Hosszabbításos győzelemmel vette el a Toronto pályaelőnyét a Cleveland

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.05.02. 08:44
null
Hosszabbításos győzelemmel vette el a Toronto pályaelőnyét a Cleveland (Fotó: Twitter)
Két mérkőzést rendeztek hajnalban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásának második körében: a Cleveland azonnal elvette a keleti első kiemelt Raptors pályaelőnyét, míg a Golden State a visszatérő Steph Curryvel megerősödve 2–0-s előnybe került a most már szorosabb meccsre képes New Orleansszal szemben.

 

Toronto Raptors–Cleveland Cavaliers 112–113 – hosszabbítás után

Ezt nyernie kellett volna a Torontónak. Kiválóan kezdtek a hazaiak, DeRozan agresszíven ment neki a védőknek, ültek a dobások és az első negyedet 14 ponttal nyerte a társaság, úgy tűnt, hogy akár dűlőre is viheti a dolgot a Raptors. A második játékrészben azonban kiengedték a szorításból a Clevelandet és onnantól szorosabb volt a meccs, de egyetlen másodpercre sem vezettek a vendégek, végig előrébb járt Dwane Casey csapata. A negyedik negyedre aztán már teljesen szétesett a támadójáték, 5/24-et szenvedtek össze mezőnyből Lowryék, de így is minden esélyük megvolt a győzelemre, hiszen az utolsó másodpercekben négy dobást is elengedhettek 105–105-nél – viszont egyiket sem tudták értékesíteni, így jöhetett a hosszabbítás. Ott rögtön fordult a kocka és előnybe került a Cavs, innen pedig már nem volt visszaút a Toronto számára: továbbra is nagyon gyengén támadtak a hazaiak, így bár az utolsó bő két percben már nem kaptak pontot, ez sem bizonyult elégnek. Az utolsó esélyük 3,4 másodperccel a vége előtt adódott, de VanVleet triplája is kimaradt, így rögtön az első meccsen elvesztették a pályaelőnyt, ráadásul egy olyan estén, ahol minden adott volt a győzelmükhöz.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Óriásit küzdött a Cleveland. Az első negyedben úgy tűnt, hogy ugyanazt a Cavst látjuk, mint az előző párharcban, amíg James a pályán volt, volt tartásuk, ahogy leült, nem tudtak pontot szerezni, ennek is volt köszönhető a hamar beszedett nagy hátrány. A második játékrészben azonban magukra találtak a kiegészítők, JR Smith és a padról beszálló Jeff Green is 11-11 pontot szórt ebben a negyedben, ezzel pedig egyrészt felzárkóztak, másrészt nem csak Jamesre kellett figyelnie az ellenfélnek. Innentől ugyan egyszer sem vezettek, de ott voltak a Raptors nyakán, a rendes játékidő végén James egyenlített fél perccel az órán, a Raptors erőlködését megúszták, majd a hosszabbításban rögtön egy triplával nyitott Kyle Korver és végül hatalmasat küzdve megnyerték az összecsapást. Az említett James ugyan tripla duplázott (26 pont, 11 lepattanó, 13 gólpassz, 2 blokk, 1 eladott labda), de botrányosan dobott (12/30 mezőnyből, 1/8 tripla, 1/6 büntető), ezen a téren viszont most kisegítették a többiek: Smith 20 ponttal és 5/6 triplával, Korver 19 ponttal és 5/12 triplával jelentkezett, a padról 30 egységet tett hozzá a Green, Thompson duó, ezúttal hozták magukat a többiek. A csapatként eladott öt labda is nagyon sokat ért (a Raptors 13-szor szórta el), az ebből szerzett pontok terén 21–4-re nyert a gárda és némileg váratlanul tudta elvenni a pályaelőnyt – a következő meccsen már az életéért hajt a Raptors, míg a Cavs nyugodtan léphet pályára.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 22, Valanciunas 21, Lowry 18/9
A Cavaliers legjobb dobói: James 26/3, Smith 20/15, Korver 19/15

A párharc állása: 1–0 a Cavaliers javára.

Golden State Warriors–New Orleans Pelicans 121–116

Ez már szorosabb volt. Az előző találkozóhoz képest jóval nagyobb erőbedobásra késztette ellenfelét a Pelicans, a vendégek támadásban sokkal jobban összeálltak, legalábbis a kezdőcsapatban mindenki jó teljesítményt nyújtott – hamar megléptek kilenc ponttal, meg is nyerték az első negyedet és egészen a negyedik játékrészig partiban tudtak lenni a Golden State-tel. Ott aztán már hátrányba kerültek a vendégek és egyre inkább csak futottak az eredmény után, de még mindig abszolút elérhető közelségben tudtak maradni egészen a játékrész derekáig: 99–98 után azonban egy 11–0-s rohamot intézett a bajnok és ez volt az a pont, ahol megtört Rondóék ellenállása. Itt jöttek a hibák, a rossz támadások, a beütött faultok és a hátralévő időben már csak kozmetikázásra maradt idő, az utolsó másfél percben egy 8–2-es futással „édesítette” meg a végeredményt Alvin Gentry csapata. Hiába voltak kiváló teljesítményeik támadásban, variációs lehetőség nem igazán adódott, védekezésben pedig nem nagyon tudtak mit kezdeni a hazaiakkal, így nem tudták elvenni a pályaelőnyt – 0–2-vel utazhatnak haza, a következő találkozón már győzelmi kényszerben lesznek.

Steph Curry visszatért. Másfél hónapos kihagyás után lépett ismét pályára a kétszeres MVP, igaz, egyelőre csak a kispadról küldte be Steve Kerr – sok rozsda viszont nem látszott a játékán, 27 perc alatt 28 pontot szórt 8/15-ös mezőny- és 5/10-es triplamutatóval, bár hat eladott labdája belerondít a képbe. Mégis óriási szükség volt rá, mert Klay Thompson értékelhetetlen estét hozott (10 pont, 4/20 mezőnyből), sokáig Kevin Durant is szenvedett (végül azért 29 ponttal és 7 gólpasszal zárt), így Curryre, Greenre (20 pont, 9 lepattanó, 12 gólpassz) és a negyedik negyedben bemutatott döntő periódusban elévülheteten érdemeket szerző Iguodalára (15 pont, 5/8 mezőnyből, 3 labdaszerzés) tudtak támaszkodni. Végül 36 gólpasszt osztottak szét és háromszor annyi büntetőt harcoltak ki, mint ellenfelük, így ha nem is olyan simán, mint az első meccsen, de most is hozták a győzelmet – kiegészülve, magabiztosan várhatják a folytatást.

A Warriors legjobb dobói:Durant 29/6, Curry 28/15, Green 20/6
A Pelicans legjobb dobói:Davis 25/3, Holiday 24/6, Rondo 22/9

A párharc állása: 2–0 a Warriors javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik