Csaknem húszpontos hátrányból nyert a Lakers a Houston ellen

Vágólapra másolva!
2019.02.22. 09:21
null
James Harden (jobbra) ismét parádésan játszott, de LeBron James lehetett boldogabb a meccs után (Fotó: Twitter)
A harmadik negyedben sima Rockets-győzelem nézett ki az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának nyugati rangadóján hajnalban, a folytatásban azonban LeBron Jamesék playoffüzemmódba kapcsoltak, fordítottak és nagyon fontos sikert arattak James Hardenék ellen. A listavezető Bucks nagy csatában gyűrte le a Bostont, a címvédő GSW szintén minimális különbséggel múlta felül a Sacramentót, remek centermunkával nyert a Portland, a Sixers pedig Joel Embiid hiányában verte meg a Miamit.

 

Cleveland Cavaliers–Phoenix Suns 111–98

Franchise-rekord. Negatív klubcsúcsnak számító 16. vereségét szenvedte el sorozatban a Suns és ahogy a széria mindegyik mérkőzésén, úgy most is kapott legalább 110 pontot – hiába dobott cserébe a túloldalon 30-at Devin Booker és 23-at Kelly Oubre Jr., még ezt a Clevelandet sem tudták megállítani, úgyhogy az utolsó másfél negyedben sima vereséget szenvedtek. Addig partiban voltak ugyan, sőt, 73–72-re még vezettek is, ám itt jött egy 12–0-s Cavs-futás, majd a záró etapban 34 pontot kaptak a vendégek és voltak már 17 pontos hátrányban is. Igor Kokoskov szerint lehet ezt szépíteni, de jelenleg ennyit tudnak...

Kevin Love lassan belendül. Ezúttal 22 percet töltött parketten a hosszú hónapokat kihagyó erőcsatár, ez alatt pedig azonnal hozott is egy 16 pontos, 11 lepattanós dupla duplát, amivel azonnal jelentősen megtolta csapata szekerét – igaz, közben azért gyártotta az eladott labdákat és a faultokat is, saját bevallása szerint is érezte még magán a rozsdát. Ezzel együtt a többiek is kiemelték, hogy mennyire más a Cavs akkor, amikor ő is a parketten van és ezúttal a társakban is megvolt a fantázia, amit a 34 kiosztott gólpassz is jelez – Cedi Osman, Ante Zizic és Larry Nance Jr. is nagyon hatékonyan dobott, Jordan Clarkson 15 ponttal és 5 gólpasszal jelentkezett, Matthew Dellavedova pedig 11 asszisztot osztott szét. Ezt a győzelmet most a Cleveland akarta jobban, persze azt majd meglátjuk, hogy jobban is járt-e vele.

A Cavaliers legjobb dobói: Osman 19/15, Love 16/9, Zizic 15, Clarkson 15/6
A Suns legjobb dobói: Booker 30/9, Oubre Jr. 23/12, Ayton 13

Philadelphia 76ers–Miami Heat 106–102

Embiid nélkül nyert a Philly. Joel Embiid és Furkan Korkmaz sem lépett pályára a Sixersnél és bár természetesen a center hiányzott jobban, ám csapata végül megoldotta a mai feladatot. A kezdőbe Boban Marjanovics került, aki meg is hálálta a bizalmat, 27 perce alatt 19 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát gyártott, a védekezésük így sem volt rossz, támadásban pedig ugyan gyengén tripláztak (27 százalék) és kihagytak tíz büntetőt, mégis volt elég jó játékosuk ahhoz, hogy nyerjenek. A gyenge harmadik negyeddel ugyan leadták korábbi előnyüket és a záró etapban végig kapaszkodniuk kellett, de az utolsó két percben a maguk javára fordították a meccset: 98–99 után Marjanovics süllyesztett el két clutch büntetőt, Wade hibája után a csendesebb JJ Redick bombázott be egy triplát, majd megint Marjanovics szólt hozzá, ezzel a mini rohammal pedig eldöntötték a küzdelmet. Tobias Harris (23 pont, 11 lepattanó) egymaga 12 pontot szórt a negyedik negyedben, de Ben Simmons (21 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) és Jimmy Butler (16 pont, 6-6 lepattanó és gólpassz) is hozzátette a magáét, úgyhogy ha nem is könnyedén, de hozták a fontos hazai győzelmet és a tabellán megelőzték a Bostont.

Nem tudta kihasználni a helyzetet a Heat. Embiid hiányát nem igazán tudta kamatoztatni a vendégcsapat, sem Whiteside, sem Adebayo nem érvényesült és ketten együtt összesen tíz pontot, valamint hét lepattanót tudtak felmutatni, csapatszinten is simán elvesztették a lepattanózást, ráadásul a tartóoszlopa nélkül sokszor összeeső Philly-védekezést sem tudták megbontani – ők is pocsékul dobtak kintről és csak a Sixers sok eladott labdájának köszönhetik, hogy egyáltalán a száz pontot elérték. Az első percekben rögtön tele lett a kezük Marjanoviccsal és tízpontos hátrányt szedtek össze, aztán a harmadik negyedben ezt eltüntették ugyan, de a végén nem volt bennük elég tűzerő ahhoz, hogy a szoros hajrát megnyerjék – Dragic mégsem tért vissza, a Wade, Waiters, Richardson, Winslow négyesből pedig ezúttal senki sem tudott előlépni kulcspillanatban. Fontos vereség ez számukra a playoffharcban, de az igazi kulcsmeccs csak most jön, hiszen a fő rivális Detroitot fogadják.

A 76ers legjobb dobói: Harris 23/9, Simmons 21, Marjanovics 19
A Heat legjobb dobói: Wade 19, Waiters 18/6, Olynyk 15/3

Brooklyn Nets–Portland Trail Blazers 99–113

Centerposzton dominált a Portland. Belefért a vendégek részéről, hogy a nem teljesen egészséges Damian Lillard gyenge estét produkáljon (13 pont, 5/21 mezőnyből) és hogy csapatszinten csak 22 százalékkal triplázzanak, volt ugyanis olyan fegyverük, ami így is működött. Alapvetően Jusuf Nurkic büntette a Brooklynt a palánk alatt, a center 27 ponttal (10/15 mezőnyből), 12 lepattanóval és 3 blokkal zárta 28 játékpercét, de amikor ő leült, akkor is megmaradt ugyanez a dominancia ezen a poszton, a csapatban most debütáló Enes Kanter ugyanis szintén parádézott: 20 perc alatt 18 ponttal, 9 lepattanóval és 8/9 jó dobással mutatkozott be a Blazersnél. A két centernek köszönhetően 60–49-re nyerték a lepattanózást és 66–50-re győztek a festékben, ez pedig minden más gyengeségüket ellensúlyozta ezen a találkozón – a harmadik negyedben 14 pontos fórt építettek fel, majd amikor egy rohammal ezt eltüntette a Nets, még egyszer válaszolni tudtak. Fontos és magabiztos győzelemmel nyitották idegenbeli túrájukat, így továbbra is menekülnek előre a nyugati középmezőny elől.

Nem volt válasza a Netsnek. Egyszerűen nem tudtak mit lépni a hazaiak a centerposzton meglévő hátrányukra, folyamatosan kapták a kosarakat a Blazers pofonegyszerű, de üzembiztos pick-and-rolljaiból, engedtek 19 támadópattanót, végig elnyomták őket a vendégek a palánk alatt – ezt ráadásul azzal is tetézték, hogy ők maguk borzalmasan dobtak. Az alapvetően jól triplázó csapat 20 százalék alatt maradt kintről és a húzóemberei közül senki sem játszott jól, sőt, még csak elfogadhatóan sem igazán, úgyhogy csapatszinten 39 százalékos mezőnymutatóval zártak, ez pedig végzetesnek bizonyult a festékben meglévő hátrányuk mellé – igaz, így is hatodikak Keleten, de azért most már figyelniük kell a visszapillantót, az elmúlt időszak gyengébb teljesítménye után lassan össze kell szedniük magukat.

A Nets legjobb dobói: Crabbe 17/9, Davis 15, Russell 14/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Nurkic 27, McCollum 21/3, Kanter 18

Milwaukee Bucks–Boston Celtics 98–97

Az utolsó játék döntött. Mindkét csapat előkapta a ligaelit védekezését és nem engedte igazán kibontakozni a másikat, így szorosan alakult a találkozó – a második negyedben kicsit meglépett a Bucks, de nem szakadt le a Boston, végig ott lihegett ellenfele nyakában. A hajrá aztán egylabdás végjátékot hozott, oda-vissza jöttek a clutch dobások, az utolsó ágyút azonban Khris Middleton sütötte el – fél perccel az órán bevert egy óriási triplát 95–95-nél, amivel ismét előnyhöz juttatta a hazaiakat. Erre Kyrie Irving válaszolt még egy duplával, majd a következő támadásnál volt feldobás, lejáró támadóidő, minden, ami kell, így három másodpercet kapott még a Celtics arra, hogy megnyerje a meccset – Irving dobása azonban ezúttal kimaradt, úgyhogy óriási csatában nyerte a rangadót a ligaelső. Egyénileg mindenképpen emeljük ki az utolsó negyedben 12 pontot szerző Giannis Antetokounmpót, aki MVP-hez méltó teljesítménnyel (30 pont, 11/19 mezőnyből, 13 lepattanó, 6 gólpassz, 2 blokk), clutch játékokkal jelentkezett, erre pedig óriási szükségük is volt azon a meccsen, ahol a csapatjátékukat egészen jól lebontotta az ellenfél – ezzel a nagy győzelemmel továbbra is listavezetők és növelték az előnyüket a Torontóval szemben.

Hiába Horford extrája. Gordon Hayward és Aron Baynes nélkül is egyenrangú ellenfele volt a Bucksnak a Celtics, de ezúttal támadásban nem volt elég az, amit fel tudtak mutatni – 40 százalék alatt maradtak mezőnyből és összesen hat büntetőt harcoltak ki, nem volt meg bennük az átütőerő. A kiváló védekezésük viszont így is meccsben tartotta őket egészen az utolsó másodpercig, többször vezettek is és felállt védelem ellen a Milwaukee is nagyon erőlködött, de Brogdonék leindításból szerzett 24 pontja végül sok lett a Bostonnak. Egyénileg Al Horford az egyetlen, aki igazán extrát játszott (21 pont, 17 lepattanó, 5 gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk), de mellé csak Tatum és Brown tudott időszakosan felnőni, Irving pedig rengeteg tüzelt mellé – 9/27-et dobott mezőnyből, ő sem tudta igazán vezetni csapatát. A végén így is megvolt a dobása a hőssé váláshoz, a negyedik negyedben egyébként is feljebb tudott kapcsolni, de most egy hajszállal kevesebbnek bizonyultak – most mennek tovább Chicagóba, ott kötelező lesz számukra a győzelem.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 30/3, Middleton 15/9, Brogdon 15/9
A Celtics legjobb dobói: Irving 22/12, Horford 21/6, Tatum 17/3

Golden State Warriors–Sacramento Kings 125–123

Dobása volt a Kingsnek. Idén negyedszer is kikapott a Golden State-től a Sacramento, de ahogy az az eddigi mérkőzéseken is történt, ezúttal is minimális különbséggel – a négy találkozót összesen 12 ponttal bukta el a társaság. A gyengébb első negyed után átvette a vezetést a vendégcsapat és Marvin Bagley (28 pont, 14 lepattanó), Buddy Hield, De'Aaron Fox, valamint Bogdan Bogdanovics remek játékával folyamatosan előrébb is járt, a harmadik játékrészben végig vezetett, majd a záró etapban ugyan fordítani tudott a Warriors, de ettől sem tört meg a Kings és reagálni tudott. A végjátékban aztán Steph Curry és Klay Thompson nagy dobásaival úgy tűnt, hogy eldöntötte a találkozót a bajnok, de tíz másodperccel az órán Hield bevert még egy hármast, majd a fault után Andre Iguodala mindkét büntetőjét elrontotta, így maradt még egy lövése a Sacramentónak – két másodperccel a vége előtt azonban Hield duplája ezúttal kimaradt, úgyhogy hiába játszott jól, ismét kikapott a bajnoktól az együttes.

Meg kellett harcolnia érte a Golden State-nek. Nem jött könnyen ez a győzelem a címvédő számára és minden tudására szüksége volt Steve Kerr csapatának ahhoz, hogy ne szenvedjen back-to-back vereséget, tekintve, hogy az All Star előtti utolsó találkozóját elbukta a gárda. A mostani sikerhez elengedhetetlen volt Kevin Durant sokoldalú játéka (28 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz és karriercsúcsnak számító 7 blokk), illetve Steph Curry parádés estéje (36 pont, 7 gólpassz, 10/16 tripla), de a két MVP mellé a végjátékban fel tudott nőni két clutch dobással Klay Thompson, illetve korábbi csapata ellen nem mozgott rosszul DeMarcus Cousins (27 perc, 17 pont, 12 lepattanó, 3 gólpassz) sem. A kulcs mindenképpen a tripladobás volt, nemcsak azért, mert 41 százalékkal bombáztak be 19-et kintről, hanem mert ebből hat a negyedik negyedben érkezett és a végjátékban Curry két óriási dobást süllyesztett el távolról, amelyhez csatlakozott Thompson is – egy korábbi 7–0-s roham és ez az időszak volt az, ami hozta a győzelmet, bár a végén Iguodala hibái miatt még kicsúszhatott volna a kezükből a győzelem. Nem így történt, megúszták, úgyhogy most készülnek a Rockets elleni rangadóra, majd a négymeccses keleti túrájukra.

A Warriors legjobb dobói: Curry 36/30, Durant 28/3, Thompson 18/9
A Kings legjobb dobói: Bagley 28/3, Hield 19/6, Fox 18/6

Los Angeles Lakers–Houston Rockets 111–106

A végére állt össze a Lakers. Nem kezdett jól a hazai alakulat sem elöl, sem hátul, az első negyedet tíz ponttal elvesztette Luke Walton csapata, majd a harmadik játékrészt ugyanúgy pocsékul nyitotta a társaság és egy 21–8-as Rockets-rohammal 19 pontra hízott a távolság. Úgy tűnt, hogy a következő egy-két percben el is dönthetik a meccset a vendégek, ám a Los Angeles összekapta magát, a negyed utolsó bő négy percét 15-4-re megnyerte, majd ezzel a lendülettel a negyedik játékrészben fordított is – a pályára visszatérő LeBron James itt döntő faktornak bizonyult és az ő klasszisa a hazaiak javára döntötte el az összecsapást. Visszatérése után volt egy kosara, egy gólpassza, egy csarnokrobbantó zsákja, majd újabb két pontja, az utolsó bő két percben pedig előbb feltett egy nehéz clutch kettest, kiosztott egy szép gólpasszt, aztán másfél perccel az órán egy mintaszerűen kiharcolt támadófaulttal kipontozta James Hardent is – döntő játékokat mutatott be és a LAL innen már nem rontotta el a győzelmet. Mellette a szintén remeklő Brandon Ingram (27 pont, 13 lepattanó), Kyle Kuzma (18 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz), illetve a fontos dobásokkal hozzászóló Reggie Bullock (14 pont, 4/8 tripla) is kiemelendő, a Lakers pedig ezzel a nagy győzelemmel és a Kings vereségével egy meccsre megközelítette riválisát a tabellán.

Nem bírta idegekkel a Houston. Nagyon nehezen viselték a vendégek, hogy ennyire lejátszották őket az utolsó másfél negyedben és a végjátékban több játékvezetői ítéletnél is meglehetősen hevesen reklamáltak – már James Harden kipontozódásánál is ez volt a helyzet, aztán a következő védekezésnél fújtak ellenük egy vitatható faultot, ami betette náluk a kaput. Chris Paul kidumált magának egy technikait (és örülhet, hogy csak egyet), majd Mike D'Antoni is ugyanígy tett, ezek a büntetők pedig gyakorlatilag eldöntötték a mérkőzést, ráadásul az ezt követő támadásból Paul hiába dobott egy triplát, utána ő ütött oda, ezzel ő is kipontozta magát – nehezen dolgozták fel, hogy elveszítették az összecsapást. Harden egyébként is nagyon erőlködött most, a „kötelező” 30 pontját ugyan éppen megdobta 11/24-es mezőnymutatóval, de 6 gólpasszára jutott 8 eladott labda, a végjátékban nem tudott segíteni, ráadásul ugye ki is pontozódott – a vezér most Paul (23 pont, 9/15 mezőnyből, 10 lepattanó, 9 gólpassz, 1 eladott labda) volt, Clint Capela dupla duplával (12 pont, 11 lepattanó) tért vissza hosszú kihagyása után, a 30 százalék alatti triplázás és a második félidő összeesése viszont vereséget eredményezett számukra.

A Lakers legjobb dobói: James 29, Ingram 27, Kuzma 18/6
A Rockets legjobb dobói: Harden 30/6, Paul 23/9, Gordon 14/12

NBA, ALAPSZAKASZ
Cleveland Cavaliers
–Phoenix Suns 111–98
Philadelphia 76ers–Miami Heat 106–102
Brooklyn Nets–Portland Trail Blazers 99–113
Milwaukee Bucks–Boston Celtics 98–97
Golden State Warriors–Sacramento Kings 125–123
Los Angeles Lakers–Houston Rockets 111–106

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik