Hazai öröm a chicagói „őrültek házában”

Vágólapra másolva!
2010.05.30. 09:19
null
Tomás Kopecky győztes gól után pózolhatott a kamerának (Fotók: Action Images)
Címkék
A hazai pályán játszó Chicago Blackhawks szerzett előnyt az észak-amerikai jégkorongbajnokság (NHL) nagydöntőjének első mérkőzésén, miután 6–5-re legyőzte a Philadelphia Flyerst.

„Vicces volt, és majdnem szívrohamot kaptam” – foglalta össze találóan Kris Versteeg, milyen is volt az első mérkőzés.

Ilyen az, amikor a chicagói United Center előtti Jordan-szobor hokimezt ölt magára
Ilyen az, amikor a chicagói United Center előtti Jordan-szobor hokimezt ölt magára

S alighanem nemcsak a chicagói drukkerek, hanem a semleges hokirajongók is megnyalhatták a tíz ujjukat a 2010-es Stanley-kupáról döntő párharc első meccse után. Az összecsapás látványos támadó- és gólokban bővelkedő játékot hozott – csak a philadelphiai szurkolók szomorkodhattak a 6–5-ös hazai győzelem után.

Pedig a találkozó elején nem úgy tűnt, hogy a hazaiak nyilatkozhatnak majd vidámabban az összecsapást követően. A Flyers jobban kezdett, a rájátszásban remeklő Ville Leino közeli találata után meg is szerezte a vezetést, ám gyorsan jött a válasz Troy Brouwer révén.

A mérkőzés kemény párharcokat hozott, de kevés szabálytalanságot (a Philadelphiának nem, a Chicagónak nyolc perc büntetést osztottak ki a játékvezetők). A Chicago Dave Bolland emberhátrányból szerzett góljával jutott előnyhöz, de a Flyers még az első harmadban fordított Scott Hartnell és Danny Briere találatával (utóbbi már 10 gólnál jár a rájátszásban, csak a montreali Michael Cammalleri áll előtte a sorban).  2–3

A második harmad elején azonban ismét könnyű gólt kaptak a keletiek, miután Patrick Sharp kettő az egy elleni szituáció végén betalált. Sőt, a chicagóiak a harmad közepét is megnyomták Versteeg és Brouwer gólja után Michael Leightont Brian Boucher váltotta a kapuban, de a Blackhawks ekkor még nem vezetett, mert a Philly negyedik sora – Blair Betts és Arron Asham révén – keretbe foglalta a két találatot. 5–5

A döntő gólt végül Tomás Kopecky „vitte be”, Versteeg remek keresztpassza után szépen csalogatta ki Bouchert, és éles szögből finoman a kapuba helyezett. A hajrában a Flyers mindent megpróbált, de Antti Niemi nagyon elkapta a fonalat, nem lehetett túljárni az eszén. 6–5

Legutóbb 1992-ben volt legalább 11 gólos mérkőzés a Stanley-kupa fináléjában. Érdekesség, hogy akkor a Chicago 6–5-re kapott ki a Pittsburgh elleni párharc negyedik meccsén, és a Penguins azzal söpörte ki a Blackhawkst, s szerezte meg sorozatban második bajnoki címét.

A 2010-es párharc második mérkőzését magyar idő szerint kedd hajnalban rendezik, ugyancsak Chicagóban.

NHL
STANLEY-KUPA-DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Chicago Blackhawks–Philadelphia Flyers 6–5 (2–3, 3–2, 1–0)
Gólok: 7:46 Brouwer (Marián Hossá, Sopel), 11:50 Bolland (emberhátrányból), 21:11 Sharp (Brouwer, Hjalmarsson), 39:31 Versteeg (Kopecky, Keith), 35:18 (Brouwer (Marián Hossá, Hjalmarsson), 48:25 Kopecky (Versteeg, Bolland), ill. 6:38 Leino (Briere, Pronger), 16:37 Hartnell (Briere, Pronger), 19:33 Briere (Leino, Hartnell), 27:20 Betts (Asham, Powe), 38:49 Asham (Briere, Hartnell)
A négy győzelemig tartó párharc állása: 1–0, a Chicago javára

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik