Durant úton az MVP-cím felé, Westbrook úton az orvosi szobába

GOBODICS TAMÁS, HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)GOBODICS TAMÁS, HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.03.22. 10:14
null
Ügyes voltál, Kevin – mondhatta Ibaka (jobbra) Durantnek (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) pénteki játéknapján 10 összecsapást rendeztek. A legemlékezetesebb a Raptors–Thunder volt, ahol kétszeri hosszabbítás, 50 pont feletti dobóteljesítmény és egy súlyos sérülés is történt. A Pacers kemény meccsen gyűrte le a Bullst, a Miaminak óriási szerencséje volt a Grizzlies ellen, a Spurs viszont sétagaloppban szerezte meg a 12. sikerét zsinórban. A Philly sorozata tovább él, bár a Knicks ellen már csak egy labdányira volt a győzelemtől.

 

Indiana Pacers–Chicago Bulls 91–79

A harmadik negyedben elszaladt a Pacers. Egy 10–2-es Bulls-roham után fej-fej mellett haladtak a csapatok, de a hazaiak innentől egy 19–0-s etappal állva hagyták a Bikákat. Lance Stephenson tizenöt pontjából kilencet ebben a periódusban szerzett, és bár később tízen belülre ért vissza a Chicago, Scola kosaraival lezárta a meccset az Indiana.

George tripla duplázott. A Pacers kiscsatára tíz ponttal, tizenkét lepattanóval és tíz gólpasszal segítette csapatát, de gyenge dobóformáját továbbra sem tudta maga mögött hagyni. Az előző két találkozón 8/31-es mezőnymutatót produkált, ezúttal 3/13-mal célzott (1/5 tripla). A hárompontosait az elmúlt tizenegy mérkőzésén mindössze 27 százalékkal értékesíti.

Gyengén dobott a Bulls. Tom Thibodeau legénysége csupán 36 százalékkal célzott mezőnyből - az utóbbi négy meccsükből háromszor nem érték el a 40 százalékot. A Noah, Boozer, Dunleavy trió sem remekelt, ők együtt 34 százalékra voltak képesek.

A Pacers legjobb dobói: Scola 19, Stephenson 15, Hibbert 12
A Bulls legjobb dobói: Butler 17/12, Augustin 17, Noah 12

Philadelphia 76ers–New York Knicks 92–93

23. A Philly tovább nyújtja elképesztő sorozatát, ezúttal azonban közel volt a győzelem: 90–92-nél Anderson nem találta meg az üresen a sarokban álló Youngot az utolsó percben, így bár Anthony megtette azt a szívességet, hogy büntetőt rontson, a majdnem tripla duplázó Carter-Williamsnek nem maradt reális esélye az egyenlítésre.

Ha nincs Melo, van Stat. A tavalyi pontkirály szenvedett a dobásával (5/16 mezőnyből) és bár büntetőivel eljutott 21 pontig, ezúttal az utóbbi időben szárnyaló Stoudemire volt a vezér – 22 pontja mellé tíz lepattanót is leszedett, ráadásul 10/15-tel célzott mezőnyből.

Triplák haza. A Sixers franchise-rekordnak számító 41 hármast emelt rá - viszont csupán tízet értékesítettek belőle. A Knicks is 29-szer próbálkozott kintről (hét sikeres), de amikor elkezdték támadni a gyűrűt, tizenöt pontos előnyre tettek szert. Aztán újra elkezdték hajigálni a triplákat és feljött a Philly...

A 76ers legjobb dobói: Carter-Williams 22/6, Young 21/9, Sims 16
A Knicks legjobb dobói: Stoudemire 22, Anthony 21/6, Chandler 17

Toronto Raptors–Oklahoma City Thunder 118–119 – kétszeri hosszabbítás után

Salmons a vesztő ember, Durant a nyerő. A második hosszabbításban jobban játszott a Raptors, de Fisher triplájával kettőre tudott zárkózni a Thunder. Ekkor John Salmons alapvonali bedobását elcsípte az OKC, és bár visszakerült hozzá a labda, Salmons mindkét büntetőjét kihagyta - így jöhetett a kegyetlen Durant, aki 1.7-del a vége előtt beverte hetedik tripláját és megnyerte a meccset.

Durant dobott mindent, Westbrook térde megsérült. 32 mezőnykísérlete mellé 19 büntetőt is vállalt a liga legjobb pontszerzője, végül 51-ig jutott, ráadásul leszedett 12 lepattanót is. 7/12 triplát termelt be, közte a győztes hármast – de rajta kívül csak a 25-ig jutó Reggie Jackson dicsérhető a Thunderből, mivel Westbrook térde ismét szétment 19 percnyi játék után, de nem magától: Kyle Lowry ütközte le elég keményen. A Torontónál egyébként a 25 pontos, 12 lepattanós, 5 blokkos Amir Johnsonon kívül Vasquez, Lowry és DeRozan is remekelt, de Duranthez nem tudtak felnőni.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 33, Johnson 25, Lowry 25/15
A Thunder legjobb dobói: Durant 51/21, Jackson 25/3, Westbrook 15/3

Atlanta Hawks–New Orleans Pelicans 105–111

Davis és a negyedik negyed. Betegsége miatt egy meccset ki kellett ülnie Anthony Davisnek, a Pelicans tehetséges magasemberének, a Hawks ellen viszont ismét bizonyított: 34 pontja mellé 11 lepattanót is szedett, valamit 15 kiharcolt büntetőjéből 12-t a helyére küldött. Nem csak ez volt azonban a siker záloga: a New Orleans az utolsó játékrészben 42 pontot termelt be, nagyon elkapta a ritmust az egész gárda, a Hawks játékosai pedig rendre lekéstek róluk – így kaphattak 17 büntetőt csak az utolsó 12 percben, amiből 16-ot be is dobtak, illetve mezőnyből fantasztikus, 12/16-os arányt tudtak felmutatni.

Kyle Korver hiányzott. A triplavágó hátfájdalmak miatt nem tudta vállalni a játékot, ami nem csak a pontokban jelent érvágást. Hiába próbálkozott 28 alkalommal hárompontossal a csapat, mindössze 8 esett be ezekből, a Pelicans pedig nagyobb figyelmet fordíthatott a palánk alatti védekezésére, hiszen kintről jelentősen csökkent a veszély. A túloldalon sem volt triplaeső, azonban Luke Babbitt az utolsó bő negyedben hármat is betermelt, míg az Atlantánál ilyen játékos nem lépett elő.

A Hawks legjobb dobói: Teague 26/6, Millsap 20/3, Mack 18/12.
A Pelicans legjobb dobói: Davis 34, Evans 21, Roberts 16.

Brooklyn Nets–Boston Celtics 114–98

Lassan fogyott el a Celtics. Bár Avery Bradley tőle szokatlan módon 28 ponttal jelentkezett, és Rajon Rondo is hamar felismerte, hogy ma nem megy a dobás, így inkább az asszisztokra koncentrált (12-ig jutott), a csapat többi része nem tudott kellően felpörögni. Mezőnyből mindössze 42 százalékkal dobtak (a túloldalon ez 56 százalék), a kispadról csak 21 pont érkezett (a túloldalon 45) – ezzel körülbelül el is mondtuk, miért kapott ki a Boston.

Jason Kidd valami ilyesmit képzelhetett el. Sorozatban 11. hazai sikerét aratta a Nets, ráadásul olyan játékkal, amire a liga történetének egyik legjobb irányítója is csettinthetett. 30 gólpasszt osztottak ki a játékosai, kiválóan dobtak (a triplát majdnem 53 százalékkal), ráadásul nem két-három emberről szólt a csapat: a cseresor remekelt, közülük a nemrég igazolt mexikói Jorge Gutierrez egy rontott dobással szerzett 10 pontot. Nagyon együtt van a Nets, és ez lassacskán a tabellán is megmutatkozik: a csoportjukat vezető, keleti harmadik Raptors már csak egyetlen vereséggel számlál kevesebbet, mint ők.

A Nets legjobb dobói: Johnson 27/18, Plumlee 18, Pierce 14/3.
A Celtics legjobb dobói: Bradley 28/12, Green 16/3, Rondo 12/3, Humphries 12.

Miami Heat–Memphis Grizzlies 91–86

Nagy szerencséje volt a Heatnek. Ma sem kápráztatta el a világot játékával a címvédő, a harmadik negyedig gond nélkül kontrollálta a játékot a Grizzlies – ám ekkor történt valami: Marc Gasol bokája egy kicsit letapadt, és bár a sérülés végül nem volt súlyos, be kellett vonulnia az öltözőbe. A 12 pontos hátrányban lévő Miami megérezte a lehetőséget, és Ray Allen parádés dobásaival előbb utolérte, majd a finisben meg is előzte ellenfelét. A Heat elveszett dominanciájára egyébként jellemző, hogy az utolsó hat meccsből ez volt az ötödik, ahol a végén 5 vagy annál kevesebb pont döntött.

A Grizzlies bánhatja. Gasol sérülése alaposan megzavarta a gárdát, ami végül a sikerükbe került, így egyelőre le kell mondaniuk a nyugati hatodik Warriors üldözéséről, sőt nagyon figyelniük kell, mert egy meccsnyire kerültek a 9. Sunstól. A csapat formája és Gasol kisebb bokaproblémája miatt azonban nem kell aggódniuk, viszont olyan szarvashibákat nem szabad elkövetniük, mint a végjátékban, amikor nemes egyszerűséggel szabadon hagyták Ray Allent, aki gyakorlatilag akadálytalanul dobott egy sima ziccert 88–86-os állásnál.

A Nagy Hármas ma kis hármas volt. A James, Wade, Bosh trió mindössze 40 pontot dobott – összesen, ami messze a szezonátlaguk alatti. James játéka némileg javulni látszik, de messze nem az a szint, amit megszokhattunk tőle. Ha nem lép túl ezen a rossz szérián, akkor Kevin Durantet senki nem mentheti meg az MVP-címtől.

A Heat legjobb dobói: Allen 18/6, James 15, Chalmers 14/9, Wade 14.
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 25, Gasol 14, Lee 12/6, Conley 12.

Dallas Mavericks–Denver Nuggets 122–106

Nem tudtak mit kezdeni a Dallas dobásaival. Brian Shaw, a Nuggets mestere elmondta, hogy látták a Dallast, tudták, hogy a liga talán legjobban dobó csapata, mégsem tudtak semmit tenni ellenük. A védekezésben és a lepattanózásban lehetett volna esélyük, de szerencsétlenségükre utóbbit is nagyon simán hozta a Mavs (48–35). A náluk jelentkező közel 50 százalékos dobásmutató és a kispad 55 szerzett pontja is reménytelenül kevés volt ma.

A rutinrókák elintézték. Monta Ellis (26 pont, 7 gólpassz), Dirk Nowitzki (21 pont, 6 pattanó) és Shawn Marion (14 pont, 7 pattanó) mellett a kisebb sérülést is összeszedő, de visszatérő Vince Carter (13 pont, 4 gólpassz) is előkapta a tudását, számtalanszor tréfálták meg fiatalabb, atletikusabb, de jóval tapasztalatlanabb ellenfeleiket.

A Mavericks legjobb dobói: Ellis 26/6, Nowitzki 21/3, Marion 14.
A Nuggets legjobb dobói: Hickson 18, Lawson 17/9, Foye 15/15.

Phoenix Suns–Detroit Pistons 98–92

Eric Bledsoe volt a nyerőember. Végig szoros volt az összecsapás, leginkább azért, mert a hazaiaknál Goran Dragic (20 pont, 5 gólpassz) mellé nem igazán tudott felnőni senki – egészen a 4. negyedig. Ekkor a hosszú sérüléséből felépült hátvéd, Bledsoe begyújtotta a rakétákat, 15 pontot szerzett, ebből nyolcat az utolsó 3 és fél percben. A Suns ezzel a sikerrel még mindig 9. nyugaton, de már csak egy vereségnyire áll a 7-8. helyet birtokló Mavs-Grizzlies duótól.

Josh Smith és társai verhetik a fejüket a falba. Azt már megszokhattuk, hogy a Monroe, Drummond palánk alatti duó nem a büntetőszázalékáról híres, a nagyemberek ma is picik voltak a vonalon (7/14) – de még így fényévekre jártak Josh Smithtől. A kiscsatár írd és mondd mind a nyolc (!) szabaddobását kihagyta, nagyban hozzájárulva csapata 38,5 százalékos mutatójához és vereségéhez.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 23/3, Dragic 20/6, Mark. Morris 16/3.
A Pistons legjobb dobói: Stuckey 23/6, Monroe 16, Smith 15/3.

Sacramento Kings–San Antonio Spurs 79–99

Tucatmeccsen tucatnál a Spurs. Zsinórban 12. sikerét aratta a listavezető, amelynek még csak meg sem kellett erőltetnie magát Sacramentóban. Parkerék olyan szokatlan események ellenére is nagyon simán győztek, mint Manu Ginobili 0/6-os triplamutatója, vagy Tim Duncan 3/12-es mezőnyözése, illetve a csapatszinten bemutatott 38.7 százalékos dobásmutató (azon belül pedig a 20 százalékos triplázás).

Nagyon gyenge volt ma a Kings. DeMarcus Cousins ugyan hajtott példaképe, Tim Duncan ellen (15 pont, 13 pattanó, 5 blokk), azonban egymaga maradt. Thomas és Gay is rossz dobóformát fogott ki (illetve velük szemben Tony Parker és Kawhi Leonard állt), ilyen napokon pedig esélytelen a Sacramento komolyabb eredmény elérésére.

A Kings legjobb dobói: Thomas 18, Cousins 15, Gay 14/3.
A Spurs legjobb dobói: Belinelli 17/3, Leonard 15/6, Parker 14/3, Ginóbili 14.

Los Angeles Lakers–Washington Wizards 107–117

Szoros meccset játszott a Lakers. Manapság már ennek is örülni kell Los Angeles lila-arany felében, győzelmekben nem is nagyon gondolkodnak már arrafelé. Noha Steve Nash visszatért (és az 1999–2000-es szezon, illetve 995 mérkőzés után a cserepadról szállt be) és kiosztott 11 gólpasszt, valamint Nick Young és 21 ponttal jelentkezett közel egy hónapos kihagyás után, csak megközelíteni tudta ellenfelét a Lakers – ahogy az eredményből is kitűnik, védekezni megint elfelejtettek.

John Wall remekelt. Komoly ellenállás híján a Wizards irányítója 28 pontot és 14 gólpasszt szorgoskodott össze, jól adta a ritmust a csapatnak. A kezdőötös minden tagja elérte a 10 pontot, a kispadról pedig a veterán trió (Al Harrington, Drew Gooden és Andre Miller) 34 egységet tett a közösbe.

Megvolt a cirkusz a népnek. A hazai nézők a pontzuhatag mellett egy kis verekedést is kaptak: Jordan Hill és Drew Gooden akaszkodott össze, amit a játékvezetők páros kiállítással honoráltak.

A Lakers legjobb dobói: Young 21/12, Meeks 21/6, Gasol 14.
A Wizards legjobb dobói: Wall 28/3, Beal 18/12, Harrington 15/6.

NBA
ALAPSZAKASZ

Indiana Pacers
–Chicago Bulls 91–79
Philadelphia 76ers–New York Knicks 92–93
Toronto Raptors–Oklahoma City Thunder 118–119 – kétszeri hosszabbítás után
Atlanta Hawks–New Orleans Pelicans 105–111
Brooklyn Nets
–Boston Celtics 114–98
Miami Heat
–Memphis Grizzlies 91–86
Dallas Mavericks
–Denver Nuggets 122–106
Phoenix Suns
–Detroit Pistons 98–92
Sacramento Kings–San Antonio Spurs 79–99
Los Angeles Lakers–Washington Wizards 107–117

 

A KELETI FŐCSOPORT ÁLLÁSA
1. Indiana 51 18 .739
2. Miami 47 20 .701
3. Toronto 38 30 .559
4. Chicago 38 31 .551
5. Brooklyn 36 31 .537
6. Washington 36 33 .522
7. Charlotte 33 36 .478
8. Atlanta 31 36 .463
9. New York 29 40 .420
10. Cleveland 26 43 .377
11. Detroit 25 43 .368
12. Boston 23 47 .329
13. Orlando 19 50 .275
14. Philadelphia 15 54 .217
15. Milwaukee 13 56 .188

 

A NYUGATI FŐCSOPORT ÁLLÁSA
1. San Antonio 52 16 .765
2. Oklahoma City 51 18 .739
3. LA Clippers 48 21 .696
4. Houston 46 22 .676
5. Portland 45 24 .652
6. Golden State 44 26 .629
7. Dallas 42 28 .600
8. Memphis 40 28 .588
9. Phoenix 40 29 .580
10. Minnesota 34 33 .507
11. Denver 31 38 .449
12. New Orleans 28 40 .412
13. Sacramento 24 45 .348
14. LA Lakers 22 46 .324
15. Utah 22 47 .319

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik