Drámai meccset nyert a Memphis, Rose megint megsérült

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2014.11.14. 09:14
null
A memphisi hajrában nüanszok döntöttek a hazaiak javára (Fotó: Reuters)
Négy remek meccset játszottak az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapján. A Memphis elképesztő módon győzte le a Sacramentót, Michael Carter-Williams szezonkezdete viszont nem sikerült, a Dallas az idény verését mérte a Philadelphiára. Derrick Rose megint megsérült, de a Bulls nyert Torontóban, a Warriors pedig rangadót nyert a Brooklyn ellen – jöjjenek a részletek!

 

Memphis Grizzlies–Sacramento Kings 111–110

Agyonnyert meccset bukott el a Kings. Már a Dallas ellen is jókora előnyt herdáltak el Cousinsék, de most új szintre emelték a chokerkedést. Gyakorlatilag lemosták a Memphist, 26 ponttal vezettek már az első félidőben. Hét perccel a vége előtt még mindig 17 volt a különbség, majd jött egy 7–0-s futás és két Carter-saroktripla, amivel egylabdás meccset csináltak a hazaiak. Így is úgy tűnt, hogy behúzza a Kings, de 0.3 mp-cel a vége előtt McLemore elrontotta mindkét büntetőjét egy pont előnyben, a Grizzliknek pedig ennyi is elég volt: Carter dobta be oldalról, Gasol zárt, Gay és Thompson elváltották magukat, Lee üresen maradt és drámai módon nyert a Memphis.

A Grizzlies védelme sem volt akadály a Kingsnek. Gasolék nem sűrűn kapnak száz pont felett, most Gay, Cousins és Collison is elérte a húszat, de McLemore is remekelt – sőt, még a lepattanózást is bőven hozta a Sacramento. Viszont hátul ők sem álltak a helyzet magaslatán a második félidőben, így a Memphis gyengébb támadójátéka is elégnek bizonyult, hiszen Gasol, Conley és Randolph mellett a Lee, Carter páros sokat tett hozzá a kispadról – csapatszinten 50 százalékkal dobtak és 24 gólpasszt osztottak szét.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 22/3, Gasol 20, Randolph 17
A Kings legjobb dobói: Gay 25/3, Cousins 22, Collison 20/6

Toronto Raptors–Chicago Bulls 93–100

Csak a szokásos: Rose megsérült. Nincs új a nap alatt, a Bulls egykori MVP-je ugyan agresszíven játszott, hiszen húsz pontját 5/14-es mezőnymutatóval, de 9/10 büntetővel érte el, de szűk két perccel a vége előtt el kellett hagynia a parkettet. Egy betörés végén elesett, hivatalosan a bal combhajlítója sérült meg – majd helyet foglalt a pad végén.

Gasol és Butler vitte a show-t. A spanyol erőcsatár legjobb Bulls-meccsét játszotta, 27 pontos, 11 lepattanós dupla duplát szállított, 19 dobásából 12-t értékesített, de hátul is jeleskedett, hiszen kiosztott három blokkot. Mellette Jimmy Butler is tarthatatlan volt, aki 7/10-es mezőnymutatóval jutott el 21 egységig, emellé leszedett kilenc lepattanót és kiosztott hat gólpasszt is – ugyanakkor remek munkát végzett DeRozan ellen hátul.

DeRozan borzasztó formában. A remek szezonkezdet után a Toronto dobóhátvédje már legutóbb is szenvedett a dobásaival, ma pedig 3/17-es mezőnymutatót tudott összehozni és büntetőket sem tudott igazán kiharcolni – nagyban hozzájárult csapata vereségéhez. Lowry sem a megszokott volumenben hozta a pontokat, de azért a 20 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz jól néz ki és James Johnson is hozzátett 16 egységet a kispadról (7/9 mezőnyből), viszont a Raptors csapatszinten nem érte el a 40 százalékot sem.

Nem segítettek a büntetők. Mezőnyből eddig sem volt elit a Raptors, de a liga egyik legjobb büntető-kiharcoló csapata volt. Ma viszont csak 21-szer állhattak a vonalra, míg a Chicago 32-szer, Rose és Butler együtt 18-szor, miközben az eddig ebben jeleskedő Lowry, DeRozan duó csupán hétszer – itt nyerte meg a meccset a Bulls.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 20/3, J. Johnson 16, A. Johnson 14
A Bulls legjobb dobói: P. Gasol 27, Butler 21/3, Rose 20/3

Dallas Mavericks–Philadelphia 76ers 123–70

Az év legnagyobb verése. Elképesztő különbség volt a csapatok között és már az első percekben eldőlt a meccs, hiszen 27–9-re lépett el a Dallas, majd 38–10-zel zárták az első negyedet. A második negyedben még játszottak a kezdők hazai oldalon és tovább nyílt az olló, 73–29-cel vonulhattak nagyszünetre a felek. A megsemmisítő huszonnégy perc után nem gyilkolta tovább ellenfelét a hazai csapat és leültette Nowitzkiéket – más kérdés, hogy a záró etapot így is megnyerték.

Nowitzki nem nagyon akart hibázni. A legutóbb rekordot döntő német klasszis ma 7/8-as mezőnymutatóval jutott el 21 pontig, egyetlen rontott kísérlete egy nagyon távoli tripla volt 82–37-es állásnál – egy perccel később be is fejezte a meccset. Parsons, Ellis és Chandler is lubickolt, Jameer Nelsonnak viszont semmi nem jött össze, dobott kosár nélkül zárta a meccset.

Carter-Williams visszatért. Ő jelentette gyakorlatilag az egyetlen fénypontot vendégoldalon. Nem volt kezdő, 4–16-nál érkezett meg a meccsbe, első kosara rögtön egy betörés utáni zsákolás volt, végül 19 ponttal zárt 8 lepattanó, 5 gólpassz és 6 eladott labda mellett gyenge mezőnyszázalékkal, de tíz kiharcolt büntetővel. Mindenesetre nem lehetett a legjobb ezen a meccsen visszatérni…

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 21/3, Ellis 17/6, Parsons 14/6, Wright 14
A 76ers legjobb dobói: Carter-Williams 19/3, Wroten 11/6, McDaniels 8/6, Sampson 8/3

Golden State Warriors–Brooklyn Nets 107–99

Figyeltek a védekezésre. A liga két legjobban dobó csapata találkozott, de hátul mindkét fél jól tette a dolgát és nem hagyta, hogy a fő pontszerzők igazán elkapják a fonalat. A Nets 43.8 százalékkal, a Warriors 45.6 százalékkal tüzelt mezőnyből, sem Brook Lopez, sem Joe Johnson, sem Steph Curry, sem Klay Thompson (25 pont, de 8/22) nem tudott igazán dominálni, nem dolgoztak kellően hatékonyan vagy kellően eredményesen. A triplákat sem dobták jól, a Golden State 32, a Brooklyn csupán 19 százalékkal lőtt kintről – viszont a pontok így is jöttek, remekül oszlottak el a labdák.

Jarrett Jack parádézott volt csapata ellen.
A Warriorsnál nem számítottak a Nets egyesére, ma viszont egészen pazar meccset játszott ellenük: 23 pontot rámolt be a padról beszállva 25 perc alatt, méghozzá úgy, hogy mind a tíz mezőnykísérletét elsüllyesztette – csupán egyetlen büntetőt hibázott egész este.

Draymond Green bizonyít. A Warriors szinte végig vezetett és főleg a negyedek-félidők végén volt erős, a sikerében pedig nagy szerepe volt az erőcsatárnak, aki David Lee hiányában valószínűleg bejátszotta magát a kezdőbe hosszú távon is – ma 17 pontja mellett 8 lepattanót és 7 gólpasszt hozott két blokkal, 50 százalékos mezőnymutatóval.

Bogut megfogta Lopezt. A Warriors centere óriási meccset hozott, hiszen 11 pontos, 14 lepattanós dupla duplája mellett 4 blokkot is kiosztott öt gólpassz mellett – ráadásul a Nets fő fegyverét kikapcsolta, Lopez 17 dobásából csak hetet értékesített és mindössze öt lepattanót szerzett meg.

A Warriors legjobb dobói:
Thompson 25/9, Curry 17/9, Green 17/9
A Nets legjobb dobói: Jack 23, Williams 18/6, Lopez 18

NBA, ALAPSZAKASZ
Memphis Grizzlies–Sacramento Kings 111–110
Toronto Raptors–Chicago Bulls 93–100
Dallas Mavericks–Philadelphia 76ers 123–70
Golden State Warriors–Brooklyn Nets 107–99

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik