Davis 50-esével nyert a Lakers, legyőzte a Raptorst a Philly

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.12.09. 09:37
null
Anthony Davis parádés mérkőzést produkált, 50 pontjával győzelemre vezette a Lakerst (Fotó: Twitter/NBA)
Címkék
Parádézott a Davis-James páros a listavezetőnél az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapján, a Sixers pedig visszavágott a Torontónak, és megnyerte a keleti rangadót. Győzött Dallasban a Sacramento, Brooklynban is kikapott a Denver, hibátlan maradt otthon a Miami, 135-öt dobott a Clippers.

 

Brooklyn Nets–Denver Nuggets 105–102

Gödörben a Nuggets. Az utóbbi öt meccséből a negyedik vereségét szenvedte el az addig 13–3-at hozó Denver, érezhetően megtorpant a társaság és végül ezt a mérkőzést sem tudta megnyerni, bár megvolt rá az esélye. A támadójáték azonban most sem működött olajozottan, csak 40 százalékkal dobtak mezőnyből és agyonverték őket a festékben (66–22), ez utóbbi pedig a védekezésükön is nagyon meglátszott a második félidőben – Nikola Jokics el is mondta a találkozó után, hogy a Nets túl könnyen jutott el a gyűrűig, elfogadhatatlan munkát végeztek hátul, muszáj változtatniuk valamin. A végén így is minden sanszuk megvolt arra, hogy nyerjenek, Jokics kosarával, 30 másodperccel az órán még vezettek 102–101-re, ám itt jött egy újabb villanás Dinwiddie-től, Barton elrontotta a maga dobását, az utolsó másodpercben elengedett Murray-tripla pedig szintén kimaradt – egy játékon múlt, de ismét kikaptak, most pedig a Phillyhez utaznak.

A palánk alatt nyerte meg a Brooklyn. A festékben uralta ezt a mérkőzést a hazai csapat, egyrészt magabiztosan nyerte a lepattanózást, másrészt a Denver benti játékát teljesen megfogták – nagyon sok triplára kényszerítették ellenfelüket, a gyűrűt pedig parádésan védték. Mindezt ráaádásul megtetézték azzal, hogy támadásban könyörtelenül támadták a palánk alatti részt, elsősorban Spencer Dinwiddie (24 pont, 10/17 mezőnyből, 8 gólpassz) révén, aki az utolsó percben két clutch duplát is elsüllyesztett, ezzel nyerte meg a meccset csapatának. A Nets úgy vert meg egy nyugati élcsapatot, hogy mindössze 25 százalékkal triplázott, de Kyrie Irving nélkül is nagyon éles volt az egylabdás végjátékban, így nagy tempóban zárkózik felfelé, már 13–10 a mérlege.

A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 24, Allen 19, Temple 15/9
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 24/6, Murray 21/9, Grant 15/15

Charlotte Hornets–Atlanta Hawks 107–122

Ennyivel jobb volt az Atlanta. Az első félidő szoros alakulását követően felpörgette a ritmust a Hawks, a fordulás után 71 pontot rakott fel a táblára és 13-mal nyerte a harmadik-negyedik negyedet - a nagyszünet után egyszerűen magasabb fokozatba kapcsoltak a vendégek, a Charlotte pedig nem tudta tartani a lépést támadásban. A Hawks vezére ezúttal is Trae Young (30 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz) volt, de ezúttal bőven kapott segítséget is, a kezdőben Jabari Parker szórt még 19 pontot, a kispadról pedig még négyen (!) jutottak tíz egység fölé - Vince Carter például 17-et tett hozzá, most nagyon működött az atlantai gépezet. Csapatszinten 48 százalékkal dobtak mezőnyből, 40 százalékkal tripláztak, egyetlen büntetőt hagytak csak ki és az eladott labdákra is figyeltek, ennek köszönhetően a második félidőben már tényleg fölénybe kerültek, úgyhogy ritka idegenbeli győzelemnek örülhettek.

Nem működött a charlotte-i hátvédsor. A Hornets győzelmeinek jelentős része a Terry Rozier-Devonte' Graham páros remek játéka miatt született idén, most azonban ők ketten nem hozták a szükséges teljesítményt: összesen húsz pontot dobtak együtt 7/30-as mezőnymutatóval, ami alaposan rányomta a bélyegét a csapatuk játékára. Az első félidőben még így partiban voltak, de a két vezér nélkül nem bírták végig az iramot, hiába Bridges (20 pont, 3/3 tripla) és Washington (20 pont, 12/13 büntető) jó játéka, ez most kevésnek bizonyult a könnyedén és jól játszó Atlantával szemben. Az utolsó negyedre aztán végképp kifulladtak, ott csak Youngtól 14 pontot kaptak és amint komolyabb hátrányba kerültek, már nem voltak képesek válaszolni, mindezt pedig tetézi, hogy Washington a negyedik negyedben bokasérülést szenvedett és nem tért már vissza a pályára.

A Hornets legjobb dobói: Washington 20/6, Bridges 20/9, Graham 12/6
A Hawks legjobb dobói: Young 30/12, Parker 19/6, Carter 17/9

Miami Heat–Chicago Bulls 110–105 – hosszabbítás után

Nagyon kellett Herro. Újonca extra teljesítménye nélkül nem tudta volna megnyerni ezt a meccset a Miami, Tyler Herro azonban nem ijedt meg a feladattól a kiélezett végjátékban, sőt, ő lett a Heat nyerőembere. A dobógép 27 ponttal csapata legeredményesebb játékosaként zárt és a floridaiak utolsó 18 pontjából 16-ot ő szerzett, hét másodperccel a rendes játékidő vége előtt bevert egy clutch triplát, amire akkor ugyan még válaszolt a Bulls, de a hosszabbításban már nem volt ellenszer: egymaga három triplát süllyesztett el, a Heat 13 pontjából 11-et dobott ő a ráadásban. A kosarai nagy részét egyébként Jimmy Butler készítette elő, aki nagyon bízott a fiatal kollégájában, így bár a Miami összességében nem volt túl meggyőző, de valahogy csak kipipálta az újabb kötelezőt – 10–0-ra áll otthon a társaság és tartja a keleti harmadik helyét.

Fájó vereség. Teljesen reális esélye volt a bravúrra a Bullsnak, az első negyedet még magabiztosan nyerte a vendégcsapat és később is tartotta magát, Lauri Markkanen 13 pontot szórt csak a harmadik játékrészben, de Zach LaVine, vagy Kris Dunn is csipkedte magát. A rendes játékidő végén még válaszolni is tudtak Herro triplájára, LaVine két büntetővel hosszabbításra mentett, majd az extra öt percben sem voltak elveszettek: két másodperccel az órán Markkanen kezében volt az egyenlítőnek szánt hármas, ám elrontotta a dobást, a lepattanó után pedig Herro két büntetővel lezárta a meccset. Dunn szerint nagyon frusztráló így kikapni, de voltak pozitívumok és valóban, az, hogy a Miamit szűk hat percig kosár nélkül tartották a negyedik negyedben és hogy összességében is ilyen jól védekeztek, az mindenképpen biztató – csak náluk a folyamatosság teljességgel hiánycikk ebben a szezonban…

A Heat legjobb dobói: Herro 27/15, Butler 23, Adebayo 21
A Bulls legjobb dobói: Markkanen 22/12, LaVine 18/3, Dunn 16

Philadelphia 76ers–Toronto Raptors 110–104

Visszavágott a Sixers. Nemrég Torontóban fájdalmas vereséget szenvedett a Philly, ezúttal viszont hazai pályán annak ellenére is vissza tudta adni a kölcsönt riválisának, hogy back-to-back lépett pályára. Joel Embiid most sem villogott (10 pont, 7 eladott labda), de volt más, aki igen, Tobias Harris (26 pont, 4/8 tripla) és Ben Simmons (16 pont, 11 lepattanó, 9 gólpassz) mellett az újonc védőspecialista Matisse Thybulle is nagyot játszott (20 pont, 5/8 tripla, 3 labdaszerzés), ez pedig elég volt a Sixers sikeréhez. A hazaiak még a "lefogott" Embiiddel, illetve Josh Richardson nélkül is jól támadtak (50 százalékos mezőnymutató, 44 százalékos triplázás) és uralták az első félidőt, a nagyszünetben már 15 ponttal vezettek és tükörsimán kézben tartották a meccset egészen a hajráig. A sima győzelem azonban izgulósabb végjátékba torkollt, a hajrában ugyanis hét labdát szórtak el a hazaiak, ebből hármat egymás utáni három támadásból Embiid hozott össze, ezzel pedig visszahozták a meccsbe a Raptorst – Brett Brown inkább le is ültette klasszis centerét, hogy ne okozzon több kárt, a társak pedig még le tudták menedzselni az utolsó két percet. Ez némi szépséghibát azért jelent, de a lényeg az, hogy megverték riválisukat, továbbra is veretlenek otthon és fél meccsre vannak csak a keleti második Bostontól.

Bajban a Raptors? Valahol ütemet tévesztett a Toronto, az addig várakozáson felül menetelő gárda sorozatban kétszer is kikapott otthon, most pedig a fáradtabb Sixers ellen is alulmaradt idegenben – a zsinórban három vereség ebben a mezőnyben azt jelenti, hogy már csak ötödikek Keleten, sőt, mindössze fél meccsel vannak a Pacers előtt. Ezen a mérkőzésen nem volt sok keresnivalójuk, az első félidőben bőven 40 százalék alatt dobtak és eléggé elvesztek a Philly védekezésével szemben, majd a folytatásban sikerült javulniuk, de mielőtt igazán közel kerültek volna, kaptak egy 10–0-s rohamot és a záró etap derekán kereken húsz pont volt a hátrányuk. Innen még egyszer visszajöttek az ellenfél hibáit megbüntetve, de ezzel már csak a végeredményt tudták kozmetikázni – Pascal Siakam 18 dobásból hozott 16 pontot, Serge Ibaka 12 egységéhez is 15 mezőnykísérlet kellett, Marc Gasol pedig egyáltalán nem szerzett pontot, voltak problémáik elöl. A vereségnél viszont nagyobb gond, hogy Fred VanVleet már az első félidőben megsérült és többet nem láttuk, baj lenne, ha most őt veszítenék el egy időre.

A 76ers legjobb dobói: Harris 26/12, Thybulle 20/15, Simmons 16
A Raptors legjobb dobói: Lowry 26/12, Anunoby 19/6, Siakam 16

Washington Wizards–Los Angeles Clippers 119–135

Komoly tűzerő van a Clippersben. Ugyan a Los Angelesnél a legutóbbi vereség után többen is elmondták, hogy támadásban még csak tanulják a játékukat, de azért a washingtoni védekezés ellen megmutatták, hogy olyan potenciállal rendelkeznek, ami később halálos lehet bárki számára. Ezúttal minden kulcsember hozta magát, Kawhi Leonard 34 pontot dobott 11 lepattanóval és 5 gólpasszal úgy, hogy 12/18 dobása beesett, Paul George 27 egységig jutott úgy, hogy volt 6 gólpassza és 4 labdaszerzése alig 26 perc alatt, a padról nagyon hatékony húsz pontot tett hozzá Montrezl Harrell és Lou Williams is csinálta a maga dolgát (18 pont, 6 gólpassz) - őket 6/10 triplával egészítette ki a Harkless-Beverley duó, minden a helyén volt. A LAC 50 százalék feletti mezőnymutatóval jutott el 135 pontig és bár a védekezésben voltak lyukak, de ez most belefért – a második negyedes hullámvölgyet elsimították később, a harmadik-negyedik játékrészt összesen 15 ponttal nyerték és végül tulajdonképpen magabiztos különbségű győzelmet arattak.

Extra Beal nélkül is tartotta magát a Wizards. Ezúttal egyáltalán nem játszott jól Bradley Beal, a hazaiak vezére, George-ék remekül védekeztek rajta és 20 pontjához 5/18-as mezőnymutató társult - a meccs után azt mondta, hogy elfogadhatatlan volt a bíráskodás, mert ütötték-verték őt a vendégek büntetlenül. Mindenesetre a padról érkezett két olyan extra teljesítmény, amellyel így is sokáig nyomás alatt tartották a Clipperst, Davis Bertans (25 pont, 6/12 tripla) és Troy Brown Jr. (22 pont, 4 gólpassz, 9/12 mezőnyből) villogott igazán és a cserékkel gyakorlatilag jobb volt ellenfelénél a Washington – csak éppen a kezdőben mondjuk Smith és Hachimura 30 pontnál is rosszabb +/-t hozott össze a pályán. A védekezés hiányosságait a végletekig azért nem lehetett ellensúlyozni, a nagyobb tűzerővel és több éles fegyverrel bíró Clippers felülkerekedett és nyert, de ehhez egészen a végjátékig kellett várni: egy 22-10-es vendégfutás zárta le a meccset (ebből Leonard és Harrell 17-et dobott), ennek kezdetéig megvolt a fővárosiak esélye. A bravúr viszont így nem jött össze, maradt a vereség, következőleg Charlotte-ba látogatnak.

A Wizards legjobb dobói: Bertans 25/18, Brown 22/6, Beal 20/3
A Clippers legjobb dobói: Leonard 34/9, George 27/9, Harrell 20

Dallas Mavericks–Sacramento Kings 106–110

Most megúszta a Kings. Kapott már ki csúnyán elrontott végjátékkal idén a Sacramento, nem is olyan rég a Spurs ellen volt ez a helyzet és most is úgy tűnt, hogy bajba kerülhetnek a vendégek, akik egyébként szenzációs teljesítménnyel játszották le idegenben az eddig egyik legjobbnak számító nyugati élcsapatot. Az első félidőben konkrétan ízekre szedték ellenfelüket Harrison Barnesék, a nagyszünetben kereken húsz ponttal, 66–46-ra vezettek, ám lezárni nem tudták a meccset, a Dallas észhez tért és a végjáték abszolút élessé vált, fél perccel a vége előtt két pontra csökkent a sacramentói fór, majd 14 másodperccel az órán Luka Doncichoz került a labda. Ezt a meccsnyerő védekezést azonban most megcsinálta a Kings, Doncic hibázott, az időkérés után pedig oldabedobásból feltette a pontot az i-re Nemanja Bjelica – ő egyébként is nagyon megérdemelte, mert dobott 30 pontot 13/18-as mezőnymutatóval, volt még 7 lepattanója és 4 gólpassza, ő volt a mérkőzés legjobbja. A kellemetlen vereségek után így végre egy nagyon komoly győzelmet húzott be a Sacramento annak ellenére, hogy csak nyolc játékost küldött pályára, így továbbra is ott van a playoff-vonal környékén, csak egy meccs a hátránya a nyugati hetedik Thunderhez képest.

Csalódást keltő vereség. Rick Carlisle szerint az első félidőben szörnyű védekezést adtak elő, a nagyszünetben pedig ugyan felrázta csapatát, de a nagy roham végén még egy dobás hiányzott ahhoz, hogy megmeneküljenek - összességében szerinte csalódást keltő játékkal szenvedtek hazai vereséget. Luka Doncic (27 pont, 10/24 mezőnyből, 7 lepattanó, 8 gólpassz, 6 eladott labda) mellé ezúttal Tim Hardaway Jr. nőtt fel, aki 9/12 triplát bombázott be, de csapatszinten egyszerűen nem voltak elég jók, az első félidei védekezésük eredményét nem tudták már eltüntetni és a nagyszünetig egyébként a pálya másik oldalán sem tudtak mit kezdeni a Sacramentóval. A meccs előtt tizenegyből tízet nyertek, ez a vereség most kicsit talán visszarángatja őket a földre, következőleg a Detroit elleni hazai összecsapáson muszáj lesz javítaniuk.

A Mavericks legjobb dobói: Hardaway Jr. 29/27, Doncic 27/9, Finney-Smith 13/9, Porzingis 13/3
A Kings legjobb dobói: Bjelica 30/12, Hield 26/15, Barnes 13

Portland Trail Blazers–Oklahoma City Thunder 96–108

A Thunder akarata érvényesült. A vendégek idén egyszer már kikaptak ebben a csarnokban, most viszont végig ők diktálták az iramot, egyénileg és csapatként is kiválóan védekeztek, ezzel pedig folyamatosan kordában tudták tartani a Portlandet – az előnyük attól függött, hogy ők maguk hogyan támadnak éppen. Ennek megfelelően az első félidőben vezettek már 18 ponttal is, majd később jött egy hosszabb hullámvölgyük, a Blazers négy egységnyire zárkózott, ám az OKC-ben volt még egy fokozat és az utolsó játékrészben stabilizálták magukat – fontos dobásokkal növelték ismét kétszámjegyűre a különbséget, többször pedig már nem adtak esélyt ellenfelüknek. A jó védekezés mellett Gilgeous-Alexander, Paul és Schröder is nagyon élt a periméteren, ez a trió 62 pontot jegyzett és abszolút döntő faktornak bizonyult az ő játékuk, úgyhogy a Thunder öt meccsből negyedszer nyert, ezzel pedig a hetedik helyen áll Nyugaton.

Erőtlen volt a Blazers. Damian Lillard 8/24, CJ McCollum 8/21, Carmelo Anthony pedig 4/18 dobást küldött a gyűrűbe, ezzel nagyjából meg is magyaráztuk, hogy miért kaptak ki a hazaiak – csapatszinten 36 százalékkal céloztak mezőnyből és mindössze 27 százalékkal tripláztak, ez nem lehetett elég a győzelemhez. A védekezésük egyes-kettes poszton nem volt az igazi, amivel pont annyit adtak a Thundernek, hogy a vendégek pontokat tudjanak szerezni, amikor igazán kell, miközben ők maguk végigerőlködték az estét. Volt egy fellángolásuk nemrég, de most megint négyből háromszor kikaptak, az OKC ráadásul egyáltalán nem a Lakers, vagy a Clippers szintje, úgyhogy nagy kérdés, hogy a fellángolás csak fellángolás marad-e – következőleg a New Yorkot fogadják, ott muszáj hozniuk a győzelmet.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 26/6, McCollum 20/6, Whiteside 14
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 21/6, Schröder 21/9, Paul 20/6

Los Angeles Lakers–Minnesota Timberwolves 142–125

A klasszisok klasszisteljesítménye is kellett. Anthony Davis és LeBron James is a képességeihez méltó produkciót rakott le az asztalra ezen az estén, Davis konkrétan megállíthatatlannak bizonyult, Karl-Anthony Townsék képtelenek voltak bármit is tenni ellene. AD 6/6 jó dobással kezdett és már az első félidőben alaposan megszórta magát, 12/15-ös mezőnymutatóval eljutott 27 pontig, majd a harmadik negyedben sem vett vissza és újabb 15 ponttal 42-nél járt már a záró etap előtt. A végén is nagyon fontos dobásokat süllyesztett el, így 20/29-es mezőnymutatóval és kereken 50 ponttal zárta az estét, amelyre azért is nagy szükség volt, mert James az első félidőben négy faultot ütött be, úgyhogy csak 28 percet töltött a pályán. Igaz, ennyi idő alatt is igyekezett tartani a lépést Davisszal, ő most 6/8 triplát süllyesztett el és 32 ponttal, valamint 13 gólpasszal segítette csapatát, a két vezér kiemelkedő estéje pedig természetesen győzelmet ért a Lakersnek – igaz, egyáltalán nem ment ez egyszerűen, csak az utolsó negyedben tudták eldönteni a küzdelmet, egészen addig csak pár pontra volt a Minnesota. A LAL végül pontzáporos, látványos győzelemmel szolgálta ki a Staples Center közönségét és 21-3-ra javította a mérlegét, amellyel továbbra is simán vezeti Nyugatot, sőt, jelenleg az egész NBA-t.

Amíg lehetett, kapaszkodott a Wolves. Az említett egyéni extrák ellenére sokáig tartotta magát a Minnesota, a vendégek remekül dobtak kintről, jól járatták a labdát és nagyon sokoldalúnak bizonyultak, nyolcan is elérték náluk a tízpontos határt. A ligaelit Lakers-védekezést folyamatosan meg tudták büntetni, megvoltak a jó helyzeteik, de mivel a túloldalon ők még inkább átjáróháznak bizonyultak, ezért csak üldözni tudták ellenfelüket, előnybe kerülni nem – a negyedik negyedben pedig már nem bírták tovább az iramot, ott egy-két elrontott támadással leszakadtak és a komolyabb hátrány a meccs végét jelentette. A vendégek most back-to-back utaznak Phoenixbe, hogy lezárják idegenbeli túrájukat és megtörjék immár négymeccses vereségsorozatukat.

A Lakers legjobb dobói: Davis 50, James 32/18, Caruso 16/6
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 19/3, Towns 19/3, Okogie 18/9

A tabellát IDE KATTINTVA tekinthetik meg!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik