Húsz ponttal nyert a bajnok otthonában az OKC, megint égett a Cavs

Vágólapra másolva!
2018.02.07. 09:34
null
Az OKC lemosta a bajnokot a pályáról (Fotó: NBA)
Végig vezetett és tulajdonképpen sima győzelmet aratott a címvédő-listavezető GSW otthonában az Oklahoma City az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, Russell Westbrookék húsz ponttal verték meg Kevin Durantéket. Megint nagyot égett a Cavs, ezúttal Orlandóban omlottak össze és kaptak ki LeBron Jamesék, a Toronto nem adott esélyt a Bostonnak, hozta a kötelezőt a Rockets, tovább szárnyal a Lakers, a Knicksnél viszont nagy a gond: az egész szezonra kidőlt a gárda legjobbja, Kristaps Porzingis.

 

Orlando Magic–Cleveland Cavaliers 116–98

Ez már tényleg értelmezhetetlen. Hetek, lassan hónapok óta beszédtéma a Cleveland gyenge formája, belső harcai, cserepletykái és óriási vereségei, a legutóbbi hatalmas pofon után pedig most egy újabbat gyűjtött be a társaság. A „módszer" viszont új, ugyanis sokáig úgy tűnt, hogy sima győzelmet jegyeznek Jamesék, mert vezettek már 21 ponttal is, mielőtt érthetetlen összeomlást produkáltak: a második félidőt összesen 34 egységgel veszítették el, az utolsó negyedben mindössze kilenc (!) pontot tudtak csak szerezni és vállalhatatlan produkcióval szenvedtek újabb fájdalmas vereséget, ezúttal a liga egyik leggyengébb, ráadásul back-to-backet játszó csapatával szemben. A második félidőt már a betegséggel küzdő Tyronn Lue nélkül játszották le, de aligha lehet ez a magyarázat arra, amit akkor bemutattak – Jamesnek le kellett ülnie hosszú percekig faultgondok miatt, itt lépett meg a Magic, de a baj már akkor is megvolt, amikor még a pályán tartózkodott. Az utóbbi 21 meccsből ez volt a csapat 14. veresége, csütörtök hajnalban a Minnesotát fogadja majd.

Back-to-back győzelem. Utoljára november 8-10-én nyert egymás után két meccset az Orlando, most viszont egymást követő két este is győzelmet ünnepelhetett, nem is akármilyet: a Heat idegenbeli legyőzése után a Clevelandet verte meg 21 pontos hátrányból. A második félidőben gálázott az együttes, a korábbi rozsdát lerázták magukról Biyombóék és leoktatták a Cavst, a harmadik negyedet 10/10 jó dobással kezdték, futottak egy 19–2-t, majd fordítottak, a 34 pontos karriercsúcsot szóró Jonathon Simmons egymaga 22 egységet rámolt be ebben a játékrészben, a záró etapra pedig már a pálya túloldalán is szétesett a Cleveland, így nem volt kérdés a győztes kiléte. Váratlanul elkapta a fonalat a Magic, most pedig az Atlantát fogadja majd, ahol kifejezetten jó esélyei lesznek a győzelmi sorozat nyújtására.

A Magic legiobb dobói: Simmons 34/6, Fournier 19/3, Biyombo 11
A Cavaliers legjobb dobói: James 25/6, Thompson 12, Smith 12/12, Green 12

Toronto Raptors–Boston Celtics 111–91

Nem adott esélyt a Toronto. Már az első negyedben is fölénybe tudott kerülni a Raptors, de a második játékrészben már kérdés nélkül ellenfele fölé nőtt és állva hagyta a vendégcsapatot a társaság – a nagyszünetben 21 pont volt a különbség, elég hamar eldőlt a győztes kiléte. DeRozanék szépen járatták a labdát, Lowry és Miles 43 ponttal, valamint 11/18 triplával lőtte szét a bostoni védekezést, összességében 17/36-ot hajított kintről a Casey-legénység, de különösebb extra senkitől sem kellett – a padról hárman érték el a tíz pontos határt, több mint kétszer annyi pontot szereztek leindításból és a fordulás után is kényelmesen őrizték az előnyüket. Ennek megfelelően pihenni is jutott idő, csak VanVleet játszott 30 perc felett, figyelhettek a terhelésre, így a liga legjobb hazai csapata egyetlen meccsre közelítette meg a keleti listavezető Celticset.

Irving sem segített. Három kihagyott mérkőzés után újra játékra jelentkezett a Celtics vezére, de ő sem tudott mit tenni, ugyan 22 perce alatt beszórt 17 pontot, de saját bevallása szerint nem érezte igazán jól magát és a meccsre nem is volt most különösebb hatása. Marcus Morrist is bevethette Brad Stevens, de vele is hasonló volt a helyzet, Al Horford teljesen eltűnt (1/5 mezőnyből, 2 pont), a támadójáték egyáltalán nem működött, védekezésben pedig nem értek oda Lowryék tripláira – hamar szétnyílt az olló és a második félidőben nem volt már bennük annyi erő, hogy szorossá tegyék a találkozót. Így négy győzelem után kaptak ki, a Toronto már ott liheg a sarkukban a tabellán, most pedig utaznak tovább Washingtonba, az sem lesz könnyű feladat.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 23/18, Miles 20/15, DeRozan 15/6
A Celtics legjobb dobói: Rozier 18/12, Irving 17/6, Morris 12/6

Atlanta Hawks–Memphis Grizzlies 108–82

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Sima győzelem. Kihasználta a Memphis gondjait és magabiztosan nyerte a találkozót a Hawks, amely 38 pontot dobott a vendégek eladott labdái után és erőlködés nélkül, könnyedén múlta felül ellenfelét – az első negyed után hét, a nagyszünetben tizenhat, három játékrészt követően huszonöt pont volt a távolság, nem botlott meg Mike Budenholzer csapata. Különösebb egyéni extrára ezúttal nem volt szükség, de Dennis Schröder (25 perc, 22 pont, 5 gólpassz) és John Collins (26 perc, 15 pont, 10 lepattanó) teljesítménye azért kiemelendő, csapatszinten 29 gólpasszt osztottak szét és simán behúzták sorozatban második győzelmüket.

Könnyen adta a meccset a Memphis. A 25 eladott labda önmagáért beszél a vendégek oldaláról, nem fejtettek ki nagy ellenállást, sőt, jelentősen megkönnyítették az Atlanta dolgát azzal, hogy tálcán kínálták az „ingyen" kosarakat – ezt kiegészítették még annyival, hogy egyébként is botrányosan gyengén támadtak, így nem lehetett érdemi esélyük a szoros meccsre sem. Gasolék egyértelműen megzuhantak az elmúlt időszakban, mióta Tyreke Evanst tartalékolják, sorozatban negyedszer veszítettek, következőleg pedig a bombaformában lévő Jazz lesz az ellenfelük.

A Hawks legjobb dobói: Schröder 22/3, Collins 15, Dedmon 11/3
A Grizzlies legjobb dobói: Chalmers 13/3, Brooks 12, Rabb 10

Brooklyn Nets–Houston Rockets 113–123

Ennyivel több volt a Houstonban. 16-16 hármast dobtak a csapatok, nem a védekezésen volt a hangsúly, inkább a könnyed, minél kevesebb energiabefektetéssel szerzett kosarakon, ennek megfelelően nem is dőlt el a meccs egyik irányba se, csak a végén – ott viszont érvényesítette a papírformát a Rockets. A harmadik negyed hajrájában négy ponttal vezetett a Nets, amikor sebességet váltottak a vendégek, futottak egy 11–0-t és innentől nem is néztek már hátra, a 15.000 pontos határt átlépő James Harden (36 pont, 4/10 tripla, 10/10 büntető), valamint a 25 egységig jutó (9/15 mezőnyből, 4/8 tripla, 7 gólpassz) Chris Paul vezetésével hozták a kötelezőt. Összességében közel sem járatták úgy a labdát és szolgálták ki egymást, mint szokták, de 55.6 százalékkal dobtak mezőnyből, közel 50 százalékkal tripláztak és amikor kellett, akkor előléptek a sztárok, ezzel zsinórban ötödik győzelmét is behúzta a D'Antoni-legénység, így utazik el Miamiba.

Jó meccset játszott a Brooklyn. Méltó ellenfél volt ezen az estén a hazai csapat, megvolt a kellő tűzerő Crabbe-ékben, a Dinwiddie-Carroll kettős 10/15 triplát vert be és partiban is volt a társaság a harmadik negyed hajrájáig, innentől azonban nem tudta tartani a Houston tempóját. Hiába a látványos játék, ebben a műfajban nem nagyon lehet mit kezdeni Hardenékkel, így bár nincs okuk szégyenkezni, igazán reális esélyük azért nem volt a sikerre, nemes egyszerűséggel túldobták őket a vendégek annyival, amennyivel kellett. Az utóbbi nyolc meccsükből a hetediket veszítették el, ráadásul Caris LeVert valószínűleg agyrázkódást szenvedett, amikor "belenézett" Nené egyik keményebb zárásába...

A Nets legjobb dobói: Carroll 21/15, Dinwiddie 18/15, Allen 16
A Rockets legjobb dobói: Harden 36/12, Paul 25/12, Capela 18

New York Knicks–Milwaukee Bucks 89–103

Nagy a baj. Egy ártalmatlannak tűnő zsákolás után ért földet, majd terült el Kristaps Porzingis és bár már ekkor is látszott, hogy komoly lehet a gond, a vizsgálatok után vált hivatalossá, hogy a Knicks All-Star magasembere ACL-szakadást szenvedett és a szezon hátralévő részét kihagyni kényszerül. Mindez alig tizenegy perc játék (10 pont és 3 blokk állt a neve mellett) után történt, innentől pedig érthető módon nem a New Yorkról szólt a találkozó, a Bucks később vezetett húsz pont feletti előnnyel is és bár Enes Kanterék feljebb tudtak kapaszkodni, igazán megszorítani nem tudták ellenfelüket. Persze ez most nem is lényeges, hiszen a legjobb játékosukat veszítették el hosszú időre (a hírek szerint a következő szezon eleje is veszélyben lehet számára), ezzel együtt pedig minden bizonnyal a halványan még meglévő playoff-álmaiknak is búcsút inthetnek.

Élt az eséllyel a Bucks. Kihasználta a Knicks súlyos gondjait a Milwaukee és fontos idegenbeli sikert könyvelhetett el, a második félidőben már gyakorlatilag végig uralta az összecsapást az együttes és bár nem dobott jól, az Antetokounmpo-Bledsoe-Middleton trió vezérletével így is hozni tudta a győzelmet. Ez a hármas 46 ponttal és 16 gólpasszal jelentkezett, a kispadról előkerült még a 16 pontos Sean Kilpatrick, a gyorsindításokat nagyon eredményesen és látványosan fejezték be, így megérdemelten nyertek – Jason Kidd kirúgása óta 7–1-re állnak és a riválisok botlásai miatt mindössze fél meccsre vannak a keleti harmadik helytől.

A Knicks legjobb dobói: Kanter 19, Lee 14/6, Porzingis 10/3
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 23, Bledsoe 23/6, Middleton 20/6

Philadelphia 76ers–Washington Wizards 115–102

A Sixerst is magával ragadta az Eagles-buli. A közönség még mindig a Super Bowl-győzelem mámorában úszott, többször is az Eagles NFL-csapatát éltették a nézők és már a találkozó előtt egyértelművé vált, hogy most ünnepelni jöttek ki az emberek. Ezt nem akarták elrontani a kosarasok sem, a 76ers egy 22–7-es rohammal kezdte a mérkőzést, az első negyed végén 17 ponttal vezetett és egyetlen egyszer sem adta ezt ki a kezéből, végig előrébb járt és szép győzelmet aratott. Joel Embiid (27 pont, 12 lepattanó, 3-3 gólpassz és blokk) tarthatatlan volt, mellette Saric, Simmons és Redick is parádézott, csapatszinten 55.6 százalékkal dobtak, így pedig nem lehetett más a vége, mint győzelem – a fantasztikus hangulat csak tovább fokozódott emiatt és a Phillynél remélik, hogy kitart a következő, New Orleans elleni hazai találkozóig is.

Eddig és ne tovább. Sorozatban öt győzelem után, egy back-to-back második felén, továbbra is John Wall nélkül lépett pályára a Washington, de az extra energiával játszó Sixers ezúttal egyértelműen jobbnak bizonyult a fővárosiaknál. Különösen védekezésben voltak gondjaik, támadásban a 30 pontos Bradley Beal vezetésével még többé-kevésbé tartották magukat, de a hamar beszedett tíz pont feletti hátrányt nem tudták eltüntetni, nem tudták átvenni az irányítást. A dobással azért voltak gondjaik, főleg ami a triplákat illeti, így hiába a 16 megszerzett támadópattanó és a hattal kevesebb eladott labda, nem tudták elrontani a Philly ünnepét – ezzel együtt továbbra is egálban vannak a Clevelanddel, következőleg pedig a Boston ellen bizonyíthatnak otthon.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 27/9, Saric 20/6, Redick 18/12
A Wizards legjobb dobói: Beal 30/15, Porter 17, Mahinmi 13

Golden State Warriors–Oklahoma City Thunder 105–125

Oktatott a Thunder. Sorozatban négy vereség után érkezett meg erre a meccsre a vendégcsapat, de már az első perctől jelezte, hogy más fordulatszámon pörög ezen az estén. Russell Westbrook elképesztő dobópárbajt vívott az első negyedben Kevin Duranttel és már a játékrész végén 21 pontnál járt (Durant 17-nél), a folytatásban pedig felnőtt mellé Paul George is – Westbrook végül kacérkodott egy újabb tripla-duplával (34 pont, 9 lepattanó, 9 gólpassz), George pedig elöl-hátul parádézott (38 pont, 6/11 tripla, 6 labdaszerzés), erre a kettősre nem volt válasza a Golden State-nek. Az OKC részéről az is belefért, hogy Carmelo Anthony alig hat perc játék után bokasérülést szenvedett és kivált a meccsből, ez sem törte meg a lendületet, a gárda végig uralta az összecsapást és kiváló játékkal (például 38 pont leindításból) aratott egy nagy győzelmet. Ezzel ráadásul 2–0-ra vezeti a GSW elleni alapszakasz-párharcot az idei szezonban, méghozzá összesen 37 pontos különbséggel...

Valami nem stimmel a Golden State-nél. Nagyon gyengén játszott a bajnok, flegmán és akaratgyengén kosárlabdázott a gárda Kevin Durantet leszámítva, de ilyen védekezés mellett nem volt reális esélyük úgy sem, hogy a tavalyi döntő MVP-je 33 pontot szórt. Már az első negyedben komoly hátrányba kerültek és onnantól végig futottak az eredmény után, de gyakorlatilag megszorítani sem tudták ellenfelüket, ez pedig hazai pályán elég ritka esemény náluk – ahogy a húszpontos vereség is az. A gyenge játék mellett ráadásul a hidegvérüket sem tudták megőrizni, öt technikait kaptak Curryék, Greent kiállították, a tulajdonos, Joe Lacob is dobálta a kabátját és Steve Kerr fiai az utóbbi négy meccsből harmadszor, egymás után pedig másodszor szenvedtek vereséget – ez utóbbi idén először fordult elő velük, valami nincs rendben náluk és az előnyük is egyetlen meccsre csökkent a Houstonnal szemben.

A Warriors legjobb dobói: Durant 33/9, Curry 21/6, Thompson 12/6
A Thunder legjobb dobói: George 38/18, Westbrook 34/6, Grant 16/3

Los Angeles Lakers–Phoenix Suns 112–93

Száguld a Lakers. Nem rontotta el a kötelezőnek számító hazai győzelmet a Los Angeles, a szoros első félidő után a másodikban már egyértelmű fölényben játszott Luke Walton csapata – a harmadik-negyedik negyedet 19 ponttal nyerte meg a társaság, itt már nem adott esélyt a Sunsnak. Több remek egyéni teljesítmény is kiemelhető az arany-liláknál, Brandon Ingram (26 pont, 9/12 mezőnyből), Julius Randle (21 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) és Josh Hart (15 pont, 11 lepattanó, 3/4 tripla) is nagyszerűen játszott, összességében sokkal jobban dobtak ellenfelüknél és magabiztosan nyertek – az utóbbi 15 meccsből 11. alkalommal, otthon pedig sorozatban hetedszer, óriási tempóban zárkóznak felfelé. Mindezt ráadásul Lonzo Ball nélkül, hiszen az irányító sérülése óta 7–4-re állnak.

Egy futás volt a Sunsban. A második negyedben tudta igazán felszívni magát a vendégcsapat, akkor egy 22–8-as periódussal hétpontos előnyt építettek fel Chrissék, de ezzel el is lőtték minden puskaporukat – a nagyszünetig már ismét fölénybe került a Lakers, a fordulás után pedig egyoldalúvá vált a meccs. Devin Booker nélkül persze ez nem akkora meglepetés, hiába szórt 24 pontot TJ Warren, ez így összességében kevés volt, 40 százalék alatt dobtak mezőnyből, elrontottak tíz büntetőt és az utóbbi 13 meccsükből a 12. vereségüket gyűjtötték be.

A Lakers legjobb dobói: Ingram 26/6, Randle 21, Kuzma 16/6
A Suns legjobb dobói: Warren 24, Jackson 16/3, Chriss 10/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Orlando Magic–Cleveland Cavaliers 116–98
(31–43, 20–24, 41–22, 24–9)
Golden State Warriors–Oklahoma City Thunder 105–125 (30–42, 27–28, 20–29, 28–26)
New York Knicks–Milwaukee Bucks 89–103 (26–25, 20–25, 17–26, 26–27)
Brooklyn Nets–Houston Rockets 113–123 (31–38, 32–27, 23–31, 27–27)
Toronto Raptors–Boston Celtics 111–91 (22–18, 36–19, 25–23, 28–31)
Atlanta Hawks–Memphis Grizzlies 108–82 (22–15, 29–20, 28–19, 29–28)
Philadelphia 76ers–Washington Wizards 115–102 (37–20, 28–35, 29–29, 21–18)
Los Angeles Lakers–Phoenix Suns 112–93 (33–28, 24–29, 31–22, 24–14)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik