Az újonc Neal tartotta életben a San Antonio reményeit

Vágólapra másolva!
2011.04.28. 08:47
Címkék
A San Antonio Spurs drámai mérkőzésen, hosszabbításban 110–103-ra nyert a Memphis Grizzlies ellen, így életben tartotta reményeit arra, hogy bejusson a Nyugati főcsoport elődöntőjébe az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszásában. Az Oklahoma City Thundernek ez már sikerült, miután 4–1-re megnyerte a Denver elleni párharcát, míg a Miami keleten vette sikerrel a playoff első körét.

SAN ANTONIO–MEMPHISSAN ANTONIO–MEMPHIS

Nagyon közel került a Memphis Grizzlies ahhoz, hogy kiüsse az NBA rájátszásából az első helyen kiemelt San Antonio Spurst, de a texasiak a rendes játékidő hajrájában megmutatták, miért is zárták a legjobb mérleggel az alapszakaszt. A rendes játékidő utolsó 2.2 másodpercében két nagyszerű távoli dobást is jegyezhettek – a másodikra azért volt szükség, mert az elsőről kiderült: Manú Ginóbili rálépett a vonalra.

Gary  Neal (fehérben) két sikeres dupla után a legfontosabb
 pillanatban távolról is betalált (Fotó: Reuters)
Gary Neal (fehérben) két sikeres dupla után a legfontosabb pillanatban távolról is betalált (Fotó: Reuters)

Pedig a Spurs arénájában már mindenki a nagyon nehezen kiharcolt hosszabbítást ünnepelte az argentin sarokból eleresztett dobása után, de a játékvezetők videózni kezdtek, és egyértelmű felvételek bizonyították: Ginóbili belépett, így nem 95–95-re alakult az állás, hanem egy ponttal még mindig a rájátszás meglepetéscsapata vezetett.

Tovább kellett küzdenie a Spursnek, amelyet még nehezebb feladat elé állított Zach Randolph, aki 1.7 másodperccel a vége előtt a San Antonio taktikai szabálytalansága után mindkét büntetőjét bedobta. A végén, mondhatnánk, a rutin szólt a 33 pontos Ginóbili mellett a 24 pontig jutó Tony Parkert, a 13-at szerző Tim Duncant is a soraiban tudó San Antonio mellett, de nem: ezúttal az újonc Gary Neal volt a hős, akit draft nélkül szerzett meg a San Antonio: a dudaszó pillanatában O. J. Mayo mellett eresztette el a labdát, amely a Grittlies gyűrűjében landolt.

„Éreztem, hogy jó lesz, teljesen jó ritmusban kaptam meg a labdát, lépéselőnyben voltam Mayóval szemben, csak végig kellett csinálni a mozdulatsort" – mondta Neal.

„Amikor ilyen kevéssel a vége előtt három a különbség, nem bonyolult kivédekezni az akciójukat, csak ott kell lenni mellettük, és nem szabad lemaradni tőlük. Hihetetlen, hogy ilyen szabadon el tudta dobni, ez megengedhetetlen" – háborgott Randolph a meccs után.

A Spurs a hosszabbításban kihasználta lélektani előnyét, és 110–103-ra behúzta a meccset. Bár a következő összecsapást Memphisben játsszák, a Grizzlies játékosainak nehezebb dolguk lesz, mint ezen a meccsen, hiszen a történtek könnyen a padlóra küldhetik a 8. kiemeltet, míg elsöprő lendületet adhatnak a Spursnek.

SAN ANTONIO SPURS–MEMPHIS GRIZZLIES 110–103 – h. u.


OKLAHOMA CITY–DENVER

Az már eldőlt, hogy a párharc győztesének az Oklahoma Cityvel kell szembenéznie a következő körben, a Kevin Durant vezérelte Thunder ugyanis befejezte a Denver elleni párharcát. Az 5. meccsen elért 100–97-es győzelem fő letéteményese Durant volt: 41 pontjából az utolsó kilenc megegyezett csapata utolsó 9 pontjával, a Nuggets utolsó támadása során pedig ő blokkolta J. R. Smith távoli kísérletét.

„Kevin a saját kezébe vette az irányítást, és hihetetlen produkcióval állt elő" – mondta elismerően Nick Collison, Durant csapattársa. „Vártam a megfelelő pillanatot, amely során fel tudtam pörögni, és ezután a társaim is mindig engem kerestek a labdával. Szerencsére többször is tiszta helyzetbe kerültem" – mondta Durant.

MIAMI–PHILADELPHIA

Keleten a Miami 97–91-re legyőzte a Philadelphiát, ezzel 4–1-es összesítéssel továbbjutott, és várhatja a Boston elleni folytatást. „A reggelin túlvagyunk, jöhet az ebéd" – mondta a sikerre éhes LeBron James, aki tavaly nyáron a bajnoki cím megszerzésének reményében szerződött Clevelandből Floridába.

James 16 pontot szerzett, ezúttal társai voltak a húzóemberek: Dwyane Wade 26, Chris Bosh 22, Mario Chalmers 20 ponttal zárt. Erik Spoelstra szerint azonban a következő körben már nem a Miami számít esélyesnek.

„Tudjuk, hol a helyünk a ligában, és hogy még nem vagyunk a Boston szintjén – mondta a két csapat négy alapszakaszmeccséből csak egyet megnyerő Heat edzője. – Tavaly ők játszhatták a nagydöntőt, ők a legjobbak, és ahhoz, hogy mi legyünk a legjobbak, éppen rajtuk kell átverekednünk magunkat. Jól van ez így."

NBA, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ
Miami Heat–Philadelphia 76ers 97–91
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–1, a Miami javára
NYUGATI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ
San Antonio Spurs–Memphis Grizzlies 110–103 – h. u.
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–2, a Memphis javára
Oklahoma City Thunder–Denver Nuggets 100–97
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–1, az Oklahoma City javára
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik