Bostonban is győzött a Spurs, Jokics döntött Dallasban

Vágólapra másolva!
2020.01.09. 09:37
null
DeMar DeRozan (labdával) 30 ponttal vezette győzelemre a Spurst Bostonban (Fotó: Boston Celtics Twitter)
Vezére utolsó dobásával nyerte meg a rangadót Dallasban a Denver az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapján, miközben a Spurs balhés meccsen győzött Bostonban. A Miami simán nyert Indianában, hozta a kötelezőt a Bucks, a Jazz és a Rockets, hosszabbítást húzott be a Toronto.

 

Charlotte Hornets–Toronto Raptors 110–112

Le a kalappal. Négy alapember nélkül, egy back-to-back második felén, idegenben tudott nyerni a Toronto, méghozzá hosszabbításban, úgyhogy minden dicséretet megérdemel - persze ehhez olyan teljesítmények is kellettek, mint például Terence Davis 23 pontos, 11 lepattanós, 5 gólpasszos estéje kezdőként, vagy Pat McCaw 13 pontos, 11 gólpasszos dupla-duplája. A remek kezdés (Davis 13 pontot dobott az első negyedben) után később azért jött egy hullámvölgyük, a harmadik játékrészben ugyan tíz pont feletti előnyben voltak, de aztán a záró etapra már ők kerültek kétszámjegyű hátrányba és úgy tűnt, hogy elfogyott az erő - azonban óriási hajrával visszajöttek és a legvégén még a Hornets mentett hosszabbításra. Ott viszont továbbra sem volt hajlandó elfáradni a vendégcsapat, Davis itt is bevert két hatalmas hármast, rajta kívül pedig Serge Ibaka dobott még hat pontot - az utolsó kettő büntetőből érkezett öt másodperccel a vége előtt és ez nyerte meg nekik a meccset. Ezzel a sikerrel továbbra is őrzik a negyedik helyüket Keleten, következőleg pedig ismét otthon léphetnek pályára, az ellenfél a Spurs lesz.

Nem tudott élni az eséllyel a Charlotte. Sokkal pihentebben és egészségesebben, ráadásul otthon játszhatott a Hornets, de nem tudta mindezt győzelemre váltani, a rendes játékidőben és a hosszabbításban is kimaradt az utolsó dobás - előbbinél Devonte' Graham, utóbbinál Terry Rozier kezében maradt a siker. Egyébként nem voltak igazán rosszak, Grahamnek ugyan nem ment, de Rozier dobott 27 pontot, Miles Bridges 26-ot szórt 6/9 triplával és 9 lepattanóval, az újonc PJ Washington is hasznos volt (12 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz, 2 blokk), a padról pedig Cody Zeller dobott 14 pontot - 30 gólpasszal és 40%-os triplamutatóval zártak, de a clutch játékokat nem tudták megcsinálni, így végül vereséget szenvedtek. Ők nem állnak jól, három meccs a hátrányuk a playoff-helyekhez képest és nem tudják kihasználni a Nets mélyrepülését, ráadásul következőleg Salt Lake Citybe látogatnak.

A Hornets legjobb dobói: Rozier 27/15, Bridges 26/9, Zeller 14
A Raptors legjobb dobói: Davis 23/12, Ibaka 23/3, Anunoby 19/9

 

Indiana Pacers–Miami Heat 108–122

Jobb volt a Miami. A két keleti élcsapat találkozóján igazából nem volt kérdés, a Heat gyönyörű támadójátékot bemutatva tökéletesen lebontotta a Pacers védekezését és az első három negyedben eldöntötte a küzdelmet - hazai pálya ide vagy oda, most nem voltak egy szinten a felek. A vendégek már a nagyszünetig beszórtak 62 pontot és tíz egység feletti előnyt építettek ki, aztán a harmadik negyedben még rátettek egy (jelentős) lapáttal és volt 31 (!) is a különbség - ezt követően a végére azért kiengedtek és senki sem lépte túl a 30 perces határt, így az utolsó játékrészben bőven kozmetikázhatott az Indiana. Erik Spoelstra csapatánál heten is dobtak legalább 14 pontot, de 19-nél többet senki, mindenki jól játszott, viszont egyikük sem volt különösebben kiemelkedő - csapatként viszont 53%-kal céloztak mezőnyből és 42%-kal tripláztak, úgyhogy egy újabb fontos győzelemmel vették vissza a keleti második helyet a Bostontól.

Nem volt esélye a Pacersnek. Nate McMillan, a hazaiak vezetőedzője is elismerte, hogy a játék minden elemében, az első perctől kezdve kontrollálta az eseményeket a Miami és az ő csapata ezen egyáltalán nem tudott változtatni - csak a frusztráció nőtt, TJ Warren ugyanis kétszer is összeakaszkodott Jimmy Butlerrel, ezzel pedig egy kiállítást harcolt ki magának a harmadik negyedben. Malcolm Brogdon továbbra is nagyon hiányzott, Domantas Sabonis viszont vállalta a játékot és ki is lógott felfelé a hazaiaktól (27 pont, 14 lepattanó, 6 gólpassz, 10/13 mezőnyből), de egyedül azért nem tudta felvenni a versenyt a rendkívül motivált (Spoelstra közepesnek nevezte övéit idegenben - bizonyítani akarták, hogy nem így van...) és csapatként kiválóan működő Heattel - az utóbbi tíz meccsükből hatodszor kaptak ki és továbbra is "csak" hatodikak Keleten.

A Pacers legjobb dobói: Sabonis 27, A. Holiday 14/3, J. Holiday 14/9
A Heat legjobb dobói: Herro 19/15, Jones 18/6, Adebayo 18

 

Boston Celtics–San Antonio Spurs 114–129

Újabb bravúr. A Bucks kiütése után az sem kis tett, hogy az otthon eddig 14-2-es Celtics pályáján is nyerni tudott a San Antonio, méghozzá nem is akárhogyan: végig vezetve, teljesen simán. A vendégek gyakorlatilag folyamatosan kontrollálták az eseményeket, a Bostonnak két nagyobb rohama volt, de a Spurs addigra már olyan előnyt épített fel, hogy ezek belefértek - az elején rögtön 22-3-ra (!) vezettek már a texasiak, amikor hozott egy 14-0-t a hazai alakulat, majd később szintén közte húszról kezdett el feljönni a Celtics. Ezzel együtt nem nagyon volt kérdés a Popovich-legénység sikere, DeMar DeRozan remeklése (30 pont, 10/17 mezőnyből) mellett többen is megszórták magukat, csapatszinten 55%-kal dobtak mezőnyből és bár a triplaeső most elmaradt, de cserébe uralták a festéket - 50-36-ra nyertek innen, ráadásul a lepattanózást is hozták 49-39-re. Amikor a harmadik negyedben bajba kerültek és hét pontra csökkent az előny, arra rögtön felelni tudtak egy 11-0-val, onnantól pedig már kényelmesen megoldották a folytatást, úgyhogy egy újabb nagy győzelmet húztak be, amellyel továbbra is őrzik a nyugati nyolcadik helyet.

Nehezen viselték a vereséget Bostonban. A harmadik negyedben egy 20-7-es futással jött fel a víz alól a Celtics, amikor egy kőkemény zárás után a földre huppant Kemba Walker - az irányító olyan hevesen reklamált, hogy négy másodperc alatt két technikait is kiosztottak neki, ezzel pedig kiállíttatta magát. Itt még nem volt vége, egy szurkoló sört dobott a Spurs kispadjára, amely finoman szólva felhúzta Gregg Popovich-ot, úgyhogy kicsit elszabadultak az indulatok, a pályát takarítani kellett, a játék megállt, a szurkolót letartóztatták - viszont a folytatásból megint a San Antonio jött ki jobban, itt érkezett meg az említett 11-0-s futás. Összességében a Boston pocsék meccset játszott, a frusztráció mellett rémesen gyengén védekezett Brad Stevens alakulata, támadásban pedig szintén nem működött jól a gépezet - Walkernek nem volt nagy hatása, Tatum 16 dobásból csipegette össze 14 pontját és egyetlen igazi vezér sem tudott előlépni. Ezzel zsinórban második vereségükbe néztek bele, mindkettő kicsit váratlanul érkezett, úgyhogy visszacsúsztak a harmadik helyre Keleten, ráadásul most back-to-backre utaznak Philadelphiába...

A Celtics legjobb dobói: Hayward 18/12, Brown 16/3, Theis 15/6
A Spurs legjobb dobói: DeRozan 30, Walker 19/6, White 15, Forbes 15/12

 

Orlando Magic–Washington Wizards 123–89

Így kell megverni a Washingtont. Az Orlando leckét adott az utóbbi időben a Wizards ellen váratlan vereségbe belefutó nagycsapatoknak, ugyanis Steve Clifford alakulata egy pillanatra sem ingott meg és ellentmondást nem tűrően döngölte a földbe ellenfelét. A hazaiak minden negyedet legalább nyolc ponttal nyertek és a második játékrészben bemutatott 23-5-ös rohamuktól kezdve nem volt kérdés, hogy mi lesz a meccs vége - védekezésben végig fegyelmezettek voltak, elöl pedig Nik Vucsevics (29 pont, 9 lepattanó, 28 perc), Evan Fournier (19 pont, 7/10 mezőnyből, 23 perc) és DJ Augustin (18 pont, 12/13 büntető, 23 perc) vezetésével könnyedén szerezték a kosarakat. Így nem is kellett megizzadniuk, a harmadik negyedtől lehetett pihentetni, készülni a komolyabb feladatokra, addigra eldöntötték a küzdelmet - simán érvényesítették a papírformát, úgyhogy tartják a keleti hetedik helyüket.

Most elmaradt a mágia. Ezúttal nem tudtak csodát tenni a Wizards "valahonnan előhúzott" játékosai, ugyan a padról Schofield, Brown és Pasecniks is 15 pont fölé jutott, de ezzel most nem mentek semmire, hiszen a kezdőben senki nem érte el még a tízet sem. Ezen az estén a védekezésük és a támadójátékuk sem ütötte meg az elfogadható szintet, semmiben nem tudták felvenni a kesztyűt az Orlandóval, úgyhogy mondhatjuk, hogy az történt, ami a rendelkezésre álló keretek alapján papírformának tűnt - a vendégeknél továbbra is hiányzott a Beal-Bertans-Wagner-Bryant-Hachimura sor és amíg ez így van, addig minden győzelem bravúrnak számít náluk.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 29/6, Fournier 19/12, Augustin 18/6
A Wizards legjobb dobói: Schofield 18/6, Brown 18/3, Pasecniks 16

 

Dallas Mavericks–Denver Nuggets 106–107

Jokics döntötte el. Az első másfél negyedben még jól elvette a denveri center dobásait a Dallas, Jokics nem is szerzett pontot ebben az időszakban, a gólpasszokat viszont szórta, majd az első beeső dobása után már nem lehetett megállítani: a nagyszünet után 26 egységet termelt és végül 33-nál állt meg. Mindezt pedig megtetézte azzal, hogy nyolc másodperccel a vége előtt ő jegyezte a győztes kosarat is, szépen levitte pozícióba Finney-Smith-t egypontos hátrányban, majd feltette a közelit, ezzel kialakította a végeredményt - az utolsó dallasi támadás már nem hozott változást, dobásig sem jutottak el a hazaiak. A Nuggets így rendkívül értékes győzelmet aratott egyik riválisa otthonában úgy, hogy Barton és Millsap révén két kezdőjátékosát is nélkülözte, illetve hogy Jokicson kívül nem akadt kiemelkedő egyéni teljesítménye - a jó védekezés viszont megadta az alapot, amihez a csapat vezére hozzátette a maga extráját. A fontos siker és az ezzel lezárt ötmeccses idegenbeli túra után jön egy Cleveland elleni hazai kötelező, majd a Clippers elleni rangadó, most ezeket kell jól megoldaniuk.

Tovább csúszik lefelé a Dallas. Nem kellett volna sok ehhez a győzelemhez a Mavstől, egy jó védekezés a végén, vagy hogy az utolsó támadásnál legalább sikerüljön rádobniuk a labdát - nem jött össze, így viszont tovább süllyednek, már két meccs a hátrányuk az ötödik Jazzhez képest és csak kettővel vezetnek a hetedik OKC előtt. Luka Doncic most is nagyon igyekezett (27 pont, 9 lepattanó, 10 gólpassz, 11/24 mezőnyből, 1/7 tripla, 6 eladott labda), de ezúttal ez nem volt elég, az utolsó negyedben már csak 17 pontot tudtak szerezni, ott nagyon visszalassultak, úgyhogy hiába vezettek szinte végig (két pont volt a legnagyobb hátrányuk), az utolsó másodpercekben mégis elbuktak - a záró etapban Doncic már egyáltalán nem szerzett pontot (0/3 mezőnyből) és mivel Kristaps Porzingis továbbra is hiányzott, ez elég érzékenyen érintette őket. A folytatás sem tűnik egyszerűnek, most egymás után fogadják a Lakerst és a Sixerst, de még januárban találkoznak a Clippers-Jazz-OKC trióval is.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 27/3, Powell 16, Hardaway Jr. 15/9
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 33/12, Grant 15/3, Murray 14

 

Atlanta Hawks–Houston Rockets 115–122

Hardennek több segítsége akadt. James Harden (41 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz) és Trae Young (42 pont, 13 lepattanó, 10 gólpassz) is 40+ pontos tripla-duplával jelentkezett, de mindketten pocsékul dobtak mezőnyből (9/34 és 11/30) és rengeteg büntetőt harcoltak ki - ami viszont a Rockets mellett döntött, az az, hogy Szakállnak több segítsége volt ezen a mérkőzésen. Clint Capela (22 pont, 22 lepattanó) és Ben McLemore (18 pont, 6/9 tripla) mellett Eric Gordon is dobott 17 pontot, PJ Tucker leszedett 17 lepattanót, ezzel pedig megőrizték a hamar megszerzett előnyüket: Harden ugyanis "pusztított" az első negyedben, egymaga 22 pontot szerzett ekkor, a Houston pedig 45-29-re nyerte azt a játékrészt. Harden viszont a nagyszünet után összesen 2/18-at (!) dobott csak mezőnyből, úgyhogy a többiek jó formája tartotta a víz felett a vendégcsapatot, de mivel a segítség megérkezett, így megőrizték a vezetést és megnyerték a meccset - most készülhetnek az OKC elleni rangadóra, ahol már a most pihenőt kapó Russell Westbrookra is számíthatnak.

Nagyot küzdött az Atlanta. A remeklő houstoni kiegészítő személyzet ellenére egy pillanatig sem adta fel a Hawks, ugyan végig hátrányban voltak a hazaiak, de egyszer sem engedték el a dolgot és folyamatosan próbálták nyomás alatt tartani ellenfelüket - ez pedig sikerült is, még az utolsó percben is visszajöttek 118-115-re, bár a végén Harden négy büntetője lezárta a meccset. A korai húszpontos hátrányból a harmadik negyedben már visszajöttek négy egységnyire Youngék, majd az újabb houstoni roham után még egyszer összeszedték magukat, de átbillenteni nem tudták a mérkőzést - megint azt írhatjuk róluk, hogy a teljesítményük rendben volt, főleg egy ligautolsóhoz képest, de nyerni nem tudtak, úgyhogy tovább kell majd javulniuk.

A Hawks legjobb dobói: Young 42/12, Collins 17/3, Len 14
A Rockets legjobb dobói: Harden 41/12, Capela 22, McLemore 18/18

 

New Orleans Pelicans–Chicago Bulls 123–108

A harmadik negyedben nyerte meg a Pelicans. Sokáig nem tudott ellenfele fölé nőni a New Orleans, a harmadik játékrész elején még hatpontos hátrányban volt, itt azonban Brandon Ingram begyújtotta a rakétákat, egyúttal felpörgette csapatát: a hazaiak pontgyárosa két nagy hármast és három büntetőt küldött a gyűrűbe, a vezérletével futottak egy 15-3-at, erre építve pedig 44-27-re (!) nyerték meg a negyedet. Innentől nem volt gond, a záró etapban már végigvitték ezt a fórt és egy 75 pontos második félidővel megnyerték a meccset - Ingram 29 ponttal, 8 lepattanóval, 11 gólpasszal és 2 blokkal zárt, JJ Redick 24 pontot és 6/12 triplát jegyzett, de tíz egység fölé jutott még Hayes, Hart, Favors, Ball és Alexander-Walker is. Ha sokáig nem is volt ez egyszerű, de végül érvényesítették a papírformát, így az utóbbi tíz meccsükből a hetedik győzelmüket húzták be - a korábbi teljesítményüket viszont jól jellemzi, hogy ezzel még mindig csak a Warriorst előzik meg Nyugaton...

Nem megy. Sorozatban ötödször kapott ki a Chicago és a harmadik negyedes leolvadás nem újkeletű a csapatnál, az egész szezonban jellemző a megtorpanás Markkanenékre abban az időszakban - Kris Dunn szerint fejben rendszeresen szétcsúsznak a nagyszünet után és ezt most sem tudták elkerülni. Zach LaVine ugyan dobott 32 pontot 5 lepattanóval és 6 gólpasszal, Dunn 15 pontja és 7 gólpassza mellett 5 labdát szerzett, de csapatként most megint elég mélyen vannak és bár volt egy jobb időszakuk, de ismét messze kerültek a playofftól - a Pacers ellen sem lesz könnyű dolguk legközelebb, meglátjuk, hogy mikor tudják összeszedni magukat.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 29/12, Redick 24/18, Hayes 14
A Bulls legjobb dobói: LaVine 32/9, Young 18/9, Dunn 15/9

 

Utah Jazz–New York Knicks 128–104

Egy percig sem volt esélye a New Yorknak. Julius Randle személyes okok, Dennis Smith Jr. sérülés miatt hiányzott, így bár a többiek igyekeztek, 72 pontot kaptak az első félidőben, a 19 pontos hátrányuk a harmadik negyedben tovább nőtt, a Jazz kérdés nélkül gázolta le őket. Egyénileg Bobby Portis emelhető ki, aki 13 pontot, 13 lepattanót és 6 gólpasszt jegyzett, ugyanakkor back-to-back „ütötte le” egy ziccert dobó ellenfél fejét – legutóbb a Lakerses Caldwell-Pope, ma Bojan Bogdanovic volt az áldozat. A mai eset „csak” flagrant-1 szabálytalanságot ért, így meccsben maradhatott, de a dobásokkal ő is bajlódott, így nem tudott a csapat élére állni. A kispadról Frank Ntilikina, Wayne Ellington és Damyean Dotson ugyan jó számokat hozott, de javarészt már a kispadok kiürítése után brillíroztak – a Knicks zsinórban negyedszer bukott, most utaznak haza és fogadják a jó formában lévő Pelicanst.

Lazán megoldotta a Jazz. A hazaiakat nem ringatta álomba a Knicks gyenge kerete, az elejétől kezdve jó felfogásban, keményen játszottak, nagyon vigyáztak a labdára, és folyamatosan nyitották az ollót, így az utolsó negyedben a kezdők már nyugodtan cseverészhettek a padon. A kezdőben egyénileg a 20 pontot szóró Bogdanovic és a masszív dupla-duplát hozó Rudy Gobert (16 pont, 16 lepattanó, 4 gólpassz) emelhető ki, de Donovan Mitchell, Ingles és O'Neale is jól dolgozott, a kispadról pedig a korábbi csapata ellen nagyon bizonyítani akaró Emmanuel Mudiay (20 pont, 8/12 mezőnyből, 4 gólpassz) vezérletével 54 egység érkezett. Összességében nyolcan jutottak tíz pont fölé, beszórtak 16 triplát és uralták a festéket – nagy vonalakban így kell játszania egy olyan csapatnak, amely egy meccsnyire van a nyugati második Denvertől. Most egy rövid pihenő után érkezik a Charlotte, ellenük is hasonló forgatókönyvet terveznek.

A Jazz legjobb dobói: Bogdanovic 20/12, Mudiay 20/6, Mitchell 16/6, Gobert 16.
A Knicks legjobb dobói: Ntilikina 16/3, Portis 13/6, Payton 13/3.

 

Golden State Warriors–Milwaukee Bucks 98–107

A százas sorozat tovább él, a többit felejtsük el. Zsinórban 63. meccsén ért el legalább 100 pontot a Milwaukee, ennél messzebb utoljára 1986-ban jutott NBA-csapat, akkor a Dallas Mavericks 67-nél állt meg. Nagyjából ennek és a győzelemnek örült Mike Budenholzer vezetőedző, aki több energiát, sebességet és pontosabb dobásokat szeretne látni csapatától, de természetesen azzal sem volt elégedetlen, hogy a Bucks a gyengébb ellenfél ellen sokadjára is pontosan annyit adott ki magából, ami elég volt a sikerhez. Giannis Antetokounmpo ugyan a tripláit ma nem találta, de így se tudták lefogni (30 pont, 10/21 mezőnyből, 13 lepattanó), Khris Middleton (21 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) és Eric Bledsoe (16 pont, 3 szerzett labda) is gyengén dobott, de igyekezett ezt máshol pótolni, Brook Lopez pedig átlagos meccset játszott. Ez a csomag még úgy is elég volt, hogy a betegség miatt hiányzó George Hill távollétében a kispadjukat lejátszotta az ellenfél. A második negyedben összerakott 10 pont körüli előnyt végig jól tudták menedzselni, a Spurs elleni vereséget azonnal zárójelbe tették, most pedig mennek tovább Sacramentóba, hogy javíthassák ligaelső mérlegüket.

Harcolt a Warriors. Bár Draymond Green visszatérhetett, ő nem a dobások doktora (5 pont, 1/7 mezőnyből, 8 lepattanó, 8 gólpassz, 2 szerzett labda, 1 blokk), ugyanakkor a csapat védekezését sikerült összerántania, ezzel pedig meg tudták nehezíteni a Milwaukee dolgát. A két two-way szerződésű kezdőhátvéd (Damion Lee hamarosan rendes kontraktust kap, Ky Bowmanre pénzügyi okok miatt várhatóan később vár ugyanez) nem játszott jól, de nagyon kapart, a center Cauley-Stein dupla-duplázott, Glenn Robinson III 15 pontot szerzett, a kispad 46 pontot rakott a közösbe. Ezzel végig ott loholtak a Bucks nyakán, és bár fordítaniuk nem sikerült, Steve Kerr elégedett lehetett fiaival – külön érdemes kiemelni, hogy a pénzügyi okok miatt elküldött Marquese Chriss elárvult helyén beszálló 19 éves újonc szerb erőcsatár, Alen Szmailagics 10 pontot szerzett. A Warriors amúgy zsinórban hatodszor bukott, csak a Hawks előzi meg, ez pedig várhatóan a Clippers elleni összecsapás után sem fog változni.

A Warriors legjobb dobói: Burks 19/9, Lee 15/12, Robinson III 15/6.
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 30/3, Middleton 21/9, Bledsoe 16.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik