Bradley Beal 51 ponttal szomorította el Portlandet

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.12.06. 08:44
null
Bradley Beal egészen elképesztően játszott (Fotó: Twitter)
Egy nappal azután, hogy kiütéses vereséget szenvedett, óriási győzelemmel javított a Washington az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában – ezt elsősorban az 51 pontos karriercsúcsot hozó Bradley Bealnek köszönheti. A játéknap rangadóján megtörte a Jazz sikerszériáját az Oklahoma City, Russell Westbrook újabb tripla duplát hozott, míg a Raptors nem izzadt meg a Suns ellen, igaz, közben megsérült Devin Booker.

 

Toronto Raptors–Phoenix Suns 126–113

Nem rontotta el a Raptors. Könnyedén játszottak a hazaiak, szépen kihasználták a fáradt Suns hibáit, belehajszolták őket eladott labdákba (az első negyedben 0–7 volt az arány például) és viszonylag sima győzelmet arattak. Heten jutottak tíz pont fölé, a Lowry, DeRozan páros mellett ezúttal Ibaka és Anunoby (4/5 tripla) is kiemelendő a kezdőben, de kiválóan szálltak be a cserék is, a harmadik negyedben pedig gyakorlatilag el is dőlt a találkozó. Érdemes kiemelni, hogy Kyle Lowry újabb két támadóhibát harcolt ki, ezzel már 17-nél jár a szezonban, amivel vezeti a ligát, sőt, 17 olyan csapat (!) van jelenleg, amely nem jutott még ez fölé. Szintén érdekesség, hogy a Suns egyetlen támadópattanót sem szerzett meg, először fordult ez elő a történelem során a Raptors aktuális ellenfelével.

Booker megsérült. Az előző esti 46 pontos produkció után most borzalmasan kezdett Devin Booker, első hét mezőnykísérletét elrontotta és végül 4/15-tel zárt, igaz, ezt 10/12 büntetővel és nyolc gólpasszal azért ellensúlyozni tudta. A negyedik negyedben azonban ágyéksérülést szenvedett, két csapattársa segítette le a pályáról és be az öltözőbe, nem tűnt túl jónak a helyzet – hiába zárta le hatmeccses idegenbeli túráját a gárda, nem lélegezhet fel. A meccshez összességében nem sok közük volt, a második negyedben sikerült javulniuk, de alapvetően a védekezésük nem volt elég jó ahhoz, hogy megszorítsák a Raptorst, igaz, támadásban nyolc játékosuk is elérte a tízpontos határt, kiegyensúlyozottak voltak elöl. A hajrában egyébként nem csak Booker, de TJ Warren is hiányzott, őt a harmadik negyedben állították ki két technikaival.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 20/15, DeRozan 20, Ibaka 19/6
A Suns legjobb dobói: Booker 19/3, Len 14, Jackson 13, Daniels 13/9

Oklahoma City Thunder–Utah Jazz 100–94

Most a Thunder bírta jobban a végét. A megszokottól eltérően nem jól kezdett, aztán leolvadt az OKC, hanem éppen fordítva, nagyon rozsdásan és akadozva indult be a hazaiak gépezete – már az első negyedben tíz pont körüli hátrányba kerültek, a harmadik játékrészben pedig 17 ponttal voltak lemaradva. Itt azonban sikerült összerakni az addig nagyon szenvedős támadójátékot és bedarálni az elfáradó Jazzt, amelyben ezúttal is nagy szerepe volt Steven Adamsnek (20 pont, 9/10 mezőnyből, 9 lepattanó), aki a gárda győzelmi szériája során 28/34 dobását értékesítette, miközben 22 pontot és 8,3 lepattanót átlagol. A vezér természetesen az újabb tripla-duplát hozó (34 pont, 13 lepattanó, 14 gólpassz, 7 eladott labda) Russell Westbrook volt, a negyedik negyedre pedig felébredt Paul George és Carmelo Anthony (35 pontjukból 19 jött ekkor) is – az együttes ekkor játszott a legjobban, 32-14-re behúzta a záró etapot és felőrölte ellenfelét. Így nagyon fontos csoportrangadón aratott győzelmet Billy Donovan együttese, megnyerte sorozatban harmadik meccsét és talán-talán elindult felfelé, következőleg Brooklynba látogat.

Megtört a széria. Sorozatban hat győzelem után kapott ki a Utah, bár sokáig úgy tűnt, hogy a lendület ezúttal is elviszi őket a célig - Donovan Mitchell megint parádézott (31 pont, 5/12 tripla), a kezdőötös kiválóan működött, így magabiztosan vezettek. A negyedik negyedre azonban elfogytak, talán a back-to-back is érződött rajtuk, másrészt Westbrook vezetésével egyre ellenállhatatlanabb lett a hazai támadójáték, ráadásul közben a Roberson, George kettős vezetésével védekezésben is megfogták a Jazzt – Burks-ék egyre nehezebben jutottak el dobóhelyzetig és a záró etapban már csak 30 százalékkal céloztak. Ez nem fért bele, elfogyott az előny, négy perccel a vége előtt átvette a vezetést a Thunder és bár erre még egyszer válaszolni tudott Mitchell, clutch dobással jelentkezett George, Anthony és Adams is, ez megpecsételte a vendégek sorsát.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 34/6, George 21/6, Adams 20
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 31/15, Ingles 16/12, Sefolosha 11/3, Burks 11

Portland Trail Blazers–Washington Wizards 92–106

Beal nagyon nem akart kikapni. Sorozatban hatodszor is John Wall nélkül lépett pályára a Washington, méghozzá egy 47 pontos vereség másnapján, finoman szólva sem ideális állapotban. Bradley Beal azonban úgy gondolta, hogy ennek ellenére most nem maradhatnak alul és főleg a második félidőben teljes extázisban játszott – mindegy, hogy mit védekezett rajta a Portland, lehetetlen volt megállítani, dobott 21 mezőnykosarat és 51 pontot (mindkettő karriercsúcs), a fordulás után 32 egységet szórt, így szállította a győzelmet a Wizardsnak. Félelmetes estéje mellé támadásban nem is kellettek különösebb dolgok a vendégek részéről, védekezésben nagyon kapartak, megvolt az akarat a back-to-back ellenére, már a nagyszünetig bemutattak 12 labdaszerzést, a Morris-Porter páros végül öt blokkal zárt, nagyot küzdött a társaság.

Elfogyott a Portland. A második félidőre már nem jött ki a kezdőbe kerülő Mo Harkless, a harmadik negyedben csípősérülést szenvedett, bár végül a pályán maradt Damian Lillard, majd a záró etapban csuklósérüléssel kidőlt Jusuf Nurkic is – nem volt könnyű dolguk a hazaiaknak. Ezt súlyosbította Bradley Beal egészen elképesztő játéka, aki sorra süllyesztette el a demoralizáló kosarakat kintről-bentről, a második negyedtől kezdve már csak futottak az eredmény után McCollumék és utolérni nem tudták – sorozatban harmadszor kaptak ki otthon a 4–1-gyel lehozott idegenbeli túra után, most már gyakorlatilag lenullázták azokat az eredményeiket.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 30/9, Aminu 17/15, Nurkic 15
A Wizards legjobb dobói: Beal 51/15, Oubre 14/6, Scott 10

NBA, ALAPSZAKASZ
Toronto Raptors–Phoenix Suns 126–113
Oklahoma City Thunder–Utah Jazz 100–94
Portland Trail Blazers–Washington Wizards 92–106

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik