Harminc ponttal nyert a Cavs Memphisben, robbantott a Denver

ADORJÁN ISTVÁN, TÓTH ATTILA, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, TÓTH ATTILA, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2015.10.29. 10:06
null
A Grizzlies nem volt egy súlycsoportban a Cavsszel
A Cleveland Cavaliers tükörsima győzelmet aratott a Grizzlies otthonában az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) alapszakaszának második játéknapján. A rivális Chicago szintén remekül játszva nyert Brooklynban. A nyugati rangadón Westbrook túldobta Leonardot, és sikerre vitte az OKC-t a Spurs ellen. McCollum 37 pontos estéje újabb vereséget jelentett a New Orleansnak, Griffin vezérletével győzött a Clippers. Wall kosarával nyert a Wizards, Rubio szenzációs teljesítménye a Lakerst szomorította. Győzelemmel rajtolt a Miami, 122-t dobott a Knicks, míg a Denver óriási meglepetésre húsz pontot vert a Houstonra – íme a részletek!

Orlando Magic–Washington Wizards 87–88

Elhibázta a végét a Magic. A két gólpassz híján tripla-duplával nyitó Elfrid Payton, valamint a padról nagy lendületet adó Hezonja és Aaron Gordon vezérletével végig remekül tartotta magát az Orlando, sőt, a meccs nagy részében vezetett is – két perccel a vége előtt még öt ponttal előrébb járt. Itt azonban jó pár elkapkodott támadást vezettek a hazaiak, a higgadtabb Wizards pedig kihasználta ezt: a győztes kosarat Wall süllyesztette el egy floater formájában. Ugyan volt még esélye az Orlandónak, de nem tudott már pontot szerezni, így ha némi mázlival is, de hozta első meccsét a Washington.

Van még min javítani. Az előszezon egyik legjobb csapata a Wizards volt, elsősorban az új, gyorsabb támadójátéknak köszönhetően – ebből ma nem sokat láttunk. A Wall-Beal páros berámolt 46 pontot, de rajtuk kívül nem igazán akadt olyan vendégjátékos, aki komoly fenyegetést jelentett volna a Magicre, ráadásul ők is eladtak tíz labdát – 40 százalék alatt dobtak mezőnyből és csak 25 százalékkal tripláztak. Érdekesség, hogy a festékben 46–30-ra nyert az Orlando, de az utolsó percek rossz döntései, illetve a 37 százalékos mezőnymutató (19 százalék tripla) végül túl sok hibának bizonyult.

A Magic legjobb dobói: Oladipo 17/3, Harris 15, Gordon 12
A Wizards legjobb dobói: Beal 24/6, Wall 22/6, Humphries 11/3

Boston Celtics–Philadelphia 76ers 112–95

Okafor megmutatta. Az újonc center eléggé szenvedett az előszezonban, az első tétmeccs azonban úgy fest, hogy feltüzelte. Végig nagyon agresszíven játszott, az első negyedben már tíz pontot rámolt be, összesen pedig 26-tal zárt (10/16 mezőnyből, 6/6 büntető), hét lepattanó és két blokk mellett – igaz, a nyolc eladott labdát is meg kell említenünk. Mellette Noel is hozta szokásos dupla-dupláját jó védekezéssel és Canaan 18 pontja is szép: a második negyedet leszámítva támadásban meglepően jól nézett ki a Sixers, hátul viszont komoly gondok akadtak.

Jól rajtolt a Boston. Ugyan az első negyedben még meglepte a hazaiakat Okafor, a második játékrészben 16 pontot vertek ellenfelükre és a 27 egységig (valamint 7 gólpasszig) jutó Thomas vezérletével magabiztos előnyt építettek ki. Innen még egyszer felzárkózott a Philly, de a folyamatosan rohanó Bostonnal nem tudta tartani a lépést – a Celticsnél sem működött minden jól, de a 26/27-es büntetőzés és a 31 gólpassz árulkodó.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 27/3, A. Johnson 15/3, Crowder 14/6
A 76ers legjobb dobói: Okafor 26, Canaan 18/12, Noel 14

Brooklyn Nets–Chicago Bulls 100–115

Nem látszott a back-to-back. Az előző esti, Cleveland elleni győzelmet követően jó formában kezdett a Bulls, hiszen már az első negyedben tíz pont feletti előnyt épített ki – ugyan ebből azért faragott később a Nets, végig a Chicago vezetett, volt, hogy 19 egységgel. Jimmy Butler (9/11 mezőnyből, 3/3 tripla), Mirotic (18 pont, 9 lepattanó, 4/8 tripla) és a magára találó Gasol (16 pont, 9 lepattanó) vezérletével végig kézben tartották a meccset a vendégek és a szurkolók számára szintén örömteli, hogy 30 percnél többet egyedül Butler töltött pályán – így is 54%-kal dobtak mezőnyből, valamint 50 százalékkal tripláztak (14/28).

Nem dobott hármast a Nets. A mai NBA-ben egészen elképesztő adat, hogy a Brooklyn egyetlen triplát sem (!) küldött a gyűrűbe – már a mindössze kilenc próbálkozás is borzasztó. Joe Johnsonnak nem ment a dobás, Bogdanovic se került igazán helyzetbe, a többiek pedig egyszerűen nem jók kintről – maradt a 26 pontos Lopez, valamint a 22 perc alatt 17 egységgel bemutatkozó Bargnani benti játéka. Ugyan a lepattanózást megnyerték, a 14 triplányi különbséget nem lehetett eltüntetni – könnyedén nyert a Bulls.

A Nets legjobb dobói: Lopez 26, Bargnani 17, Young 12
A Bulls legjobb dobói: Butler 24/9, Mirotic 18/12, Gasol 16

Detroit Pistons–Utah Jazz 92–87

Caldwell-Pope blokkja volt az utolsó szó. Végig szoros és kiélezett meccset vívtak a felek, elszakadni egyik sem tudott a másiktól – 23 mp-cel a vége előtt Hayward dobott gyönyörű kosarat, de szinte azonnal válaszolt rá Reggie Jackson. Az ellentámadásnál Hood emelte rá a tempót, de Caldwell-Pope parádés mozdulattal blokkolta, bedobta büntetőit és megnyerte a meccset. Ha már büntetők: Drummond ezúttal is remekelt a palánk alatt, de a büntetőiben bekövetkezett javulás szembetűnő, hiszen az első meccsen 6/10-et, most 8/11-et dobott a vonalról azután, hogy tavaly 39 százalékkal célzott. Igaz, hogy csak 2-0, de 2009 márciusa óta először van két meccsel 50% felett a Pistons…

Egy irányító és a triplák hiányoztak a Jazznek. Neto kezdett egyesben és az ő 2/2 hármasán kívül senki nem talált be a vonalon túlról a vendégeknél – Burke a padról pont nélkül zárt és összességében is nagyon elfért volna egy jó karmester. Favors 26 pontjával húzta csapatát, de Gobert, Burks és Hood is hozta magát, a döntő pillanatban pedig előlépett Hayward – egy kicsit hatékonyabb (tavalyi) védekezés, egy kicsit jobb lepattanózás, vagy csak egy jó utolsó dobás így is győzelmet érhetett volna.

A Pistons legjobb dobói: Jackson 19/3, Drummond 18, Caldwell-Pope 16/6
A Jazz legjobb dobói: Favors 26, Burks 18, Hayward 13

Dwyane Wade 20 ponttal segítette a Miamit (Fotók: Reuters)
Dwyane Wade 20 ponttal segítette a Miamit (Fotók: Reuters)

Miami Heat–Charlotte Hornets 104–94

Majdnem megcsinálta a Hornets. Ugyan az első negyedet megnyerték a vendégek, utána egyértelműen a Miami akarata érvényesült és a negyedik negyed elején kereken húsz ponttal vezettek a hazaiak. Innen zárkózott fel a Charlotte és a Walker-Lin párosra építve egészen öt egységig közelítettek az utolsó percben, de egy Deng-tripla végül lezárta a mérkőzést. A Hornets támadójátéka most nem volt az igazi, Lin mellett egyedül Jefferson dolgozott hatékonyan, Kaminsky alig került pályára, Walker sokat hibázott, Batum pedig még többet – így is majdnem ledolgozták húszpontos hátrányukat.

Van tűzerő a Heatben. Ugyan Dragic továbbra sem találja jó formáját, Wade beszórt húsz pontot, Bosh pedig egy 21 pontos, 10 pattanós dupla-duplát szállított – ráadásul Green is ott folytatta, ahol abbahagyta, 5/8 triplát süllyesztett el. A hazaiak 49 százalékos mezőnymutatója mellé 60 százalékos triplázás (12/20) és 20/21 büntető párosult, de a csak 5 pontot szerző Justise Winslow is kiemelendő, mert 25 perce alatt 26 pontot vert ellenfelére a Heat – bár még több játékosban is bőven maradt tartalék, az látszik, hogy a tavalyinál sokkal több potenciál van a floridai csapatban.

A Heat legjobb dobói: Bosh 21/6, Wade 20, Green 19/15
A Hornets legjobb dobói: Walker 19/3, Lin 17/6, Jefferson 17

Toronto Raptors–Indiana Pacers 106–99

Pontosabb volt a végén a Toronto. Az első félidőben még a Pacers járt előrébb, a fordulás után már főleg a Raptors akarata érvényesült, de az utolsó bő két percnek így is a vendégek mehettek neki kétpontos előnnyel. Itt azonban DeRozan 2+1-e mellett Valanciunas is betalált, George rontott büntetője után pedig DeRozan lezárta a meccset – a jó büntetőzésre nem tudtak válaszolni a vendégek. A Raptorsnál szinte minden működött, Lowry és DeRozan berámolt 48 pontot, Valanciunas is húsz fölé jutott, az új igazolás Carroll pedig bő 40 percet töltött parketten és elöl-hátul tartást adott csapatának.

Sokat rontott a Pacers. A 37 százalékos mezőnymutató már elég indok arra, hogy egy 106 pontot dobó csapat ellen kikapjon egy társaság még akkor is, ha George két gólpassz híján (17 pont, 12 pattanó, 8 gólpassz, 3 labdaszerzés) tripla-duplát szállít – nem csak ő, de Ellis és Stuckey is gyenge hatékonysággal szerezte mezőnykosarait, ez pedig a sok büntető mellett sem fért bele. Az utolsó percekről már szóltunk, de meg kell említenünk a vendégek által simán bukott lepattanózást is: amikor a kisembereknek nem megy a dobás, mégis csak hiányzik egy potens center a palánk alól…

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 25/3, Lowry 23/6, Valanciunas 21
A Pacers legjobb dobói: G. Hill 19/15, Miles 18/12, George 17

Houston Rockets–Denver Nuggets 85–105

Robbantott a Denver. Az első félidőben is szinte végig vezettek a vendégek, de a gyenge játék ellenére tartotta magát a Houston. A harmadik negyed végén aztán a 23-at szóró Gallinari vezérletével meglépett a Nuggets, majd a záró etap elején már tíz pont fölé nőtt a különbség – innen már nem volt visszaút és a hazai szurkolók hamarosan a kijárat felé vették az irányt. Gallinari mellett Faried is remekelt, de Mudiay 17 pontos, 9 gólpasszos teljesítménye mellé oda kell tennünk 11 (!) eladott labdáját is – most ez is belefért, a Nuggets-játékosok 50 százalékkal dobtak mezőnyből és 49 százalékkal a triplavonalon túlról.

Komoly pofont kapott a Rockets. Botrányosan dobott a texasi csapat, a Lawson-Harden páros 9/31-es mezőnymutatót szenvedett össze, a Brewer-Ariza duó pedig 4/22-t – ezek ismeretében már az is csoda, hogy a negyedik negyed elejéig meccsben tudtak maradni. Egyelőre sok csapatjátékot nem lehetett felfedezni náluk még akkor sem, ha Lawson és Harden 12 asszisztot jegyzett és ugyan Howard hiányzott, nem az ő helyén kapott ki húsz ponttal a tavalyi főcsoport-döntős.

A Rockets legjobb dobói: Harden 22/6, Jones 15, Lawson 12/6
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 23/9, Faried 18, Mudiay 17/9

Memphis Grizzlies–Cleveland Cavaliers 76–106

Gyorsan javított a Cavs. A Bulls elleni vereség után hamar korrigált renoméján a Cleveland. Már az első negyedben 16 pontos fórt kovácsoltak James-ék, s a folytatásban sem vesztettek lendületükből. 45 százalékos hatékonysággal dobták a triplákat, 54-40-re nyerték a lepattanócsatát, s a még magát kereső James (31 perc, 4/13 mezőnyből) pótlására három jó teljesítmény érkezett padról: Jefferson (3/3 tripla), Dellavedova (5/9 mezőnyből), és Cunningham (15 perc, 12 pont, 4/5 mezőny) egyaránt jól játszottak. Love dupla-duplájával a csapat legjobbja volt, JR Smith pedig jól dolgozott mezőnyben (9 pont, 7-7 lepattanó és gólpassz).

Gyenge kezdés után elúszott a meccs. Hazai pályán ritkán látható olyan gyenge dobóforma, mint amivel a Memphis nyitott. Első 25 mezőnykísérletükből csak 4 jutott gyűrűbe, ezalatt pedig 21 pontos hátrányt szedtek össze a hazaiak, mely előjelezte a mérkőzés várható kimenetelét. Végül mezőnyből 35 százalékkal, triplából 12.5 százalékkal végeztek Conley-ék, s talán a nagy vereség magyarázataként elég megemlíteni, hogy csak Gasol és Randolph jutott 10 pont fölé.

A Grizzlies legjobb dobói: M. Gasol, Randolph 12-12
A Cavaliers legjobb dobói: Love 17/6, Jefferson 14/9

A Grizzlies nem volt egy súlycsoportban a Cavsszel
A Grizzlies nem volt egy súlycsoportban a Cavsszel

Milwaukee Bucks–New York Knicks 97–122

Anthony a háttérben, gálázott a Knicks. A kezdeti megingás után könnyedén darálta be ellenfelét a vendég együttes úgy, hogy minden negyedet megnyert, s gálázott támadásban. Öt év elteltével szerepelt az első mérkőzésen újonc a Knicks kezdőjében, Porzingis –bár mezőnyből nem dolgozott hatékonyan- büntetőinek hála szép pontterméssel zárt. Több mint húsz hónap után szerepelt NBA-mérkőzésen Vujacic (4/6 mezőnyből, 6 lepattanó, 3 gólpassz), akin nem látszott meg a kihagyás. Derrick Williams (21 perc, 8/17 mezőnyből, 7 lepattanó) legszebb napjait idézte, Galloway pazarul triplázott (4/5), mindenki kivette a részét a sikerből, s messze nem Anthony (4/16 mezőnyből, 1/5 hármas) csillogott legjobban.

Egy negyednyi öröm. A jó kezdésen felül másnak nem tapsolhatott a hazai közönség az szezonnyitón. Monroe jól kezdett új állomáshelyén (7/17 mezőnyből, 14 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk), már az első negyedben 6 pontot és 7 lepattanót tett a közösbe, viszont rajta kívül csak az újonc Vaughn-t (4/6 mezőny, 2/3 tripla) emlegethetjük, ha hatékonyságról beszélünk - borzasztóan hiányzott az egy meccsre eltiltott Antetokounmpo. Middleton, Bayless, Carter-Williams, Vazquez egyaránt szenvedett a dobásokkal és csak a jó büntetőzésének (28/31) köszönhette a Bucks, hogy nem alakult ki drasztikusabb különbség. Carter-Williams frappánsan fogalmazott – „Vissza kell térnünk a tervezőasztalhoz…” –, bár ennél kicsivel többre lesz szükség, főleg tőle.

A Bucks legjobb dobói: Monroe 22, Carter-Williams 20, Vasquez 15/3
A Knicks legjobb dobói: Williams 24/3, Galloway 16/12, Porzingis 16/3

Oklahoma City Thunder–San Antonio Spurs 112–106

Állítsd meg Russt! Kawhi Leonard parádés munkát végzett Kevin Duranten, de Russell Westbrookkal nem tudott mit kezdeni a vendégcsapat: az irányító 33 pontos, 10 gólpasszos estét produkált, óriási nyomást gyakorolt a Spurs védekezésére és egy kulcsfontosságú triplát is elsüllyesztett – úgy fest, hogy a tavalyi szörny-üzemmódban „ragadt”. A végén egyébként így is volt esélye a San Antoniónak Leonard nagy játéka után, de Danny Green borzasztó döntése és Durant két büntetője lezárta a meccset az utolsó percben. A hazaiaknál meg kell még említenünk a 15 ponttal és 16 lepattanóval, gyakorlatilag labda nélkül dupla-duplázó Kantert, aki nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a lecsorgók tekintetében is nyerjen az OKC.

Leonard elképesztő volt. A Spurs mindenese úgy dobott 32 pontot és vette vállára csapatát szinte folyamatosan, hogy közben 6/19-es mezőnymutatón tartotta Kevin Durantet – nem sokan képesek ma úgy csapatuk kiemelkedően legjobb dobójaként zárni, hogy 35 percen keresztül a liga egyik legjobbját védik. Rajta kívül azonban nem nagyon tudott fellépni senki a vendégek közül, Aldridge 12 dobásból jutott el 11 pontig, egyedül Ginobilit (11 pont, 7 gólpassz) említhetjük, de ez egy ilyen OKC otthonában kevés…

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 33/9, Durant 22/6, Kanter 15
A Spurs legjobb dobói: Leonard 32/3, Aldridge 11, Ginobili 11/3

Phoenix Suns–Dallas Mavericks 95–111

Tétmeccsen máshogy fest a Dallas. Az előszezonban csak szenvedett a Mavs, a szezonnyitón viszont alaposan odapörköltek a Sunsnak – már az első félidőben jobban játszottak, a 3. negyedben pedig állva hagyták ellenfelüket. Nagyszerűen járt a labda, nyolcan érték el a 10 pontos határt (nem volt köztük a 9-ig jutó Wes Matthews), a kispadról pedig sorjáztak a jobbnál jobb teljesítmények. Nowitzki mindössze 20 percet volt pályán, a sima győzelem után akár boldogok is lehetnének, ha nem sérült volna meg Deron Williams: az egykori All-Star bokájára Eric Bledsoe esett rá.

Nem volt ritmus a Phoenixnél. A hazaiak védekezésben sem remekeltek (47%-kal célzott a Mavs – a tripláról is), támadásban pedig hiába harcoltak 33 büntetőt, a hármasokat borzasztó gyengén dobták, de nem csak ezeken múlt. Jól fogalmazta meg az egykori dallasi center, Tyson Chandler: ebből a vereségből mindenki kivette a maga kis részét. A hazaiak annak örülhetnek, hogy Devin Booker remekül mutatkozott be a ligában (20 perc alatt 14 pont 6/7-es mezőnnyel).

A Suns legjobb dobói: Knight 15/3, Leuer, Booker 14/3-14/3.
A Mavericks legjobb dobói: Felton 18/6, Williams 12/6, Powell 12.

Portland Trail Blazers–New Orleans Pelicans 112–94

Nem ízlett a back-to-back. A Pelicans alaposan belecsapott a lecsóba, hiszen a nyitónapi GSW elleni meccs után azonnal utaztak Portlandbe. A kezdőirányító, Jrue Holiday nem játszott a Warriors ellen, most viszont igen, de sok köszönet nem volt benne – nem dobott jól (5/14), és alig 3 gólpasszára két eladott labda jutott. A New Orleans támadójátékát Ish Smith igyekezett menteni 8 gólpasszával, de ő is rettenetesen dobott (3/14) – Davis 25 pontos, 10 pattanós dupla-duplája és Ryan Anderson 20 egysége így mit sem ért a lendületes Trail Blazers ellen.

Most minden szép Portlandben. A hazaiaknál CJ McCollum ott folytatta, ahol a tavalyi playoffban abbahagyta, 37 pontos karriercsúcsot repesztett, és mellette Damian Lillard (21 pont, 11 gólpassz) is nagyon igyekezett – erre a párosra nem volt válasz a túloldalon, félidőben majdnem 30 volt közte. Meyers Leonard (12 pont, 8 pattanó) nem villogott, de most inkább a kemény munkára volt szükség a nagyemberektől, azt pedig szállította Ed Davis (12 pont, 11 pattanó) és Mason Plumlee (7 pont, 6 pattanó, 6 gólpassz). A Trail Blazers elsőre úgy működött, ahogy Stotts edző megálmodta.

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 37/18, Lillard 21/3, Leonard 12/6, E. Davis 12.
A Pelicans legjobb dobói: A. Davis 25/9, Anderson 21/9, Gordon 20/9.

Sacramento Kings–Los Angeles Clippers 104–111

A Clippers rutinos volt. A vendégek rögtön a meccs elején magukhoz ragadták a kezdeményezést - Stephenson jól mutatkozott be új csapatában, az ő és Griffin pontjaival villámgyorsan közel 10 egységet tett közé a LAC. Innentől kezdve pedig nyugodtan játszhatták a saját játékukat, Griffin 33 ponttal zárt, Paul dupla-duplázott (18 pont, 11 gólpassz) – ami újdonság volt tőlük, az a kispad jó teljesítménye. Paul Pierce 12 ponttal és 7 pattanóval nyitott, Crawford is pontosan játszott, Josh Smith (4 blokk) pedig DeAndre Jordannel (4 blokk) felváltva terrorizálta DeMarcus Cousinst.

Cousins megtanult triplát dobni? A Kings alapemberével kapcsolatban sokszor felmerült, hogy mihez kezd majd George Karl gyorsabb játékrendszerével – egyelőre döntetlen az állás a „be fog sülni” és a „lubickol” között. Az erőcsatár-center 4 triplát bombázott be (előző 167 meccsén dobott összesen ennyit!), szedett 13 pattanót – viszont emellett hatszor blokkolták a kísérletét, összességében 8 labdát adott el. Az már most látszik, hogy sokkal jobb lesz a csapat spacing-je, majdnem 46 százalékkal tüzeltek kintről (Belinelli 3 triplával mutatkozott be), ugyanakkor Rondo (4 gólpassz) még csak keresi magát – Collison (6 gólpassz) és Belinelli (7 assziszt) viszont nagy segítség lehet a támadójáték felgyorsításában.

A Kings legjobb dobói: Cousins 32/12, Gay 16/3, Collison 13/3.
A Clippers legjobb dobói: Griffin 33, Paul 18/3, Redick 15/6.

A Lakers nagy csatában maradt alul
A Lakers nagy csatában maradt alul

Los Angeles Lakers–Minnesota Timberwolves 111–112

Megemlékezés után győzelem. Flip Saunders emléke előtt tisztelgett a Staples Center a meccs előtt, és a nyomott hangulat alaposan rányomta a bélyegét a Wolves első félidei játékára. Az első percekben még vezettek, de a hazaiak egy 12-0-s futással átvették a vezetést, a második negyed derekán pedig már 16 ponttal tartottak előrébb. A harmadik negyedben is többször 15 pont környékén billegett a Lakers előnye – az utolsó játékrészben azonban fordult a kocka. Az egész este folyamán extra Rubio (28 pont, 14 gólpassz) irányításával átvették a vezetést, sőt Bjelica triplájával 111-102 is volt az állás. A végén kicsit kellett izgulniuk, mert Lou Williamsnek lett volna esélye fordítani a meccs legvégén – azonban egy ziccert hibázott, a Wolves pedig drámai győzelmet aratott.

Van még munka a Lakersben. A magasemberek jól játszottak (Hibbert 12 pont, 10 pattanó, 10/10 büntető; Randle: 15 pont, 11 pattanó), a hátvédek viszont elég rossz napot fogtak ki. Kobe Bryant szokás szerint túl sokat vállalt (29 perc alatt 8/24 mezőnyből, ebből 3/13 tripla), az újonc Russell viszont alig volt játékban (26 perc, 2/7 mezőnyből, 2 gólpassz, 3 eladott labda). Clarkson elfogadható volt, Lou Williams is jól szállt be a padról – de utóbbi 21 pontos performanszát elrontotta a meccs végi hiba, ami a csapat győzelmébe került.

A Lakers legjobb dobói: Bryant 24/9, Williams 21/6, Randle 15.
A Timberwolves legjobb dobói: Rubio 28/6, Martin 23, Towns 14.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik