Curry sokat hibázott, a Warriors megizzadt a Wolves ellen

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2016.03.22. 09:05
null
Stephen Curry (jobbra) ezúttal a gólpasszokban villogott (Fotó: Reuters)
Hiába vezetett már pár perc után húsz ponttal a San Antonio, végül alulmaradt a nagyot küzdő és nagyot védekező Charlotte otthonában az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A címvédő Golden State is megszenvedett, de végül nyerni tudott Minnesotában, a Washington lendületesen távozott. A Boston, az Indiana és a Chicago hozta a kötelezőt, a Detroit viszont az utolsó pillanatban fo elsöpörte az Atlantát, LeBron James vezérletével gálázott a Cleveland, a Memphis pedig Phoenixből is győzött és fordított a Milwaukee ellen – íme a részletek!


Charlotte Hornets–San Antonio Spurs 91–88

Húszpontos hátrányt dolgozott le a Charlotte. Egészen botrányosan kezdték a meccset a hazaiak, az első negyedben gyakorlatilag mindent elrontottak, amit el lehetett és 28–7-re (!) nyerte ezt a játékrészt a San Antonio. Walkerék azonban nem adták fel, a második negyedben összekapták magukat, a harmadikban Courtney Lee vezérletével felzárkóztak, a negyedikben pedig Jeremy Lin (29 pont, 15 ebben a játékrészben, közte 3/3 tripla) extrájával a vezetést is átvették. Az utolsó percben is ő villant, egy nehéz kettes után két büntetőt is elsüllyesztett, a Spurs válaszkísérletei kimaradtak, így nagy bravúrt hajtott végre a Charlotte.

Túl nyugodt volt a San Antonio. Az első negyed remek védekezése és a Hornets borzalmas játéka kicsit talán kényelmessé tette a vendégcsapatot, a hamar megszerzett húszpontos előny pedig elkezdett fogyni a folytatásban. Hiányzott az átütőerő, nem járt a megszokott módon a labda, Kawhi Leonard sem játszott igazán jól, eközben a Lin-Batum-Lee trió villogott a túloldalon – a játék minden elemében jobb volt a Charlotte.

A Hornets legjobb dobói: Lin 29/12, Lee 17/3, Batum 15
A Spurs legjobb dobói: Parker 19/3, Aldridge 18, Duncan 16

 

Cleveland Cavaliers–Denver Nuggets 124–91

Nem volt kérdés. Már az első negyedben jelezte a Cleveland, hogy nem bízza a véletlenre a dolgot, LeBron James vezérletével tíz perc után a húsz pontot közelítette a különbség. Ebből később azért faragott a Denver, de a második félidőben már nem volt pardon: a fordulás után 25 pontot vert ellenfelére a hazai alakulat. James villogott és végül tripla-duplával zárt (33 pont, 11 lepattanó, 11 gólpassz), Kevin Love hiánya pedig ezúttal sem tűnt fel – Channing Frye remekül pótolta, a gárda parádés támadójátékkal szórakoztatta a közönséget.

Barton és más senki. Emmanuel Mudiay mindössze 1/11-es mezőnymutatót szenvedett össze és a teljes Denver formán kívül kosarazott, sem elöl, sem hátul nem közelítették meg azt, amit láthattunk tőlük az utóbbi meccseken. Ennek nem is lehetett más a vége, mint egy hatalmas pofon, igaz, Will Barton próbálkozott: a cserehátvéd 27 pontig jutott 4/5 triplával, neki köszönhető, hogy a második negyed végén felvillant a remény egy pillanatra. Ennél többre azonban ma nem volt képes az együttes, hiányoztak Gallinari pontjai és Faried energiája is.

A Cavaliers legjobb dobói: James 33/3, Smith 15/9, Frye 14/9
A Nuggets legjobb dobói: Barton 27/12, Nurkic 11, Jokics 11, Harris 11/3

 

Indiana Pacers–Philadelphia 76ers 91–75

Nem erőltette túl a Pacers. Nem pörgött 100%-on a hazai csapat, de így is hamar megnyugtató előnyt szerzett, amelyet végig meg is tartott a találkozó folyamán – igaz, lezárni csak az utolsó pillanatokban tudta a meccset, így George, Ellis és Mahinmi is harminc perc felett játszott. A győzelem ezzel együtt nem forgott veszélyben, George zsákolt néhány nagyobbat a közönségnek, Ty Lawson is pályára lépett, sőt, két triplát is elsüllyesztett – a gárda csütörtökön a New Orleanst fogadja.

Semmi meglepő. Ugyan megint volt egy jobb periódusa a vendégcsapatnak, amikor zárkózott és szorossá tette a meccset, összességében végig egyértelmű volt, hogy nincs reális esély a győzelmükre. Smith és Noel sem játszott jól, egyedül Canaant érdemes kiemelni, aki 158 hármasnál tart ebben a szezonban, amellyel a franchise történetének ötödik legjobb idényét futja ebben a tekintetben.

A Pacers legjobb dobói: George 15/3, Ellis 13/9, Mahinmi 12, G. Hill 12
A 76ers legjobb dobói: Canaan 15/9, Thompson 15/3, Grant 14

 

Boston Celtics–Orlando Magic 107–96

Remekelt a bostoni hátvédsor. A hazaiaknál Isaiah Thomas és Avery Bradley is ficánkolt a Magic védekezése ellen, ketten együtt végül ötven ponttal és tíz gólpasszal zárták az összecsapást. A Celtics a harmadik negyed elején robbantott, első tíz dobásukból kilencet kosárra váltottak Olynykék és magabiztos előnyt építettek ki, igaz, a záró etap elején viszont mellélőttek mindent, így visszajött a meccsbe az Orlando. A hajrában azonban elsősorban Thomas vette kézbe az irányítást, néhány kulcsfontosságú megmozdulással pedig eldöntötte a derbit, a Magic nem tudott már kiegyenlíteni.

Több volt az Orlando szezonjában. A vendégek sorozatban negyedik, az utóbbi kilenc találkozójukból pedig a hetedik vereségüket szenvedték el, így bár sokáig jó esélyük volt a playoffra, 7,5 meccsre vannak a nyolcadik helytől. Nik Vucsevics sérülése nagyon rosszkor jött, nélküle ezúttal sem volt érdemi palánk alatti játék, ráadásul az irányító poszton is teljes a felfordulás – Jennings kezdett (de nem játszott jól), Payton a padról jött, Napier és Watson pedig nem kapott lehetőséget. Egyedül Oladipo volt megbízható, ezt azonban kezelni tudta a Celtics, így keleten a 3-5. helyen lévő Atlanta-Miami-Boston trió holtversenyben áll és csak fél meccsel van lemaradva a Charlotte...

A Celtics legjobb dobói: Thomas 28, Olynyk 22/12, Bradley 22/3
A Magic legjobb dobói: Oladipo 25/3, Fournier 13/3, Gordon 13/3, Nicholson 13/3

 

Detroit Pistons–Milwaukee Bucks 92–91

Bayless elrontotta, Drummond megnyerte. A mérkőzés nagy részében a Milwaukee vezetett, volt, hogy 17 ponttal is, ám a második negyedben egy nagy futással, majd a negyedikben kemény védekezéssel visszatáncolt a Detroit. Az utolsó fél percben történt kosárváltás után Bayless büntetőzhetett, ám mindkettőt elrontotta kilenc másodperccel a vége előtt és bár Caldwell-Pope hármasa is kimaradt, Andre Drummond visszatette a támadópattanót, így óriási csatában nyerte meg a derbit a hazai csapat.

Van Gundy nem elégedett. Jason Kidd, a vendégek trénere szerint csapata jól játszott és mindent megtett, egyszerűen nem volt szerencséjük – Stan Van Gundy, a Detroit vezetőedzője azonban a győzelem ellenére nem volt lenyűgözve. Szerinte a kezdőcsapata meccsek óta kevés energiával játszik, Andre Drummond is csak a negyedik negyedben játszott jól (addig inkább Monroe akarata érvényesült), nem védekeztek elég hatékonyan és ennél több kell – zsinórban harmadik győzelmük után holtversenyben állnak a Chicagóval a nyolcadik-kilencedik helyen.

A Pistons legjobb dobói: Morris 21/12, Caldwell-Pope 15/6, Drummond 14
A Bucks legjobb dobói: Middleton 27/6, Antetokounmpo 21/3, Monroe 18

 

Atlanta Hawks–Washington Wizards 102–117

Nagy formában van a Washington. A vendégcsapat sorozatban ötödik győzelmét aratta és továbbra is harcban van a rájátszásért, ezzel a játékkal pedig bármire képes lehet a gárda. John Wall ízekre szedte az utóbbi meccseken parádésan záró Hawks-védekezést, 3/5 triplát süllyesztett el, folyamatosan eljutott a festékig és sorra alakította ki az üres dobóhelyzeteket társainak. Wall végül 27 ponttal és 14 gólpasszal zárt, mellette főleg Bealt érdemes kiemelni (25 pont, 5/6 tripla), de a teljes kezdőcsapat villogott – a negyedik negyedben már nem bírta tartani tempójukat az Atlanta.

A záró etapra kifulladt a Hawks. Bármit próbáltak Teague-ék, a védekezésük nem működött ezen az estén, elöl viszont ők is jól muzsikáltak – Hardaway Jr. 4/5 triplával tolta meg a csapat szekerét a kispadról beszállva. Az utolsó tizenkét percre aztán elfáradt ebben a rohanásban a hazai gárda, minden triplájukat elrontották és eladtak öt labdát, eközben a továbbra is agresszív Wizards átrohant rajtuk – négy győzelem után kaptak ki Horfordék. Egy nem túl sportszerű jelenet is történt a negyedik negyedben, Schröder lent maradt egy betörés után, két társa odament felsegíteni, a Washington közben elindította a játékot – Budenholzer szerint ez nem volt szabálytalan, de sportszerű sem.

A Hawks legjobb dobói: Teague 23/9, Hardaway Jr. 16/12, Horford 14/6
A Wizards legjobb dobói: Wall 27/9, Beal 25/15, Porter 16/6

 

Chicago Bulls–Sacramento Kings 109–102

Hat perc jó játék elég volt. Fred Hoiberg, a Chicago vezetőedzője szerint hat percig játszottak megfelelően ezen az estén, szerencséjükre ez a mérkőzés utolsó hat percét jelentette. Egy 10–0-s etappal fordítottak ennek kezdetén, majd jó védekezéssel és pontos támadójátékkal ezt az előnyt tovább növelték és végül meg is tartották – ezzel sorozatban harmadik győzelmüket aratták. Pau Gasol rögtön dupla-duplával tért vissza, jól játszott Rose, McDermott, Gibson és hasznos volt Butler is, így a Bulls ha nehezen is, de hozta a kötelezőt.

Ennél több kell Cousinstól. Azon nem lepődhetünk meg, hogy a Kings kapott 109 pontot, hiszen ez nagyjából a szezonátlag, ráadásul back-to-backet játszott az együttes. Ezt elöl kellett volna pótolni, de hiába remekelt Collison (4/5 tripla), hiába volt agresszív Rondo, DeMarcus Cousins ezúttal kevésbé volt aktív – a 19 pont, 18 lepattanó persze nagy dupla-dupla, de tőle több pontra van szüksége az együttesnek. Ráadásul a center egymaga eladott nyolc labdát (a Bulls összesen kilencet), amelyek döntőnek bizonyultak, így az utolsó percekben már csak üldözni tudták a hazaiakat.

A Bulls legjobb dobói: Rose 18, Gibson 18, McDermott 16/12
A Kings legjobb dobói: Cousins 19, Collison 19/12, Gay 18/9

 

Minnesota Timberwolves–Golden State Warriors 104–109

A Wolvesnál megnézték a Spurs-meccset. A hazaiak a San Antonióhoz hasonlóan az első perctől kezdve nagyon agresszíven támadtak minden elzárást, amiben Stephen Curry volt a labdás ember, az MVP- és gólkirály-jelöltnek pedig ezzel gyakorlatilag el is vették a dobásait (6/17). A túloldalon is remekelt a Wiggins-Rubio-LaVine mezőnysor, a trió 64 pontot termelt valamivel 50 százalék alatti hatékonysággal, ráadásul az Év Újonca-Díj várományosa, Towns is masszív dupla-duplát szállított (24 pont, 11 pattanó). Azonban a végjátékban kiütközött a rutintalanság, Wiggins kulcsfontosságú büntető(ke)t és középtávolit hibázott, a vendégek pedig így nagy nehezen behúzták a győzelmet.

Eljött Draymond Green ideje. A Warriors mindenese korábban már nyilvánosan is kifakadt, hogy kevés labdát kap – most sem kapott sokkal többet, de a negyedik negyed végén rendre őt találták meg a társak, Green pedig folyamatosan büntetett. Az erőcsatár szokás szerint sokoldalú volt (24 pont, 9 pattanó, 6 gólpassz, 3 labdalopás, 3 blokk), mellette a padról beszálló Speights-Livingston-Barbosa trió lökött nagyot a csapaton, és azért Curry 11 gólpasszáról és Klay Thompson 5/5 triplájáról se feledkezzünk meg. A csillogás még nem tért vissza, de a Warriors megmutatta, hogy szenvedve is tud győzni – azt se feledjük, hogy Bogut és Iguodala hiányában James McAdoo életében először kezdett a GSW-ben, ilyen sem lesz sűrűn.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 25/3, Towns 24/3, Rubio 20/9.
A Warriors legjobb dobói: Green 24, Curry 19/6, Thompson 17/15.

 

Phoenix Suns–Memphis Grizzlies 97–103

A Grizzliesnél még mindig tudnak valamit. A vendégek továbbra is számos meghatározó játékosuk nélkül kénytelenek játszani – ahol Matt Barnes eltiltás utáni visszatérése és Jordan Farmar leigazolása szalagcím, ott érezzük, hogy vannak gondok. A 2. negyedben úgy is tűnt, hogy a rengeteg sérült miatt megroppan a Memphis (14 ponttal nyert itt a Suns), de fordulás után jött az úthenger. Randolph most „csak" dupla-duplázott (14 pont, 13 pattanó), mellette Matt Barnes és Tony Allen vezetésével nagyon keményen védekezett a Grizzlies, a padról pedig Lance Stephenson és az új csereirányító, Farmar is nagy lendületet adott. Már a 3. negyed végére felzárkózott a vendég gárda, a végjátékban pedig hiba nélkül játszottak elöl-hátul, ez elég is volt.

A vége nem sikerült. Az alsó posztokon kezdő Knight-Booker-Tucker hármas vezérletével nagyszerűen játszott az első félidőben a Suns, mellettük ki kell emelni a padról jövő Leuert, aki dupla-duplázott (13 pont, 13 pattanó, 3 blokk). Ami azonban működött az első félidőben, nem igazán működött a másodikban, egyre több lett a hazaiaknál a rossz dobás – a végkifejlet pedig tragikusra sikeredett, az utolsó bő 2 percben nem szerzett pontot a Phoenix. A Knight-Booker hátvédpár végül egészen borzasztó mezőnymutatóval (9/30) zárt, de Alex Len sem állt a helyzet magaslatán: az ukrán center nagyon fontos pillanatban, 10 másodperccel a vége előtt Tony Allennek passzolta a labdát egy bedobásnál...

A Suns legjobb dobói: Booker 18/6, Tucker 15/3, Knight 13/9, Leuer 13/3.
A Grizzlies legjobb dobói: Stephenson 16, Randolph 14, Barnes, Farmar 12/6-12/6, Allen 12.

 

 


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik