Éjjel elrajtol az NFL 100. idénye – Bradyék maradnak a csúcson?

BORBÉLY LÁSZLÓBORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2019.09.05. 08:10
Magyar idő szerint péntek hajnali 2.20 órakor a Chicago Bears–Green Bay Packers mérkőzéssel (élőben az NSO-n!) kezdetét veszi a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2019-es idénye. Egy hete összefoglaltuk a holt szezon érdekességeit – ezen cikkünket itt olvashatja el! –, de az 53 fős keretek kialakításakor több meglepetés is érkezett még. Ezúttal a bajnoki esélyesekkel, a várható 1/1-esekkel és a sötét lovakkal foglalkozunk. Természetesen a tippelések ezúttal sem maradnak ki.



BAJNOKI KILÁTÁSOK
FŐ ESÉLYESEK
SÖTÉT LOVAK
IRÁNY AZ 1/1?
SZEZONTIPPEK
BÁTOR JÓSKA
TIPPELDE

BAJNOKI KILÁTÁSOK

Kezdjük szokásunkhoz híven a címvédővel. Ahogyan az lenni szokott, a bajnokot igyekeznek alaposan kifosztani a trónkövetelők, Trey Flowersért a Detroit Lions (5 év, 90 millió dollár), Trent Brownért az Oakland Raiders (4 év, 66 millió) robbantott bankot, így a jövő évi drafton minden bizonnyal megint kap két 3. körös választási jogot a New England Patriots. Még náluk is nagyobb érvágás, hogy a liga történetének talán legdominánsabb tight endje, Rob Gronkowski szögre akasztotta a sisakját, a 30 éves mókamester csak az alapszakaszok során 80 touchdownnal segítette a Hazafiakat, kiválása hatalmas érvágás.

Már csak azért is, mert a többieket úgy-ahogy sikerült pótolni. A kiváló irányítósiettető helyére egyrészt Michael Bennett érkezett Philadelphiából (Flowershez hasonlóan ugyanúgy a fal belsejébe is küldhető az egyértelmű passz-szituációknál), másrészt ChaseWinovich az idei játékosbörze 3. körében, ő az előszezonban már-már Mike Vrabel és Rob Ninkovich szellemét idézte. Brown helyén a tavalyi első körös, az első idényét sérülés miatt kiülő IsaiahWynn kezdhet, jelentős visszaesés itt nem várható, az már problémásabb, hogy az idény kezdete előtt nem sokkal vérrögöt találtak David Andrews center tüdejében, így ő idén nem játszhat. Ted Karras korábban már megfelelően pótolta, a fal mélyítésére pedig az utolsó napokban érkezett ide csere útján Russell Bodine Buffalóból, Korey Cunningham Arizonából, Jermaine Eluemunor pedig Baltimore-ból, és ameddig Dante Scarnecchiának hívják a támadófal edzőjét, aligha lesz itt gond.

100 esztendő alatt egész kis iparággá fejlődött a liga

És valószínűleg amíg Bill Belichick a vezetőedző és Tom Brady az irányító, a csapatnál sem sok. A liga történetének egyik legjobb irányítója már a 42. születésnapját is megünnepelhette, de a hatodik bajnoki cím után sem lazsál, a legutóbbi Super Bowlhoz képest pedig új elkapókat is kapott, JoshGordon eltiltás utáni visszatérése legalább akkora plusz, mint az idény elejéről sérülés miatt lemaradó N'Keal Harry megszerzése, Julian Edelmannel kiegészülve masszív elkapósort alkothatnak, Demaryius Thomas pedig az előszezon utolsó meccsén bizonyította, jó formában tért vissza sérülése után. Szükség is lesz a jó WR-ekre, mert Gronkowski pótlása nem sikerült, pedig kis túlzással minden hadra fogható tight endet kipróbáltak New Englandben. A Sony Michel vezette futójáték eddig is ligaelit volt, ide érkezett még új fegyver a draft harmadik körében DamienHarris személyében. Új irányító is érkezett ide, JarrettStidham a 4. körből, ő pedig annyira meggyőzte a stábot, hogy az elengedte Brian Hoyert cserébe.

N'Keal Harry (fehérben) volt a Patriots első számú draftolt játékosa (Fotó: Getty Images)
N'Keal Harry (fehérben) volt a Patriots első számú draftolt játékosa (Fotó: Getty Images)

A rájátszás során a Chiefs elleni második félidőt leszámítva remeklő védelembe az említett változások mellett még JamieCollins visszatérését kell kiemelni, a korábban Clevelandbe elcserélt linebackerrel három, az irányítóra kifejezetten veszélyes játékosa is van ezen a poszton Belichicknek.

FŐ ESÉLYESEK

A fogadóirodáknál továbbra is a bombaerős Patriots a favorit, de az idei rájátszás másik három konferenciadöntőse kevéssel lemaradva követi a Hazafiakat, mellettük pedig a tavalyi bajnokot vesszük még ide.

A LOS ANGELES RAMS lehengerlő támadójátékkal menetelt a fináléig, ott azonban teljesen más arcát mutatta a Jared Goff vezette offenzíva, amely csupán három pontot tudott szerezni. Az idény végére megszerzett, és akkor kiemelkedően teljesítő C. J. Anderson mellett a támadófal belsejéből Rodger Saffold (4 évre 44 millióért Tennessee-ben kötött ki) és John Sullivan center is távozott innen, de közülük egyedül Saffold pótlása lehet problémás. A védelemből a visszaeső Lamarcus Joyner Oaklandben kötött ki (4 év, 42 millió), Ndamukong Suh újabb állomáshelye pedig Tampa Bay lett, ide Eric Weddle (valamint a draft 2. köréből TaylorRapp) és Clay Matthews érkezett.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2019-es idényét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Szintén remekelt a NEW ORLEANS SAINTS támadósora, amely csak hosszabbításban kapott ki a Kosoktól januárban. Itt Drew Brees állapota a fő kérdés, a 40 éves irányító a 13. játékhétig az MVP-cím favoritja volt, ezt követően viszont mintha falnak ütközött volna, jelentősen visszaesett a teljesítménye. Számára, de még inkább a szurkolók számára nagyszerű hír, hogy a liga egyik legjobb elkapójává fejlődő MichaelThomas öt évvel hosszabbított (potom 100 millió dollárért), Alvin Kamara jó eséllyel indul az 1000+1000-es idényért (futott+elkapott yard), Mark Ingram helyét Latavius Murray veheti, a tight end posztra az előző idényben Oaklandben 896 yardig jutó Jared Cook érkezett, a támadófal közepére pedig ErikMcCoy a draft második köréből. Ha Breesnél az előző idény végi visszaesés csak kisiklás volt, akkor a Saints újra a bajnoki cím egyik fő várományosának számíthat.

Miután mindhárom eddig bemutatott csapat támadóarzenálját magasztaltuk (nem véletlenül, hiszen a 4., a 2. és a 3. legjobb egység volt az előző alapszakaszban), jöjjön most a még jobb! A KANSAS CITY CHIEFS meccseinél fixre lehetett venni a pontzáport, a gárda 35.3 pontot szerzett, amivel magasan a liga legjobb teljesítményével zárt, köszönhetően az 5097 yarddal és 50 TD-passzal, MVP-ként záró Patrick Mahomes üstökösszerű berobbanásának. Bár a holt szezonban úgy tűnt, a legdinamikusabb célpontja, Tyreek Hill hosszú eltiltást kap, végül nem indult ellene eljárás családon belüli erőszak miatt, és meccset sem lesz kénytelen kihagyni. A pályán kívül balhés, azon viszont brillírozó elkapó mellett a Rob Gronkowski visszavonulásával a liga legjobb tight endje címre jó eséllyel pályázó Travis Kelce-t, a draft második körében megszerzett MecoleHardmant és Sammy Watkinst is ki kell emelni, a támadófal ugyancsak erős, a futójátékkal nem lesz gond, így minden adva van egy újabb meneteléshez. A védelemnél már nem ilyen jó a helyzet, a meccsenként engedett 26.3 pont a 9. legrosszabb mutató volt a ligában, itt vérfrissítésre került sor, a Justin Houston, Dee Ford irányítósiettető páros helyére Frank Clark és Emmanuel Ogbah érkezett, Eric Berry helyét pedig TyrannMathieu veszi át, de hogy ez milyen minőségi javulást hoz, az még kérdéses.

Patrick Mahomes lehet a Patriots egyik legnagyobb kihívója (Fotó: Getty Images)
Patrick Mahomes lehet a Patriots egyik legnagyobb kihívója (Fotó: Getty Images)

Vegyük még sorra a PHILADELPHIA EAGLEST is, már csak azért is, mert a tavalyi bajnok az előző idényben Carson Wentz kidőlése ellenére bejutott a rájátszásba, az áprilisban 4 évre 128 millió dollárért hosszabbító irányító pedig a szurkolói remények szerint sorozatban harmadszor már nem sérül meg súlyosan. Az irányítósiettetők közül Bennett mellett Chris Long is távozott (visszavonult), Nick Foles (4 év, 88 millió) Jacksonville-ben varázsolhat tovább, a linebacker Jordan Hicksre (4 év, 36 millió) az Arizona csapott le, Golden Tate pedig a rivális Giantsnél kötött ki, miközben az elkapóhoz visszatért DeSeanJackson, jött a draft második köréből J. J. Arcega-Whiteside, a futókhoz érkezett JordanHoward és MilesSanders (ő ugyancsak a 2. körből), az eddig is erős támadófalba pedig AndreDillard az első körből. A védőfalba MalikJackson jött erősítésnek, a korábbi jacksonville-i 3 évre 30 millióért írt alá. Itt talán a linebackersor jelenthet gondot.

SÖTÉT LOVAK

A PITTSBURGHSTEELERS megvált két sztrájkoló primadonnájától, Le'Veon Bell a Jetsnél, Antonio Brown a Raidersnél folytatja pályafutását, az együttes pedig újra a jó munkásemberek felé fordult inkább. Ben Roethlisberger irányításával, a jó fal mögött eredményesen futó James Connerrel és a tavaly 1426 yardig jutó JuJu Smith-Schusterrel együtt szépen haladhatnak majd a támadások, DevinBush érkezése pedig a védelmet is felvirágoztathatja.

Gyakorlatilag minden évben előfordul, hogy egy csoportnegyedik a következő idényben a kvartettje élére állva rájátszásba jut. Idén erre a legnagyobb esélye talán a JACKSONVILLE JAGUARSNAK van, amely NickFoles személyében, úgy tűnik, megtalálta végre az irányítóját, a draft elején pedig megszerezte az irányítósiettető Josh Allent, aki az előszezonban már megmutatta, milyen pusztításra képes. Ehhez ha hozzávesszük, hogy az Indianapolisból visszavonult Andrew Luck, a Houston Texans teljesen sokkoló cserékkel készült a keretzárásra, a Tennessee Titans pedig a középszerűség mintaképe, akkor a Jaguároknak jó esélyük lehet rájátszásba jutni.

IRÁNY AZ 1/1?

A CINCINNATIBENGALS jövője finoman szólva sem fest fényesen, pláne most, hogy a Cleveland Browns is fellendülni látszik. Tetézi a bajokat, hogy A. J. Green hosszú időre kidőlt a csapatból.

Így sem lehet ide mást várni, mint a MIAMI DOLPHINS, amely gyakorlatilag bejelentkezett az 1/1-re. A Delfinek elengedték Ja'Wuan Jamest, Cameron Wake-et, Danny Amendolát, Ryan Tannehillt, Frank Gore-t, Kiko Alonsót, Laremy Tunsilt és Kenny Stillst is – ehhez képest mondjuk megszerezték egy 2. kör végi pickért Josh Rosent. A gárda alaposan feltankolt jövőbeli draftjogokból, kipucolta a fizetési sapkát, így jövőre arathat már a szabadügynökpiacon is, és minden bizonnyal jó helyen is draftolhat a csapat.

Brian Flores már sejt valamit – a Miamié lehet az 1/1 (Fotó: Getty Images)
Brian Flores már sejt valamit – a Miamié lehet az 1/1 (Fotó: Getty Images)


SZEZONTIPPEK

Nagyjából ezek után várható, mit várunk az új idényre, de jöjjenek a tippek.

AMERIKAI FŐCSOPORT
Kelet:
New England Patriots
Észak: Pittsburgh Steelers
Dél: Jacksonville Jaguars
Nyugat: Kansas City Chiefs
wild card: Los Angeles Chargers, Houston Texans

NEMZETI FŐCSOPORT
Kelet:
Philadelphia Eagles
Észak: Minnesota Vikings
Dél: New Orleans Saints
Nyugat: Los Angeles Rams
wild card: Chicago Bears, Seattle Seahawks

BÁTOR JÓSKA

Az idénynyitón a ChicagoBearsvédelme legfeljebb 17 pontot enged az Aaron Rodgers vezette Green Baynek, a Vikingsé 21 alatt tartja a Falconst, a Patriots megveri a Steelerst, a Broncos pedig meglepi a Raiderst.

TIPPELDE

Az idén már 14 versenyző vesz részt a játékban, a Nemzeti Sport Online újságírója, Dócs Ákos is csatlakozott a 2019-es kiírásra.

Minden, ami az NFL 2019-es idénye előtt történik, egy helyen!

 

NFL 2019, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
2019. 9. 6., 2.20Chicago Bears–Green Bay PackersTv: Sport2
2019. 9. 8., 19.00Carolina Panthers–Los Angeles Rams
2019. 9. 8., 19.00Cleveland Browns–Tennessee Titans
2019. 9. 8., 19.00Jacksonville Jaguars–Kansas City ChiefsTv: Sport2
2019. 9. 8., 19.00Miami Dolphins–Baltimore Ravens
2019. 9. 8., 19.00Minnesota Vikings–Atlanta Falcons
2019. 9. 8., 19.00New York Jets–Buffalo Bills
2019. 9. 8., 19.00Philadelphia Eagles–Washington Redskins
2019. 9. 8., 22.05Los Angeles Chargers–Indianapolis Colts
2019. 9. 8., 22.05Seattle Seahawks–Cincinnati Bengals
2019. 9. 8., 22.25Arizona Cardinals–Detroit Lions
2019. 9. 8., 22.25Dallas Cowboys–New York GiantsTv: Sport2
2019. 9. 8., 22.25Tampa Bay Buccaneers–San Francisco 49ers
2019. 9. 9., 2.20New England Patriots–Pittsburgh SteelersTv: Sport2
2019. 9. 10., 1.10New Orleans Saints–Houston TexansTv: Sport2
2019. 9. 10., 4.20Oakland Raiders–Denver BroncosTv: Sport2
A TELJES MENETREND ITT!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik