Az Oklahoma City felkészült a rájátszásra

Vágólapra másolva!
2016.03.29. 09:28
null
A Los Angeles Clippers simán legyőzte a Boston Celticset az NBA legutóbbi játéknapján (Fotó: Reuters)
Russell Westbrook idei 16. tripla-dupláját jegyezte, az OKC pedig simán nyert Torontóban is az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában – ezzel már zsinórban nyolcadik győzelmét aratta. Az Atlanta szoros meccsen verte a Chicagót, a Spurs LaMarcus Aldridge vezérletével nem izzadt meg Memphisben, a Clippers lenyomta a Bostont, a Miami a Brooklynt, a Portland pedig a Sacramentót – a Jazz 48 pontos verésben részesítette a Lakerset, a Dallas viszont kulcsmeccset nyert Denverben.

 

Miami Heat–Brooklyn Nets 110–99

Wade és Whiteside csillogott, Dragic hiányzott. A center a padról beszállva 27 pontos karriercsúccsal jelentkezett, Dwyane Wade pedig kereken 30 egységig jutott 9 gólpassz mellett és végig dominált – vezérletével a Heat 57.1 százalékkal dobott mezőnyből. Érdekesség, hogy tulajdonképpen végig irányítót játszott a megfázással küzdő Goran Dragic hiányában, hiszen Josh Richardson (16 pont, 3/4 tripla) került be a kezdőbe, mert nincs bevethető karmestere a gárdának.

A második félidőben szakadt le a Nets. Nagy hátrányt egyszer sem szedett össze a vendégcsapat, de ahogy haladtunk előre, fokozatosan el tudott lépni a festékből 72 (!) pontot szerző Miami. A Brooklyn is 50 százalék felett célzott mezőnyből és a Lopez, Young párosra építve hatékonyan dolgoztak, de a kinti dobások ezúttal hiányoztak, védekezésben pedig nem tudtak mit kezdeni a Heattel – a negyedik negyedben már tíz pont felett járt a különbség. Ez meg is maradt a végéig, így a pár hete Brooklyból Miamiba költöző Joe Johnson örülhet…

A Heat legjobb dobói: Wade 30, Whiteside 27, Richardson 16/9
A Nets legjobb dobói:
Lopez 26, Young 20, Kilpatrick 14

Toronto Raptors–Oklahoma City Thunder 100–119

Westbrook, Durant: csak a szokásos. Az OKC két sztárjára egyáltalán nem talált megoldást a Toronto, így mindketten szabadon ficánkolhattak végig. Durant végül 34 pontig jutott (11/27 mezőnyből, 9/10 büntető, 8 lepattanó, 8 gólpassz), Russell Westbrook pedig idei 16. tripla-dupláját szállította (26 pont, 11 lepattanó, 12 gólpassz), a vendégek kezdőcsapata nagyjából harminc pontot vert a Torontóra – a második negyedtől kezdve nem forgott veszélyben a Thunder sorozatban nyolcadik győzelme.

Csak egyszer vezetett a Raptors. Jóval gyengébben dobtak a hazaiak és más sebességgel játszottak, mint a repülő OKC, különösen igaz ez a kezdőcsapatokra. A vendégek cseréi ellen DeRozanék futottak egy 10–0-s etapot a második negyedben, amellyel átvették a vezetést, de a nagyszünetre már tíz pont feletti hátránnyal mehetett a gárda, a fordulás után pedig végleg eldőlt a derbi. Lowry-ékból ezúttal elöl-hátul hiányzott az átütőerő, igaz, számukra bőven belefért ez a vereség.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 19, Powell 18/12, Lowry 14/6
A Thunder legjobb dobói:
Durant 34/9, Westbrook 26/3, Ibaka 15/3, Waiters 15/9

Chicago Bulls–Atlanta Hawks 100–102

Butler megcsinálta, Dunleavy nem. Jól kezdett a Chicago és meg is nyerte az első negyedet, a folytatásban azonban összeomlott a támadójáték és a második negyedtől már csak rohantak Gasolék az Atlanta után. Az utolsó percekben is szorosan alakult a találkozó, majd 19 másodperccel a vége előtt Jimmy Butler faulttal együtt dobott triplájával egyetlen pontra zárkóztak a hazaiak. A következő támadásnál azonban Mike Dunleavy ziccert hibázott, így Jeff Teague büntetőivel végül hozta a meccset az Atlanta. Zsinórban negyedik vereségével egyre halványodik a Bulls playoff-esélye…

Jobb volt az Atlanta. Az első negyedben szemmel láthatóan meglepte a vendégeket a Chicago tempója, de a második játékrészben már volt egy hétperces periódus, amikor nem kaptak kosarat Horfordék. Innentől kézben tartották a meccset és vezettek már 15 ponttal is (főleg Jeff Teague parádézott), de a Bulls nem adta fel és visszatáncolt – végül azért így is behúzta a Hawks és tartja keleti harmadik helyét.

A Bulls legjobb dobói: Rose 20/6, Gasol 19, Brooks 16/6
A Hawks legjobb dobói:
Teague 26, Horford 14, Schröder 14

Memphis Grizzlies–San Antonio Spurs 87–101

Hamar eldöntötte a Spurs. Kawhi Leonard, Tim Duncan, Tony Parker, David West és Manu Ginobili hiányzott a vendégeknél, LaMarcus Aldridge viszont pályára lépett és ha már ott járt, jól érezte magát – 31 ponttal és 13 lepattanóval vezette sikerre csapatát. A gárda már az első negyedet 32–18-ra nyerte és ezt követően sem engedte magához közel ellenfelét, Andre Millerrel és Boban Marjanoviccsal a kezdőben, 50 százalék feletti mezőnymutatót produkálva, magabiztosan hozta a győzelmet.

Még lejjebb csúszhat a Grizzlies? A Memphisnél Mike Conley, Marc Gasol, Zach Randolph, PJ Hairston és Brandan Wright nem léphetett pályára, náluk pedig nincs olyan cseresor, mint a Spursnél, így végig asszisztáltak a mérkőzéshez. Ahogy várhattuk is, nem volt bennük meg a kellő tűzerő, a támadópattanókra és a brusztolásra rendezkedtek be, ami ennyire volt elég – előnyük ezzel két és fél meccsre csökkent a Portlanddel szemben nyolc találkozóval a vége előtt.

A Grizzlies legjobb dobói: Carter 14/6, Green 12/3, Barnes 11/3
A Spurs legjobb dobói:
Aldridge 31, Mills 17/9, Diaw 13, Anderson 13/3

Minnesota Timberwolves–Phoenix Suns 121–116

Majdnem elrontotta a Minnesota. A hazai alakulat egyértelműen felülmúlta ellenfelét ezen az estén, folyamatosan szétszedte a Suns védekezését és volt már húszpontos előnyben is. Andrew Wiggins (32 pont, 6/13 mezőnyből, 3/5 tripla, 17/21 büntető) és Karl-Anthony Towns (27 pont, 10 pattanó, 4 gólpassz) is szenzációs volt, de az előny elveszett a negyedik negyedben és Ricky Rubio triplájára, védekezésére, rutinjára volt szükségük ahhoz, hogy ne veszítsék el a már megnyert mérkőzést. Az akaratra egyébként nem lehetett panasz, Wiggins szerint ők már egy ideje a következő szezonra gondolnak, arra akarják felépíteni fiatal csapatukat.

Az alacsony szerkezet majdnem bejött megint. A Phoenix két hete már felállt egyszer a Wolves ellen és Teletovics dudaszós hármasával nyerni tudott, ettől pedig ezúttal sem állt messze. A záró etapra small-ballra váltottak a vendégek, a két hátvéd pedig ezt nagyon élvezte – Knight (7/11 tripla) és Booker hatvan pontot szerzett egyenlő elosztásban, vezérletükkel pedig egálra hozta a meccset a Suns. Az utolsó pillanatokban aztán Booker kulcsfontosságú eladott labdát vétett, Rubio triplát dobott és Teletovics hibázott, így ezúttal elmaradt a bravúr.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 32/9, Towns 27/3, Rubio 17/6
A Suns legjobb dobói:
Knight 30/21, Booker 30/6, Teletovics 19/9

New Orleans Pelicans–New York Knicks 99–91

Holiday remekelt, majd megsérült. A New Orleans irányítója lábujjsérülés után tért vissza és rögtön jól is játszott, sőt, tulajdonképpen ő döntötte el a meccset – a negyedik negyedben egymaga tíz pontot szórt (összesen 22 ponttal, 6-6 lepattanóval és gólpasszal, valamint 4 labdaszerzéssel zárt) és ekkor építette ki előnyét a hazai csapat. A hajrában azonban belenézett Porzingis könyökébe, amely után nem tudott visszatérni a pályára, sőt, játéka kérdéses a gárda következő mérkőzésére is.

Gyenge színvonalú meccs volt. Egyik csapat sem játszott jól, a vendégeknél Carmelo Anthony is sokat hibázott, csak a két magasembert, Kristaps Porzingist és Robin Lopezt lehet dicsérni, ez pedig kevésnek bizonyult. Kiegyensúlyozottabb és valamivel pontosabb volt a New Orleans, az említett Holiday ennyit jelentett számukra – igazán nagy különbség egyébként a büntetők (27/37 és 9/13) terén alakult ki.

A Pelicans legjobb dobói: Holiday 22/6, Douglas 16/6, Babbitt 14/6
A Knicks legjobb dobói:
Anthony 22/12, Lopez 17, Porzingis 16/6

Denver Nuggets–Dallas Mavericks 88–97

Kulcsfontosságú győzelem. A Chandler Parsons és Deron Williams nélkül küzdő Dallasnak nagyon gyengén alakult március és muszáj volt megnyerniük ezt a mérkőzést, ha életben akarták tartani playoff-reményeiket. Ez nagy küzdelem árán sikerült, Dwight Powell villogott a negyedik negyedben (egymaga tíz pontot szórt), majd a dupla-duplázó JJ Barea (18 pont, 11 gólpassz) süllyesztett el egy nagyon fontos hármast, amellyel bebiztosította sikerét a vendégcsapat. Ezzel a győzelemmel utolérték texasi riválisukat, a Houstont a nyugati nyolcadik-kilencedik helyen.

Az eladott labdák a meccsbe kerültek. Hiába tért vissza Kenneth Faried, hiába jutott el 23 pontig Will Barton, a Nuggets nem tudott vigyázni a játékszerre, ezt pedig nem lehetett ellensúlyozni. A gárda 21 eladott labdát vétett, amely különösen azért tűnik soknak, mert a Dallas mindössze háromszor szórta el – ráadásul ebből kétszer az utolsó pillanatokban. Emellett a periméter-védekezéssel is akadt gondjuk Harrisékek, így az utolsó két-három percben már nem volt reális esélyük a győzelemre.

A Nuggets legjobb dobói: Barton 23/15, Mudiay 16/3, Harris 13/6
A Mavericks legjobb dobói:
Barea 18/9, Powell 16, Matthews 14/12

Utah Jazz–Los Angeles Lakers 123–75

Történelmi vereség. A Lakers nem készült jó előjelekkel a találkozóra, hiszen D'Angelo Russell és Kobe Bryant sem teljesen egészséges – de ekkora verésre talán ők sem számítottak. Már az első negyed után 18 pont volt a hátrány, innentől kezdve pedig mindenki koncentrálhatott Kobe Bryant ünneplésére. A végül 48 pontos bukta Bryant NBA-pályafutásának legsúlyosabb veresége lett, és a Lakers is csak egyszer, 2014-ben a Clipperstől kapott ki ennyivel (akkor Kobe nem játszott). Persze a Jazz nem lett volna Jazz, ha nem trollkodnak bele egy kicsit Bryant utolsó látogatásába – a meccs előtt nem csak Bryantet, hanem a klub legendáját, Andrej Kirilenkót is külön köszöntötték.

A Jazz egyre feljebb. Újabb sikerével már 50 százalékon (37–37) áll a csapat, és most már meccselőnye van a nyugati 7. helyen. Ezúttal Rodney Hood volt a vezér, a nem létező vendég-védelmet 8 hármassal büntette, de még három kezdő dobott kétszámjegyű pontot, Rudy Gobert pedig 19 pattanót tépett le. A cseresor is lehetőséget kapott, hogy formába lendüljenek, tőlük is 43 pont érkezett – jó bemelegítés volt ez mindenkinek a Warriors elleni meccsre.

A Jazz legjobb dobói: Hood 30/24, Booker, Mack 17/3-17/3.
A Lakers legjobb dobói:
Williams 16/9, Clarkson 12/3, Hibbert 8.

Portland Trail Blazers–Sacramento Kings 105–93

Ez könnyű volt. A Blazers nagyot hajt a rájátszásért (jelenleg a 6. helyen állnak), ebben a kemény menetben jól jön minden extra pihenő – a Kings pedig ebben partner volt, hiszen Cousins, Rondo, Gay és Belinelli sem lépett pályára pihentetés miatt. Az első negyed pontpárbaja után a két középsőben 23 pontot vert ellenfelére a hazai csapat, így az utolsó negyedet már a padról nézték a hazai húzóemberek is. A padról Allen Crabbe 21 ponttal jelentkezett, rajta kívül még öten érték el a 10 pontos vonalat, összességében nem volt nehéz dolga a Portlandnek.

Már mindenki a szezon végét várja. A Kings a Collison-Seth Curry-Casspi-Acy-Koufos kezdőötössel állt fel, itt már lehetett sejteni a végkifejletet. A vendégek gyorsan megadták magukat, az újonc Cauley-Stein dupla-dupláján (13 pont, 14 pattanó) kívül sok értelme nem volt a mai játékuknak – talán majd egy hét múlva Sacramentóban komolyabban veszik a Portland elleni mérkőzést…

A Trail Blazers legjobb dobói: Crabbe 21/9, McCollum 16/12, Aminu 14/6.
A Kings legjobb dobói:
Curry 21/9, Casspi 18/6, Cauley-Stein 13.

Los Angeles Clippers–Boston Celtics 114–90

Pierce sérülése rontott az összképen. A hazaiak már az első félidőben igyekeztek döntésre vinni a dolgot, Chris Paul (13 pont, 14 gólpassz) és DeAndre Jordan (15 pont, 13 pattanó, 3 blokk) irányításával 15 pontos előnyt harcoltak ki. A cserék is odatették magukat, Crawford, Rivers, Green és Johnson is elérte a 10 pontot, a második félidőben nagyon simán oldották meg az előny tartását. Ugyanakkor a szintén remekül játszó Paul Pierce ironikus módon éppen a Celtics ellen szedett össze boka- és térdsérülést – az első hírek szerint nincs szakadás, de pihennie kell a veterán klasszisnak. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy erre most van lehetősége a LAC-nek, hiszen gyakorlatilag betonbiztos a nyugati 4. helyük.

Nem működött a Boston. A periméter védekezés egyik alapja, Jae Crowder már 8 mérkőzés óta hiányzik, és bár a Celtics négymeccses győzelemsorozatból érkezett, most nagyon kellett volna a kiscsatár lendületes játéka. A játékmester Thomas hiába jutott el 24 pontig, mindössze 5/14-gyel dobott mezőnyből és csak 2 gólpasszt osztott ki, a többiek közül pedig senki nem lépett elő: a 35 százalékos mezőnymutató, a 14 kiosztott gólpassz pontosan jelzi, hogy miért kaptak ki.

A Clippers legjobb dobói: Rivers 16/6, Crawford 15/12, Jordan 15.
A Celtics legjobb dobói:
Thomas 24/6, Bradley 13/9, Smart 13.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik