Damian Lillard 51 pontjával nyert a Blazers, búcsúzik a Pelicans

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2020.08.10. 10:00
null
Damian Lillard 51 pontos parádés játéka győzelmet ért a Blazersnek (Fotó: Getty Images)
A Spurstől is kikapott, véget ért a Pelicans szezonja az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában – megint vesztett a Memphis, ismét fél meccsre van a nyolcadik helytől a Portland. A Clipperst is legyőzte a Nets, Austin Rivers karriercsúcsot dobott, hosszabbításban nyert a Boston, hozta a kötelezőt a Thunder.

 

Oklahoma City Thunder–Washington Wizards 121–103

Ez most Bazley napja volt. Nem voltak egy súlycsoportban a felek, úgyhogy a Thundernél a kiegészítők is bőven megkapták a labdáikat, ennek volt a fő haszonélvezője az újonc Darius Bazley: a kiscsatár a padról beszállva 5/8 triplát süllyesztett el és 23 pontos karriercsúcsig jutott. Billy Donovan vezetőedző is őt dicsérte, bár hozzátette, hogy remek helyzetekből dobhatott, mert működött a csapatjáték, de ezzel együtt Bazley most mindent hozzátett, amit csak kellett – az Adams, Noel páros hiánya miatt többet játszó Mike Muscala is rögtön bekezdett két hármassal és végül 4/8-cal zárt kintről, ők ketten éltek a lehetőséggel. Mellettük azért megint dobott egy húszast Danilo Gallinari (alig 22 perc alatt), hozta a szokásos szintet Chris Paul és Shai Gilgeous-Alexander, úgyhogy egyértelmű győzelmet arattak és a Jazzt megelőzve feljöttek a nyugati ötödik helyre.

Nincs meglepetés. Már 0–6-ra áll a buborékban a Washington, egyértelmű, hogy a fővárosiak a leggyengébbek Orlandóban, ráadásul Scott Brooks vezetőedző szerint az első negyedben még magukhoz képest is gyengélkedtek – így végül a nagyszünetben már 16 pont volt közte, később lett az 22 is, addigra hiába szedték össze magukat, már kész tényekkel szembesültek. Jerome Robinson 19 pontja jól néz ki, de az eddig villogó Thomas Bryant most teljesen eltűnt, csapatszinten 41 százalékkal dobtak mezőnyből, 30 százalék alatt tripláztak, védekezésben sem értek oda sehova, nem tudták felvenni a kesztyűt – a becsületgyőzelmükért harcolnak a hátralévő időben.

A Thunder legjobb dobói: Bazley 23/15, Gallinari 20/9, Gilgeous-Alexander 18
A Wizards legjobb dobói: Robinson 19/12, Bonga 14/3, Brown Jr. 12/6, Wagner 12

Toronto Raptors–Memphis Grizzlies 108–99

 

Két negyed elég volt a Torontónak. Az első játékrészben még eléggé akadozott a címvédő gépezete, hátrányban is voltak Nick Nurse-ék, de aztán a második negyedre felszívták magukat és onnantól ők diktáltak: ott dobtak 40 pontot, amellyel átvették a vezetést, majd a harmadik negyedben 30 százalékos mezőnymutatón tartották a Memphist úgy, hogy közben szórták a triplákat a túloldalon, itt eldőlt a küzdelem. A húsz pontot is közelítő különbség tudatában Nurse már bátrabban kezdte forgatni csapatát, igaz, a Grizzlies itt még egy 13–1-gyel visszajött három pontra, de aztán Pascal Siakam két újabb nagy kosara letörte a memphisiek szarvát – onnantól már nem volt kérdés, bár a Raptorsnál végül mégis jelentős játékperceket kapott az alap rotáció. Ez viszont nem jelenthet gondot, ugyanis Nurse szerint mivel ezzel a sikerrel bebiztosították a keleti második helyüket, így a hátralévő meccseiken mindenki (is) játszani fog, számukra véget ért az alapszakasz érdemi része.

Kevés a Memphis. Megint nem játszott jól a Grizzlies, most Ja Morant is sokszor volt bizonytalan, sok rossz döntést hozott, Brandon Clarke nem tudott kellően érvényesülni és ha nincs Dillon Brooks 25 pontja, valamint Grayson Allen agresszivitása, akkor csúnyább is lehetett volna a vége. A Memphisből kicsit az egyéni vezérek hiányoznak jelenleg, beragadtak egy játékba, egy ritmusba és az egy győzelmüket leszámítva nem tudnak ebből kitörni, így pedig megint 100 pont alatt maradtak és egyre kínkeservesebb a helyzetük - most megint csak fél meccsel vezetnek a Portland előtt a nyugati nyolcadik helyen, de a Suns is csak másféllel van mögöttük, úgyhogy az is benne van, hogy kicsúsznak a playinből. Moranték még a Celtics, Bucks duóval játszanak, a Blazers a Dallas-Brooklyn párossal, míg a Sunsnak az OKC, Philly, Dallas sor van vissza – egyébként az egyetlen meccsre lévő, a Houston, Jazz párosra váró Spurs is partiban van még.

A Raptors legjobb dobói: Siakam 26/12, Powell 16/3, Lowry 15/6
A Grizzlies legjobb dobói:
Brooks 25/9, Allen 20/12, Morant 17/6

New Orleans Pelicans–San Antonio Spurs 113–122

Véget ért a New Orleans szezonja. Hátránnyal, de a legkönnyebb sorsolással érkezett Orlandóba a playinért hajtó csapatok közül a Pelicans, de óriási csalódás az, ahogy szerepelt Alvin Gentry legénysége – pocsék, ritmustalan támadójáték, súlytalan védekezés, a Jazz ellen elvesztett szoros végjáték után pedig egyszerűen nem találtak vissza a leállás előtti önmagukhoz. Eddig a pontig 2–4-et tudtak hozni a buborékban, holott minimum 4–2-re lett volna szükségük és lehetőségük is, de egyszerűen nem tudták beváltani a várakozásokat – a Ball, Holiday páros megint botrányosan gyenge volt a 17 gólpassz ellenére (12 pont, 4/22 mezőnyből, 0/9 tripla, 8 eladott labda), Brandon Ingram semmi különlegeset nem csinált, Zion Williamson pedig úgy dobott 25 pontot, hogy ennek ellenére vele a pályán –21-ben volt a csapata. JJ Redick próbálta menteni a helyzetet és a saját PO-sorozatát (31 pont, 8/12 tripla), de egyedül kevés volt ehhez, úgyhogy immár hivatalos: a Pelicans lemaradt a rájátszásról.

A Spurs még életben van, sőt. Váratlanul jól szerepel a buborékban a San Antonio annak ellenére, hogy LaMarcus Aldridge és különösebb remény nélkül érkezett meg ide a csapat – a jól működő gépezet viszont eddig 4–2-t hozott két szoros vereséggel, három közvetlen rivális legyőzésével, úgyhogy még mindig életben van a playinért folyó harcban. Ezen az estén egyértelműnek tűnt, hogy melyik a jobb csapat, a texasiak nyolc ponttal nyerték az első negyedet, 17-tel vezettek a nagyszünetben, majd bár a harmadik játékrészben rohamozott egyet a Pels, de ezt még idejében sikerült kezelniük. Egyszerű azért nem volt a helyzet, mert a harmadik negyedben térdsérüléssel kivált Derrick White, ekkor indította be a New Orleanst Zion Williamson és három pontra záródott az olló, de jött egy megnyugtató DeRozan-kosár és a Spurs egy 8–0-val elintézte az ügyet – két meccsük van, ha mindkettőt megnyerik, azzal abszolút kimaxolják a lehetőségeiket és azzal akár a playinig is juthatnak.

A Pelicans legjobb dobói: Redick 31/24, Williamson 25, Ingram 17/6
A Spurs legjobb dobói:
DeRozan 27, Gay 19/6, Murray 18/9

Boston Celtics–Orlando Magic 122–119 – hosszabbítás után

Nagyot harcolt az Orlando. A Fournier, Gordon, Isaac trió nélkül küzdő, kissé reménytelen helyzetben lévő Magic nem feltartott kezekkel érkezett a meccsre, Steve Clifford feltüzelte csapatát, ennek pedig meg is volt az eredménye, végig partiban voltak a Bostonnal, sőt, a rendes játékidő utolsó öt percében többször is vezettek öt ponttal. Hiába kezdték azonban 112–107-tel az utolsó negyven másodpercet, Jayson Tatum két nagy dobása és Daniel Theis DJ Augustinnak kiosztott blokkja az utolsó pillanatokban hosszabbításra küldte a feleket. Itt viszont már a Boston volt a pontosabb, a Magic hamar hátrányba került és onnantól nem tudta visszavenni a vezetést, hiába Nik Vucsevics 26 pontja és 11 lepattanója, vagy a Ross-Fultz páros 34 pontja a kispadról, egy hajszállal elbuktak, nem jött össze a bravúr – ráadásul mivel a Nets megint nyert, így igazából eldőlt, hogy maradnak nyolcadikak Keleten és a Milwaukee-val találkoznak az első körben.

Tatum és Hayward is kellett. Kemba Walker egyetlen mezőnykosarat szerzett, Jaylen Brown ugyan dobott 19 pontot, de szervezni nem nagyon tudott, úgyhogy Gordon Hayward és Jayson Tatum döntésein múlt az, hogy mennyire lesz eredményes a Celtics – a két playmaker pedig a legfontosabb pillanatokban hozta is, amit kellett. Hayward már az első negyedben megmutatta, hogy ma agresszív és az egész meccs során sokszor bontotta meg a védekezést, sokszor ment be a festékbe, támadta a gyűrűt, ez jelentette a Boston játékának alapját – végül a hosszabbításban is az ő büntetői jelentettek fordulópontot és 31 ponttal, 12/18 jó dobással, valamint 5 gólpasszal zárta az estét. Tatum 29 pontig, 9 lepattanóig és 6 gólpasszig jutott, ő kevésbé volt hatékony, de a rendes játékidő utolsó negyven másodpercében előbb bevert egy clutch triplát, majd négy másodperccel az órán egy duplával ő mentette hosszabbításra a meccset, így neki is jelentős szerepe volt abban, hogy a Celtics végül nyerni tudott. Brad Stevens alakulata ezzel folytatta győzelmi sorozatát és mivel betonbiztos keleti harmadik, könnyen lehet, hogy az utolsó két mérkőzéshez már lazábban fog hozzáállni.

A Celtics legjobb dobói: Hayward 31/6, Tatum 29/12, Brown 19/9
A Magic legjobb dobói:
Vucsevics 26/9, Ross 18/9, Fultz 16

Portland Trail Blazers–Philadelphia 76ers 124–121

Lillard nagyon akarta. Előző este rendkívül bosszantó módon kapott ki a Clipperstől a Blazers, Damian Lillard is clutch hibákat vétett és egy simán nyerhető meccset engedett el a társaság, úgyhogy most a back-to-back második felén az irányító nagyon felpörgött és leszegett fejjel, rendkívül motiváltan „büntette” a Sixerst. Maga a csapat nem játszott igazán jól, főleg védekezésben, Jusuf Nurkic faultgondokkal küzdött, CJ McCollumból hiányzott az átütőerő (16 pont 17 dobásból) és most a csodacsere Gary Trent Jr. is csak egy hármast küldött a gyűrűbe, így nagy szükség volt Lillard extrájára: ő végül 51 pontot (!) szerzett 16/28-as mezőnymutatóval és 15/16 büntetővel, abszolút javított a Clippers elleni meccs után. Lillard csak az utolsó negyedben 18 pontot termelt (5/6 mezőnyből, volt 3+1-e is), egymaga vette hátára csapatát, bár a legvégén segítségre is szüksége volt, ugyanis a Philly még Joel Embiid és Ben Simmons nélkül is sokáig vezetett – megint fáradtnak tűnt a Blazers, de ezúttal sikerült kimozognia a végjátékot. Lillard mellett emeljük ki a 20 pontos Carmelo Anthonyt, akivel +14-ben volt a gárda és aki megelőzte Paul Pierce-t az NBA örök pontlistájának 15. helyén – a Portland ezzel megint fél meccsre közelítette meg a Memphist és a saját kezében van a sorsa.

Semmi sem jön össze. Ben Simmons súlyos sérülése után ezen a meccsen Joel Embiidet is elvesztette a Sixers, a center az első negyedben dőlt ki bokasérüléssel és nem tért már vissza a pályára – a második félidőben Matisse Thybulle kezdett a helyén, de magas poszton egyébként is bajban voltak, mert Al Horford csak 22 percet játszott faultgondok miatt. A gárda azonban így is mindent megtett, az első negyedet ugyan még 14 ponttal elvesztette, de utána felszívta magát és a többiben jobban játszott a Blazersnél, a harmadik negyed végén a vezetést is átvette (!), sőt, a negyedik negyedben szinte végig előrébb járt – bő négy perccel az órán még hat ponttal vezetett, közel állt a sikerhez. Itt azonban Anthony triplája és Lillard sorozatban szerzett kilenc pontja fordított a dolgokon, a hajrához már hátránnyal ért oda a Philly, majd bár az utolsó másodpercekben Josh Richardson még dobhatott az egyenlítésért, de kimaradt a hármas, így kikaptak – egyetlen kosárral maradtak alul úgy, hogy Simmons és Embiid sem tudott hozzátenni, Harris önkosarat vétett, egyszerűen semmi sem sikerült nekik. Pedig Richardson (34 pont, 6 gólpassz, 6/10 tripla) és Alec Burks (20 pont, ebből 15 az utolsó negyedben) extrát hozott, de ez sem volt elég – maradtak hatodikak Keleten, még a Suns, Raptors, Rockets trióval találkoznak az alapszakaszban.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 51/12, Anthony 20/6, McCollum 16/6
A 76ers legjobb dobói:
Richardson 34/18, Burks 20/3, Harris 16/6

Sacramento Kings–Houston Rockets 112–129

Austin Rivers élete napja. Eric Gordon mellett Russell Westbrook sem bevethető a Rocketsnél, legutóbb James Harden extrájával tudtak nyerni, most viszont kellett hozzá egy kiegészítő megtáltosodása is. Austin Rivers ugyanis a padról beszállva ezúttal megállíthatatlannak bizonyult és csereként 41 pontos karriercsúcsot szállított – 14/20 dobása, közte 6/11 triplája akadt be, volt 7/8 jó büntetője, 6 lepattanója és 4 gólpassza is, most ő volt a go-to guy a csapatban. Persze Harden ezúttal is hozta a tőle elvárt szintet (32 pont, 10/21 mezőnyből, 8 lepattanó, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés), Mike D'Antoni pedig a csapatvédekezést emelte még ki: szerinte ebben sokat léptek előre az utóbbi meccseken és úgy látja, hogy játékosai már élvezik is a hátul elvégzett munkát és hogy azzal könnyű kosarakat, majd sikereket érnek el. A gyenge első negyed (13 ponttal elvesztették) után emeltek is a tempón és átvették az irányítást, a két középső játékrészt 35 (!) ponttal húzták be és bár a kezdeti időszakban nem úgy tűnt, de végül teljesen sima győzelmet arattak, pedig mondjuk a Covington, House, Tucker trió 1/14 triplát tett hozzá a kezdőben. A Rockets így továbbra is nyugati negyedik, egy meccsel vezet az OKC és másféllel a Jazz előtt, de játszik még a Spurs, Pacers, Sixers trióval

A Kingsről nem érdemes beszélni. Újabb vereséget szenvedett a playintől már korábban búcsúzó Sacramento, amely ugyan most az első negyedben jól játszott, de utána semennyi esélye sem volt a Houstonnal szemben. De'Aaron Fox 26 pontot szerzett 9 gólpasszal, de neki sem volt komoly hatása a meccsre, úgyhogy igazából nincs mibe kapaszkodniuk, Luke Walton vezetőedző is annyit mondott, hogy a hozzáállásukon kellene változtatni és reméli, hogy ez az egész buborék elég tapasztalat és lecke lesz a csapata számára ezen a téren. Ők még a Pelicansszel játszanak egyet a csalódott csapatok találkozóján, majd zárásként a Lakersszel mérkőznek meg.

A Kings legjobb dobói: Fox 26/3, Hield 16/12, Bogdanovics 13/6, Jeffries 13/3
A Rockets legjobb dobói:
Rivers 41/18, Harden 32/9, McLemore 20/18

Los Angeles Clippers–Brooklyn Nets 120–129

Őrült első negyed a Netstől. Az első játékrészben alapozta meg ezt a bravúrgyőzelmet a Brooklyn, ugyanis a gárda abban a tizenkét percben 18/21-et (85.7 százalék) hajított mezőnyből és 45 pontot szerzett, miközben csak 21-et kapott – itt olyan tetemes előnyt alakított ki az együttes, amely jó sokáig kitartott. A Clippers a harmadik játékrészben érte utol ellenfelét, de a Netsben itt még volt egy plusz fokozat, Tyler Johnson újabb triplákat süllyesztett el és a Brooklyn villámgyorsan ismét kétszámjegyűvé növelte a különbséget, amire a Los Angelesnek már nem volt válasza. Emeljük ki Joe Harrist, aki 16 pontot dobott az első negyedben 4/4 triplával, a nagyszünetben pedig 23 egységnél tartott, ami új karriercsúcs számára, de mellette az említett Johnson (21 pont, 5/9 tripla), Jarrett Allen (16 pont, 16 lepattanó), Garrett Temple (19 pont) és főleg Caris LeVert (27 pont, 13 gólpassz) is remekül játszott, a lesajnált Brooklyn 55 százlékos mezőnymutatóval és 46 százalékkal bevert 20 triplával verte meg a nyugati második helyezettet, ezzel 4–2-re áll a buborékban és gyakorlatilag bebiztosította a keleti hetedik helyét.

Pedig Leonard jó volt. A hiányzó Harrell, Beverley páros mellett most Paul George-ot is kiültette Doc Rivers a back-to-back második felén, ott volt viszont a pályán az előző esti győzelmet kihagyó Kawhi Leonard, aki frissnek is tűnt: 39 pontot szerzett 14/25 jó dobással, 4/7 triplával, 6 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel, most játszotta eddigi legjobb meccsét a buborékban. Egyedül viszont kevésnek bizonyult, az első negyedben erőtlennek tűnt a gárda (talán a b2b miatt), a Nets parádéja után pedig olyan mély szakadékba zuhantak, hogy sok időbe és sok energiába került, mire kijöttek onnan – ebben aztán pláne elfáradtak, úgyhogy amikor a Brooklyn még feljebb kapcsolt, akkor el is dőlt a találkozó. A Los Angeles így csak egy meccsel vezet a Denver előtt a nyugati második helyen és meg kell vernie riválisát ahhoz, hogy bebiztosítsa ezt a pozíciót, egyúttal a Dallas elleni első kört.

A Clippers legjobb dobói: Leonard 39/12, Williams 18/6, Morris 15/6
A Nets legjobb dobói:
LeVert 27/6, Harris 25/15, Johnson 21/15

NBA, ALAPSZAKASZ
Oklahoma City Thunder
–Washington Wizards 121–103
Toronto Raptors–Memphis Grizzlies 108–99
New Orleans Pelicans–San Antonio Spurs 113–122
Boston Celtics–Orlando Magic 122–119 – hosszabbítás után
Portland Trail Blazers–Philadelphia 76ers 124–121
Sacramento Kings–Houston Rockets 112–129
Los Angeles Clippers–Brooklyn Nets 120–129

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik