Hihetetlen egyéni teljesítmények napja az NBA-ben

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.12.08. 11:43
null
Durant (balra) és Bryant csatájából előbbi jött ki győztesen (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában mára virradóra 12 mérkőzést játszottak le, s ha a feje tetejére nem is állt a világ ezen az éjjelen, láthattunk teljesen váratlan, illetve szokatlan dolgokat. Rajon Rondo az évad leggyorsabb tripla dupláját hozta össze, de nem tudta győzelemre vezetni a Bostont az est egyik legjobb derbijén, Kobe Bryant és Dwight Howard pedig kitettek magukért, de a Lakers újabb vereségbe futott bele, igaz, Oklahoma Cityben még a Los Angeles-i sztárcsapatnak sem szégyen elbukni. Joakim Noah 30 pontos, 23 lepattanós karriercsúcsait legalább siker övezte, hiszen ezen a játéknapon sok extra egyéni teljesítmény nem ért győzelmet. Nézzük a további érdekességeket!

 

 

Philadelphia 76ers–Boston Celtics 95–94 - hosszabbítás után

A Philadelphiának volt miért visszavágni, hiszen a Collins-legénység fél éve éppen a Boston ellen esett ki a rájátszás második körében, s egyébként is csoportriválisként rengeteg jó, illetve érdekes mérkőzést játszott egymás ellen már ez a két gárda az utóbbi pár évben. A fantasztikus napot kifogó Rajon Rondo már az első negyedben elérte a 10 pontot, 8 lepattanót, illetve 5 gólpasszt, s nem sokkal a félidő után már a tripla duplája is megvolt (16 pont, 13 lepattanó, 14 gólpassz), amit 3 labdaszerzéssel és ugyanennyi blokkal egészített ki. A 26-ot szóró, 10 lepattanót begyűjtő Evan Turner legendásan jól játszik a Celtics ellen, s ma sem tett másként, az ő vezetésével megúszta a rendes játékidő végén látott tűzijátékot a Sixers és célba is ért. A negyedik negyed végén egálnál Rondo hibázott, a ráadásban pedig szintén hozzá került a játékszer, s megcsúszott dobás közben, így célt tévesztett, a philadelphiaiak pedig örülhettek, Turner találata, amit 3 másodperccel korábban szerzett, végül győztes kosár lett.

A 76ers legjobb dobói: Turner 26, T. Young 17, Holiday 15
A Celtics legjobb dobói:
Pierce 27, J. Green 19, Garnett 17

 

Indiana Pacers–Denver Nuggets 89–92

Igen sokáig kézben tartotta a meccset a 22 egységig jutó Paul George húzta Pacers, ám jött a padról Andre Miller és a kiábrándítóan produkáló Ty Lawson helyén levezényelt egy 10-0-ás futást, amivel végül átvette a vezetést az idegenben négy meccse nyeretlen Nuggets és célba is ért a Karl-legénység. Az utolsó pillanatban George Hill (15 pont, 10 gólpassz) még megmenthette volna a mérkőzést, ám nem tudott faultot kiharcolni, s triplája sem esett be.

A Pacers legjobb dobói: George 22, Da. West 18, Ge. Hill 15
A Nuggets legjobb dobói: C. Brewer, McGee 20-20, A. Miller 15

 

Brooklyn Nets–Golden State Warriors 102–109

Ugyan nem játszhatott Brook Lopez, ám a Deron Williams (23 pont, 8 gólpassz), Joe Johnson (32 pont), Andray Blatche (22 pont, 15 lepattanó) trió szépen kitett magáért, de végül ez sem volt elég, a Steph Curry-David Lee tandem megint győztes meccset ünnepelhetett, hihetetlenül nagyot játszott mind az irányító (28 pont), mind pedig a 30 egységig és 15 lepattanóig jutó nagyember.

A Nets legjobb dobói: Joe Johnson 32, Deron Williams 23, Blatche 22
A Warriors legjobb dobói: D. Lee 30, Curry 28, Jack 15

 

Atlanta Hawks–Washington Wizards 104–95

A 23 pontos, 15 lepattanós Josh Smith és a 14 pontos, 14 lepattanód dupla duplát szállító Al Horford gondoskodtak arról, hogy az Atlanta tovább fényesítse egyébként is remek mérlegét, s az sem elhanyagolható tényező, hogy a liga leggyengébb csapata érkezett a Hawks otthonába, mely egyszer ugyan ráijesztett Larry Drew tanítványaira a 19-et szóró Kevin Seraphin főszereplésével, de végül higgadt tudott maradni a keleti harmadik helyezett és megvédte hazai pályáját.

A Hawks legjobb dobói: Josh Smith 23, J. Teague 19, D. Harris, Stevenson 15-15
A Wizards legjobb dobói: Seraphin 19, Beal 18, Jo. Crawford 14

PLUSZ-MÍNUSZ
A nap hőse: Joakim Noah, aki 30 pontos, 23 lepattanós, extrán erős dupla duplával vezette győzelemre a Bullst, mely 17 pontos hátrányból kellett, hogy fordítson.
A nap lúzere: A Toronto Raptors, mely ennél mélyebbre már szinte nem is kerülhet, jelzésértékű az a 131 pont, amit az Al Jefferson és Derick Favors nélkül Jazz otthonában kapott a kanadai alakulat.

 

Detroit Pistons–Chicago Bulls 104–108

Joakim Noah élete meccsét játszotta, hiszen 30 ponttal és 23 lepattanóval zárt, mindkét kategóriában karriercsúcsot döntött, a Bulls pedig az ő hathatós segítségével tudott 17 pontos második negyedbeli hátrányból felállni, s végül diadalmaskodni. Marco Belinelli jól teljesített a Chicago ex-detroiti hátvédje, Rip Hamilton helyén a kezdőben, Carlos Boozer pedig a maga 24 egységével jelezte, hogy nagyon nem szeretne kivásárolt portékává válni a szezon végeztével. A hazaiaknál Rodney Stuckey (24 pont, 7 gólpassz) idei legjobb teljesítményét nyújtott, de mellett sokan betliztek, így nem győzhetett a Detroit.

A Pistons legjobb dobói: Stuckey 24, Knight 21, Villanueva 15
A Bulls legjobb dobói: Noah 30, Boozer 22, Deng, Belinelli 16-16

New Orleans Hornets–Memphis Grizzlies 89–96

A ligaelső igencsak megizzadt New Orleansban, ám végül nyerni tudott a 28-at dobó Rudy Gay vezérletével. Az Eric Gordon és Anthony Davis felépülésére már nagyon váró Hornets a szépen termelő kispadjára támaszkodhatott elsősorban, Austin Rivers végre összehozott egy 15 pontos produkciót csereként beállva, de a tavaly még Németországban pattogtató Brian Roberts is ugyaneddig jutott, viszont egy (vagy kettő) igazi vezér hiányzott ma a siker kicsikarásához.

A Hornets legjobb dobói: Rivers, Roberts, R. Anderson 15-15
A Grizzlies legjobb dobói: Gay 28, Pondexter 16, Z. Randolph 15

 

Minnesota Timberwolves–Cleveland Cavaliers 91–73

A 36-ot szóró és 13 lepattanót letépő Kevin Love mellett a „five by five" statisztikai „csodához" igen közel járó Andrej Kirilenko (8 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 5 labdaszerzés, 3 blokk) hasznos játéka hozta meg a sikert az immáron újra 50 százalékon álló Minnesotának, mely ma még nem vethette be Ricky Rubiót, de legközelebb már elvben a spanyol irányító is a fedélzeten lehet a „legeurópaibb" NBA-csapapatnál. A másik oldalon Anderson Vareajao dupla dupla sorozata megszakadt, mivel csak 4 pontig jutott 14 lepattanó mellett, Kyrie irving és Dion Waiters nélkül óriási bravúr is lett volna, ha esetleg nyer itt a Cleveland.

A Timberwolves legjobb dobói: Love 36, Ridnour 12, Barea 10
A Cavaliers legjobb dobói: Gee 16, Miles 13, Sloan 10

 

Milwaukee Bucks–Charlotte Bobcats 108–93

A Bucksnak kapóra jött a mély hullámvölgybe kerülő Charlotte látogatása, az összesen 14 blokkot kiosztó hazai játékosok gyakorlatilag kihúzták a Bobcats méregfogát, egyedül a sérüléséből nemrég visszatérő Gerald Henderson 19 pontja emelhető ki, a többiek ma csak szenvedtek a vendégeknél. A 21 pontos, 12 lepattanós dupla duplát összekaparó Ersan Ilyasova legjobbját hozta, ami ezt a szezont illeti, de így is látszik, hogy sokkal több van még ebben a wisconsini alakulatban, mely jó rajt után nagyon megtorpant, ám kezd visszatalálni a helyes útra a ma látottak alapján.

A Bucks legjobb dobói: Ilyasova 21, Daniels 18, Jennings 15
A Bobcats legjobb dobói: Henderson 19, Walker 16, Kidd-Gilchrist 11

 

San Antonio Spurs–Houston Rockets 114–92

Hiábavaló volt James Harden 29 pontos performansza a texasi derbin, egyszerűen senki másnak nem ment ma a houstoniaknál, míg a San Antonio mind a 13 pályára lépő játékosa pontot tudott szerezni, továbbá hatan jutottak el legalább 12 pontig a hazaiak közül, a lepattanó-csatát pedig 50-37-re nyerte a Spurs, teljes dominancia volt ez a Popovich-legénység részéről.

A Spurs legjobb dobói: T. parker 17, Splitter 15, Ginobili, Duncan, Mills, Neal 12-12
A Rockets legjobb dobói: Harden 29, Patterson, Douglas 10-10

 

Utah Jazz–Toronto Raptors 131–99

Mindent elmond a Raptors erősségéről, hogy az Al Jeffersont és Derrick Favorst is kényszerből jegelő Jazz 131 pontot szórt a kanadaiaknak, mindezt úgy, hogy nyolc(!) játékos ért el kétszámjegyű dobóteljesítményt a Utah-nál, mellesleg 10-zel több lepattanót szerzett meg a hazai alakulat - magyarul átgyalogolt a Corbin-legénység a magatehetetlen Torontón ezen a játéknapon. A 20 ponttal és 10 lepattanóval záró Paul Millsapet mindenképp kiemelhetjük a vendéglátóknál, ennyi jó teljesítmény között is ki tudott tűnni az egykori második körös draftválasztott.

A Jazz legjobb dobói: Millsap 20, Kanter 18, Hayward 17
A Raptors legjobb dobói: Bargnani 20, DeRozan 17, Pietrus 13

 

Oklahoma City Thunder–Los Angeles Lakers 114–108

A 35 pontos Kobe Bryant, illetve a 23 pontos, 18 lepattanós dupla duplát összehozó Dwight Howard vezetésével meg tudott lépni a Lakers, ám a közös erővel 69(!) pontot termelő Durant - Westbook páros időben ébredt s már az első negyed végére visszajött a Thunder. A tavalyi második körös playoff-párharc visszavágóján a már megint két meccsel 50 százalék alá süllyedő Los Angeles-i sztáralakulat nem számíthatott a Gasol-Nash-Blake agytrösztre, ennek tudatában pedig inkább bravúr, hogy végig meccsben maradt a D'Antoni legénység, minthogy ezt a Lakers-vereséget is csalódásnak lássuk.

A Thunder legjobb dobói: Durant 36, Westbrook 33, Ibaka 14
A Lakers legjobb dobói: Bryant 35, D. Howard 23, Meeks 17

 

Sacramento Kings–Orlando Magic 91–82

Éledeznek a Kings eddig alulteljesítő emberei, Isaiah Thomas 17 ponttal szállt be a kispadról, Jimmer Fredette pedig 15-tel segített be, eközben a Magic szupercseréje, JJ Redick ma besült (6 pont, 10-ből 2-es mezőnymutató), így hiába Davis (20 pont, 11 lepattanó) remeklése, nem lehetett sansza a hajrában a floridai alakulatnak, mely azért korábban nyert nagy meccseket nyugati túrája kezdetén. A 17 pontja mellé 14 lepattanót begyűjtő DeMarcus Cousins nagyon fegyelmezetten játszott ma, ez pedig meg is hozta a sikert a Sacramentónak Tyreke Evans távollétében is.

A Kings legjobb dobói: I. Thomas, Cousins 17-17, Fredette 15
A Magic legjobb dobói: G. Davis 20, Afflalo 18, Nelson 17

NBA
37. JÁTÉKNAP
Philadelphia 76ers–Boston Celtics 95–94 – h.u.
Indiana Pacers–Denver Nuggets 89–92
Brooklyn Nets–Golden State Warriors 102–109
Atlanta Hawks–Washington Wizards 104–95
Detroit Pistons–Chicago Bulls 104–108
New Orleans Hornets–Memphis Grizzlies 89–96
Minnesota Timberwolves–Cleveland Cavaliers 91–73
Milwaukee Bucks–Charlotte Bobcats 108–93
San Antonio Spurs–Houston Rockets 114–92
Utah Jazz–Toronto Raptors 131–99
Oklahoma City Thunder–Los Angeles Lakers 114–108
Sacramento Kings–Orlando Magic 91–82

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik