Fekete játéknap az NBA-ben: sztárok dőltek ki a sorból

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.04.13. 10:41
null
Carlos Boozer (középen) a torontói kezek sűrűjében (Fotó: Reuters)
Egy hét sincsen már vissza az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) alapszakaszának küzdelmeiből, de a mára virradóra lejátszott 14 mérkőzésen történtek alapjaiban írhatják át a szezon hátralévő részének forgatókönyvét. A Los Angeles Lakers egy hősies, negyedik negyedbeli feltámadással ha nagyon nehezen is, de megverte a 47-et dobó Steph Curry fémjelezte Golden State Warriorst, így maradt rájátszáshelyen, ám Kobe Bryant szezonjának vége lett, miután a szupersztár valószínűleg elszakította az Achilles-inát. A Houston is bukott, méghozzá a harmadik pozícióhoz karnyújtásnyi közelségbe érő Memphis ellen, hazai környezetben, míg a keleti harmadik Indiana szintén otthon vesztett a Brooklynnal szemben, így a szintén megsérülő Deron Williamsék előtt megmaradt az előzés lehetősége a dobogó irányába. A Utah is tartja a lépést, hiszen Al Jefferson 40 pontjával megverte a Minnesotát, a Denver pedig Dallasban kapott ki hosszabbítás után. A New York clevelandi diadalával biztosította a második helyét a Keleti konferenciában, ahol a hatodik, illetve a hetedik pozíció is végérvényesen elkelt. Nézzük a részleteket!
Toronto Raptors–Chicago Bulls 97–88
A Raptors a papírforma(!) szerint le is gyűrte a tartalékos, Rose mellett Noah-t és Gibsont is nélkülöző, illetve a 24 órával korábbi hosszabbításos diadal után borzasztóan fásult Chicagót. A kanadaiaknál Jonas Valanciunas távollétében Amir Johnson (24 pont) jóval többet alkothatott támadásban, Rudy Gay pedig hozta a tőle elvárhatót a maga 23 pontjával, illetve 5 labdaszerzésével, ezt Kyle Lowry (13 pont, 9 lepattanó, 11 gólpassz) egy „majdnem tripla duplával” fejelte meg, DeRozan pedig 19-et szórt. A vendégeknél a veterán Mohammed (16 pontos, 13 lepattanós dupla duplája emelhető ki elsősorban, illetve az, hogy a Bulls így visszacsúszott a hatodik helyre keleten.

A Raptors legjobb dobói: A. Johnson 24, Gay 23, DeRozan 19
A Bulls legjobb dobói: Boozer 19, N. Robinson 17, Mohammed 16


Washington Wizards–Philadelphia 76ers 86–97

A nap egyik meglepetése született meg Washingtonban, még akkor is igaz ez, ha tudjuk: semmiféle tétje nem volt már ennek a találkozónak, mely a Wizards számára az utolsó hazai derbi volt ebben a szezonban. A hazai pályán nagyon erős fővárosiak John Wall 24 pontos teljesítménye mellé nem tudtak több átlagon felüli produkciót felsorakoztatni, így a Webstert, Bealt és Arizát is kényszerből jegelő Wittman-legénység simán kapitulált a 22-őt szóró, s 7 gólpasszt kiosztó Jrue Holiday fémjelezte Philadelphia ellen.

A Wizards legjobb dobói: Wall 24, Booker, Seraphin 10-10
A 76ers legjobb dobói: Jr. Holiday 22, T. Young 18, Hawes, Wilkins 15-15


Indiana Pacers–Brooklyn Nets 109–117

A Pacers igencsak leeresztett az utóbbi hetekben, s ez által veszélyben lehet még Paul George-ék harmadik pozíciója is, hiszen ma pont az a Brooklyn nyeret Indianában, mely már csak két vereséggel számlál kevesebbet, mint a Vogel-tanítványok, ráadásul háromból háromszor két vállra fektette a Danny Grangert idén már be nem vető alakulatot. Ezzel együtt nem volt boldog a lefújás pillanatában Deron Williams (33 pont, 14 gólpassz) főszereplésével triumfáló Nets, hiszen a sztárirányító megsérült kevéssel a végső dudaszó előtt.

A Pacers legjobb dobói: Da. West 26, George 21, Hibbert 18
A Nets legjobb dobói: Deron Williams 33, Joe Johnson, B. Lopez 24-24


Atlanta Hawks–Milwaukee Bucks 109–104

A Milwaukee igen nagyot küzdött a győzelemért Atlantában Brandon Jennings és Larry Sanders nélkül is, de Monta Ellis (27 pont, 8 lepattanó, 17 gólpassz, 5 labdaszerzés) egészen extra egyéni performansza csak a szoros vereségre volt elegendő, így már biztos, hogy csak nyolcadik lesz a Bucks és a Miamival meccsel majd a rájátszás első körében. A Hawks a Smith, Horford, Harris, Teague négyesfogattól megkapott mindent, ami a W begyűjtéséhez szükségeltetett, a center 18 pontos, 17 lepattanós dupla duplával uralta a festéket, az irányító 24 pontjával és 10 gólpasszával remekül mozgatta a társakat, Smith (24 pont) és Harris (19 pont) pedig ontották a kosarakat. A Drew-legénység így újra az ötödik pozícióba jött fel.

A Hawks legjobb dobói: J. Teague, Josh Smith 24-24, D. Harris 19
A Bucks legjobb dobói: Ellis 27, Ilyasova 25, Redick, I. Smith 10-10


Miami Heat–Boston Celtics 109–101

A Celtics a pihentetett Paul Pierce, Kevin Garnett páros nélkül és a régóta sérült Rondo, Sullinger duó távollétében is komoly erőbedobásra késztette a visszatérő Bosh, Wade kettőssel felálló Miamit. A hazaiaknál is voltak azért hiányzók, mos Shane Battier és Udonis Haslem „kapott kimenőt”, de LeBron James (20 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz) és az ezúttal termelékeny kiegészítő-személyzet azért gondoskodott róla, hogy ne kerüljön bajba a már mindenképp ligaelsőként záró címvédő. A vendégek számára ugyanakkor nagyon rossz hír, hogy Jeff Green (25 pont, 8 lepattanó) sérülést szenvedett a negyedik etapban.

A Heat legjobb dobói: L. James 20, Lewis 19, R. Allen, Bosh 17-17
A Celtics legjobb dobói: J. Green 25, Jo. Crawford 20, C. Lee 18


Detroit Pistons–Charlotte Bobcats 113–93

A Pistons hozta a kötelezőt saját közönsége előtt, de a detroitiak sem gyarapítják ma a boldog győztesek táborát, hiszen fiataljuk, Andre Drummond (15 pont, 9 lepattanó) igen csúnya bokasérülést szenvedett, Jose Calderon pedig pályára sem tudott lépni ezen az estén. Brandon Knight (19 pont, 8 lepattanó) legalább valamit jóvá tett a sok Shaqtin' A Fool szereplés után, Will Bynum pedig a padról beszállva hozott egy 15 pontos, 10 gólpasszos dupla duplát. A igautolsónál a 28-at hintő Kemba Walker villogott egyedüliként, de sansza sem volt a Charlotte-nak ezen a találkozón.

A Pistons legjobb dobói: Jerebko 21, Knight 19, W. Bynum, Drummond 15-15
A Bobcats legjobb dobói: Walker 28, McRoberts 17, Henderson 15


Cleveland Cavaliers–New York Knicks 91–101

Carmelo Anthony (31 pont, 14 pont) és JR Smith (31 pont) is megállíthatatlannak bizonyult a Cavaliers számára, így hiába kezdett jól a Cavs, végül csak asszisztálni tudtak Byron Scott fiai a Knicks második pozíció-bebiztosító győzelméhez. A vendégek hat(!) fontos magasemberük nélkül léptek parkettre, az időközben menesztett Kurt Thomason kívül Amare Stoudemire, Tyson Chandler, Kenyon Martin, Marcus Camby és Rasheed Wallace sem hadra fogható jelenleg a New York-iaknál. A hazaiaknál egyébként Kyrie Irving 31 egységig jutott, de a családi okok miatt távol maradó Dion Waiters és a komoly egészségügyi gondokkal küszködő Anderson Varejao hiányát nem bírta el a Cavaliers, pláne, hogy Gibson és Walton sem öltözhetett be ma sem.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 31, T. Thompson 15, Ellington 13
A Knicks legjobb dobói: Anthony, JR Smith 31-31, Copeland 12


New Orleans Hornets–Los Angeles Clippers 93–96

Chris Paul (17 pont, 14 gólpassz) másodszorra már győztesen tudott visszatérni egykori sikerei helyszínére, New Orleansba, ahol azért így is rezgett a léc a nyugati harmadik helyért óriási versenyfutásban lévő Los Angeles-iek számára, pedig a Hornets nem vethette be ma két legfontosabb emberét, a legutóbb kidőlő Anthony Davist és a élete szezonját futó irányítót, Greivis Vasquezt. Eric Gordon (25 pont) és Robin Lopez (19 pont, 12 lepattanó) szépen át tudták venni a vezérszerepeket, Brian Roberts pedig a maga 15 pontos, 11 gólpasszos dupla duplájával remek beugró volt a venezuelai játékmester helyén, de a Clippers ellen ma ez is kevés volt.

A Hornets legjobb dobói: E. Gordon 25, B. Lopez 19, R. Anderson 17
A Clippers legjobb dobói: Griffin 20, Paul 17, M. Barnes 16


Houston Rockets–Memphis Grizzlies 78–82

A Memphis pusztán azzal nyerni tudott a rengeteg pontot átlagoló és nagyon gyors tempóban támadó Houston otthonában, hogy sajt stílusát képes volt ráerőltetni a Chandler Parsonst kényszerből jegelő texasiakra. Tony Allen újfent kiváló munkát végzett James Hardenen, hiszen a sztár hiába dobott 30 pontot, ezt 24-ből 7-es mezőnymutatóval érte el az olimpiai bajnok, s nem mellesleg eladott 8 labdát is. 31 százalékkal dobott a Rockets, a Grizzlies pedig nem egész 35 százalékos mezőnyözéssel tudott célba érni Houstonban, így a McHale-legénység még nem tudta átvenni a hatodik pozíciót nyugaton, viszont a Memphis akár harmadikként is végezhet még a mostani ötödik kiemelése helyett.

A Rockets legjobb dobói: Harden 30, Lin 17, Asik 11
A Grizzlies legjobb dobói: Z. Randolph, M. Gasol 15-15, Bayless 13


Dallas Mavericks–Denver Nuggets 108–105 – hosszabbítás után

Nem esett össze biztos korai nyaralása miatt sem a Mavericks és úgy fest, szépen tudja búcsúztatni a szezont a 2011-es bajnok. A Nuggets viszont a ”nem annyira szomorú” vesztesek táborát gyarapíthatja, hiszen a hosszabbításos kudarc ellenére ott volt a pályán Ty Lawson, aki sérülése után egészen jól mozgott, de megnyeri a derbit már nem tudta a harmadik pozícióját tutivá tenni igyekvő Denvernek. A texasiaknál egyébként hárman is elérték a 20-as határt, a Gallinarit erre a szezonra már elvesztő Nuggets pedig éppen az extra teljesítményeknek volt híján.

A Mavericks legjobb dobói: Carter, Nowitzki 22-22, Mayo 20
A Nuggets legjobb dobói: Brewer, Iguodala, W. Chandler 18-18


Utah Jazz–Minnesota Timberwolves 107–100

Bár JJ Barea (23 pont) okozott némi zavart a Jazz gépezetében, s hatan dobtak minimum 10 pontot a vendégeknél, a 40 egységgel záró, 13 lepattanót megkaparintó és 6 gólpasszt kézbesítő Al Jefferson a második félidőben megnyerte a PO-ért óriási harcban lévő Utah számára ezt a kritikusan fontos derbit. A Foye, Williams páros is betett a közösbe összesen 32 pontot, erre pedig már nem volt válasza a Kevin Love és Brandon Roy nélkül Timberwolves-nak.

A Jazz legjobb dobói: Al Jefferson 40, Foye, Mo. Williams 16-16
A Timberwolves legjobb dobói: Barea 23, Rubio 13, Budinger 12


Portland Trail Blazers–Oklahoma City Thunder 90–106

Russell Westbrook (33 pont, 3 szerzett labda) úgy fest, tényleg átvette a hatalmat a Thunder felett, de egyelőre nyerőben van ilyen felállásban is a tavalyi finalista, mely Portlandben könnyedén gyűrte le a Batum, Matthews páros nélkül csak félkarúnak tekinthető Blazerst. Kevin Durant informálisan feladta a küzdelmet a pontkirályi címért, mindössze 11 mezőnykísérlet érkezett a kategória háromszoros címvédőjétől, amiből 16 pontot ”sajtolt ki”, az oregoniaknál a 18 pontos Will Barton megint hatalmas zsákolásokat mutatott be, de nem volt ma esélye a Portlandnek.

A Blazers legjobb dobói: Barton 18, Aldridge 12, Maynor 11
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 33, R. Jackson 17, Durant 16


San Antonio Spurs–Sacramento Kings 108–101

A sérüléséből visszatérő Tony Parkernek (22 pont, 10 gólpassz) látszólag semmi baja nincs már, de a 12 pontos, 12 lepattanós, 6 gólpasszt kiosztó, 3-at blokkoló és 2 labdát szerző Tiago Splitter is kezd emlékeztetni arra a játékosra, aki Európát már meghódította korábban. Összesen heten értek el kétszámjegyű dobóteljesítményt a San Antoniónál, mely tartja a lépést az OKC-vel és legközelebb egy igencsak pikánsnak ígérkező találkozót vív meg a Lakers ellen.

A Spurs legjobb dobói: Parker 22, Duncan 18, K. Leonard 15
A Kings legjobb dobói: Cousins 19, J. Thompson 18, Douglas 15

Kobe Bryantet jó ideig nem láthatjuk viszont a pályán
(Fotó: Action Images, archív)
Kobe Bryantet jó ideig nem láthatjuk viszont a pályán (Fotó: Action Images, archív)

Los Angeles Lakers–Golden State Warriors 118–116

A szezon egyik legfurcsább mérkőzését játszotta a két kaliforniai rivális, hiszen nagyjából hat perccel a lefújásig abszolút kontroll alatt tartotta az események alakulását a Golden State, mely 9 pontos előnnyel mehetett neki a záró etap második felének. Steph Curry már az első negyed derekánál 20 egységnél tartott, a félidő előtt megvolt neki a 30, végül 47 ponttal zárt, közte 15-ből bedobott 9 triplával, de ekkor jöttek Kobe Bryant percei. A 34-et hintő ikon két hatalmas triplával egalizált a véghajrá előtt, majd egy viszonylag ártatlan szituációban rosszul lépett, ami után még visszacsoszogott bedobni a két büntetőt, de utána le kellett őt vinni, s mint kiderült, vége a szezonjának, ugyanis az Achilles-ina gyaníthatóan elszakadt (a hírek szerint akár a következő idény is rámehet a sérülésre). A Los Angeles-ieket viszont tovább vitte a lendület és a tripla duplázó Pau Gasol (26 pont, 11 lepattanó, 10 gólpassz) és a 28 ponttal jelentkező Dwight Howard bevitték a célba a Lakerst, mely így megőrizte nyolcadik helyét a tabellán, ám egészen biztos, hogy ez volt a sztárgárda legkeserűbb győzelme az alapszakaszban.

A Lakers legjobb dobói: Bryant 34, D. Howard 28, P. Gasol 26
A Warriors legjobb dobói: Curry 47, K. Thompson 25, D. Lee 19


A nap hőse: Pau Gasol, aki 26 pontos, 11 lepattanós, 10 gólpasszos tripla duplával állt a Kobe Bryantet elvesztő Los Angeles-i sereg élére és megmutatta a károgóknak, hogy hatalmas hiba volt őt lehetséges játékostranzakciók részeként más csapathoz kívánni.
A nap lúzere: A Los Angeles Lakers, mely hiába nyert, s került ez által karnyújtásnyi közelségbe a számára a rájátszás, „addig járatta a korsót a kútra” Mike D'Antoni, amíg az el nem törött, azaz Kobe Bryant 17. NBA-szezonjában eddig bírta komolyabb sérülések nélkül, hogy az indokolatlan helyzetekben is agyonhajszolja őt a bajszos mester.

NBA
ALAPSZAKASZ, 151. JÁTÉKNAP

Toronto Raptors–Chicago Bulls 97–88
Washington Wizards–Philadelphia 76ers 86–97
Indiana Pacers–Brooklyn Nets 109–117
Atlanta Hawks–Milwaukee Bucks 109–104
Miami Heat–Boston Celtics 109–101
Detroit Pistons–Charlotte Bobcats 113–93
Cleveland Cavaliers–New York Knicks 91–101
New Orleans Hornets–Los Angeles Clippers 93–96
Houston Rockets–Memphis Grizzlies 78–82
Dallas Mavericks–Denver Nuggets 108–105 – h. u.
San Antonio Spurs–Sacramento Kings 108–101
Utah Jazz–Minnesota Timberwolves 107–100
Portland Trail Blazers–Oklahoma City Thunder 90–106
Los Angeles Lakers–Golden State Warriors 118–116

A KELETI FŐCSOPORT ÁLLÁSA
1. x–Miami 79 63 16 79.7 14–1 38–11 8–2 Ny5
2. x–New York 79 52 27 65.8 10–6 35–14 9–1 Ny1
3. x–Indiana 79 49 30 62.0 13–3 31–18 6–4 V1
4. x–Brooklyn 79 47 32 59.5 11–4 34–15 7–3 Ny4
5. x–Atlanta 80 44 36 55.0 11–5 29–21 5–5 Ny2
6. x–Chicago 79 43 36 54.4 9–7 32–17 5–5 V1
7. x–Boston 79 40 39 50.6 7–8 26–23 4–6 V2
8. x–Milwaukee 79 37 42 46.8 7–9 24–27 3–7 V3
9. o–Philadelphia 79 32 47 40.5 7–9 20–29 5–5 Ny1
10. o–Toronto 79 31 48 39.2 3–11 19–30 5–5 Ny2
11. o–Washington 80 29 51 36.3 5–11 15–35 3–7 V4
12. o–Detroit 80 28 52 35.0 8–8 24–26 5–5 Ny3
13. o–Cleveland 79 24 55 30.4 3–13 18–31 2–8 V3
14. o–Orlando 79 20 59 25.3 3–12 10–39 2–8 Ny1
15. o–Charlotte 79 18 61 22.8 6–10 15–34 2–8 V4
A NYUGATI FŐCSOPORT ÁLLÁSA
1. x–Oklahoma City 80 59 21 73.8 10–6 38–13 8–2 Ny3
2. x–San Antonio 79 58 21 73.4 12–4 33–16 5–5 Ny1
3. x–Denver 79 54 25 68.4 10–5 36–14 7–3 V1
4. x–LA Clippers 79 53 26 67.1 10–5 32–17 6–4 Ny4
5. x–Memphis 79 54 25 68.4 9–6 32–17 7–3 Ny3
6. x–Golden State 80 45 35 56.3 9–7 26–24 6–4 V2
7. x–Houston 79 44 35 55.7 6–10 23–26 6–4 V1
8. LA Lakers 80 43 37 53.8 8–8 26–24 7–3 Ny3
9. Utah 80 42 38 52.5 8–7 25–25 8–2 Ny1
10. o–Dallas 79 39 40 49.4 5–8 22–27 6–4 Ny1
11. o–Portland 79 33 46 41.8 6–9 18–31 0–10 V10
12. o–Minnesota 79 29 50 36.7 4–11 15–34 4–6 V3
13. o–Sacramento 79 28 51 35.4 7–8 14–35 3–7 V1
14. o–New Orleans 80 27 53 33.8 5–9 15–35 3–7 V3
15. o–Phoenix 79 24 55 30.4 5–11 16–33 1–9 Ny1

A csapatnév után a meccsszám, a győzelmek és a vereségek száma, a százalékos mutató, a divízión, illetve a konferencián belüli mérleg, a legutóbbi tíz mérkőzés mérlege, illetve a győzelmi (Ny)/vereségsorozat (V) hossza szerepel.

x=bejutott a rájátszásba, o=már nem juthat be a rájátszásba

Az alcsoportok éllovasainak garantált helyük van a főcsoport első négy kiemeltje között.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik