Hiányoznak a sztárok, a Brooklynt a Pistons is elverte

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.11.25. 10:37
null
Sztárjai nélkül a Pistons előtt is behódolt a Brooklyn (Fotó: Action Images)
Öt mérkőzést rendeztek az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) vasárnapi játéknapján. A Brooklyn Nets nem tudta pótolni hiányzó sztárjait és tizedik vereségét is összeszedte 13 mérkőzésből. A Los Angeles Clippers franchise-rekordot döntött a teljesen széteső Chicago Bulls ellen, de a Lakersnek is remek estéje volt a Kings vendéglátójaként. A Phoenix Suns kellemetlen szériát szakított meg Orlandóban, a ligautolsó Utah Jazz pedig a Thunder cseresorával sem bírt.

 

Brooklyn Nets–Detroit Pistons 97–109

A Nets összeomlott. Félidőben még 51–44-re vezetett a hazai gárda, ám a 3. negyedet elsöprő rohammal kezdte a Jennings és Stuckey húzta Detroit, 34–15-re hozták a játékrészt, így a végén már csak arra kellett figyelniük, hogy a Brooklyn ne jöjjön túl közel.

Felesleges hárompontosok. Joe Johnson 8 triplát küldött a helyére, 34 pontig jutott (és egyébként minden idők 20. legtöbb triplát szerző játékosa lett az NBA-ben), de nem nagyon akadt társa. Paul Pierce (5/13 mezőnyből, 4 eladott labda) csak szimplán gyengén játszott, Kevin Garnett viszont kifejezetten gyengén (2/9 mezőnyből, 4 pont, 9 pattanó).

Ez a Nets nem az a Nets. 3–10-zel szerénykedik a Brooklyn, ugyanakkor olyan rutinos és minőségi játékosok hiányoztak ma is, mint Deron Williams, Brook Lopez, Andrej Kirilenko és Jason Terry.

A Pistons nagy győzelme. Greg Monroe ezúttal lejátszotta a pályáról Garnettet, és Brandon Jennings (2/10) is időben észrevette, hogy nem megy neki a dobás – inkább kiosztott 10 gólpasszt. A meccs hőse viszont Rodney Stuckey volt, aki Kyle Singlerrel karöltve óriásit tolt a csapaton a kispadról beállva.

A Nets legjobb dobói: Johnson 34/24, Pierce 19/6, Blatche 10.
A Pistons legjobb dobói: Stuckey 27, Monroe 18, Jennings 14.

Los Angeles Clippers–Chicago Bulls 121–82

Franchise-rekord. A Clippers még Buffalo Braves néven aratott 1975-ben, majd 1978-ban 37 pontos győzelmeket, eddig ez volt a csapatrekord – mától viszont a Bulls elleni siker a legnagyobb különbségű.

Chris Paul újrakezdte. Az előző meccsen ’csak’ 9 gólpasszt adott a Clippers irányítója, így megszakadt parádés sorozata (az alapszakasz kezdete óta minden mérkőzésen szerzett legalább 10 pontot és 10 gólpasszt). A Chicago ellen viszont ismét 10 fölé került, sőt, 17 gólpassza eddig holtversenyben az idei szezon legjobb teljesítménye.

A második félidőben egy csapat volt a pályán. A meccs első részében a Derrick Rose sérülése okozta sokkból ocsúdó Bulls viszonylag jól tartotta a magát, de a harmadik negyedben a közel 60 %-kal dobó Clippers előbb megrogyasztotta ellenfelét, majd a negyedik negyedben ki is ütötte (25–9).

Back-to-back sem akadály. A Clippers 24 órán belül a 2. győzelmét szerezte meg, előző este a Sacramentót verték, szintén otthon. A Bulls idén 1–6-tal áll idegenben.

A Clippers legjobb dobói: Dudley 21/12, Redick 19/3, Paul 16/3.
A Bulls legjobb dobói: Deng 22/3, Dunleavy 14/6, Boozer 14.

Orlando Magic–Phoenix Suns 96–104

Csúnya széria szakadt meg. A Suns legutóbbi 8 meccséből hetet elvesztett a Magic ellen, ráadásul átlag 16 ponttal – ma viszont Goran Dragic vezetésével győzni tudtak, ráadásul ezzel újra pozitív (7–6) a mérlegük.

Goran Dragic és Channing Frye volt a mérleg nyelve. Gyakorlatilag végig vezetett a Phoenix, de a Magic nem szakadt le, így a végjátékban is nagyon oda kellett figyelnie a vendégeknek: az irányító Dragic és az erőcsatár Frye szerezte a csapat utolsó 11 pontját, a szlovén játékmester összességében 13 gólpasszig is eljutott.

Az ikrek közös remeklése. Marcus és Markieff Morris nagyon ritkán játszik egyszerre jól, ma ez összejött: Marcus 16, Markieff 12 pontig jutott, 50% felett dobtak mindketten, és 13 lepattanóba kapaszkodtak bele.

A Magicben ma nem volt átütőerő. A Nelson, Oladipo és Afflalo alkotta, alacsonyabb trióval állt fel az Orlando, de ennek ellenére nem tudták leatletizálni ellenfelüket (Gerald Green ismét remekelt a sérült Eric Bledsoe helyén), sőt a palánk alatt is kicsit jobbnak bizonyult a Suns. Tegyük hozzá, a Magic 24 órával korábban még egy egylabdás meccset játszott a Miami Heattel.

A Magic legjobb dobói:
Vucevic 20, Nicholson 19/9, Afflalo 16.
A Suns legjobb dobói: Dragic 23/6, Green 20/12, Marcus Morris 16.

Oklahoma City Thunder–Utah Jazz 95–73

A Jazz a cseresorral sem bírt. A mai összecsapás alapján sem véletlen, hogy a Jazz a liga sereghajtója. A sérülésből nemrég felépült Russell Westbrookot pihentette az OKC, Kevin Durant mindössze 26 percet töltött a pályán, és a büntetők kiharcolásán kívül sok mindent nem csinált (19 pont, 12/13, 9 pattanó), vagyis két legfontosabb támadásbeli opcióját minimálisan használta a Thunder. A túloldalon a Jazz 43 pontot szerzett – nem a félidőben, az első három negyedben…

Totális csőd. A Jazz mestere, Tyrome Corbin alacsonyabb szerkezettel kezdett, Enes Kanter kikerült a kezdőötösből, de ez a húzás finoman fogalmazva nem jött be. A kezdők 29 pontot hoztak össze, a Utah csapatszinten 39 százalékkal dobott mezőnyből, 22-vel triplázott és 45%-kal büntetőzött.

Ujjgyakorlat. Serge Ibaka (17 pont, 11 lepattanó, 3 blokk) vezetésével megszállta a festéket a Thunder, 44-33-ra nyerték a pattanócsatát, kiválóan dobtak, a cseresor pedig Lamb és Jones vezetésével egyenesen lubickolt. A Thunder idén veretlen otthon, mind a hat mérkőzésüket behúzták – ez a legjobb hazai idényrajtjuk, mióta a csapat Oklahomában játszik.

A Thunder legjobb dobói: Durant 19/3, Ibaka 17, Lamb 15.
A Jazz legjobb dobói: Kanter, Gobert 10-10.

Los Angeles Lakers–Sacramento Kings 100–86

Pau Gasol egyre jobb.
Sorozatban harmadszor nyert a Lakers, és nem lehet nem észrevenni az összefüggést a széria és a spanyol nagyember javuló formája között. Ma is 20 pontig jutott és lekapott 10 lepattanót – a szurkolók azért is ünnepelhették, mert ő dobta a csapat 100. pontját, így juttatva ingyen tacóhoz a jegytulajdonosokat.

Más sebességi fokozat. A Kings előző este is a Staples Centerben, a Clippers ellen lépett fel, ám nem lakták be a pályát: ma kifejezetten gyengén muzsikált a gárda, a Lakers kisemberei, cseréi (élükön a 21-ig jutó Xavier Henry-vel) gyakorlatilag szétfutották őket a mérkőzés jelentős részében. Greivis Vasquez dicsérhető a hátvédsorból, de mivel DeMarcus Cousinsnak alaposan meggyűlt a baja Gasollal (és a 13 pattanót szerző Jordan Hillel), a palánk alól is hiányzott a sikerhez szükséges plusz.

Steve Blake élete formája. A Lakers kezdőirányítója Steve Nash távollétében nagyon jól játszik, többször is 10 gólpassz felett osztott ki – ma 12-ig jutott.

A Lakers legjobb dobói: Henry 21/6, Gasol 20, Meeks 14/3.
A Kings legjobb dobói: Vasquez 20/6, Cousins 17, McLemore 15/9.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik