Dirk Nowitzki és Steve Nash történelmi magasságokban

Adorján István és Gobodics Tamás (Kezdo5.hu)Adorján István és Gobodics Tamás (Kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2014.04.09. 08:35
null
A Miami Heat a szezonban negyedszer is kikapott a Brooklyn Netstől (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) hajnali összecsapásain két legendás játékos is jelentős mérföldkövet lépett át az örökranglistákon – Nowitzki lehetett boldogabb, mert az ő csapata nyert is, míg a Lakers 145 pontot kapott a Houstontól. A Spurs már megkezdte a pihentetést, a Thunder egyértelművé tette nyugati második helyét, míg keleten a Hawks váratlan vereséget szenvedett, a Nets viszont elmondhatja magáról, hogy az idén kétséget kizáróan a címvédő Heat mumusa lett.

 

Atlanta Hawks–Detroit Pistons 95–102

Josh Smith nem játszott, de a Pistons győzött. A nyáron az Atlantát elhagyó kiscsatár húzódás miatt kihagyta a meccset, hiánya azonban nem érződött, sőt. A két nagyember, Monroe és Drummond duója 40 pontot és 30 pattanót tett a közösbe, a kezdőbe kerülő Rodney Stuckey 29 pontot (és 14 kiharcolt büntetőt) tudott felmutatni – így igazából még Brandon Jennings rossz játéka sem számított. A Pistons egy 35–27-es első negyeddel nyitott, és tulajdonképpen végig kézben tartotta az összecsapást.

A Hawksnak még talán nem fér bele a lazítás. Közel sincs meg a 8. hely Millsapéknek, ezzel a buktával megint csak két vereség a Knicks hátránya. Millsap (24 pont, 12 pattanó) és Jeff Teague (15 pont, kilenc gólpassz) nem játszott rosszul, a többi kezdőjátékos viszont nem találta a dobásait: Antics, Korver és Carroll összességében 25.6 százalékos hatékonysággal dobott – erre rímel a csapat triplamutatója is, ami 25.7 volt. A hátralévő öt meccsen a Bucks és a Celtics mellett a Heat, a Nets és a Bobcats jön szembe, vagyis nincs könnyű sorsolása az Atlantának – de tegyük hozzá, még így is könnyebb, mint a Knicksnek (Raptors kétszer, Nets, Bulls).

A Hawks legjobb dobói: Millsap 24, Teague 15/3, Antics 13/6
A Pistons legjobb dobói: Stuckey 29/3, Monroe 21, Drummond 19

Minnesota Timberwolves–San Antonio Spurs 110–91

A Spurs már a rájátszásra készül. Sorozatban 19 győztesen megvívott találkozó után kapott ki. A hazaiak valósággal átrohantak a texasi alakulaton, olyan elánnal kosárlabdáztak Rubióék, mintha a rájátszásba kerülésük múlna ezen a mérkőzésen. Popovich mester viszont nagyon vigyázott a kulcsemberek játékperceire, hisz Leonard töltötte a legtöbb időt a parketten (27 perc), Duncan 19, Green 22 minutumot kapott. Ginóbili a harmadik negyedben húzódást szenvedett, a továbbiakban nem kockáztatták a játékát – míg Tony Parker át sem öltözött.

Hengerlő farkasok. Csupán 34 pontot engedélyeztek ellenfelüknek a hazaiak az első két negyedben, ennyire még egy csapat sem tudta limitálni a Spurst ebben az idényben. A félidőben már 20 egységgel vezettek a vendéglátók, amelyet 28-ig tornáztak fel a harmadik negyedben, s biztosították végső sikerüket. A Love, Dieng, Turiaf hármas egy híján pontosan annyi lepattanót kaparintott meg, mint a vendégek (37). Rubio nagyon jó estét fogott ki, hiszen karriercsúcsot jelentő tíz mezőnykosarat szerzett, mellé kiosztott hét gólpasszt, s nagyon jól vigyázott a labdára (csak kétszer adta el).

Harmincon innen. Jelenleg 29 vendégként megszerzett sikerrel áll a San Antonio. Az NBA történelmében csupán 12 csapatnak sikerült legalább 30 idegenbeli győzelmet összegyűjtenie egy szezon alatt, s ebből hét később bajnoki címet ünnepelhetett. A Spurs még Dallasban és Houstonban próbálkozhat, hogy elérje ezt a bűvös számot.

A Timberwolves legjobb dobói: Rubio 23, Love 19/6, Brewer 14/3
A Spurs legjobb dobói: Diaw 13/3, Joseph 13, Bonner 11/3, Leonard 11

Miami Heat–Brooklyn Nets 87–88

Plumlee hőssé vált. Végig szoros volt a találkozó, a parádésan dobó Thornton révén bő másfél perccel a vége előtt fordított a Nets. Nyolc másodperccel a vége előtt indíthatta utolsó támadását egypontos hátrányból a Heat, de Plumlee blokkolta James kétkezes zsákolási kísérletét (a Heat-játékosok és szurkolóik nem hitték el, hogy nem fault), az óra pedig lepörgött.

James és más senki. Wade hiányában egyedül maradt LeBron (29 pont, tíz lepattanó), ugyanis rajta kívül csupán Bosh és Cole érték el a tíz pontot hazai oldalon. Különösen a tripladobás nem ment, mindössze 29%-kal céloztak kintről. A Nets viszont hatékonyan működött, 50% felett dobott mezőnyből és minden második triplája beesett, a remeklő Thornton mellett Joe Johnson, Plumlee és Pierce villogott.

Söpört a Nets. Mind a négy meccsüket a Brooklyn nyerte meg idényben, ami a Heat számára nem túl jó jel a rájátszásra nézve – mert a vendégek ezzel a győzelmükkel bebetonozták magukat a keleti ötödik helyre, így összefuthat a két csapat a playoff második körében. A címvédő újabb veresége azt is jelenti, hogy megint magára húzta a Pacerst, vagyis koncentrálnia kell az alapszakasz hátralévő meccsein.

A Heat legjobb dobói: James 29, Bosh 12, Cole 10
A Nets legjobb dobói: Johnson 19/3, Thornton 16/12, Pierce 14/3

Utah Jazz–Dallas Mavericks 83–95

Nowitzki amihez nyúlt, arannyá változott. A német legenda 21 pontját 9/11-es mezőnymutatóval hozta össze, leszedett hat lepattanót, adott három gólpasszt, nem volt eladott labdája és faultja – a Dallas pedig gond nélkül ért el egy újabb fontos győzelmet. A siker mellett Nowitzki egy különleges eseménnyel is gazdagította remek pályafutását: a pontokat tekintve megelőzte Oscar Robertsont az örökranglistán, és belépett a Top10-es elitklubba.

Sima győzelem. A Dallas egy 39–25-ös villámrohammal kezdte a meccset, utána pedig csak arra kellett vigyáznia, nehogy nagyon belelendüljön a Jazz. Ezt megoldotta, a kezdőötös minden tagja, illetve Vince Carter is elérte a tíz pontot, Devin Harris hat gólpasszt szállított a padról, és 55 százalék felett dobott.

Hajtás, ész nélkül. Bár az eredményen nem látszik, de a Jazz nagyon odatette magát, 23 (!) támadólepattanót szedett össze, azonban Burke-nek, Jeffersonnak és Haywardnak ma bedeszkázták a gyűrűt, amit nem tudott ellensúlyozni sem Favors jó dobásokkal összehozott 19 pontja, sem Enes Kanter kispadról bemutatott méretes dupla duplája (15 pont, 19 pattanó). A Utah kisembereitől rengeteg rossz vállalást és hibás döntést láthattunk, amelyekkel esély sem volt a fordításra.

A Jazz legjobb dobói: Favors 19, Jefferson 15/6, Kanter 15
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 21/6, Ellis 16/3, Carter 13/9

Sacramento Kings–Oklahoma City Thunder 92–107

Egy sorozat megszakadt. Durant 23 pontig jutott 13 rádobásból, viszont egy percet sem játszott az utolsó negyedben (nélküle is 16–0-val kezdett a Thunder) – ezzel megszakadt a 41 meccs óta tartó minimum 25 pontos sorozata. Ezúttal nem volt rá szükség, hiszen Caron Butler ihletett formában dobott: 8/10-es mezőny-, illetve 6/6-os triplamutatóval ő is 23-at szórt.

Westbrook (nem) hiányzott, Sefolosha visszatért. Az irányító kiülte ezt a találkozót, hogy a Clippers ellen alkothasson, Sefolosha pedig február 28-a óta először léphetett pályára, de sokat még nem tett hozzá a meccshez.

Outlaw kihasználta a lehetőséget. Nemcsak Thomas, hanem Gay is kiülte ezt a találkozót, így Travis Outlaw kezdhetett – ezt meg is hálálta 24 ponttal. McCallumnak nagyon nem ment, de Cousins 24 pontos, 14 lepattanós dupla duplája az 50. volt idén, ezzel beállította Chris Webber erre vonatkozó franchise-rekordját.

A Kings legjobb dobói: Cousins 24, Outlaw 24/3, McLemore, Thompson 11/3-11
A Thunder legjob dobói: Durant 23/6, Butler 23/18, Ibaka 19

Los Angeles Lakers–Houston Rockets 130–145

Mintha All Star-meccs lett volna. A csapatok mit sem törődtek a védekezéssel, csupán a támadóoldalon próbáltak alkotni – de ott sem a szervezettség dominált. A nagyszünetben csak öttel vezetett a Rockets, de a harmadik negyedben 49(!) pontot szerzett 29 kapott mellé, így itt el is dőlt a találkozó. Ezzel a Lakers beállította az egy szezonban elszenvedett vereségek franchise-rekordját (52).

Négyen is harminc felett. Ennyi pont törvényszerűen hozza magával a jó egyéni mutatókat, így a Rocketsnél Harden és Jones (33-33), a vendégeknél Meeks és Young (30-32) ért el harmincpontos határt. Ha már harminc: mindkét csapat ennél több gólpasszt osztott ki, a Lakers 44 kosarából 38 assziszt után született. Ha pedig gólpassz, Steve Nash korábbi szavaival ellentétben mégis játszott 13 percet, ez alatt öt kosarat érő átadást jegyzett, így a vonatkozó NBA-örökranglistán fellépett a harmadik helyre, megelőzve Mark Jacksont, a Warriors jelenlegi vezetőedzőjét.

A Lakers legjobb dobói: Young 32/18, Meeks 30/6, Kelly 18
A Rockets legjobb dobói: Harden 33/9, Jones 33/3, Parsons 19/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Atlanta Hawks–Detroit Pistons 95–102
Miami Heat–Brooklyn Nets 87–88
Minnesota Timberwolves–San Antonio Spurs 110–91
Utah Jazz–Dallas Mavericks 83–95
Sacramento Kings–Oklahoma City Thunder 92–107
Los Angeles Lakers–Houston Rockets 130–145

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik