Hosszabbításos Dallas-győzelem a Portland ellen

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2016.03.21. 09:02
null
Jó az öreg a háznál! Dirk Nowitzki (41) 40 pontot szerzett a Portland ellen (Fotó: Reuters)
Dirk Nowitzki és Deron Williams parádés játékával, hosszabbításban nyert kulcsmeccset a Dallas az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában – a szenvedő alany a Portland volt. A Toronto a negyedik negyedben fordított az Orlando ellen, a Boston hozta a kötelezőt, a Jazz nyert Milwaukee-ban, pontszegény meccsen verte a Sacramento a New Yorkot, a Clippers viszont újabb meglepő vereséget szenvedett el: ezúttal a tartalékos Pelicans fektette két vállra Paulékat.


Dallas Mavericks–Portland Trail Blazers 132–120 – hosszabbítás után

Jó az öreg a háznál. Chander Parsons hiányában Dirk Nowitzkire és Deron Williamsre még több szerep hárult a Dallasnál, akik ezzel maximálisan éltek is. Nowitzki kereken 40 pontig jutott, Williams 31 egység mellett kiosztott 16 gólpasszt is és a hosszabbításban is ők villogtak: az irányító triplája után sorozatban háromszor találta meg társát, melyekből Nowitzki nyolc pontot termelt. A két veterán klasszis ezzel eldöntötte a meccset és érdekesség, hogy Williams 16 gólpasszából hatot a német erőcsatár váltott pontokra.

Nagyon fájó vereség. A rendes játékidő végén ott volt a győztes dobás Damian Lillard kezében, ám ez végül kimaradt – az irányító 8/26-ot, CJ McCollum pedig 9/22-t dobott csak mezőnyből. Összességében hiába játszott jóval gyorsabban és szedett le 22 támadópattanót a vendégcsapat, a Mavs félelmetes hatékonysággal célzott: 55%-al mezőnyből és 60%-kal (15/25) a triplavonalon túlról. Ezt nem tudta ellensúlyozni a Portland, a vereséggel pedig fél meccsre csökkent a csapatok között a távolság, ráadásul a Dallas ellen elveszítették a tiebrakert Lillardék.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 40/9, Williams 31/12, Matthews 15/15
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 26/12, Crabbe 24/18, McCollum 22/9

 

Toronto Raptors–Orlando Magic 105–100

Megizzadt a Toronto. Előzetesen könnyűnek tűnt ez a mérkőzés a hazaiak számára, de meglehetősen fáradtan mozogtak és az első három negyed során nem tudták megszokott védekezésüket hozni – bőven 50% felett tüzelt mezőnyből a Magic. A záró etapban aztán összekapták magukat Lowry-ék, egy 10-0-s futással fordítottak, majd az utolsó percben előbb DeRozan 2+1-es akciója, majd Ross büntetői érkeztek nagyon jó pillanatban, így a Raptors végül megtartotta párpontos előnyét – ezzel zsinórban negyedik győzelmét aratta a keleti második helyezett.

Ha Toronto és szoros meccs, akkor vereség. Az Orlando sorozatban hetedik mérkőzését veszítette el Torontóban és az idei szezonban ez már a 13. olyan veresége volt, amelynél maximum öt pont volt a különbség – sem ez a csarnok, sem a szoros végjáték nem fekszik a gárdának. Az utolsó negyedre már elfogyott az addig remekül játszó csapat ereje és elöl-hátul gödörbe kerültek Oladipóék, a 45–18-as büntetőarány pedig jól jelzi, hogy mivel nyerte meg a meccset a Raptors.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 25, Scola 20/9, Lowry 18/3
A Magic legjobb dobói: Fournier 21/9, Oladipo 21/3, Nicholson 15/3

 

Philadelphia 76ers–Boston Celtics 105–120

Nehezen jött a kötelező. A sorozatos vereségek után muszáj volt hoznia ezt a találkozót a Bostonnak és úgy is indult a meccs, ahogy arra számítani lehetett: már az első negyedben tízpontos fórt építettek ki a vendégek. Ezt azonban nem igazán sikerült tovább növelni, gyakorlatilag ez kísérte végig az összecsapást, sőt, a második félidőben még faragott is belőle a Philly – az utolsó percekben aztán Isaiah Thomas (26 pont, 8 gólpassz) még egyszer sebességet váltott és ez már eldöntötte a győztes kilétét.

Carl Landry-ben még maradt. A veterán magasembert elsősorban azért vitték Philadelphiába, hogy mentorálja Nerlens Noelt és Jahlil Okafort, túl sok játékperc eddig nem jutott neki, most azonban megmutatta, hogy van még benne kakaó: 26 ponttal csapata legjobb dobójaként zárt. Az Okafort, Covingtont és Holmest nélkülöző gárda az első negyedet leszámítva partiban is volt végig, sőt, a negyedik játékrészben négy pontra csökkentette a távolságot, de ennyi volt a maximum számára – az utóbbi 19 meccsből a 18. vereségét szenvedte el.

A 76ers legjobb dobói: Landry 26, Thompson 18/9, Smith 14
A Celtics legjobb dobói: Thomas 26/6, Bradley 20/9, Johnson 18

 

New Orleans Pelicans–Los Angeles Clippers 109–105

Leeresztett a Clippers. Két nap alatt két erősen tartalékos és papíron gyengébb együttestől szenvedett vereséget Doc Rivers csapata, így tulajdonképpen eldőlt, hogy a nyugati negyedik helyen zárja az alapszakaszt és jó esély van rá, hogy a Memphis ellen kezdi a rájátszást – ha csak valami nagy dolog nem történik a hátralévő három hétben. A gárda a második félidő nagy részében hátrányban játszott és végig gyengén dobott (40% mezőnyből, 10/39 tripla) – ennek ellenére az utolsó percben kétszer is egyenlíthettek volna, egyik sem jött össze.

Pelicans-pride. Anthony Davis, Tyreke Evans, Eric Gordon, Ryan Anderson és Norris Cole nélkül lépett pályára a New Orleans, tehát finoman szólva is tartalékos volt a gárda – azonban aki lehetőséget kapott, mindent megtett a győzelemért. A jó védekezés mellett Asikék uralták a lepattanókat, támadásban pedig a Holiday-Douglas duó (37 pont, 17 gólpassz) igyekezett diktálni a tempót – ez végül ha szűken is, de győzelmet ért.

A Pelicans legjobb dobói: Holiday 22/9, Cunningham 19/3, Frazier 17/3
A Clippers legjobb dobói: Paul 24/9, Redick 24/12, Crawford 14/3

 

Milwaukee Bucks–Utah Jazz 85–94

A harmadik negyed döntött. A szoros első félidő és a fordulás után talált egy fegyvert a Jazz, amit érthetetlen módon nem tudott levédekezni a Milwaukee: sorra dobták a triplákat ugyanabból a sarokból a vendégjátékosok. Joe Ingles járt ebben az élen (4/4 hármas), vezérletével pedig tíz pont feletti előnyt épített ki a Utah, amelyet megtartott a végéig – a Bucksban nem volt meg a kellő tűzerő ahhoz, hogy ezt ledolgozza. A gárda ezzel az utóbbi hat meccséből ötödik győzelmét aratta és tovább üldözi a Dallast.

Erőtlen volt a Bucks. Csapatszinten 3/8 triplával zárta a találkozót a hazai alakulat, ami a Jazz 13/37-es mutatójához képest hatalmas eltérés – gyakorlatilag veszélytelenek voltak Middletonék távolról. Emellett mindössze 65 dobást vállaltak mezőnyből és 16 támadólepattanót engedtek, így nem is lehetett más a vége, mint vereség – főleg a harmadik negyedbeli összeomlás után, amikor 31 pontot nyeltek be.

A Bucks legjobb dobói: Parker 19, Middleton 13/3, Antetokounmpo 12
A Jazz legjobb dobói: Hayward 18/9, Lyles 14/6, Mack 13/3

 

New York Knicks–Sacramento Kings 80–88

Anthony nélkül értékelhetetlen volt a Knicks. Legjobb játékosát nélkülöznie kellett ma a hazai csapatnak, ez pedig erősen meg is látszott a teljesítményén – félelmetes, hogy mennyire impotens volt a gárda. Robin Lopezt azért meg kell említenünk, a center 23 ponttal és 20 lepattanóval hatalmas dupla-duplát szállított és nagyot küzdött Cousinsszal, de az első negyedben beszedett 16 pontos hátrányt nem tudták ledolgozni.

Cousins is 20-20-szal zárt. A Kings centere sem unatkozott ezen az estén, 24 pontja mellett 20 lepattanót szedett le, de nem tudott dominálni Robin Lopez ellen – a negyedik negyedben aztán mégis ő kerekedett felül, ez pedig döntőnek bizonyult. A 28–12-re nyert első játékrész után fokozatosan adta le előnyét a vendégcsapat, a hajrában azonban ismét összeállt a védekezés (idén most kapták a legkevesebb pontot), Cousins berámolt pár fontos kosarat, ez pedig elég volt a sikerhez. A vendégek középjátékosa „természetesen" most is frusztrált volt: hol a játékvezetőkkel veszekedett, hol a biztonsági ember nem volt neki szimpatikus...

A Knicks legjobb dobói: Lopez 23, Grant 14/6, Porzingis 13
A Kings legjobb dobói: Cousins 24/3, Gay 17/3, Casspi 15/3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik