Az alapszakaszban legjobb Chicago rögtön kiszállt

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.05.11. 09:08
null
Al Horford (Atlanta Hawks) küzd a labdáért Avery Bradleyvel (Boston Celtics) (Fotók: Reuters)
Címkék
Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) három sorsdöntő derbit rendeztek legutóbb, és két helyen ki is derült a továbbjutó kiléte: hatalmas meglepetésre búcsúzott a keleti első kiemelt, hiszen a Philadelphia 76ers szépen kihasználta a Chicago legfontosabb játékosainak hiányzását, a Boston Celtics pedig a vártnál nehezebben küzdötte le az Atlantát. Egyre nagyobb bajban van a Los Angeles Lakers, amely akkora pofonba szaladt bele Denverben, hogy számára hazai pályán sem lesz egyszerű a végső, azaz a hetedik csata.

 

Philadelphia 76ers (8.)–Chicago Bulls (1.) 79–78

Egy fontos kérdés már a feldobásnál eldőlt, Joakim Noah nem épült fel a mai derbire, így Derrick Rose mellett egy másik alapemberét is nélkülöznie kellett a túlélésért küzdő Chicagónak. Mivel a Philadelphia is szépen leromlott azokon a területeken, melyeken korábban felül tudták múlni a Bullst, ezért ezzel együtt is szoros csata volt várható, főleg mivel a Thibodeau-legénység csapatvédekezése szépen összeállt a legutóbbi találkozón, ráadásul fejben is nagyjából túl tudta tenni magát az alapszakasz-győztese a tavalyi MVP elvesztésén.

A vendégek gondjait tetézte, hogy a végül 19 pontos, 17 lepattanós dupla duplát összehozó Luol Denget is nélkülözniük kellett egy rövidebb periódusra a chicagóiaknak egy szerencsétlen mozdulatnak köszönhetően. Az Omer Asik vezette palánk alatti szekció remekül működött lepattanózásban, 56:33 arányban hozta ezt a külön csatát a Bulls, ám a pontszerzéssel akadtak gondok, a nem éppen fejben erősnek megismert Carlos Boozer például 3(!) egységnyire volt képes összesen.

A harmadik negyed végétől ennek ellenére is a 27(!) második szándékból szerzett pontot elkönyvelő vendégek kontrollálták az eseményeket, a mindössze két támadólepattanó utáni pontot szerző Sixers képtelen volt átlendülni a holtponton – egészen a végső hajráig!

Andre Iguodala előbb beszórt egy rendkívül fontos triplát, majd három egységnyi hátránynál az utolsó fél percben nem minden áron triplára ment a Philadelphia, hanem Young révén gyorsan dobott egy kettest. A kulcsmomentum ekkor következett, CJ Watson ugyanis előbb nem tudta elérni, hogy rajta üssön faultot a szabálytalankodási kényszerben lévő hazai gárda, hanem odatette a játékszert a 46(!) százalékos büntetőző Asiknak, aki mindkét kísérletét elpuskázta a vonalról, amikor már csak 10 szekundum volt a végső dudaszóig!

PLUSZ–MÍNUSZ
A nap hőse: Kevin Garnett, aki a 28 pontos, 14 lepattanós, 5 blokkos fantasztikus számsor mellett az Atlanta elleni sorsdöntő derbi legfontosabb találatait is jegyezte. A Celtics veteránja gyakorlatilag éveket fiatalodott az utóbbi hónapokban.
A nap lúzere: CJ Watson, aki nagyon rosszul döntött, amikor egy pontos előnynél nem nyelte le a labdát vagy passzolt megfelelő társnak, inkább odaadta a 46 százalékos büntetőző Asiknak, csapata pedig onnan vesztette el a mérkőzést és magát a párharcot is a Sixers ellen.

Andre Iguodala a védőlepattanó után végigrobogott a parketten és feultot harcolt ki éppen a törökkel szemben és nem sokkal jobb büntetőző mivolta (62 százalék) ellenére higgadt maradt és fordított! Két másodperce maradt időkérés nélkül a ligaelsőnek, de ez nem volt elég Watson számára, hogy betaláljon félpályán túlról, kiesett a Bulls, továbbment a Sixers!

A bajnokság történetében ötödször történt meg, hogy a nyolcadik kiemelt túlélje az első kört, de ismerjük el, a két kulcsemberét elvesztő Chicago miatt ez egy igen speciális helyzetben esett meg. Ezzel együtt kemény ellenfél lesz a második körben a Boston Celtics számára is Doug Collins legénysége, mely mindenképp megérdemelten jutott be a konferencia-elődöntőbe.

A 76ers legjobb dobói: Iguodala 20, L. Williams, Holiday 14-14
A Bulls legjobb dobói: R. Hamilton, Deng 19-19, T. Gibson 14

A négy győzelemig tartó párharc végeredménye: 4–2 a 76ers javára

 

Boston Celtics (4.)–Atlanta Hawks (5.) 83–80

Amikor a Celtics hatalmas fölénnyel nyerte meg a párharc negyedik találkozóját, akkor mindenképp sokkal esélyesebbnek látszott a bostoni gárda, már csak a 3–1-es állás miatt is. Viszont Al Horford visszaépülése annyira gyorsan és jól sikerült, hogy Atlantában már szépíteni tudott a Hawks, Doc Rivers nem véletlenül nyilatkozott úgy a mai derbi előtt, hogy ez sorsdöntő lesz. Az extra dobóformára nem építhetett a Celtics, ez már az első negyedben kiderült, de a következő játékrészen összeállt a csapatvédekezés hazai oldalon és egy 16–0-s futással fordított a 28 pontos, 14 lepattanós, 5 blokkot kosztó Kevin Garnett vezette vendéglátó.

John Lucas III (Chicago Bulls, balra) húz el
Jrue Holiday (Philadelphia 76ers) mellett
John Lucas III (Chicago Bulls, balra) húz el Jrue Holiday (Philadelphia 76ers) mellett

A Drew-tanítványok viszont nem tágítottak és szépen ottmaradtak a Boston nyakán, a 4 triplát is értékesítő Marvin Williams kezdőbe állítása ez alkalommal is telitalálatnak bizonyult az Atlantánál. Nagy bajban ugyan nem volt a Celtics, de Garnettet leszámítva senkitől sem jött az extra, Ray Allen szenvedett a dobásokkal, s mivel ő sokat töltött a pályán, a posztján szereplő Avery Bradley nem segíthetett sokat védekezésben a padon ücsörögve. Rajon Rondo is először maradt 10 gólpassz alatt az idei rájátszásban (14 pont, 8 gólpassz), de az alapszakaszra vonatkozólag folytatódhat a fantasztikus szériája a következő szezonban.

A hajrában újra át tudta venni a vezetést a Hawks, pedig már két számjegyű előnye is volt a Celticsnek, a 46 és fél percet(!) játszó Horford viszont fontos pillanatban rontott el egy büntetőt, majd az akkor már hátrányban lévő vendégeknek szabálytalankodniuk kellett, a 90 százalék feletti büntetőző Allen viszont szintén hibázott. Az Atlanta nem tudott élni több esélyével sem, így Larry Drew alakulata kiesett, a Celtics pedig pályahátrányból is továbbjutott, s készülhet a Philadelphia 76ers elleni második körös párharcra.

A Celtics legjobb dobói: Garnett 28, Pierce 18, Rondo 14
A Hawks legjobb dobói: Josh Smith 18, Joe Johnson 17, Mar. Williams 16

A négy győzelemig tartó párharc végeredménye: 4–2 a Celtics javára

 

Denver Nuggets (6.)–Los Angeles Lakers (3.) 113–96

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri meg az NBA 2012-es döntőjét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A legutóbbi mérkőzést hazai pályán a 43 pontos Kobe Bryant one man show-ja ellenére is elvesztő Lakers idegenben kellett, hogy lezárja a párharcot, de ez cseppet sem ígérkezett könnyed feladatnak, pláne, hogy a Los Angeles-iek kapitánya egész nap rosszulléttel küszködött és „hivatalosan" a pályára lépése is kétséges volt a feldobásig. Természetesen ott volt a pályán Bryant, viszont a Lakers, mint csapat, nem. Az előző vereség túlzottan is megviselhette a 3. kiemeltet, George Karl csapatát pedig ezzel együtt nagyon is feltüzelte.

Az első 5 denveri triplakísérlet beakadt, 13–0-s villámrajt után Bryant révén ébredezett a vendég alakulat, de csak egy 8 egységig történő visszakapaszkodásra futotta, nagyon simán, hatalmas fölényben kosárlabdázva ért be a célba a Nuggets és két nap múlva Los Angelesben próbálhatja befejezni a fordítási kísérletét, melyet 1–3-as állásról, pályahátrányban kezdett el.

A playoff-karriercsúcsot szóró Ty Lawson megállíthatatlan volt, a LAL periméter védekezése ezen az estén gyakorlatilag nem létezett, félidőben 11-ből 8-as triplamutatóval rendelkezett a Denver, végül 20-ból 10-zel zárta az összecsapást, de a játék minden szegmensében alaposan felülmúlta Mike Brown legénységét.

A 31 pontos Bryant mellett most valóban el lehet marasztalni a Lakers nagyembereit, mivel támadásban a találkozó elején folyamatosan kapták a labdákat, de nem tudtak hatékonyak lenni – bár nagyon nem mindegy, hogy milyen ritmusban és szituációban jut el hozzájuk a játékszer, itt pedig ezzel volt óriási gond. A vendéglátók kispadja is fenomenális volt, igaz most „csak” 40 pont érkezett a coloradóiak második sorától, de ez is lényegesen több, mint a Lakers cseréinek 27 egysége. Az edzők közti minőségi különbség is érezhető, George Karl húzásaira eddig érdemben képtelen reagálni Mike Brown. Ilyen körülmények között nehéz lenne azt mondani, hogy a 7. találkozó egyértelmű esélyese a Lakers lenne.

A Nuggets legjobb dobói: Lawson 32, C. Brewer 18, Faried 15
A Lakers legjobb dobói: Bryant 31, Sessions 14, A. Bynum 11

A négy győzelemig tartó párharc állása: 3–3

A NAP TÍZ LEGSZEBB JELENETE

 

 


NBA, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ
Philadelphia 76ers (8.)–Chicago Bulls (1. kiemelt) 79–78
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–2 a Philadelphia javára
Boston Celtics (4.)–Atlanta Hawks (5.) 83–80
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–2 a Boston javára
AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Philadelphia 76ers (8.)–Boston Celtics (4.)
Indiana Pacers (3.)–Miami Heat (2.)
NYUGATI FŐCSOPORT, NEGYEDDÖNTŐ
Denver Nuggets (6.)–Los Angeles Lakers (3.) 113–96
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik