Dirk Nowitzki mérföldkövével hosszabbításban nyert a Dallas

Vágólapra másolva!
2015.12.24. 09:28
null
Dirk Nowitzki lehagyta Shaquille O’Nealt (Fotó: Reuters, archív)
Újabb mérföldkőhöz érkezett Dirk Nowitzki az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, hiszen a Dallas német klasszisa a Brooklynban aratott hosszabbításos győzelem alkalmával megelőzte Shaquille O’Nealt, és fellépett a hatodik helyre a liga örökpontlistáján. A Golden State és a San Antonio is simán hozta a kötelezőt, a Thunder másodjára is átgázolt a Lakersen, az Orlando az utolsó másodpercekben verte meg a Houstont, a Kings nagy győzelmet aratott Indianában, a Hawks pedig fellépett a keleti második helyre. Nem jött egyszerűen a Cavs sikere az Anthonyt nélkülöző New York ellen, a Boston ismét győzött Charlotte-ban, a Washington remekül játszva gyűrte le a Memphist, a Pelicans és a Bucks hozta a kötelezőt, a Denver pedig Phoenixből távozott győztesen – íme a részletek!

 

Charlotte Hornets–Boston Celtics 89–102

Mindenki kivette a részét. Nem Isaiah Thomas show-ját láthattuk a Celticstől, hanem ahogy az utóbbi mérkőzéseken már megszokhattuk, nagyon tudatos és kiegyensúlyozott csapatjátékot – Thomas mellett Olynyk, Bradley és Crowder is elérte a 18 egységet. Még ennél is fontosabb volt azonban a védekezés, mert bár nem dobtak túl jól a hazaiak (42%), a vendégek játékát teljesen elvették, az alapemberek közül csak Nic Batum játszott jól, a többieket leszedték Bradley-ék – a Hornets csak 36%-kal tüzelt mezőnyből, a Boston így 11 nap alatt kétszer is nyert Charlotte-ban.

Egy erőtlen felzárkózás volt a Hornetsben. Az első perctől kezdve a Boston irányított, egy 6-0-s futással nyitottak a hazaiak és egy pillanatig sem adták ki a kezükből a vezetést – az első negyedet nyolc ponttal nyerték, de később ez az előny elérte a húszat is. A Charlotte a negyedik negyedben azért megindított egy rohamot, az újonc Frank Kaminsky 23 ponttal szezoncsúcsot hintett és 92-86-ig közelítettek a vendégek, itt azonban megálljt parancsolt a Boston és egy 10-3-as etappal végleg lezárta a meccset.

A Hornets legjobb dobói: Kaminsky 23/6, Batum 17/9, Lin 12, Lamb 12/3
A Celtics legjobb dobói: Olynyk 20/3, Crowder 19, Bradley 18/6, Thomas 18/9

Cleveland Cavaliers–New York Knicks 91–84

Majdnem meglepetést okozott a New York. Ugyan az első negyedben ellépett a Cavs, a fordulás után ezt ledolgozta a Carmelo Anthonyt nélkülöző Knicks és a 23 pontos, 13 pattanós (4/5 tripla, 4 gólpassz) Kristaps Porzingis vezérletével átvette a vezetést a záró etapban. Négy perccel a vége előtt azonban elfogyott a tudomány, szigorúbbá vált a Cavs védekezése, LeBron James előlépett, a Cleveland pedig megnyerte a meccset. A parádézó Porzingis jó vezére volt csapatának, mellette Calderont, illetve a támadásban sokat rontó, de nagyot védekező Afflalót érdemes kiemelni, de ez végül kevésnek bizonyult a sikerhez.

Nem maradt a kezdő ötösnél David Blatt. Az első sorból Kyrie Irving csak 19 percet töltött pályán és csak öt pontot szerzett (sérülése után még nem erőltetik), Mozgov pedig csak 13 percet kapott – a meccs további részében szinte végig Dellavedova és Tristan Thompson volt pályán, JR Smith pedig nagyjából elfelezte a játékidőt Iman Shumperttel. Dellavedova és Thompson révén működött igazán jól a védekezés és a negyedik negyedben is ez kellett a sikerhez, illetve az, hogy a 23 pontos Love mellé fel tudjon lépni James – a négyszeres MVP fontos kosarakkal jelentkezett a hajrában és sorozatban hatodik győzelmére vezette csapatát.

A Cavaliers legjobb dobói: James 24, Love 23/6, Thompson 10
A Knicks legjobb dobói: Porzingis 23/12, Afflalo 16, D. Williams 11

Indiana Pacers–Sacramento Kings 106–108

Az utolsó perc döntött. A remekül játszó Kings az első perctől kezdve kihasználta fizikai fölényét és hamar meglépett – az első félidőben végig a vendégek akarata érvényesült. Tizenöt pontos hátrányát azonban elkezdte ledolgozni az Indiana és bár Paul George ismét borzasztóan dobott (5/19), a Miles-Ellis-G.Hill trió extrát játszott (61 pont) – két perccel a vége előtt átvette a vezetést a hazai gárda. Több pontot azonban nem tudott szerezni, előbb Gay válaszolt egy tempóval, majd a döntő szót Cousins mondta ki, az utolsó dobást pedig George elrontotta – óriási győzelmet aratott a Kings.

A festékben dominált a Sacramento. Ugyan csak négy triplát süllyesztettek el a kaliforniaiak, a Pacers pedig 12-t, ezt bőven pótolták a palánk alatt – 64-44-re nyertek a festékből, ami óriási különbség. Cousinst főleg az első félidőben nem lehetett tartani, 18 pontnál és 12 pattanónál járt a nagyszünetben (25 egységgel és 16 pattanóval zárt), de mellette Gay, a szezoncsúcsot jegyző Collison, valamint a 16 gólpasszt (és 9 eladott labdát) a közösbe tevő Rondo is a gyűrűt támadta. A negyedik negyedben Omri Casspi is hozzátett kilenc pontot – továbbra is remek formában a Kings, az Indiana viszont sorozatban harmadik vereségét szenvedte el.

A Pacers legjobb dobói: Ellis 21/9, Miles 20/12, G. Hill 20/12
A Kings legjobb dobói: Cousins 25, Collison 24/6, Gay 19

Orlando Magic–Houston Rockets 104–101

Nem izgulta el az Orlando. Bár az első negyedet James Harden vezérletével megnyerte a Houston, a folytatásban egyértelműen a Magic akarata érvényesült: a játékot vállaló Elfrid Payton majdnem dupla-duplázott és a kezdő ötös minden tagja elérte a tíz pontot. Az 50% feletti mezőnymutató és a rendkívül kiegyensúlyozott játék 14 pontos előnyt eredményezett, de a negyedik negyedben ismét jött Harden és ledolgozta a különbséget a vendégcsapat – sőt, bő két perccel a vége előtt a vezetést is átvette. 14 mp volt már csak az órán, amikor Fournier egy gyönyörű kosárral juttatta ismét előnyhöz az Orlandót, a kimaradt houstoni dobás után pedig Harris süllyesztett el két büntetőt – rendkívül nyugodtan és tökéletesen menedzselte a helyzetet a hazai csapat.

Kevés volt a Harden-show. A Rockets dobóhátvédje megpróbálta egyedül megnyerni a találkozót, szinte folyamatosan nála volt a labda, de bár hatékonyan dolgozott, ez most nem volt elég. 31 pontját 12/18-as mezőnymutatóval szedte össze, kiosztott hét gólpasszt és amikor ő a pályán volt, három ponttal jobb is volt a Houston, de a többiek ezúttal nem igazán tettek hozzá – védekezésben sem tudtak mit kezdeni az Orlandóval, így ismét vereséget szenvedtek. Érdekesség, hogy a meccsenként 11 büntetőt átlagoló Harden csak kétszer állhatott a vonalra az első negyedet követően, ez nagyon fontos volt a Magic szempontjából.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 21, Harris 19/3, Fournier 17/6
A Rockets legjobb dobói: Harden 31/6, Howard 12, Lawson 11/3

Washington Wizards–Memphis Grizzlies 100–91

John Wall, a vezér. Sorozatban harmadik győzelmét aratta a Wizards Bradley Beal nélkül, most is csak kilenc játékos tudott átöltözni, de John Wall ezúttal is sikerre vitte csapatát. Az irányító a legutóbbi 19 gólpasszos estéje után most „megállt" 14-nél, folyamatosan megtalálta társait és bár gyengén dobott, a negyedik negyedben kulcspillanatban süllyesztett el egy hárompontost. Az extra alacsony szerkezettel (egy magassal és két irányítóval) játszó Washingtonnál most a védekezés is jól működött és ez volt a siker kulcsa: nem engedtek kinti dobást és érdemi periméter-játékot a Memphisnek, így a rengeteg hiányzó ellenére idei egyik legjobb teljesítményüket nyújtva arattak győzelmet.

Csak az utolsó negyedben közelített a Grizzlies. Három negyeden keresztül tehetetlen volt a vendégcsapat, ha gyorsítottak, az feküdt a Washingtonnak, ha lassítottak, akkor pedig az ő ritmusuk sem volt meg. Egyedül négyes poszton tudták kihasználni fölényüket, itt Jeff Green és Zach Randolph is hozta a pontokat, de kintről csak Mike Conley egy-egyeiben bízhattak, a passzsávokat nagyon jól zárta a Wizards – ráadásul tíz büntetőt is elhibáztak a vendégek, ami szintén nem fért bele. A gárdából nagyon hiányzott az alig öt perc alatt kiállított Mario Chalmers, aki pillanatok alatt beszedett három faultot, majd reklamálásért két technikait – ugyan a negyedik negyedben kicsit zárkóztak, a Washington kezelni tudta a helyzetet.

A Wizards legjobb dobói: Temple 20/9, Sessions 16/3, Wall 14/6
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 21/6, Jeff Green 19, Randolph 16

Brooklyn Nets–Dallas Mavericks 118–119 – hosszabbítás után

Egy kosár döntött a hosszabbításban. Ugyan mindkét fél vezetett már tíz pont feletti különbséggel, a rendes játékidő utolsó percei parádésan alakultak – kosárra kosár volt a válasz, mindkét oldal nagy játékokat mutatott be. Barea 12 mp-cel a vége előtt dobott egy floatert faulttal együtt, de Young egy óriási triplával válaszolt, majd éppen Bareát blokkolta a túloldalon – jöhetett a túlóra. Itt is Barea lépett fel, az ő nagy hármasával vette át a vezetést a Mavs, majd az utolsó két percben már csak egy-egy kosarat szereztek a csapatok – a záró akkord Jacké lehetett volna, de nehéz középtávolija kimaradt, így parádés meccset nyert meg a Dallas.

Barea karriercsúcsot dobott, Nowitzki előzött. A mérkőzés eleje még egyértelműen Dirk Nowitzkiről szólt, a német klasszis sorra dobálta a kosarakat és haladt Shaquille O'Neal felé az örök pontlistán. Végül sikerült is elkapnia – ő szerezte az utolsó kosarat a hosszabbításban, 22 egységgel zárt, amivel megelőzte a centerlegendát és fellépett az örökranglista hatodik helyére. Kicsit azonban még őt is elhomályosította JJ Barea, aki 32 ponttal karriercsúcsot, 11 gólpasszal pedig szezoncsúcsot jegyzett, egészen elképesztő formában játszott – maximálisan kihasználta Deron Williams és Devin Harris hiányát. Igaz, nem sok hiányzott ahhoz, hogy a túloldalon 29 pontos szezoncsúccsal jelentkező Thaddeus Young legyen a mérkőzés hőse...

A Nets legjobb dobói: Young 29/3, Bogdanovic 17/15, Jack 13/6, Johnson 13/3, Lopez 13
A Mavericks legjobb dobói: Barea 32/15, Nowitzki 22/9, Matthews 17/15

Atlanta Hawks – Detroit Pistons 107-100

Keleti második az Atlanta. A jó rajt óta nagyon göröngyös úton járt a Hawks, de most sorozatban ötödik győzelmét aratta a gárda, amivel száguld a Cleveland után és fellépett a keleti második helyre. Ennek oka a nagyot javuló támadójáték és most is ezzel nyerték meg a meccset: a két irányító, Teague és Schröder vezérletével gyorsabban játszottak ellenfelüknél, jól találták meg a magasembereket (Splitter is tíz pont fölé jutott) és kézben tartották a találkozót.

Nem a hack-a-Drummond volt a kulcs. Már az első negyedben hackelte a vendégek centerét a Hawks, ami olyan szinten bejött, hogy 7/18-at dobott a vonalról, de ezekkel együtt is 25 pontos, 12 pattanós dupla-duplát szállított – sőt, mellette remekelt Marcus Morris és jól játszott Reggie Jackson is. A vendégeknél inkább a védekezés és a kispad volt a probléma, az Atlanta irányítóit képtelenek voltak kordában tartani, a kispadról pedig egyáltalán nem érkezett jó teljesítmény – a második negyedet meg is nyerte 15 ponttal a Hawks, az ott megszerzett előnyt pedig remekül osztotta be a végéig.

A Hawks legjobb dobói: Teague 23, Millsap 18/3, Horford 15/3
A Pistons legjobb dobói: Drummond 25, Morris 22/6, Jackson 19/3

Milwaukee Bucks–Philadelphia 76ers 113–100

Nem volt ellenfél a Philly. Már az első negyedben megmutatta a Bucks, hogy nem lesz kérdés a találkozón, hiszen percek alatt bőven tíz pont feletti előnyt épített ki - a legnagyobb különbség 25 egység volt, de a Sixers egy pillanatig sem volt partiban. Úgy játszották le őket Antetokunmpóék, hogy egyáltalán nem erőlködtek, 60%-kal (!) dobtak mezőnyből, Middleton 8/9-et, Parker 8/10-et, Carter-Williams 9/13-at, Antetokunmpo 11/13-at hajított – egészen elképesztő számok. A gárda a csípőműtéten átesett Jason Kidd nélkül is könnyed győzelmet aratott, de a keleti playoff-helyek egyelőre így is nagyon messze vannak...

Nem változik semmi. Továbbra is teljesen reménytelen a Philadelphia, a tavalyi szezonban legalább a védekezést lehetett dicsérni az utolsó hónapokban, Nerlens Noel azt össze tudta fogni – most azonban elöl-hátul tragédia a gárda. Senkit nem tudunk a pozitív oldalon megemlíteni tőlük akkor sem, ha most dobtak száz pontot, hiszen ismét eladtak 23 labdát, 62 pontot kaptak a festékből és egészen nevetséges védekezéseket mutattak be olykor – idegenben így 0-18-ra, összességében pedig 1-30-ra állnak...

A Bucks legjobb dobói: Antetokunmpo 22, Middleton 21/6, Carter-Williams 18
A 76ers legjobb dobói: Okafor 17, Thompson 16/6, Noel 11

Minnesota Timberwolves – San Antonio Spurs 83-108

Popovich-féle ujjgyakorlat. Zsinórban hetedik győzelmét nagyon könnyedén zsebelte be a Spurs, a meccs elejétől fogva ellenállhatatlanul játszottak. A kezdőötös négy tagja jutott el legalább 11 pontig (emellett Tim Duncan 24 perc alatt 5 gólpasszig és 4 blokkig!), a lendületet pedig továbbvitte a kerek 50 egységet berámoló cserepad, akik különösen a 3. negyed elején tolták meg a szekeret. A festékben 54-24-re nyert a vendéggárda, 47-31-re hozta a pattanózást, 10 triplát küldött a helyére – az már csak hab a tortán, hogy a három hármast értékesítő Danny Green mintha megtalálta volna azt a dobókezet, amit a szezon eleje óta keres.

Ezt nagyon gyorsan el kell felejteni. Andrew Wiggins alapos oktatásban részesült Kawhi Leonardtól és Tim Duncantől, a 2/11-es mezőnymutatója javarészt abból jött össze, hogy hat alkalommal takarták be a Spurs játékosai – de Towns is csak szenvedett. A csapat többi tagja alapvetően nem játszott rosszul, de ez bőven kevés az egyre jobban összeálló San Antonio ellen – ráadásul a Wolves hazai vesszőfutása csak nem akar megszakadni, most éppen 4/11 az otthoni mérlegük...

A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 17/3, Muhammad 15/3, Dieng 12.
A Spurs legjobb dobói: Leonard 19/9, Parker 14/6, West 13.

New Orleans Pelicans–Portland Trail Blazers 115–89

Damian Lillard nagyon hiányzott. A Blazers irányítója lábsérülés miatt továbbra sem állhat sorozatban ötödször bukó csapata rendelkezésére, és annyira nem bő a keret, hogy ezt elbírják. Az első negyed után csak három pont volt közte, a félidőre viszont a sokkal mélyebb Pelicans-cserepad már 17 pontra hizlalta a különbséget. CJ McCollum igyekezett pótolni Lillardot (19 pont, 7 gólpassz), a vendégjátékosok összetörték magukat a pattanókért (58-49) - de az akarat kevés, ha nem éri el a mezőnyszázalék a 35-öt.

Felhozó meccs. A Pelicansnek össze kell állnia, ha a playoffba akar jutni, egymás után második győzelmükkel talán meg is indulnak felfelé. A nyugati középmezőny egyébként roppant szoros, a New Orleans jelenleg 14., de a 8., még playoff-helyen álló Jazz mindössze 3 győzelemmel gyűjtött többet. Ma a szokásos Davis-Evans tandem húzta a csapatot, Davis 12 pattanóval, Evans 9 gólpasszal spékelte meg pontjait – ehhez jött a kispadról Holiday (19 pont, 5 gólpassz) és Ryan Anderson (13 pont, 6 pattanó), akik összesen hat triplát pörköltek be. Csapatszinten 13-ig jutottak, emellett 27 gólpasszt osztottak ki egymás között, ezek voltak a siker kulcsai.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 28, Evans 24/6, Holiday 19/9.
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 19/3, Leonard 15/9, Crabbe 12/3.

Phoenix Suns–Denver Nuggets 96–104

A jó rajt győzelmet ért. Sérülések és betegségek miatt alig nyolc játékost forgatott Mike Malone vezetőedző a vendégeknél, de ez éppen elég volt. Az első negyedben a végül 31 pontig jutó veterán hátvéd, Randy Foye három triplával jelentkezett, a padról beszálló Arthur is kilenc pontot szórt – sőt a Gallinarit helyettesítő Papanikolau is jól játszott. A második negyed közepén már 20 pont felett járt a különbség, ahonnan a Suns ugyan tudott fordítani, de a végjátékban sokkal higgadtabbak voltak a vendégek. A Nuggets háromszemélyes kispadja elképesztő volt, Arthur dupla-duplázott (19 pont, 10 pattanó), de Jokics (13 pont, 9 lepattanó) és Willy Barton (17 pont, 9 pattanó, 5 gólpassz) sem volt messze tőle.

Szégyen. Amikor az ellenfél a Papanikolau-Mike Miller-Faried frontcourttal és a Foye-Gary Harris hátvédpárral áll fel, illik alaposan megverni – ehhez képest a Suns gyakorlatilag teljes fegyverzetben kapitulált. Brandon Knight (21 pont, 10 gólpassz) és Jon Leuer (18 pont, 10 pattanó) dupla-duplája, illetve a padról beszálló, 6 triplát hintő Ronny Price karriercsúcsa is dicséretes, de itt vége is a pozitívumok felsorolásának. Eric Bledsoe borzalmasan játszott, a Len-Chandler centerpárost (összesen 1 pont, 4 pattanó) nem lehetett pályán tartani – de ami ennél is rosszabb, a kispadon óriási gondok vannak. Markieff Morris alig 12 percet volt pályán, ebbéli elégedetlenségének pedig úgy adott hangot, hogy hozzávágta a törülközőjét Jeff Hornacek vezetőedzőhöz – valószínű, hogy az idényt nem Arizonában fejezi be, de addig is borzalmasan romboló a tevékenysége.

A Suns legjobb dobói: Knight 21/3, Price 20/18, Leuer 18.
A Nuggets legjobb dobói: Foye 31/21, Arthur 19/3, Barton 17/9.

Golden State Warriors–Utah Jazz 103–85

Újabb sima hazai. A Warriors megőrizte otthoni veretlenségét, és ebbe Steph Curry gyengébb dobóformája (16 pont, 5/14 mezőnyből, 9 gólpassz) sem zavart bele. Az ismét sokoldalú Draymond Green (15 pont, 9 pattanó, 6 assziszt, 2 blokk) mellett Thompson pontjai jelentették a differenciát – no meg a cseresor, akik 39 egységet tettek a közösbe. A csapat nem csillogott támadásban, a Jazz védekezése mellett ez nem is lehetett elvárás, viszont a túloldalon felvették a kesztyűt: 9 blokk mellett 19 eladott labdába hajszolták bele a Jazzt.

Nem itt kell győzni. A Jazz derekasan küzdött, mindent megtett, de az első negyed végén beszedett 10 pontos hátrány miatt folyamatosan rohanniuk kellett az eredmény után, ami nagyon nem az ő játékuk. Hayward ráadásul rettenetesen dobott (2/15 mezőnyből), ilyen napokon még kevesebb az esély a sikerre, pláne a listavezető otthonában. A Utah így is a 8., még rájátszást jelentő helyen áll, de 1-2 idegnyugtató győzelemre szükségük lenne még idén.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 20/9, Curry 16/6, Green 15/3.
A Jazz legjobb dobói: Favors 17, Hood 15/9, Burke, Burks 13/3-13/3.

Los Angeles Lakers–Oklahoma City Thunder 85–120

Brutális volt az OKC. A Thunder nem ismert kegyelmet, az első perctől kezdve óriási nyomás alá helyezte a Lakers védelmét, ami kártyavárként omlott össze. Az első negyedben 10, a harmadikban 20 pontot tett közé a vendégcsapat, akik így gond nélkül húzták be 20. sikerüket. Westbrook kacérkodott a tripla-duplával (23 pont, 8 pattanó, 8 gólpassz), de inkább pihentették az utolsó negyedben, Kevin Durant pedig kilenc (!) mezőnykísérlettel jutott el 21 pontig. Mellettük Ibaka, Kanter és a főleg védekezéséről ismert Roberson (7/9 mezőnyből) is remekelt támadásban.

Oktatófilm. A Lakers kezdőötöséből Roy Hibbert rendelkezett a legjobb +/- mutatóval, csak sajnos az is -28 volt – el lehet képzelni, mennyi ellenállást volt képes kifejteni a hazaiak kezdője. Kobe Bryant 22 mezőnykísérlettel jutott el 19 pontig, a Los Angeles 61-35-re vesztette el a pattanócsatát, 13 blokkot kaptak, egyetlen percig nem volt esélyük. Julius Randle bokasérülés miatt hiányzott, de ez nem lehet indok ilyen szintű összeomlásra.

A Lakers legjobb dobói: Bryant 19/6, Russell 18/12, Kelly 12/3.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 23, Durant 21/3, Ibaka 17/6.

NBA
ALAPSZAKASZ

Charlotte Hornets–Boston Celtics 89–102
Cleveland Cavaliers
– New York Knicks 91–84
Indiana Pacers– Sacramento Kings 106–108
Orlando Magic
– Houston Rockets 104–101
Washington Wizards–Memphis Grizzlies 100–91
Brooklyn Nets–Dallas Mavericks 118–119 – hosszabbítás után
Atlanta Hawks
–Detroit Pistons 107–100
Milwaukee Bucks
–Philadelphia 76ers 113–100
Minnesota Timberwolves–San Antonio Spurs 83–108
New Orleans Pelicans
–Portland Trail Blazers 115–89
Phoenix Suns–Denver Nuggets 96–104
Golden State Warriors
–Utah Jazz 103–85
Los Angeles Lakers–Oklahoma City Thunder 85–120

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik