Beintett a ligának a Boston: erőt demonstráltak a GSW ellen Irvingék

Vágólapra másolva!
2019.03.06. 09:29
null
Gordon Hayward harminc pontig jutott a Bostonban (Fotó: Boston Celtics Twitter)
A hetek óta rossz formában lévő és a rossz hangulatról beszélő Boston-játékosok komoly üzenetet fogalmaztak meg a riválisok felé az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának ma hajnali rangadóján: Kyrie Irvingék 33 pontos győzelmet arattak a címvédő Golden State otthonában. A Houston Torontóban húzta be sorozatban hatodik sikerét, Mike Conley a Portlandet, Karl-Anthony Towns a Thundert szedte szét, a Sixers és a Pacers viszont fontos mérkőzést nyert meg.

 

Indiana Pacers–Chicago Bulls 105–96

Visszatért az indianai védekezés. Az All-Star előtt a liga második legjobb védekezésével bíró Pacers a szünet óta sorozatban hat meccsen kapott legalább 110 pontot, ennek következtében az eredmények sem igazán jöttek mostanában, ezen az estén viszont ismét összeszedték magukat hátul, és ha nem is simán, de végül hozni tudták a kötelező győzelmet. A Domantas Sabonist továbbra is nélkülöző alakulat az első percektől kezdve előrébb járt néhány ponttal, de meglógni nem tudott ellenfele elől, majd hét perccel a meccs vége előtt hátrányba is került, az este során először. Erre azonban két triplával és egy 10–0-s futással válaszoltak Turnerék, három percig nem kaptak pontot, és ez döntő ütésnek bizonyult, innentől igazából nem volt veszélyben a győzelmük – nagyon kellett Bogdanovic (27 pont, 9/14 mezőnyből, 4/5 tripla) és Collison (22 pont, 7/10 mezőnyből) remek dobóformája, de ezt Young (11 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz) és Turner (10 pont, 11 lepattanó, 7 blokk) is kiváló játékkal egészítette ki. Fontos volt számukra ez a siker, most ugyanis kőkemény szériára indulnak, amely során oda-vissza meccselnek az OKC-vel és a Denverrel, de mennek a GSW, a Portland, a Clippers, a Bucks és a Celtics otthonába is.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Gyengén dobott a Bulls. 6/23-as mezőnymutatóval kezdte a mérkőzést a Bulls, ennek köszönhették a vendégek azt, hogy végig futniuk kellett ellenfelük után, és ezen nagyon a meccs végéig sem tudtak változtatni: 40% alatt zártak mezőnyből és 4/25 (16%) triplát tudtak a gyűrűbe küldeni. Hátul azonban ők is kapartak, és Zach LaVine (27 pont, 10/22 mezőnyből), valamint Robin Lopez (20 pont, 9 lepattanó, 3 blokk) vezetésével voltak jobb időszakaik, úgyhogy tapadni tudtak a Pacersre, és amikor 86–85-nél átvették a vezetést, úgy tűnt, hogy lehet keresnivalójuk. Nem így lett, a következő percekben megint lefagytak, így végül vereséget szenvedtek. Jim Boylen vezetőedző szerint nem is a dobásokkal, hanem a keménységgel volt gondjuk, ebben nőtt most föléjük az Indiana.

A Pacers legjobb dobói: Bogdanovic 27/12, Collison 22/9, Young 11/3
A Bulls legjobb dobói: LaVine 27/6, Lopez 20, Markkanen 14/3

Philadelphia 76ers–Orlando Magic 114–106

Elmaradt az újabb bravúr. Ezúttal nem igazán működött a mostanában sokszor szenzációs orlandói védekezés, az első félidőben hetven pontot kaptak Isaacék, és bár ötös poszton egyértelmű előnyük volt, ezt nem tudták kihasználni – Nik Vucsevics 5/15-ös mezőnymutatóval szedett össze 12 pontot, nemhogy nem dominált, hanem magához képest kifejezetten gyenge estét produkált. A harmadik negyed 12 pontos hazai előnnyel zárult, de egy roham azért még volt a vendégekben, akik 101–99-ig zárkóztak, és itt több lehetőségük is volt az egyenlítésre vagy a vezetés átvételére, de nem tudtak élni ezekkel – sorozatban öt dobást hagytak ki, majd a Sixers „megunta" a helyzetet, megtörte a jeget és eldöntötte a küzdelmet. Steve Clifford vezetőedző is azt mondta a meccs után, hogy ha egy ilyen csapatot akarnak megverni idegenben, akkor kulcspillanatban nem hibázhatnak ennyi dobást, ez nem fér bele – tanulniuk kell ebből a folytatásra, mert most megint kicsúsztak a playoff-helyekről.

Redick magához tért. Az elmúlt mérkőzéseken nagyon nem találta a dobását a Philadelphia veteránja, de erre az estére már összeszedte magát, és támadásban abszolút a hazai csapat élére állt: 26 pontjába 6/9 tripla fért bele, alapjaiban határozta meg a játék képét. A befejezéseknél rajta kívül Tobias Harris (21 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz) is jeleskedett, Ben Simmons próbált ritmust adni (16 pont, 13 lepattanó, 8 gólpassz), Jimmy Butler pedig az említett negyedik negyedes helyzetnél (101–99-nél) villant meg kétszer egymás után, az ő kulcsfontosságú dobásai lendítették át a Phillyt a kisebb holtponton. A mérkőzés után a legtöbben Redickről beszéltek, de mi azért megemlítjük azt is, hogy Embiid, Marjanovics és a betegség miatt hiányzó Bolden nélkül Amir Johnson kezdett ötös poszton, valamint Patton is pályára került néhány percig, de sokszor Mike Scott volt a center, és igazából mindhárman hozták, amit kellett: Johnson 20 perc alatt dobott 13 pontot 2 blokk mellett, Patton kilenc perc alatt négy lepattanót és három gólpasszt jegyzett, Scott pedig 11 ponttal és három triplával jelentkezett. Az utóbbi hét meccsükből ez volt az ötödik sikerük, úgyhogy továbbra is üldözik az Indyt, Brett Brown vezetőedző szerint pedig a következő meccsen már ott lesz velük Joel Embiid is, igaz, az kérdéses, hogy pályára is léphet-e.

A 76ers legjobb dobói: Redick 26/18, Harris 21/3, Simmons 16
A Magic legjobb dobói: Fournier 25/15, Gordon 24/6, Isaac 16/12

Toronto Raptors–Houston Rockets 95–107

Újabb impresszív Rockets-győzelem. Az elmúlt időszakban a Houston nyerni tudott a Warriors és a Boston otthonában is, most pedig a ligamásodik Raptors volt „porondon" és az első félidőben megint ugyanúgy dominált a D'Antoni-legénység, ahogy azt a Celtics csarnokában is tette: még negyven pontot sem engedett a nagyszünetig a Torontónak, viszont volt már 22 egységnyi előnyben is a gárda. A simának tűnő győzelem azért nem jött össze, a harmadik negyedben jött egy hatalmas összeomlás (11/12 elrontott dobás, 14–34-es negyed) a vendégek részéről és a záró etapot már hátrányból kezdhették meg, de aztán a kulcsidőszakban összekapta magát James Harden és Gerald Green: ez a páros együtt harminc pontot rámolt be (19-11-es elosztásban) a negyedik játékrészben, Harden 6/7-et hajított ekkor mezőnyből, az ő parádéjukkal pedig végül mégis behúzták az újabb rangadót. Ez a Rockets megint egy "playoff-szerű" Rockets volt parádés védekezéssel és sajátos támadójátékkal, amelybe most az is belefért, hogy Chris Paul csak öt pontot dobjon – sorozatban hatodik sikerükkel kihasználták a Blazers és az OKC hibáját, mindkét riválisukat utolérték és felléptek a nyugati harmadik helyre.

Nem sok köze volt ehhez a Raptorsnak. Ez a megállapítás leginkább persze az első félidőre igaz, ott valóban teljesen alárendelt szerepet játszottak a hazaiak, aztán a Houston hibáit kihasználva visszajöttek, sőt, vezettek is, de ahogy a Rockets megint kiegyenesedett, úgy váltak ismét esélytelenné a kanadaiak - összességében nem volt bennük elég energia és keménység, Pascal Siakam és Kyle Lowry is erről beszélt a meccs után. Fontos faktor volt, hogy 17 pontot kaptak az eladott labdáikból, mire ők megszerezték az elsőt ilyen helyzetből, 13 eladott labdájukból végül 26 egységet engedtek, míg ők csak hét pontot dobtak leindításból. Egyénileg csak Leonard (26 pont, 10/22 mezőnyből), Siakam (17 pont, 10 lepattanó, 7/13 mezőnyből) és Ibaka (10 pont, 15 lepattanó, 5 blokk) dicsérhető, a többiek viszont nagyon gyengén játszottak, Lowry például 4/16-ot dobott mezőnyből, a kispad pedig szinte csak kárt csinált ezen az estén. Ezzel a vereséggel továbbra sem tudtak közeledni a Buckshoz, igaz, hátrafelé nem nagyon kell figyelniük, a Pacers továbbra is négy meccsel van tőlük lemaradva.

A Raptors legjobb dobói: Leonard 26/3, Siakam 17/6, D. Green 14/12
A Rockets legjobb dobói: Harden 35/9, G. Green 18/12, Gordon 13/9, Rivers 13/9

Memphis Grizzlies–Portland Trail Blazers 120–111

Conley levetítette az oktatófilmet. A megítélést tekintve elég alulértékelt játékos ebben a ligában Mike Conley, a Memphis vezére azonban ezen az estén megint bizonyította, hogy mire képes. Az első negyedben még egyáltalán nem szerzett pontot és csapata is lassan kezdett, 20-33-ra elvesztették ezt a játékrészt, de aztán Conley "bevadult" és szétszedte a nehéz szériában lévő Portlandet: végül 40 ponttal karriercsúcsot szórt a maradék három negyedben, bevert 6/7 triplát és mindössze egy labdát adott el. Főleg a negyedik játékrészben volt tarthatatlan, ott egymaga 19 egységet szórt 6/7 jó dobással, közte 3/3 triplával és vezetésével a kilencpontos hátrányból kilencpontos előnyt faragott a Grizzlies, abszolút ő volt a döntő faktor. Mellette azért említsük meg a padról 25 pontos karriercsúccsal beszálló csereirányítót, Delon Wrightot is, úgyhogy a Memphis összességében bravúrt mutatott be és a Blazers elleni idei szériában jelenleg 2-1-re vezet.

A végére elfáradt a Portland. Parádésan lehozott hétmeccses idegenbeli túra végére ért a Blazers, amely az első negyedben már 16 ponttal is vezetett és kicsit talán hátra is dőlt - Terry Stotts vezetőedző szerint azonban itt a Grizzlies elkezdett védekezni, Conley pedig elképesztő teljesítményt nyújtott, úgyhogy végül mégis vereséget szenvedtek. Főleg az utolsó negyedre csúsztak szét, addig azért tartották az előnyüket, illetve annak egy részét, ám itt 0/6-ot dobtak kintről és eladtak hat labdát, miközben hátul is rendre belehibáztak, úgyhogy "elsüllyedtek" - az persze nem véletlen, ha az ellenfél mindkét irányítója egyszerre dob karriercsúcsot, ezt a feladatot nagyon nem tudták megoldani, de a végén már támadásban is érezhető volt a fáradtság. Ezúttal centerposzton sem tudtak dominálni, Nurkic dobásait jól elvették Valanciunasék, sokszor kellett kipasszolgatnia a labdát, ezzel a vereséggel pedig utolérte őket a Houston is, úgyhogy hármas holtverseny van a nyugati harmadik-ötödik helyen, amelyben jelenleg őket rangsorolják az ötödik pozícióba.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 40/18, Wright 25/3, Valanciunas 17/3
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 27/9, Lillard 24/9, Harkless 20/3

Minnesota Timberwolves–Oklahoma City Thunder 131–120

George visszatérése sem segített. Három kihagyott mérkőzés után jelentkezett újra játékra a Thundernél Paul George, de egyrészt ő sem játszott igazán jól (25 pont, 8/25 mezőnyből, 5 lepattanó, 2 gólpassz), márészt a csapatvédekezésen nem tudott segíteni, sőt. Támadásban nagyjából a helyükre kerültek a dolgok, Russell Westbrook (38 pont, 15/28 mezőnyből, 5/10 tripla, 13 lepattanó, 6 gólpassz) extrája köré a többiek is hozzátették, amit kellett, de egyrészt kihagytak 13 büntetőt, másrészt a korábban ligaelső védekezésük kész átjáróház volt ezen az estén, a Minnesota gyakorlatilag azt csinált, amit csak akart. Az első félidőben begyűjtött 14 pontos hátrányukat ugyan még megpróbálták eltüntetni, de hiába javultak fel, Townsszal nem tudtak mit kezdeni, így pedig érdemben közelíteniük sem sikerült – a záró etapban egyszer sem jutottak kilenc pontnál közelebb, úgyhogy az utóbbi hat meccsükből ötödször is kikaptak és a tabellán is meglátszik most már a hullámvölgyük. Következőleg ki-ki meccsre utaznak Portlandbe, ott nagyon kellene nekik a győzelem.

Towns szenzációs volt. A kisebb kihagyása óta bombaformában van a Minnesota centere, az utolsó öt mérkőzésén 182 pontot dobott, amely franchise-rekord, ilyenre még Kevin Garnett sem volt képes és ezen a találkozón is abszolút foghatatlannak bizonyult KAT. Már az első félidőben is ő volt a vezér, aztán a harmadik negyedben egymaga tartotta meg csapata előnyét és 16 pontot szórt abban a játékrészben, végül 41-ig jutott 15/27 jó dobással, valamint 14 lepattanóval (6 támadó), eladott labda nélkül - ízekre szedte Adamséket, kintről és bentől is megoldotta a helyzeteit. Mellette pedig a többiekre sem lehetett panasz, Okogie nagyon jó védekezéssel vétette észre magát, Teague 16 ponttal és 12 gólpasszal dupla-duplázott, Wiggins is beszórt 18 pontot, Rose pedig a padról tett hozzá 19-et alig húsz perc alatt - 50% felett dobtak mezőnyből, ültek a tripláik, minden összejött nekik. Ezzel a győzelemmel utolérték a Lakerst, de reális playoff-esélyeik ugyanúgy nincsenek már, mint LeBron Jameséknek...

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 41/9, Rose 19, Wiggins 18/9
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 38/15, George 25/12, Schröder 14/6

Golden State Warriors–Boston Celtics 95–128

Beintett a Boston. Hetek óta attól hangos a liga a Lakers drámája mellett, hogy mennyire nem működik a Celtics, az egész szezonban szenvedő gárda mostanában sorra kapta a pofonokat a pályán és sem edzők, sem játékosok nem rejtették véka alá, hogy a hangulat is elég rossz a csapaton belül. Most azonban alaposan kitombolták magukat: parádés fordulatszámon pörögve, kiválóan védekezve és extra színvonalon támadva egy félidő alatt lerendezték idegenben a bajnokot. A vendégek rögtön egy 11–0-val kezdték a találkozót, majd a második negyedet 17 ponttal nyerték meg és a pálya mindkét oldalán egészen más sebességgel közlekedtek, mint ellenfelük - a fordulás után már nem volt semmi különösebb dolguk, "csak" őrizni a tetemes, közel harmincpontos előnyüket és kiélvezni a helyzetet. Ez maradéktalanul sikerült, egyénileg egyedül Gordon Hayward (30 pont, 12/16 mezőnyből, 4/6 tripla, 7 lepattanó, 4 gólpassz) hozott extrát, a többiektől erre sem volt szükség, szétosztottak 38 gólpasszt és darabokra tördelték a GSW játékát, úgyhogy hatalmas győzelmet arattak – egyrészt nem növelték tovább a hátrányukat, másrészt egy ilyen siker talán kitisztítja a fejeket is náluk, arról nem is beszélve, hogy a playoffra is önbizalmat adhat az, hogy képesek ilyenre.

Rövidzárlat. Az All-Star óta a Warriors sem mutatott sokkal többet a Bostonnál, de arra azért nem nagyon számíthattunk, hogy ennyire szétesik Steve Kerr csapata és erre még az sem lehet magyarázat, hogy Klay Thompson, Andre Iguodala, illetve Kevon Looney ezen a találkozón sem tudott pályára lépni. Az első félidőben Steph Currynek és Draymond Greennek még voltak villanásai, de ez sem volt elég semmire, a nagyszünetben így is 25 ponttal (!) égtek és a fordulás után sem tudtak változtatni, sőt, végül egyetlen egyéni teljesítményt sem tudunk pozitívumként értékelni - Curry nem volt rossz, de rajta kívül csak Durant és Cousins érte el a tíz pontot úgy, hogy mindketten pocsékul kosárlabdáztak. A kiürült kispadról minimális segítség sem érkezett, úgyhogy az Oracle közönsége percekkel a végső dudaszó előtt megindult a kijárat felé – az AS előtti nagy széria már a múlté, újabb hullámvölgyben van a címvédő, de következőleg, a fő rivális Nuggets ellen bizonyíthat a társaság.

A Warriors legjobb dobói: Curry 23/12, Durant 18, Cousins 10
A Celtics legjobb dobói: Hayward 30/12, Irving 19/6, Brown 18/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Indiana Pacers–Chicago Bulls 105–96
(27–17, 22–25, 28–33, 28–21)
Philadelphia 76ers–Orlando Magic 114–106 (39–34, 31–30, 24–18, 20–24)
Memphis Grizzlies–Portland Trail Blazers 120–111 (20–33, 41–30, 21–23, 38–25)
Minnesota Timberwolves–Oklahoma City Thunder 131–120 (30–24, 41–33, 31–30, 29–33)
Toronto Raptors–Houston Rockets 95–107 (19–23, 18–32, 34–14, 24–38)
Golden State Warriors–Boston Celtics 95–128 (24–32, 24–41, 28–32, 19–23)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik