Ellis a Spurst, Middleton a Heatet süllyesztette el

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2015.03.25. 09:43
null
Harminckilenc éve nem látott magasságba jutott a Golden State Warriors (Fotó: Reuters)
Monta Ellis 38 pontos estével válaszolt a kritikákra és győzelemre vezette a Dallas Maverickset a címvédő San Antonio Spurs ellen az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) keddi játéknapján. A Golden State Warriors káprázatos támadójátékkal biztosította be divíziógyőzelmét a Portland Trail Blazers otthonában, Khris Middleton utolsó másodperces triplájával nyert drámai hajrát a Milwaukee Bucks a Miami Heat ellen, óriási dobópárbajt hozott az Oklahoma City Thunder és a Los Angeles Lakers csatája, a Detroit Pistons a Toronto Raptorst, a Sacramento Kings pedig a Philadlephiá 76erst verte meg szűk különbséggel – íme, a részletek!

 

Detroit Pistons–Toronto Raptors 108–104

Tetemes előnyt bukott el majdnem a Detroit. Két és fél negyeden keresztül lejátszotta a pályáról a vendégeket a Pistons, a parádézó Reggie Jackson (28 pont, 9 gólpassz) és Andre Drummond (21 pont, 18 lepattanó) mellett a 26 egységet, közte öt triplát termelő Caldwell-Pope is megállíthatatlannak bizonyult. A 18 pontos fór azonban pár perc alatt eltűnt, Caldwell-Pope kivált (bár később visszatért) sérülés miatt, a Toronto pedig előbb egy 23-5-ös, majd egy 11-0-s etappal a vezetést is átvette a hajrában. Erre azonban már Caldwell-Pope válaszolni tudott, a végén Prince is betalált, Lou Williams pedig 1,6 mp-cel a vége előtt kihagyta a triplát, így megmenekült a Detroit.

Idegenben otthon. A Raptors nagy hajrájában jelentős szerepet játszott a tény, hogy (idén másodszor) több Toronto-drukker foglalt helyet az arénában, mint Detroit-szurkoló – szinte hazai pályán érezhették magukat DeRozanék. Ennek ellenére Kyle Lowry mintha pályán se lett volna és a DeRozan-Williams pároson kívül nem igazán volt érdemi tűzerejük – igaz, centiken múlt, hogy ők megnyerjék a találkozót.

A Pistons legjobb dobói: Jackson 28/6, Caldwell-Pope 26/15, Drummond 21
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 22, Williams 19/9, Patterson 13/6, A. Johnson 13

Milwaukee Bucks–Miami Heat 89–88

Middleton buzzere döntött. A negyedik negyedben már 16 ponttal is vezetett a Miami, ám Pachuliáék innen visszakapaszkodtak és egyenlítettek. Az utolsó percben Wade kosarával került ismét előnybe a Heat, tíz másodperccel a vége előtt pedig a vendégek elrontották a büntetőt – nem volt azonban vége, Bayless ugorhatott a labdáért Beasley-vel a lepattanó után. A Bucks irányítója megnyerte a csatát, majd bár dobást hibázott, kaotikus körülmények között az utolsó pillanatban eljutott Middletonig a labda, aki a dudaszó pillanatában elsüllyesztette a triplát, így buzzerrel, drámai körülmények között menekült meg a Milwaukee.

Whiteside megsérült. A Heat centere a második negyed közepén hagyta el a parkettet, miután Pachuliával és a gyűrűvel is találkozott a jobb keze – az ő kiesését hosszabb távon nagyon megérezheti a floridai csapat, de már ma is nagyon hiányzott a palánk alól. A lepattanózást 53-34-re hozta a Bucks, a festékből is nyertek és az Iljasova, Pachulia páros nagyon élt – hiába játszott jól Wade és Dragic, a Haslem-Andersen kettős összesen négy pontot tudott hozzátenni belül.

A Bucks legjobb dobói: Iljasova 19/6, Antetokounmpo 16, Pachulia 14
A Heat legjobb dobói: Wade 21/3, Dragic 16/3, Chalmers 14/3

Oklahoma City Thunder–Los Angeles Lakers 127–117

Kanter megalapozta, a többiek befejezték. A Thunder centere az első negyedben megállíthatatlannak bizonyult, egymaga hat támadópattanót szedett le ebben a tizenkét percben és már ekkor dupla-duplánál tartott (15 pont, 10 pattanó). Ugyan a folytatásban kicsit lassított, 25 pontos, 16 pattanós estéjét nem kell megmagyarázni, mellette pedig Westbrook (27 pont, 11 gólpassz), valamint Waiters és Adams is sorra hozta a pontokat – bár hátul a hazaiak sem voltak túl stabilak, lehetetlen volt utolérni őket ezen az estén.

A védekezéssel nem sokat törődtek a felek. A dobott pontokból is látszik, hogy a támadójáték dominált, nagyon gyors támadásokat vezettek a csapatok és a Lakers is hatékonyan játszott – 51 százalékkal tüzeltek mezőnyből, igaz, az OKC 55 százalékkal. A vendégeknél Jordan Clarkson volt a vezér, 30 pontot rámolt be, de Lin is nagyon hasznos volt – hátvédposzton igazi tűzijátékot láthattunk. Az arany-lilák erejéből azonban ma csak annyira futotta, hogy ne kapjanak ki nagyon, tíz pontnál közelebb nem tudtak kerülni a lefújásig.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 27/6, Kanter 25, Waiters 23/6
A Lakers legjobb dobói: Clarkson 30/6, Lin 19/6, Kelly 16/6

Dallas Mavericks–San Antonio Spurs 101–94

Ellis válaszolt a kritikákra. Az utóbbi meccseken egészen botrányos dobóformát mutatott a hátvéd, ám ma mindezt megpróbálta feledtetni. 38 pontos estét produkált, 27 dobásából 16-ot értékesített és folyamatos tűz alatt tartotta a San Antoniót – leginkább az ő betöréseinek köszönhetően nyert 52–38-ra a Mavs a festékből. Igaz, hogy mellette csak a dupla-duplázó Nowitzki, valamint Parsons jutott tíz pont fölé, de mivel a védekezésük is rendben volt a második félidőben, Ellis óriási mérkőzése elégnek bizonyult.

A gyilkos eladott labdák. A Spurs 52 százalékkal tüzelt az első negyedben és percek alatt tíz pont feletti előnyt szerzett, úgy tűnt, a címvédő hamar döntésre akarja vinni a mérkőzést. A maradék három játékrészben azonban 38,3%-kal dobtak csak Parkerék és 16 labdát adtak el, ezekből pedig Ellisék rendre kosarat is tudtak szerezni – leindításból szám szerint 24-et. A vendégek ugyanannyi gólpasszt osztottak szét, mint amennyi eladott labdát produkáltak, csak Leonard és Green jutott tíz pont fölé és az első negyed után teljesen szétesett a támadójátékuk – jóval nagyobb különbség volt most a felek között, mint azt a végeredmény mutatja.

A Mavericks legjobb dobói: Ellis 38/6, Nowitzki 15/3, Parsons 15/3
A Spurs legjobb dobói: Leonard 19, Green 17/12, Splitter 8, Parker 8, Diaw /3

Sacramento Kings–Philadelphia 76ers 107–106

Cousins és a védekezés diadala. Azt megszokhattuk, hogy a Kings centere domináns támadóoldalon és efelől ma sem történt meglepetés: bár borzalmas (8/27) mezőnymutatóval dolgozott Noel szorításában, ezt 17/19 büntetővel próbálta kompenzálni, végül 33 ponttal és 17 lepattanóval zárt. Azonban most az igazi kulcs a védekezés volt, a center négy labdát szerzett és négy blokkot osztott ki, a Philly utolsó támadását is ő védekezte le és oroszlánrészt vállalt abban, hogy a vendégek a mérkőzést záró bő hat percben egyáltalán ne szerezzenek kosarat.

Elhalkult a Philly a második félidőben. Brutális első két negyedet játszottak a vendégek, hetven pontnál tartottak a nagyszünetben – parádés dobóformát mutattak, Noel (14 pont, 10 pattanó, 6 blokk) igazi szörnyeteg volt a palánk alatt és nem tudott velük mit kezdeni a Kings. A fordulás után azonban eltűnt a varázs, a hazaiak védekezése nagyon szigorú lett és bár továbbra sem dobtak rosszul Covingtonék, a 21 eladott labda rányomta a bélyegét a meccsre – 16-tal több mezőnydobással és 17-tel több büntetővel kísérletezhettek Cousinsék. Bár közel állt a győzelemhez, végül sorozatban 16. idegenbeli vereségét könyvelhette el a Sixers…

A Kings legjobb dobói: Cousins 33, Gay 21/3, McCallum 11/3
A 76ers legjobb dobói: Covington 21/15, Robinson 16, Noel 14

Portland Trail Blazers–Golden State Warriors 108–122

Ünnep 39 év elteltével. Oktatófilmbe illő támadójátékot mutatott be, méghozzá idegenben a Warriors, tette mindezt úgy, hogy a back-to-back záró mérkőzését játszotta a gárda. Kiemelkedő egyéni teljesítmények sora mellett a csapatjáték is rendkívül jól funkcionált a vendégeknél, összesen 37 gólpasszt osztottak ki Curry-ék, akik 60.2 százalékos (!) mezőnypontosságot produkáltak, melyre 2012 óta nem láttunk példát vendég együttestől. Green (6/10 mezőnyből, 11 lepattanó, 8 gólpassz, 3 blokk) ismételten sokoldalú játékkal, Bogut (5/8, 16 lepattanó) rövid idő alatt összehozott dupla-duplájával, míg Iguodala (9/11, 3/4 hárompontos, 4 gólpassz) a kispadról érkezve extra teljesítménnyel segítette a vendég együttest. A fordulás után hatalmasat robbantott a Warriors, Curry (13/22 mezőnyből, 5/9 tripla, 10 gólpassz, 2 eladott labda) egymaga 13 pontot, közte három demoralizáló triplát süllyesztett el a harmadik negyedben, s együttese előnye 10 pontosra duzzadt, melyet a folytatásban tovább tudott növelni és magabiztos különbséggel nyert. 39 év után fordult elő ismét, hogy a Golden State megnyerte saját divízióját.

Folytatódó vesszőfutás. Az első félidőben mindössze két eladott labdát vétett és végig előnyben játszott a hazai csapat, melyben a ponterősen játszó Lillard (9/21 mezőnyből, 6/11 tripla, 7 lepattanó, 5 gólpassz) és az extra játékperceket karriercsúccsal megháláló McCollum (9/18, 3/5 hárompontos) vitték a prímet. A fordulás után viszont már a dobáshatékonysággal nem tudta kompenzálni a Portland a védekezésbeli hibáit és hatástalanítani az ellen jól működő támadójátékát. A harmadik negyedben bemutatott 15-30-as szakasz véget vetett a hazaiak győzelemről szőtt álmainak, az idegenbeli túráját 1-4-es mutatóval záró Portland hazai pályán nem tudott javítani, sorozatban ötödik alkalommal kapott ki.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 29/18, McCollum 23/9, Wright 12/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 33/15, Iguodala 21/9, Thompson 16/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik