Bostonban nyert a Warriors, megszakította rossz sorozatát a Grizzlies

HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2019.01.27. 10:01
null
A memphisi Mike Conley 22 pontot dobott és kiosztott 11 asszisztot (Fotó: Twitter)
A hazai pályán nagyszerű Boston nagy erőkifejtésre késztette a címvédő Warriorst az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) vasárnap hajnali játéknapján, de megverni nem tudta. A sérült Aldridge remeklésével nyert a Spurs New Orleansban, nyolc vereség után győzött a Grizzlies, Embiid nélkül a Philadelphia nem volt ellenfele a „tripladuplázó” Jokics vezette Denvernek, a Portland viszont elbírta All Star-hátvédje hiányát.

 

 

New Orleans Pelicans–San Antonio Spurs 114–126

Aldridge sérülten is villogott. A Spurs magasembere a bemelegítésnél tesztelte sérült csuklóját, és bár Gregg Popovich pihentette volna, vállalta a játékot – bár a bal kezét egyáltalán nem bírta dobásra használni, 28 pontos, 12 pattanós dupla duplát szállított, így a San Antonio végül simán elbírta, hogy DeMar DeRozan térde nem jött rendbe. A vendégek két centerrel álltak fel, Pau Gasol október óta a legtöbb percet kapta és jól is mozgott (6/8 mezőnyből, 13 pont, 9 pattanó, 4 gólpassz), ráadásul a kezdőötösben Rudy Gay is dupla duplázott, Forbes és White is elérte a 10 pontos határt, míg a padról sok kisebb jó teljesítmény érkezett. Összességében mindig volt kihez nyúlni támadásban, így a San Antonio diktálta a tempót, a harmadik negyedben ki is épített egy tíz pont feletti fórt, amit aztán simán be is tudott osztani a végéig. A Spurs ezzel a sikerrel tartja nyugati 6-8. helyét, ráadásul most egy négymeccses hazai szériát kezd.

Nem Jahlil Okaforon múlt. Anthony Davis, Julius Randle és Nikola Mirotic hiányában előzetesen sem mutatkozott sok esély a Pelicans győzelmére, de a hazaiak becsületére legyen mondva, hogy végig igyekeztek meccsben maradni. Ebben élen járt a karrierjét éppen megmentő Jahlil Okafor, a center 10/12-es mezőnnyel vágott be 24 pontot, mellette 15 pattanót és 3 blokkot is jegyzett, de Jrue Holiday is igyekezett (29 pont, 7 lepattanó), ám a csapat védekezése Davis nélkül mindenhol lyukasnak bizonyult, a kellő tűzerő pedig nem volt meg sem a kezdőben, sem a kispadon. Az újabb, zsinórban harmadik vereség azt jelenti, hogy a Pelicans már hat meccsre került a playoff-vonaltól, ami ezen a sűrű Nyugaton óriási hátrány – most kicsit pihenhetnek, de szerda hajnalban Houstonba látogatnak, nem lesz egyszerű.

A Pelicans legjobb dobói: Holiday 29/9, Okafor 24, Jackson 15/3.
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 28, Gay 22/6, Gasol 13.

Memphis Grizzlies–Indiana Pacers 106–103

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Elsőre nagyon hiányzott a vezér. Victor Oladipo súlyos sérülése óta első mérkőzését játszotta a Pacers, és bár a csapat nagyon hajtott és a perimétervédekezésben igyekezett pótolni, a meccs elején és végjátékban nagyon kellett volna egy vezető. Rosszul kezdett az Indiana, mindössze 19 pontot szereztek az első negyedben, és bár utána Bogdanovic (21 pont) és Collison (10/10 büntető, 9 gólpassz) igyekezett a gárda élére állni, nagyon hiányzott még egy szervező – a kispadról sem Joseph, sem Aaron Holiday nem váltotta meg a világot, és ezúttal Sabonis sem villogott, ebből egy szenvedős, sok rossz dobásos, rengeteg büntetővel tördelt mérkőzés kerekedett, ami jobban feküdt a Grizzliesnek. A gárda felforgatottságára jellemző, hogy a védekezés oszlopa, Myles Turner ugyanannyi (három) triplát dobott, mint amennyi lepattanót szedett. A végén mindent megtett a Pacers, hogy visszajöjjön a meccsbe, az utolsó negyedben bevertek öt hármast, de végül utolérni nem tudták ellenfelüket. Kelet harmadik helyén állnak és szerencséjükre most a mögöttük álló Philly-Boston duó is bukott, de nem lesz ez mindig így – legközelebb például a Warriorst fogadják.

Összekapták magukat a sztárok. Zaklatott heteket él át a Grizzlies, hiszen zsinórban nyolc vereséget szedett össze, és már csak 14. helyen áll Nyugaton, ráadásul egyre makacsabbak a pletykák Conley és/vagy Marc Gasol elcseréléséről. A lehető legjobbkor sikerült összehozni egy idegnyugtató győzelmet úgy, hogy abban Conley (22 pont, 11 gólpassz) és Gasol (18 pont, 7 pattanó, 4 gólpassz, három tripla) is tevékenyen részt vett. Mellettük Jaren Jackson Jr. Is remekelt, a nemrég igazolt Justin Holiday és bevágott 16 pontot, és még a kispadról is jött 30 egység – és ami náluk mindig fontos, védekezésben emellett végig jól működtek. Összességében a sok problémával küzdő Pacers legyőzését illik a helyén kezelni, de erre a győzelemre már lehet építkezni – szükségük is lesz az önbizalomra, mert legközelebb már a Nuggets érkezik.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 22/6, Jackson Jr. 20, Gasol 18/9.
A Pacers legjobb dobói: Bogdanovic 21/3, Collison 18/6, Turner 14/9.

Boston Celtics–Golden State Warriors 111–115

Steve Kerr rekordja. A Warriors mestere Pat Rileyt előzte meg egy örökranglistán, mivel 300. alapszakasz-győzelméhez mindössze 377 meccsre volt szüksége (ez egyébként a többi három major ligát tekintve is csúcs), és tette mindezt egy emlékezetes összecsapáson. A Golden State néhány könnyebb, foghíjas ellenfél után a teljes felszerelésben felálló, otthon jó ideje veretlen Bostonhoz látogatott, és bizony a lóherések össze is kutyulták a játékukat. Steph Curry például egy második negyedes megőrülést (5 perc alatt 5 tripla) leszámítva nem igazán tudott kijönni a szorításból, DeMarcus Cousins minden védekezésbeli hiányosságát feltárták Horfordék, és bizony az egypontos Iguodala sem teszi el ennek a meccsnek a felvételét. A Warriors sárkányának azonban így is maradt olyan feje, amit nem vágtak le, Kevin Durant 33 pontot szórt, Draymond Green elöl-hátul stabil volt (8 gólpassz, 11 pattanó, 3 szerzett labda), Klay Thompson pedig 21 pontot termelt, ebből egy tripla a végjátékban, nagyon fontos pillanatban esett be. Összességében már tizes sikersorozatban van a GSW, de kellett is már nekik egy ilyen meccs, amikor az ellenfél is fel tud nőni hozzájuk, mert a félgőzzel hozott meccsekből sokat ők sem fejlődnek.

Jó úton halad a Celtics. Lassan-lassan feledésbe merülnek a szezon elejének gyötrelmei Bostonban, kezd összeállni a gárda, Kyrie Irving most már egyértelműen vezér (ma 32 pont, 10 gólpassz és 6 pattanó jött tőle), Al Horford elöl-hátul jól működik ragasztóként (22 pont, 13 pattanó), Tatum lassan kezdi megtalálni a dobásait az új rendszerben is. Kicsit azért bosszankodhatnak, mert egyrészt Brad Stevens szerint a második negyedben Curry sorozata nagyon fájt, másrészt a negyedik negyedben bakiztak párat – ha ezek nincsenek, úgy is megverhették volna a címvédőt, hogy Hayward kifejezetten gyengén játszott, a kezdőben Smart és Morris, a kispadról Jaylen Brown és Terry Rozier is tudásának jó, ha 50 százalékát hozta. A vereség azért is rosszul jött, mert utolérhették volna a Phillyt Kelet negyedik helyén, de látva a dobogós Pacers gondjait, idő kérdése, hogy jobb pozícióba kerüljenek – előtte viszont még le kell nyomniuk a mögöttük pedálozó Brooklynt kedd hajnalban.

A Celtics legjobb dobói: Irving 32/12, Horford 22/6, Tatum 20/9.
A Warriors legjobb dobói: Durant 33/3, Curry 24/18, Thompson 21/9.

Denver Nuggets–Philadelphia 76ers 126–110

Elmaradt a Joker-Embiid csata. A Philaldelphia szabadnapot adott Joel Embiidnek, így Nikola Jokics szabadon alkothatott, amiből kisült egy 32 pontos, 18 pattanós, 10 gólpasszos tripla dupla – erre az alapra aztán szépen épült fel a Denver játéka: a kezdőben Barton és Craig, a cseresorban Plumlee, Beasley és Morris is eljutott legalább 10 pontig. A hazaiak az első félidőben szezoncsúcsot jelentő 77 pontot raktak a táblára, három negyed után 107 pontnál tartottak, a bővebb és minőségibb rotációjukat maximálisan kihasználva folyamatosan nyomást helyeztek a Sixersre és végül teljesen simán húzták be a meccset úgy is, hogy mindössze nyolc hármast dobtak. Újabb sikerükkel tartják magukat a Warriors mögött, most pedig Memphisbe látogatnak – egyelőre Jamal Murray nélkül, akinek bokasérülése nem javul. Érdekesség: a Denver úgy második Nyugaton, hogy a szezon előtt elképzelt kezdőötösük szinte még nem is játszott együtt a sérülések miatt.

Csak legyünk túl rajta. Brett Brown nem érezte, hogy bármi esélyük is lenne Denverben Jimmy Butler és Wilson Chandler nélkül, ezért a kisebb sérüléseket összeszedett Embiidet is kiültette, így sztárja hat napot pihenhet a szezon közepén, ami jól jöhet majd később. A trió elsősorban védekezésben hiányzott, Jokics azt csinált, amit akart, a Nuggets többször is átfutott rajtuk, így hiába szórtak 110 pontot, végül valóban nem volt esélyük a győzelemre. JJ Redick és a továbbra is remek igazolásnak tűnő Corey Brewer azért igyekezett, nem hagyta összezuhanni a társaságot, Simmons is hozott egy 19 pontos, 12 pattanós estét, de összességében azért a meccs sérülés nélküli lehozása és a kiegészítők formába hozása volt a cél. Ezeket hibátlanul teljesítették, legközelebb szerda hajnalban játszanak a Lakers otthonában, ahol kipihenten, Embiiddel jó esélyeik lesznek.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 32/6, Plumlee 17, Barton 16/3.
A 76ers legjobb dobói: Redick 22/12, Brewer 20/3, Simmons 19.

Portland Trail Blazers–Atlanta Hawks 120–111

Lillard nélkül is megoldotta a Portland. A 76ershez hasonlóan a Blazers is kiültette sok kisebb gonddal küszködő legjobbját, de a Lillard helyén kezdő Seth Curry parádésan pótolta, legalábbis pontszerzésben: Steph Curry öccse 22 pontot, közte pár nagyon fontos triplát hintett. Ezúttal McCollum is átérezte a helyzet komolyságát, 28 pontja mellett 10 gólpasszt osztott ki, de a kezdőötösből Nurkic, Aminu és Harkless is 15-17 pontot szerzett, nagyon sok lábon állt a Portland támadójátéka. Szükség is volt a kezdőötös remeklésére, mert a nagyszünetben Achilles-fájdalmak miatt a kispad vezére, Evan Turner is kiszállt, és a jó kezdés után eleve nem folytatódott jól a meccs a hazaiak számára, nagyszünetben már egy ponttal az Atlanta állt előrébb. A második félidőben viszont komoly védekezést kapott elő a Trail Blazers, mindössze 45 ponton tartották ellenfelüket, a végjátékban pedig kontrollálni tudták az eseményeket és behúzták a kötelezőt – negyedik helyen állnak Nyugaton.

Emelt fővel vesztett a Hawks. Trae Young kihasználta Lillard hiányát, 11/15-ös mezőnymutatóval szórt 30 pontot és 8 assziszt is érkezett tőle, John Collins 21 pontot, közte két hármast is bevert, erre a párosra már lehetett építeni. Dedmon centerben szépen limitálta Nurkicot, a hatfős cseresor pedig 44 pontot szerzett, így az Atlanta végig partiban maradt. A győzelemre azért nem volt esélyük, a kulcsjátékokat ha nem is simán, de különösebb gond nélkül megcsinálta a Portland, de szégyenkezni nincs okuk, ráadásul annak is örülhetnek, hogy 42. születésnapján sikerült két triplát dobatni Vince Carterrel.

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 28/6, Curry 22/12, Aminu 17/6.
A Hawks legjobb dobói: Young 30/9, Collins 21/6, Dedmon, Prince 11/3-11/3.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik