Harmadszor sem okozott gondot a Golden State-nek a Denver

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.04.03. 08:33
null
Stephen Curry már a negyedik a GSW örök pontlistáján (Fotó: twitter.com/warriors)
Ismét egymásnak feszült a nyugati első és második kiemelt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában és ezúttal is a címvédő Golden State bizonyult jobbnak, DeMarcus Cousinsék gond nélkül hozták a győzelmet a Denverrel szemben. 130 pontot és 26 triplát dobott Sacramentóban a Houston, Russell Westbrook parádés meccsével nyert az OKC, a végén döntött a maga javára a San Antonio.

 

Oklahoma City Thunder–Los Angeles Lakers 119–103

Westbrook Chamberlain szintjén. Először és eddig utoljára 1968-ban fordult elő, hogy egy NBA-játékos egy meccsen pontból, lepattanóból és gólpasszból is elérje a 20-as határt, akkor Wilt Chamberlain volt erre képes, ezen az estén viszont a liga történetének második ilyen mérkőzését is láthattuk: Russell Westbrook 20 ponttal, 20 lepattanóval és 21 gólpasszal zárta az összecsapást. A korábbi MVP már nyolcadszor hozott 15-15-15-ös meccset, ezzel szintén Chamberlaint érte utol az erre vonatkozó listán, bár itt Oscar Robertson 14-gyel vezet, viszont ezzel a teljesítménnyel Westy három gólpasszra került attól, hogy bebiztosítsa sorozatban harmadik olyan szezonját, amelyben tripla-duplát átlagol – mondanunk sem kell, hogy ez megint mekkora szó. A dobásai ugyan most nem ültek (8/23 mezőnyből), de a 2/14-es kezdés után azért ebben is feljavult és már az első negyedben kiosztott tíz gólpasszt, ráadásul az egész mérkőzés során csak két labdát adott el, ami szintén megsüvegelendő – ráadásul ez az extra most győzelmet is ért a Thunder számára.

Fontos OKC-győzelem. Az utóbbi időben sok fájó vereséget szenvedett el Billy Donovan legénysége és most nagyon szerette volna ezt elkerülni, úgyhogy már az első félidőben is igyekezett, pedig az All-Star óta 20-ból 17-szer hátrányban volt a nagyszünetben. A harmadik negyedben aztán bevitték a döntő ütést a hazaiak, ugyan Paul George sem dobott jól, de így is hatan jutottak el náluk legalább 13 pontig és leszedtek 17 támadópattanót, a palánk alatt abszolút dominálni tudtak – a Lakersnél ezúttal is rengeteg volt a hiányzó, Kyle Kuzma sem lépett pályára, úgyhogy bár Caldwell-Pope vezetésével kintről büntettek (16 bedobott hármas 41 százalékkal), a benti hátrányukat nem tudták ellensúlyozni. A hazaiak így az utóbbi tíz meccsükből (csak) a harmadik győzelmüket könyvelhették el, míg a Lakers az elmúlt hat összecsapásából mindössze másodszor kapott ki.

A Thunder legjobb dobói:Grant 22/12, Westbrook 20/6, George 19/9
A Lakers legjobb dobói:Caldwell-Pope 23/15, Caruso 15/3, Bullock 13/9

San Antonio Spurs–Atlanta Hawks 117–111

A végén kerekedett felül a Spurs. Az utóbbi meccsekhez hasonlóan ezúttal sem brillírozott védekezésben a San Antonio, a szoros első félidő után a harmadik negyedben hátrányba is került Gregg Popovich csapata, de ezúttal kellő tűzerő volt benne ahhoz, hogy egy ilyen találkozót is a maga javára tudjon eldönteni. Ebben kulcsszerepet játszott Derrick White, aki az utóbbi két összecsapáson eléggé alulteljesített, most viszont beszórt 23 pontot 10/12 jó dobással, közte 3/3 triplával, ráadásul a negyedik negyedben is nagyon fontos kosarakat süllyesztett el, az ott futott 15–4-es roham az ő pontjaira épült. Rajta kívül DeMar DeRozan (29 pont, 7-7 lepattanó és gólpassz, 7/11 mezőnyből, 15/16 büntető), LaMarcus Aldridge (16 pont, 11 lepattanó, 3 blokk), illetve Bryn Forbes (19 pont, 5/7 tripla) is remekelt, az utolsó játékrészben pedig már nagyon működött a texasi gépezet - a kilencpontos hátrányukból öt perc alatt fordítottak, majd Belinelli nagy triplájával, illetve a DeRozan-White páros játékaival párpontos előnybe is kerültek. Egy perccel a vége előtt, 112–109-nél aztán Forbes bombázott be egy clutch hármast, ez volt a döntő ütés, úgyhogy összességében kiváló támadójátékkal hozta hazai meccsét a SAS, ezzel megtartotta a nyugati hetedik helyezést.

Nem tört meg a jég. Az Atlanta utoljára 1997 februárjában (!), 21 mérkőzéssel ezelőtt tudott nyerni San Antonióban és ezt a negatív szériát most sem tudta lezárni, hiába nézett ki többször is nagyon jónak a társaság. Főleg a harmadik negyedben sikerült átvenniük az irányítást a vendégeknek, egy 18–6-os futással zárták a játékrészt és ennek során négy triplát is a gyűrűbe küldtek, de aztán a záró etapban már csökkent a lendület, a Spurs került fölénybe és a végén nem tudtak elég pontosak lenni ahhoz, hogy bravúrt érjenek el. Pedig Kent Bazemore (24 perc alatt 26 pont, 5/7 tripla) és Alex Len (21 pont, 4/5 tripla) játékára nem lehetett panasz, de Trae Young dobásai ismét nem ültek (5/15 mezőnyből, 0/6 tripla), John Collins pedig nem is lépett pályára, úgyhogy összességében hiányzott még tőlük egy-két ponterős teljesítmény – ez van, mennek tovább, összességében így is jó formában vannak, most pedig back-to-back próbálják (ismét) megverni a Phillyt.

A Spurs legjobb dobói:DeRozan 29, White 23/9, Forbes 19/15
A Hawks legjobb dobói:Bazemore 26/15, Len 21/12, Young 15

Sacramento Kings–Houston Rockets 105–130

Most nem adott esélyt a Rockets. Nemrég Houstonban is találkoztak a felek és akkor nem volt az igazi a D'Antoni-legénység, csak James Harden 50 pontos tripla-duplájával és egy jó negyedik negyeddel tudott nyerni, ezúttal viszont idegenben már az elejétől kezdve irányította a találkozót a gárda. Harden ismét remekelt (36 pont, 12/19 mezőnyből, 7/12 tripla, 10 gólpassz 29 perc alatt), a Gordon-House páros bevert 38 pontot és 9/20 triplát, Paul kiosztott 12 gólpasszt, Capela leszedett 13 lepattanót, de Tucker, Rivers, vagy Shumpert is hozzátette a magáét – mindebből egy elképesztő triplafesztivál sült ki, 26 hármast küldtek a gyűrűbe a vendégek, amellyel beállították szezoncsúcsukat. Így pedig természetesen nem volt kérdés a győzelmük, a nagyszünetben már 16 ponttal vezettek és később sem adtak esélyt ellenfelüknek, sőt, a záró etapban kiütésessé tették a sikerüket és D'Antoni kicsit odafigyelhetett a játékpercekre is, mindenkit sikerült harminc alatt tartania. A Rockets ezzel ismét fél meccsel a Portland előtt van a tabellán és fél szemmel még arra is figyelhet, hogy a Denverhez képest másfél mérkőzésre csökkent a hátránya...

Más súlycsoportban volt a Kings. A hazaiaknak ezúttal nem nagyon osztottak lapot, a San Antonióban aratott szép győzelem után most sem támadásban, sem védekezésben nem tudtak felnőni a Rockets szintjére, úgyhogy Dave Joerger sem hajtotta csapágyasra a játékosait, a kezdőben Fox 24, Cauley-Stein 21, Bjelica 19 percet töltött a parketten. Mivel ők csak hét triplát tudtak dobni csapatszinten, így nem is nagyon kell keresgélni a sima vereség okait, hiszen 19-cel kevesebbszer találtak be kintről, mint a Houston, ezt pedig a sokkal jobb lepattanózásukkal is csak minimálisan tudták kozmetikázni. Az újabb bravúr így elmaradt, Buddy Hieldék most fogadják a Clevelandet, azon felül pedig már csak három találkozót játszanak idén.

A Kings legjobb dobói:Hield 20/12, Bagley 19/6, Bjelica 12
A Rockets legjobb dobói:Harden 36/21, Gordon 19/15, House Jr. 19/12

Golden State Warriors–Denver Nuggets 116–102

Sima volt. Nem lett igazi rangadó a rangadóból, a nyugati első helyért zajló csatát sorozatban harmadszor is tükörsimán nyerte a címvédő Warriors. A hazai alakulat már a meccs elején megadta az alaphangot, több szép játékkal, nagy zsákolással, lélekölő triplával jelentkezett és a nagyszünetig 16 pontos előnyt épített fel, a Denver játékát pedig jelentősen limitálni tudta – a harmadik negyedben hamar húsz egység fölé nőtt a távolság és a GSW nem tette meg azt a szívességet ellenfelének, hogy innen elrontsa a meccset. Pedig még a harmadik játékrész elején elveszítette Kevin Durantet, aki egy elmaradt fújást reklamált magából kikelve, amiért kiállították, de az ezúttal elöl-hátul remeklő DeMarcus Cousins (28 pont, 12/17 mezőnyből, 12 lepattanó, 5 gólpassz, 2 labdaszerzés, 2 blokk) és Steph Curry (17 pont, 5/10 tripla, 5-5 lepattanó és gólpassz, 3 labdaszerzés) vezetésével így is könnyed győzelmet arattak - Draymond Green 9-9 lepattanója és gólpassza is kiemelendő, illetve kiállításáig Durant is kiválóan mozgott. Curry egyébként sorozatban kilencedik meccsén dobott legalább öt triplát, a Warriors örök pontlistáján pedig megelőzte Chris Mullint – a sikerrel két meccsre nőtt a Warriors előnye Nyugat élén, ráadásul a Nuggets elleni tiebrakert is hozta 3–1-re, innentől már komoly blama lenne, ha nem első kiemelt lenne a társaság.

Nem volt köze hozzá a Nuggetsnek. Az első perctől egyértelmű volt a GSW fölénye ezen az összecsapáson, a Denvernél Nikola Jokics eléggé eltűnt Cousinsék mellett (10 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz, 6 eladott labda), Paul Millsap is csak árnyéka volt önmagának, Gary Harris egyetlen mezőnykosarat tudott begyömöszölni és igazából csak a félsérülten játszó Jamal Murray mutatott valamit abból, amit várhattunk tőle. A 37.5 százalékos mezőnymutató és a 22.6 százalékos triplázás mindent elárul, főleg, ha mellétesszük a Warriors számait (54.3 és 38.2 százalék, 36 gólpassz), úgyhogy a legvégén még azért is izzadniuk kellett, hogy a száz dobott pontot valahogy elérjék, pedig a negyedik negyedben már a bajnok is visszavett és pihentetett – Mike Malone is kiültette inkább a kezdőit, most ugyanis fontos back-to-backet játszanak a Spursszel és nyerniük kell, hogy legalább a második kiemelésük ne kerüljön veszélybe.

A Warriors legjobb dobói:Cousins 28/6, Durant 21/6, Curry 17/15
A Nuggets legjobb dobói:Murray 17/3, Millsap 11/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik