Brooklynban is megégett a Cavs, túlórában nyert a Lakers

Vágólapra másolva!
2017.10.26. 09:18
null
Eric Gordon a dudaszó pillanatában dobta be a triplát (Fotó: AP)
Némi meglepetésre újabb vereséget szenvedett az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában a Cleveland: LeBron Jamesék ezúttal a Nets otthonában kaptak ki szoros végjátékot követően. Éppen a végjátékban döntött viszont a maga javára a címvédő Warriors a Raptors elleni rangadón, hosszabbításban vette el a Wizards veretlenségét a Lakers, dudaszós triplával verte a Sixerst a Houston, Miamiban is nyert a Spurs, a Mavs viszont megállította a Memphist – nézzük, hogy mi történt hajnalban!

Charlotte Hornets–Denver Nuggets 110–93

Kiütés. Nem sokáig volt kérdés a hazai győzelem, a Hornets már a második negyedben szétszedte ellenfelét és 25 pontos előnyt épített ki - nagyon extra támadójátékuk mellett védekezésben is remekeltek Lambék, így 62–39-re vezettek a nagyszünetben. A gépezet most nagyon egyben volt, a periméterről Walker, Lamb és a padról beszálló Monk is eljutott 15-20 pont közé, a palánk alatt Dwight Howard uralta a lepattanózást (19-et szerzett meg 15 pont és 2 blokk mellett), Frank Kaminsky pedig megoldhatatlan feladat elé állította a Denvert – kintről, középtávolról és centermozgásból is folyamatosan eredeményes volt, 14 pontig jutott két negyed alatt. A fordulás után már nem szakadt meg Steve Clifford legénysége, de így is végig kézben tartotta a találkozót, a sima győzelem mellett pedig annak is örülhettek, hogy Michael Kidd-Gilchrist elkezdhette a szezont.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Eddig nem villog a Denver. Nem igazán működött a vendégek játéka, Paul Millsap (8 pont, 5 lepattanő) eléggé eltűnt, a kispadról Mudiay 0/8-at, Barton 4/13-at dobott, hiába voltak meg a helyzetek, pocsékul céloztak távolról azok, akiknek ez lett volna a feladatuk, ráadásul a Charlotte támadójátékával sem tudtak mit kezdeni. Az együttes 1–3-mal rajtolt, egyelőre nem igazán találja a ritmust és olyan meccs még nem is volt, amikor igazán összeálltak volna – szombat hajnalban Atlantába látogatnak.

A Hornets legjobb dobói: Kaminsky 20/6, Walker 19/6, Monk 17/9
A Nuggets legjobb dobói:
Jokics 18/3, Harris 18/12, Murray 16

Detroit Pistons–Minnesota Timberwolves 122–101

Semmi sem változott. Újabb gyenge produkció, újabb komoly vereség a Jimmy Butlert nélkülöző Wolves részéről, az előző esti hazai bukás után most idegenben sem volt esélye a társaságnak. Az első három perc ugyan jól alakult számukra, de utána megint érthetetlen dolgokat produkáltak, 24–0-ra (!) kaptak ki a leindításból szerzett pontokat tekintve, az elrontott dobások után rendszeresen elfelejtettek visszarendeződni, nem értek ki a dobókra, ritmusba hozták az ellenfelet, ezt pedig lehetetlen volt ellensúlyozni támadásban. Tom Thibodeau és Taj Gibson is arra utalt a mérkőzés után, hogy az OKC elleni győzelem miatt kicsit mintha megnyugodtak volna, ami nem fér bele, ezt most is látnia kell mindenkinek – ennél sokkal erősebbnek kell lenniük fejben, ha el akarják érni a céljaikat.

Van Gundy elégedett lehet. Gyenge kezdés, lassú játék, folyamatos erőlködés és kapaszkodás, nagyjából ezekre panaszkodott eddig a Pistons trénere, most viszont mindent megkapott csapatától, amit csak kért. Ugyan 0–9-cel rajtoltak, de ez nem gyűrűzött tovább, három perc után összeszedték magukat, átvették az irányítást és lemosták a pályáról ellenfelüket – simán átrohantak Wigginséken, kiválóan tripláztak, a második negyedet 22 ponttal nyerték meg és végig uralták az összecsapást. A megfelelő védekezések után Andre Drummond (15 pont, 15 lepattanó) általában leszedte a lepattanót, Reggie Jackson és Ish Smith pedig megtalálta a megfelelő megoldást – 32 gólpasszal zárt a társaság és a 34 pontos karriercsúcsot (6/9 tripla) szóró Tobias Harris vezetésével tükörsima győzelmet aratott.

A Pistons legjobb dobói: Harris 34/18, Bradley 20/9, Johnson 15/3, Drummond 15
A Timberwolves legjobb dobói:
Towns 23/9, Wiggins 21/3, Teague 18/6

Philadelphia 76ers–Houston Rockets 104–105

Eric Gordon megnyerte. Nagyon megszenvedett ezért a sikerért a Rockets, amely a teljes második félidőt üldözőként töltötte és a negyedik negyed végén is úgy tűnt még, hogy nem tudja utolérni ellenfelét. A találkozót azonban egy 9–0-val zárta le a gárda, kihasználta a Sixers hibáit, elöl-hátul clutch játékokat mutatott be (blokkok, labdaszerzések, fél perccel a vége előtt 2+1), majd a dudaszó pillanatában jött a slusszpoén: James Harden indult el a gyűrű felé, leadta a labdát a sarokba Eric Gordonnak, aki elugrasztotta Joel Embiidet, majd egy leütés után beverte a győztes hármast – éppen időben, a labda még bőven a levegőben volt, amikor megszólalt a duda. Ezzel a nagy dobással és a parádésan összerakott végjátékkal nagyon fontos győzelmet aratott a társaság, mert Chris Paul, Trevor Ariza és Nené nélkül nem túlzás azt állítani, hogy hat főből állt az érdemi rotáció – Mbah a Moute kezdett, a padról Tucker játszott 32 percet, Black még 12-t, Jackson és Canaan pedig tíz alatt. Egyénileg a sokat vállaló Harden-Gordon páros mellett mindenképpen ki kell emelnünk az óriásit játszó Clint Capelát, aki 16 pontját 7/9-es mezőnymutatóval szerezte, leszedett húsz lepattanót és kiosztott négy blokkot is, remekelt a gyűrű alatt.

Rutintalanul. Ez egy félig megnyert meccs volt már a Sixers számára, de az utolsó három percben egyszerűen leolvadt és hibát hibára halmozott a hazai alakulat. Egyrészt ebben a clutch időszakban nem volt sem mezőnykísérlete, sem büntetője Joel Embiidnek, volt viszont egy goaltendingje fél perccel a vége előtt, amivel nagyot tolt a Rockets szekerén. Másrészt kaptak két blokkot és eladtak két labdát ez idő alatt, nem azok fejezték be a támadásokat, akiknek kellett volna, miközben hátul is komoly hibákat követtek el – Brett Brown a balszerencséről beszélt a mérkőzés végén, de sokkal inkább saját hibáik, rossz játékuk és rutintalanságuk miatt kaptak ki.

A 76ers legjobb dobói: Redick 22/9, Embiid 21/3, Covington 20/12
A Rockets legjobb dobói: Gordon 29/15, Harden 27/6, Capela 16

Brooklyn Nets–Cleveland Cavaliers 112–107

Ha egy üzlet beindul… …akkor az sem számít, ha kiesik az a két játékos, akire az egész üzletet szerettük volna építeni. Jeremy Lin már korábban kiszállt a Netsnél, most D'Angelo Russell sem léphetett pályára, de ez sem akadályozta meg a hazaiakat abban, hogy megverjék LeBron Jamest és a Cavst, ezúttal Spencer Dinwiddie vezetésével. A gárda jól kezdett, majd meg tudta nyomni a harmadik negyedet is, az előzőekben látott nagyszerű támadójátékot a kezdő hátvédpár nélkül is hozni tudták, ráadásul védekezésben is aktívak voltak, sok labdát el tudtak lopni. A hajrában aztán a szoros végjátékot is meg tudták oldani, az utolsó percbe lépve még egy ponttal a Cavs vezetett, aztán érkezett egy Dinwiddie-tripla, majd egy lepattanó után egy gyors támadás és egy kosár Hollis-Jeffersontól – ugyan az utolsó tizenhat másodpercben négy büntetőt is elhibáztak, ezúttal ez is belefért, újabb nagy győzelmet aratott a gárda. A Nets egyébként utoljára 2002–2003-ban rajtolt ilyen jól, 3–2-vel, ráadásul jelenleg ők átlagolják a legtöbb dobott pontot az NBA-ben.

LeBron James hardeni szerepben. Nem eredeti posztján, hanem irányítót játszik, 41 percet a pályán tölt, tripla duplát hoz, elad nyolc labdát, folyamatosan keresi a tripladobókat, akik eléggé besülnek, így kikapnak - ez a mondat most nem James Hardenről és a Houstonról, hanem LeBron Jamesről és a Clevelandről szól. Tyronn Lue ismét a magas szerkezetet választotta, de a pad tovább rövidült azzal, hogy Dwyane Wade is hiányzott sérülés miatt, a Cavs pedig egyáltalán nem tudta kontrollálni a találkozót – igaz, a végén megnyerhették volna, de érdekes, hogy ők hibáztak többet, mint a rutintalan Brooklyn. Maga James (29 pont, 12/20 mezőnyből, 10 lepattanó, 13 gólpassz, 4 blokk, 8 eladott labda) is elrontott két clutch büntetőt kétpontos hátrányban hét másodperccel a vége előtt, de Love is mellédobott egyet, James pedig az utolsó lehetőségnél eladta a labdát – meglepetésre idei második vereségét is elszenvedte a tavalyi keleti bajnok.

A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 22/12, Hollis-Jefferson 19/6, Crabbe 19/12
A Cavaliers legjobb dobói: James 29/3, Korver 22/15, Green 18/6

Miami Heat–San Antonio Spurs 100–117

Extra volt a Spurs támadásban. Ugyan Gregg Popovich nem volt elégedett csapata védekezésével és az első negyed volt az idei első játékrész, amikor harminc pontot kaptak, a kiváló támadójáték elfedte ezeket a hibákat. A 31 pontos LaMarcus Aldridge mellett extra hatékony volt a padról beszálló Rudy Gay, a texasiak pedig a harmadik negyed végén kapcsoltak igazán tarthatatlan üzemmódba: akkor 14 labdabirtoklásból 12 alkalommal is pontot szereztek, az utolsó hét dobásukat zsinórban értékesítették és húszpontos előnyt alakítottak ki. Az 55.3 százalékos mezőnymutató és a csapatként beszórt 10/17 tripla is jelzi, hogy mennyire pontosak voltak a Heat térfelén, az is belefért, hogy Dejounte Murray 0/6-ot hajítson – Kawhi Leonard és Tony Parker nélkül is 4–0-val rajtoltak, szombat hajnalban Orlandóban folytatják.

Hiányzott Whiteside. Ugyan James Johnson megint remekelt (21 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz), de ő azért nem az a játékos, aki elit szinten védi a gyűrűt és megfogja az ellenfél klasszis magasemberét a palánk alatt, márpedig most ilyen kosarasra lett volna szükségük a floridaiaknak. Bam Adebayo kezdett centerként, de ő sem volt igazi megoldás, Kelly Olynyk ezúttal súlytalannak bizonyult, más opció pedig nem maradt, csak az extra alacsony szerkezet – ehhez viszont kellett volna a pontos, agresszív védekezés és a jó dobóforma, most egyiket se hozta a Miami. Josh Richardson nagyon nem találta a helyét (1/8 mezőnyből és ki is pontozódott), Goran Dragic a többieket nem igazán tudta helyzetbe hozni, a padról pedig csak Tyler Johnson tett hozzá – az olajozottan működő Spurs ellen ennyi bizonytalankodás és Whiteside hiánya most nem fért bele, így Erik Spoelstra csapata 2–2-vel folytatja a Bostonnal szemben.

A Heat legjobb dobói: T. Johnson 23/9, J. Johnson 21/3, Dragic 20/6
A Spurs legjobb dobói:
Aldridge 31/3, Gay 22/3, Green 15/9

Oklahoma City Thunder–Indiana Pacers 114–96

George besült, Westbrook és Anthony kisegítette. A Pacers korábbi franchise-playere nem sokat tudott hozzátenni a meccshez volt csapata ellen, 19 perc alatt kipontozódott és tíz pontig jutott el – felejthető estéje ellenére viszont így is magabiztosan nyert a Thunder. Russell Westbrook (28 pont, 10/18 mezőnyből, 10 lepattanó, 16 gólpassz) hozott egy erős tripla-duplát, Carmelo Anthony (28 pont, 9/17 mezőnyből, 10 lepattanó, 3 blokk) szintén klasszisteljesítményt nyújtott és bár nem ütötték ki ellenfelüket, végig ők voltak előnyben – a harmadik negyedben tíz pont fölé nőtt ez a különbség, Westbrookék pedig kontroll alatt tartották a dolgokat, nem adtak esélyt a Pacersnek. Ez volt az első olyan meccs, ahol tényleg érezni lehetett a komoly erőt a Thunderben, szombat hajnalban pedig visszavághatnak a Minnesotának a néhány nappal ezelőtt elszenvedett fájdalmas vereségért.

Oladipo megszórta a Thundert. Az OKC tavalyi második opciója a George-csere keretein belül került az Indianához, ahol egyelőre kiválóan érzi magát és abszolút kiemelkedő teljesítményt nyújt - nagyon ízlik neki, hogy vezérszerepet kap a gyors, rohanós támadójátékban. Ezúttal is ő húzta a Pacerst, volt csapata ellen beszórt 35 pontot (11/18 mezőnyből, 5/8 tripla), hátul kiosztott két blokkot és az első öt meccsen 26 pontot átlagol úgy, hogy majdnem három triplát szór minden találkozón 44.8 százalékos hatékonysággal. Most az ő extrája is kevésnek bizonyult, több volt a tűzerő a Thunderben, de jön számukra egy kisebb pihenő és hétfő hajnalban talán már Myles Turnerrel kiegészülve fogadhatják a Spurst.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 28/6, Anthony 28/9, Adams 17
A Pacers legjobb dobói: Oladipo 35/15, Collison 18/6, Young 14/9

Dallas Mavericks–Memphis Grizzlies 103–94

Megtörte a jeget a Mavs. A 0–3-as rajt és a gyenge játék után ezúttal változtatott a kezdőcsapaton Rick Carlisle, Yogi Ferrell helyére bekerült Nerlens Noel, így magasabb szerkezetben játszott a társaság – Nowitzki ismét négyesként, Barnes pedig hármasként kapott szerepet. Ez működött, az első három meccsen nagyjából ötvennel szedtek kevesebb lepattanót, mint ellenfeleik, most viszont csak az utolsó pillanatokban, már eldőlt helyzetben maradtak alul ezen a téren eggyel, ráadásul egyébként is sokkal hatékonyabban működött a játékuk. Az első félidőben a kiváló labdajáratás és a feljavuló védekezés eléggé meglepte a Memphist és a hazaiak komoly előnyre tettek szert, majd amikor a fordulás után összekapták magukat, jött az újonc Dennis Smith Jr. és a Mavs élére állt – az utolsó két negyedben 14 pontot és 4 gólpasszt jegyzett, kiválóan diktálta a tempót, nem csak Rick Carlisle, de Mike Conley is megdicsérte. A texasiak így idei első győzelmüket aratták, de rögtön bizonyítaniuk kell ismét, mert back-to-backre utaznak Memphisbe, a mai meccs visszavágójára.

Futott az eredmény után a Memphis. Nagyon belealudt a meccs elejébe a Grizzlies, az első negyedet 14 ponttal veszítették el a vendégek, ez a különbség hamarosan elérte a 19 egységet is, innen próbáltak meg visszakapaszkodni. Nem voltak azonban elég pontosak, 14 gólpasszukra jutott 17 eladott labda, elrontottak nyolc büntetőt (igaz, a Mavs kilencet), kosarat szerezni pedig csak a Gasol, Conley páros tudott stabilan, máshonnan nem igazán érkeztek a pontok – nem volt meg bennük az a tűzerő, ami egy komoly felzárkózáshoz kellett volna. Végig üldözték a Dallast, de ahányszor úgy tűnt, hogy meg lehet az áttörés, mindig válaszolni tudtak Barnesék, így végül idei első vereségét szenvedte el Dave Fizdale együttese.

A Mavericks legjobb dobói: Smith 19/9, Matthews 16/9, Barnes 15/3
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 26/15, Conley 21/9, Evans 13/3

Phoenix Suns–Utah Jazz 97–88

Valami megmozdult a Sunsnál. Az ideiglenesen kinevezett vezetőedző, Jay Triano valóban összekapta a gárdát, ezt nem csak a 2–0-s mérleg, hanem a mutatott játék, az akarat és a szervezettség is jelzi – ezúttal elsősorban a kemény védekezéssel tudott nyerni a brigád, ami finoman szólva sem volt rá jellemző. A 10–2-es rajt után is lendületben maradtak a hazaiak, megléptek 32–15-re és szintén eddig nem jellemző módon kontrollálni tudták a mérkőzés alakulását, nem engedtek nagy futást a Jazznek, elöl pedig nem követtek el olyan hibákat, amik lendületbe hozták volna az ellenfelet. TJ Warren egymaga húsz pontot szórt a második félidőben, amikor kicsit szorult a hurok, érkezett egy nagyon fontos tripla Devin Bookertől, a hazai siker pedig innentől nem forgott veszélyben – egyenesbe jött a társaság, volt tartása, most viszont következik egy hatmeccses idegenbeli túra, ahol eldőlhet, hogy valójában mekkora is a változás.

Gyenge volt a Jazz. Idegenbeli back-to-backet vívott a Utah és érezhetően nem ízlett ez a helyzet a csapatnak - nem dobtak jól, főleg kintről szenvedtek, de ennél is súlyosabb probléma volt a 24 eladott labda. Ez aláásta a védekezésüket és meghatározta a játék képét, ez a Jazz most arra nem alkalmas, hogy rohanjon az eredmény után és „erőből" megfordítson egy meccset, főleg, hogy ezúttal a cserepad sem hozta azt, amit eddig megszoktunk tőle, 38–9-re maradtak alul Sefolosháék a Suns második sorával szemben. Érdekesség, hogy Rodney Hood úgy játszott 35 percet és dobott 22 pontot, hogy teljesen fel sem épült a sérüléséből, de ez sem tudott segíteni az idegenben már 0–3-ra álló társaságon.

A Suns legjobb dobói: Warren 27, Booker 17/6, Len 13, Ulis 13/3
A Jazz legjobb dobói: Hood 22/6, Gobert 16, Favors 15, Rubio 15/3

Golden State Warriors–Toronto Raptors 117–112

Kiválóan helytállt a Toronto. A vendégeknél a center Jonas Valanciunas és helyettese, Lucas Nogueira is bal bokája miatt nem léphetett pályára, azonban remekült pótolta őket a tavaly már jó meccseket hozó Pascal Siakam (20 pont, 9/12 mezőnyből) és az osztrák Poeltl (12 pont, 6/11 mezőnyből, 14 lepattanó). A gárda azt is majdnem elbírta, hogy Serge Ibaka képességeit nem igazán tudták kiaknázni, és Kyle Lowrynak (5/18 mezőnyből, 9 gólpassz) nem ment a dobás. Végig szoros volt a meccs, csak az utolsó percben tudta megnyerni a GSW – összességében zsinórban 13. alkalommal kapott ki Oaklandben a Raptors, érdekesség, hogy DeMar DeRozan itt még soha nem nyert mérkőzést…

A régi fegyverek. Igencsak kapaszkodnia kellett a Warriorsnak, hogy ne két hazai vereséggel nyissa a szezont – a dobásokkal nem is volt különösebb gond, viszont 17 labdát szórtak el (Green egymaga hatot), és a magas posztokon foghíjas vendégekkel szemben sem tudták megnyerni a pattanózást. A végjátékra fordulva azonban Curry és Durant is tartogatott triplákat, erre már nem volt válasza az egyébként 34 (!) hármast eleresztő kanadaiaknak. A meccs statisztikájához tartozik, hogy az öt húzóember (Green, Durant, Curry, Thompson és Iguodala) mindegyike legalább 5 gólpasszt adott, Klay Thompson pedig zsinórban 59. meccsén szórt be legalább egy kinti dobást, ami a leghosszabb aktív sorozat az NBA-ben.

A Warriors legjobb dobói: Curry 30/12, Durant 29/9, Thompson 22/12
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 24, Siakam 20/6, Ibaka 15/3

Los Angeles Lakers–Washington Wizards 102–99 – hosszabbítás után

Bradley Beal felemás meccse. John Wall a második félidőben el volt foglalva Lonzo Ball levédésével, nem nagyon mentek a dobások (7/22, 9 gólpassz), Otto Portert Brandon Ingram és Kyle Kuzma fárasztotta, így Bealre maradt a támadások befejezése, és tette is a dolgát becsülettel – egészen a végjátékig. 12 másodperccel a rendes játékidő vége előtt 90–92-es állásnál hibázott egy büntetőt, ami után ki tudott egyenlíteni a Lakers, az utolsó másodpercben pedig nem tudta bevágni a győztesnek szánt saroktriplát. Nem csak emiatt szenvedte el szezonbeli első vereségét a fővárosi gárda, Wall és Porter felejthető estéje mellett Marcin Gortat sem volt jó viszonylag jó számai ellenére sem, a kispadról pedig egyedül az ex-Laker Jodie Meeks dicsérhető.

Lonzo Ball clutch, de nem csak ő. A meccs előtti nyilatkozatok megvalósultak, John Wall nagyon keményen védekezett Ballon, aki borzasztóan dobott és korán faultgondjai akadtak, viszont kiosztott 10 gólpasszt és lekapott 8 pattanót, a negyedik negyed végén és a hosszabbításban is parádésan találta meg a célpontjait. Julius Randle-t is ki kell emelni, fontos triplát bombázott be a rendes játékidő utolsó percében, a ráadásban pedig elöl-hátul extrát nyújtott. Mellettük a hosszabbítást eredményező duplát szállító, egyébként dupla-duplázó Brandon Ingram és a szintén dupla-duplázó Nance is remekelt a kezdőötösben, Caldwell-Pope vágta be a győztesnek bizonyult triplát, a kispadról pedig Randle mellett Kuzma is dicsérhető. Összességében nagy győzelmet aratott a Lakers, és gyakorlatilag mindenkivel elégedett lehetett Luke Walton.

A Lakers legjobb dobói: Ingram 19, Nance 18, Kuzma 15/3
A Wizards legjobb dobói:
Beal 28/6, Wall 18/3, Porter 12

NBA, ALAPSZAKASZ
Minnesota Timberwolves–Detroit Pistons 122–101
Philadelphia 76ers–Houston Rockets 104–105
Brooklyn Nets–Cleveland Cavaliers 112–107
Miami Heat–San Antonio Spurs 100–117
Oklahoma City Thunder–Indiana Pacers 114–96
Dallas Mavericks–Memphis Grizzlies 103–94
Phoenix Suns–Utah Jazz 97–88
Golden State Warriors–Toronto Raptors 117–112
Los Angeles Lakers–Washington Wizards 102–99 – hosszabbítás után

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik