A Thunder nem tudott visszavágni a Heatnek

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.12.26. 00:34
null
Kevin Garnett (balra) és Brook Lopez bűvöli a labdát (Fotók: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában még karácsonykor is rangadókat rendeznek, az első kettőn a liga történetének két legeredményesebb klubja lett a két győztes. A Boston Celtics meglepően simán lépte le a Brooklyn Netset idegenben, a Los Angeles Lakers pedig zsinórban ötödször diadalmaskodott, s ezennel már 50 százalékon áll, Kobe Bryanték ráadásul a rendkívül erős New Yorkot győzték le hazai környezetben. A játéknap legnagyobb rangadóján megmérkőzött egymással a bajnok Miami Heat és a legutóbbi finálé másik résztvevője, az Oklahoma City Thunder, s ahogy azt várni lehetett, csak igen kiélezett csata után dőlt el a győzelem sorsa, mégpedig a Miami javára. A Los Angeles Clippers sorozatban a 14. meccsét is megnyerte, és ligaelső 22 győzelmével és hat vereségével. Nézzük a részleteket!

Brooklyn Nets–Boston Celtics 76–93
A Nets nem számíthatott egyik legjobb lepattanózójára, Kris Humphriesra, ez pedig meg is látszott a hazai csapat teljesítményén, az egész NBA legrosszabb palánk alatti gárdája, a Celtics 41–36-ra hozta a lecsorgó labdákért folytatott külön csatát, ez pedig a fegyelmezett játékkal együtt elég is volt az idegenbeli diadalhoz.

Rajon Rondo ugyan csak 5 gólpasszig jutott, de 19 pontjával a bostoniak legjobbja volt ezen az estén, ráadásul kiválóan fogta Deron Williamst, aki megállt 10 pontnál és 6 asszisztnál. A kulcs mégsem ő, hanem az újonc Sullinger volt, aki 16 ponttal, illetve 7 lepattanóval szállt be a kispadról. A két divízió-rivális így azonos mérleggel áll a bajnokságban.

A Nets legjobb dobói: G. Wallace, B. Lopez 15-15, Joe Johnson 12
A Celtics legjobb dobói: Rondo 19, Sullinger 16, J. Green 15

 

Kobe Bryant (balra) és Carmelo Anthony közül végül előbbi örülhetett
Kobe Bryant (balra) és Carmelo Anthony közül végül előbbi örülhetett


Los Angeles Lakers–New York Knicks 100–94
Az immáron Steve Nasht is egészségesen a soraiban tudó Lakers talán először hozott olyasmi teljesítményt, amit minimális szintként elvárna egy ilyen sztárgárdától a szakértők többsége. A Knicks sokáig vezetett, de a negyedik negyed derekán fordult a kocka, onnantól pedig képtelen volt fordítani a 34-et szóró Carmelo Anthony húzta New York, ráadásul Tyson Chandler kipontozódása után még nehezebbé vált a vendégalakulat helyzete.

A legfontosabb kosarat Pau Gasol szerezte egy zsákolás formájában, de a 34 egységig jutó Kobe Bryant és a 20-at dobó Metta World Peace volt a két vezér ezen a játéknapon. Steve Nash (16 pont, 11 gólpassz) első dupla dupláját teljesítettet Los Angeles-i mezben, Dwight Howard (14 pont, 12 lepattanó) pedig csak a piszkos munkát elvégezve is hasznos tagja volt a Lakersnek, amely még most sem áll rájátszást jelentő helyen, de ötös sikersorozata jelzi, hogy ez vélhetően múló állapot.

A Lakers legjobb dobói: Bryant 34, World Peace 20, Nash 16
A Knicks legjobb dobói: Anthony 34, JR Smith 25, Felton 10

 

Chris Bosh a labdát, a Miami Heat a győzelmet nem engedte ki a kezéből
Chris Bosh a labdát, a Miami Heat a győzelmet nem engedte ki a kezéből

 

Miami Heat–Oklahoma City Thunder 103–97

Paprikás mérkőzést vívott meg egymással a liga két legjobb alakulata, a két szupersztár pedig legjobbját adva igyekezett becipelni hátán saját csapatát a célba, de ma LeBron James a maga 29 pontos, 8 lepattanós, 9 gólpasszos perfromanszával többre jutott, mint a 33-at szóró Kevin Durant, úgyhogy nem tudott visszavágni a Thunder a Heatnek a két legutóbbi finalista első szezonbeli találkozóján.

A végjátékban szépen tartotta magát Scott Brooks legénysége, mindig fel tudott jönni az OKC, ha a floridai sztárgárda megpróbálkozott egy-egy elszakadási kísérlettel, de a hajrában a nagyobb tapasztalat mellett az is kijött, hogy melyik alakulat játszik hazai pályán, hiszen két kétes szituációban is a Miaminak kedveztek a játékvezetők, ezt pedig nem tudta már ellensúlyozni az Oklahoma City.

A Heat legjobb dobói: L. James 29, Wade 21, Chalmers 20
A Thunder legjobb dobói: Durant 31, Westbrook 21, Ibaka, Kev. Martin 15-15

 

PLUSZ-MÍNUSZ
A nap hőse: Kobe Bryant, aki 34 pontot szórva, a közönséget látványos kosarakkal szórakoztatva vezette győzelemre a Lakerst a Knicks ellen.
A nap lúzere: A Chicago Bulls, mely hazai pályán hatalmas verésbe szaladt bele a Houston ellen - nem szórakozott jól a chicagói közönség Karácsony estéjén.

Chicago BullsHouston Rockets 97120

A Houston alaposan elverte Karácsony alkalmából a Bullst Chicagóban, méghozzá épen a mai riválistól megszerzett Ömer Asik vezetésével. A török center 20 pontos, 18 lepattanós teljesítményt tett le az asztalra, gyakorlatilag élete legjobb teljesítményét nyújtotta. Mellett James Harden szórt 26 pontot, Chandler Parsons 23-at, s még Jeremy Lin is átlépte a 20-as küszöböt, nagyon megy tehát a texasi alakulatnak, a sorra szórják meg 120 pont körüli teljesítményekkel a liga legjobb védelmeit is.

A Rockets legjobb dobói: Harden 26, Parsons 23, Asik, Lin 20-20

A Bulls legjobb dobói: N. Robinson 27, Belinelli 15, Deng 14



Los Angeles ClippersDenver Nuggets 112–100

Jamal Crawford 22, Matt Barnes 20, Eric Bledsoe pedig 12 pontot szállított a kispadról beállva, erre pedig nem lehetett ellenszere a Denvernek, mely már újra csak egy győzelemmel áll az 50 százalékos küszöb felett. A Clippers sorozatban megszerzett 14. győzelme viszont azt jelenti, hogy Karácsony este új ligaelsőt "koronáztak", a Los Angeles-i alakulat jelenleg az egész bajnokság legjobb mérlegét birtokolja, pedig két fontos veteránja még mindig hiányzik Grant Hill és Chauncey Billups személyében. Ma ráadásul egy ilyen rangadó magnyeréséhez sem volt szükségük a hazaiaknak az ászok extra játékára, a kispad (64 pont!) elvégezte a munka dandárját.

A Clippers legjobb dobói: Ja. Crawford 22, M. Barnes 20, Paul 14

A Nuggets legjobb dobói: Koufos, J. Hamilton 16-16, Lawson 15

NBA
ALAPSZAKASZ, 53. JÁTÉKNAP
Brooklyn Nets–Boston Celtics 76–93
Los Angeles Lakers–New York Knicks 100–94
Miami Heat–Oklahoma City Thunder 103–97
Chicago Bulls–Houston Rockets
97–120
Los Angeles Clippers–Denver Nuggets
112–100

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik