, mivel pedig a Chiefs nyert, Patrick Mahomeséké lett a 2. kiemelés, a New Englandnek meg 2009 után ismét a wild card körben kell játszania.


Itt tartunk most, ez volt tehát az NFL 100. szezonja (persze a rájátszás még csak most kezdődik), a 2019-es esztendő, amelyről egyvalamit biztosan elmondhatunk: nem egy szokványos idény.

NFL 2019, ALAPSZAKASZ
17. FORDULÓ
2019. 12. 29., 19.00

Buffalo Bills–New York Jets

6–13
2019. 12. 29., 19.00 Carolina Panthers–New Orleans Saints 10–42
2019. 12. 29., 19.00 Cincinnati Bengals–Cleveland Browns 33–23
2019. 12. 29., 19.00 Detroit Lions–Green Bay Packers 20–23
2019. 12. 29., 19.00 Kansas City Chiefs–Los Angeles Chargers 31–21
2019. 12. 29., 19.00 Minnesota Vikings–Chicago Bears 19–21
2019. 12. 29., 19.00 New England Patriots–Miami Dolphins 24–27
2019. 12. 29., 19.00 Tampa Bay Buccaneers–Atlanta Falcons 22–28 – h.u.
2019. 12. 29., 22.25 Baltimore Ravens–Pittsburgh Steelers 28–10
2019. 12. 29., 22.25 Dallas Cowboys–Washington Redskins 47–16
2019. 12. 29., 22.25 Denver Broncos–Oakland Raiders 16–15
2019. 12. 29., 22.25 Houston Texans–Tennessee Titans 14–35
2019. 12. 29., 22.25 Jacksonville Jaguars–Indianapolis Colts 38–20
2019. 12. 29., 22.25 Los Angeles Rams–Arizona Cardinals 31–24
2019. 12. 29., 22.25 New York Giants–Philadelphia Eagles 34–17
2019. 12. 30., 2.20 Seattle Seahawks–San Francisco 49ers 21–26
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik