Amikor az ember azt hinné, lúzerebb már nem lehet egy csapat, jön a Cleveland, és…

Vágólapra másolva!
2017.11.03. 16:20
null
Amikor az ember azt hinné, lúzerebb már nem lehet egy csapat, jön a Cleveland, és… (Fotó: ytimg.com)
Az NFL – egyébként elég eseménydús – történetének vélhetően legviccesebb (persze ki röhög, ki inkább a fejét veri a falba) napjait hozta össze a Cleveland Browns a 9. forduló előtt. De ha kicsit jobban belemegyünk a témába, kiderül, itt bizony évekről van szó...

Ugyebár a San Francisco 49ers kedden meglepetésre megszerezte Jimmy Garoppolót, a Patriots irányítóját, cserébe egy 2018-as második kört adott a címvédőnek.

Garoppolóval kapcsolatban nem árt tudni, hogy szinte az egész holt szezon arról szólt, hogy a Browns imádja, mindenképpen el akarja hozni New Englandből, naponta jöttek az újabb és újabb pletykák – emlegettek első körös ajánlatot, lehetett olvasni ennél is többről, mint ahogy kevesebbről is.

Az üzlet aztán nem jött létre, Garoppolo maradt Hazafi, de csak egészen keddig, de az a történet már ismert.

Igazából már maga a sztori is megmosolyogtató, hogy a Cleveland vezetősége tulajdonképpen végignézte, ahogy kedvencét elhappolják az orra elől, ráadásul egy második körért – valljuk be, ez nem túl nagy ár egy kezdőnek vélt irányítóért.

De amikor azt gondolnánk, a Browns vezetőségének ezen „impotenciája” volt a csúcs, a stáb gyorsan tett is róla, hogy ezt megfejelje.

A Garoppolo-bukta után a Clevelandnél is elkezdtek azon agyalni, talán nem a legjobb ötlet átaludni a csereidőszak utolsó óráit, úgyhogy „válaszlépésként” a csapat gyorsan meg is kereste a Cincinnatit, amelynek második számú irányítójáért, A. J. McCarronért felajánlott egy 2018-as második és harmadik kört – tehát többet, mint amiért a 49ers Garoppolót megszerezte.

Jó-jó, Hue Jackson vezetőedző imádja McCarront, rá lehet fogni, hogyha ő ennyire ragaszkodik a játékoshoz, akkor elfogadható biznisz, még ha ez az érték kicsit eltúlzottnak tűnik is. A Bengals állítólag rögtön elfogadta a Browns ajánlatát, így néhány perccel (egészen pontosan öt percről van szó) a cserehatáridő lejárta előtt megszületett a megállapodás.

A. J. McCarron a Brownsé. Ja, nem, mégsem, mondjuk ennek talán örülhet (Fotó: AFP)
A. J. McCarron a Brownsé. Ja, nem, mégsem, mondjuk ennek talán örülhet (Fotó: AFP)

A Cincinnati azonnal elküldte az aláírt dokumentumokat a ligának, a Clevelandnél viszont „megfeledkeztek” erről, néhány perccel lekésték a határidőt. Persze hogy az NFL már nem fogadta el a trade-et!

EZ MOST KOMOLY?

Először arról lehetett olvasni a bakival kapcsolatban, hogy a clevelandi vezetőség igazából nem volt tisztában a liga szabályaival – úgy hitték, elég az, ha az egyik fél, tehát a Bengals beküldi a papírokat a cseréről. Nem, nem elég.

Nem sokkal később viszont kiszivárgott az igazság, kiderült tehát, hogy az imént leírt történet nem volt igaz. Sokkal meghökkentőbb dolog történt! A clevelandi stáb a megegyezés után egyszerűen elkezdett ünnepelni és persze elfelejtette bejelenteni az üzletet. Közben az óra szépen ketyegett, egészen addig, amíg a Browns lemaradt a csere hivatalossá tételéről, mivel kicsúszott a határidőből.


Hihetetlen. És mindez egy profi NFL-csapatnál történik meg…


ELÁTKOZOTTAK

Az elmúlt napokban véghezvitt elképesztő szerencsétlenkedésnek azért „előszele” is van, nem hátrány, hogy tisztában legyünk a clevelandi „hagyományokkal”, így érdemes kicsit körüljárni a gárda múltját, elemezni a csapat háza táján történteket.

A Browns például 2002 óta nem volt rájátszásban, az egyesületnél évek óta olyan káosz és felfordulás van, amire nehéz szavakat találni. 1999 óta összesen 28 (!) irányító kezdett az együttesnél (nem, nem a rengeteg sérülés miatt), a csapat sorozatban szórakozza el az első körös választásait. A szabadügynökök és az újoncok lassan már rettegnek a Clevelandtől, pénzről is hajlandóak lemondani, csak hogy elkerüljék a klubot.

Nem túlzás kijelenteni, a játékosok menekülnek a Browns elől!

Azt gyorsan tegyük hozzá, Jimmy Haslam tulajdonos lassan olyan gyakorisággal cseréli a gárda stábját, mint mások az alsónadrágjukat, a rengeteg hiba tehát nem ugyanazokhoz a személyekhez kötődik, de aki belép ebbe a közösségbe, tehetett előtte bármit, bárhol, valahogy mégis elátkozódik.

Nézzük meg például az elmúlt évek clevelandi draftjait: a 2011-ben első körben választott Phil Taylor négy szezonja alatt gyakorlatilag csak egy idényben nyújtott elfogadható teljesítményt, a 2012-ben 1/3-as Trent Richardson egy jó idény után nevetség tárgyává vált – noha őt hamar sikerült Indianapolisba elpasszolni, Richardson mára a liga közelében sincs, 2014 óta nem játszott az NFL-ben.

A legutóbbi infók szerint a kanadai ligában próbál bizonyítani, de onnan is rendre kiebrudalják.

Brandon Weeden már akkor 28 (!) éves volt, amikor a Browns elhozta az első körben. Másfél szezon után elég is volt belőle a Barnáknál, azóta három csapata volt, de igazából minden szurkoló azért imádkozik, nehogy lesérüljön az első számú irányító, ha ugyanis Weedennek kell pályára lépnie…

Johnny Manziel tud élni… (Fotó: twitter)
Johnny Manziel tud élni… (Fotó: twitter)

A 2013-as első körös Barkevious Mingo ígéretes kezdést követően két év után már annak is örülhetett, ha játszhatott, a 2014-ben 1/8-on kiválasztott Justin Gilbert pont ugyanez (őt ráadásul néhány hónappal ezelőtt el is tiltották egy teljes évre), de az 1/22-nél elvitt Johnny Manziel története már maga a csúcs: a 22 esztendős, gazdag családból érkező, „enyhén” önbizalommal teli quarterback arra sem volt képes, hogy a csapat playbookját megtanulja, helyette inkább állandóan bulizott és drogozott. Ja, és verekedett.

Az egyetemen szupersztárként kezelt Manziel egyébként a 2017-es draft előtt, amikor a legrangosabb egyéni egyetemi trófeáról, a Heisman-díjról kérdezték, azt mondta, Lamar Jackson nyeri, hozzátéve: „ha van esze, akkor messziről elkerüli Clevelandet…”

Danny Shelton 2015-ből egyelőre még az egyesületnél van, az 1/19-es Cameron Erving viszont nincs. A 2016-ban elhozott Corey Coleman folyamatosan sérült, de az ő kapcsán jegyezzük meg, az elmúlt hetekben elkapótársával együtt egyszerűen eltűnt a gárda meccse előtt, mindezt kijárási tilalomnál tette, ennek következtében az edzők idő előtt hazaküldték Houstonból.

Ja, és ne feledkezzünk meg Josh Gordonról sem, akiért 2012-ben egy második körös cetlit adott az együttes, a hatalmas tehetség a pályán jól is teljesített, de a pályán kívül nem volt épp mintaember: többet füvezett, mint edzett, rendre elkapták, letartóztatták, sorozatosan megbukott a drogteszteken, az NFL a 2015-ös és a 2016-os szezonról is eltiltotta – Gordont a liga épp az elmúlt napokban helyezte vissza aktív állományba, két és fél idény után tehát talán végre ismét játszhat…

Ha már újoncok: Sam Darnold, a USC irányítója – akit a 2018-as draft egyértelmű 1/1 esélyesének vélnek – állítólag komoly dilemmában van, jelentkezzen-e a jövő évi börzére. A 20 esztendős tehetség egyelőre kivár, ha ugyanis a Cleveland Browns kaparintja meg az 1/1-es vagy az 1/2-es cetlit, akkor inkább marad még egy évet az egyetemen.

AKI PEDIG NEM KELL

Mert a Browns stábja ebben is „remekel”: 2012-ben nem kellett a drafton Russell Wilson, de nem sokkal később vitte el a Washington például Kirk Cousinst is. Két évvel később, 2014-ben a bulihajhász Manzielre bökött rá a gárda, hogy aztán röviddel később más kiválassza Teddy Bridgewatert és Derek Carrt, de az elmúlt hónapokban „üldözött” Jimmy Garoppolót is egy körrel később választotta ki a Patriots.

A 2016-os játékosbörze előtt az 1/2-es pickkel rendelkező Cleveland háza tájáról kiszivárogtak azok a hírek, miszerint a stáb nem elégedett Carson Wentzcel, ami gyorsan be is bizonyosodott azzal, hogy a Browns el is passzolta a szóban forgó picket az Eaglesnek. A végeredmény? Nem túl hízelgő: Wentzről másfél szezon után a jövő egyik legnagyobb sztárjaként beszélnek, ebben az idényben nyolc mérkőzésen 19 TD-t kiosztott már, irányítómutatója 101 fölött van.

Carson Wentz másfél szezon alatt sztárrá érett, a Brownsnak nem kellett (Fotó: AFP)
Carson Wentz másfél szezon alatt sztárrá érett, a Brownsnak nem kellett (Fotó: AFP)

A Browns szerint viszont nem volt elég jó…

A Philadelphia pedig köszöni szépen.


De említhetnénk az idei draftot is, ahol az 1/1-es Myles Garrett választás még érthető volt, viszont a Cleveland az 1/12-es cetlijét vígan odaadta a Texansnak, amely aztán elhozta Deshaun Watsont, aki félelmetesen kezdte a 2017-es kiírást (7 meccs, 19 TD, 103-as irányítómutató), és ha nem sérül meg súlyosan, szinte biztos, hogy megválasztják az év újonc támadójának.

A Brownsnak ő sem volt elég jó…

Deshaun Watson (kékben) sem kellett… (Fotó: houstontexans.com)
Deshaun Watson (kékben) sem kellett… (Fotó: houstontexans.com)

KÁOSZ A PÁLYÁN IS

A vezetőség körüli elképesztő káosz meglátszik az eredményeken is, a Browns ugyanis a 2016-os és a 2017-es szezont is 0–8-cal kezdte (a Super Bowl-érában a Barnákon kívül csak három csapatnak sikerült az a „bravúr”, hogy egyaránt nyolc zakóval indítson két egymás utáni idényben is), s mint már említettük, a csapatnál 1999 óta 28 különböző irányító kezdett már.


A 2017-ben második körben draftolt DeShone Kizert egyből kikiáltották a franchise megmentőjének – ő eddig hét mérkőzésen lépett pályára, de rossz teljesítménye, hibái miatt gyakorlatilag minden második héten lecserélték, az pedig, hogy a Browns cserélni próbált McCarronért, egyértelműen rámutat, hogy a vezetőség a Kizer-projektet megbukottnak tekinti.

Óriási a fejetlenség tehát a vezetőségben, az edzői stábban és a csapatnál is. A fiatalok rettegnek a Clevelandtől, ebben az együttesben látják ugyanis azt az akadályt, amely miatt karrierjük nem tud kiteljesedni, ez a csapat a jövőjük elrontója.

Az Egyesült Államokban a major sportokat tekintve a Browns az elrettentő példa, a klub, amilyenné semelyik másik egyesület sem akar válni, a mélység, ahová nem akarnak lesüllyedni.

Az elmúlt napok bohóckodása és amatőr hibái után egyébként a hírek szerint áll a bál, Jimmy Haslam tulajdonos teljesen ki van akadva, úgyhogy készüljünk fel, vélhetően újabb takarítás lesz a vezetőségen belül.

Talán a 2018-as draft lehet a dolgok megfordítója – egyelőre rendkívül erősnek tűnik a draftra érkező újonc irányítók névsora. Ha a Brownsnak végre sikerülne hasonlóan beletalálni, mint azt például a 0–16-os Lions 2009-ben tette Matt Stafforddal, akkor egy csapásra jó irányba és lendületbe kerülhet a franchise.

Várunk…

via GIPHY

NFL 2017, ALAPSZAKASZ
9. FORDULÓ
2017. 11. 3., 1.25 New York Jets–Buffalo Bills 34–21
2017. 11. 5., 19.00 Carolina Panthers–Atlanta Falcons
2017. 11. 5., 19.00 Houston Texans–Indianapolis Colts
2017. 11. 5., 19.00 Jacksonville Jaguars–Cincinnati Bengals
2017. 11. 5., 19.00 New Orleans Saints–Tampa Bay Buccaneers
2017. 11. 5., 19.00 New York Giants–Los Angeles Rams
2017. 11. 5., 19.00 Philadelphia Eagles–Denver Broncos
2017. 11. 5., 19.00 Tennessee Titans–Baltimore Ravens
2017. 11. 5., 22.05 San Francisco 49ers–Arizona Cardinals
2017. 11. 5., 22.05 Seattle Seahawks–Washington Redskins
2017. 11. 5., 22.25 Dallas Cowboys–Kansas City Chiefs
2017. 11. 6., 2.30 Miami Dolphins–Oakland Raiders
2017. 11. 7., 2.30 Green Bay Packers–Detroit Lions
Szabadnapos: Chicago Bears, Cleveland Browns, Los Angeles Chargers, Minnesota Vikings, New England Patriots, Pittsburgh Steelers
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik