A Warriors és a Celtics is hazai pályán kapott ki

HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2017.11.28. 09:10
null
A végjátékban nem akadt senki, aki a hátára vette volna a Warriorst (Fotó: Twitter)
A tartalékos címvédő Warriors a Sacramentótól, a gyengén játszó Boston a Detroittól kapott ki saját közönsége előtt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján. Az élcsapatok közül Philadelphiában húzott be rangadót a Cavaliers, otthon nyert a Spurs és a Rockets, a Pacers tovább folytatta jó sorozatát, a Portland a New York skalpját is begyűjtötte, a Clippers pedig megnyerte ugyan a városi rangadót, de megsérült a legjobbja, Blake Griffin.

 

Indiana Pacers–Orlando Magic 121–109

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Victor Oladipo nagy estéje. A kisebb térdsérüléssel bajlódó hátvéd első 11 dobását értékesítette, ez jó alapot adott a Pacersnek, akik egyébként is nagyon sok lábon álltak: a kezdőben Myles Turner (18 pont) és Bogdanovic, a cseresorból Sabonis (19 pont, 8 pattanó, 5 gólpassz) és Stephenson (18 pont, 8 pattanó, 5 gólpassz) is remekelt. A kispadról mindössze Sabonis, Stephenson és Cory Joseph lépett pályára, de mindenki azonnal hozzá tudott tenni a csapat hetek óta parádés támadójátékához – az Indiana ezúttal is beszórt 15 triplát (26 kísérletből), 50 százalék felett volt a mezőnye, ráadásul 22/26-tal büntetőzött, így nem csoda, hogy jelenleg egy 6–1-es győztes szériában van.

Pár percnyi dominancia nem elég. Csak a harmadik negyed végjátékában tudta egy időre átvenni a program irányítását a Magic, a vendégeknek azonban ma egy esélyük lett volna, ha túldobják a Pacerst. Próbálkoztak is becsülettel, a 16 tripla nem is mutatna rosszul, de ehhez 41 kísérletre volt szükségük, ráadásul a büntetővonalat is jóval ritkábban (13/16) látogatták, mint ellenfelük. Az említett harmadik negyedben kezdett el dobásokat hibázni Oladipo, akkor 10 pontról felzárkóztak egyre – hogy aztán a negyedik negyedben sansztalanul bukjanak el. Hiába szerzett a kezdőötösből mindenki legalább 12 pontot, igazi vezér nem akadt, így sorozatban kilencedik vereségét hozta össze az Orlando - legközelebb az OKC ellen próbálkozhatnak a széria megtörésével.

A Pacers legjobb dobói: Oladipo 26/12, Bogdanovic 22/6, Sabonis 19/3
A Magic legjobb dobói: Simmons 21/12, Gordon 16/12, Vucevic 16/6

Philadelphia 76ers–Cleveland Cavaliers 91–113

Egyelőre az eredeti LeBron jobb. Joggal hasonlítják Ben Simmonst LeBron Jameshez, a Philly újonc kiscsatára nagyszerű játékkal jelentkezik eddig, most viszont oktatófilmet nézhetett. James elöl-hátul félelmetes produkciót nyújtott (30 pont, 13 pattanó, 6 gólpassz), mindkét oldalon felpörgette csapata játékát, ennek köszönhetően már az első negyedben előnyben volt a Cavs, utána pedig folyamatosan nyílt az olló, tulajdonképpen nagyon sima győzelmet arattak. Az alacsony kezdőötös ismét működött annak ellenére is, hogy Kevin Love nem élete meccsét játszotta, a kispadról Wade, Green és Frye is kétszámjegyű ponttermést szállított, Korver bevert három triplát, ráadásul védekezésben is működött a rendszer.

Tanulni, tanulni, tanulni. Ben Simmons életét végig megkeserítette Jae Crowder, ráadásul a negyedik negyedben bokasérülést is szenvedett, az ő jó játéka nélkül pedig összeomlottak a hazaiak támadásai. A második félidőben egyszer tudtak visszajönni öt egységre, de a Cleveland gyorsan rendezte a sorokat, így Joel Embiid 30 pontos meccse ment a levesbe. A 91 dobott pont önmagáért beszél, a gyengélkedés fő oka Simmons mellett a tripladobás volt, 28 kísérletből mindössze 3 akadt be a hazaiaknál, akik előző hat meccsükből ötöt megnyertek, most viszont Embiid és Brett Brown edző elmondása szerint tanulniuk kell abból, ahogyan a Cavs szétrúgta azt a bizonyost.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 30, Luwawu-Cabarrot 12/3, Redick, McConnell 11/3-11/3
A Cavaliers legjobb dobói: James 30/9, Wade 15/3, Green 14

Boston Celtics–Detroit Pistons 108–118

Andre Drummond szintet lépett. A Pistons centere elfogadhatóra fejlesztette a büntetőzését, ez pedig olyan magabiztosságot adott neki idén, amit tőle még nem láttunk – ma 10/12-es mezőnnyel és 6/8-as büntetőzéssel jelentkezett, mellé 22 (!) pattanót kapott le, ráadásul a végjátékban 11 pont érkezett tőle, abszolút kulcsfigura volt. Mellé felnőtt a szintén élete formájában kosarazó Tobias Harris, illetve Reggie Jackson is (20 pont, 7 gólpassz), de említést kell tennünk a hazalátogató Avery Bradley-ről is, aki révén Irvinget végig limitálni tudta a Detroit. A vendégek az első negyedben szerzett előnyt eltapsolták, de a negyedik játékrészben 32 pontot termeltek, amire nem akadt válasz – ezzel a sikerrel ott loholnak a Boston mögött a keleti 2. helyen.

Senki nem lépett fel Irving helyére. Hiába osztott ki 9 gólpasszt a hazaiak irányítója, 6 labdát eladott és borzasztó nehéz dobásokba kergették a vendégvédők – ezzel sikerült is megtörni a Boston támadásainak ritmusát. A padról ugyan jól szállt be Marcus Smart, de őt majdhogynem fel is adta a Pistons, inkább arra figyeltek, hogy se Horford, se Tatum, se Jaylen Brown ne nagyon tudjon felpörögni. Nem is tudtak, a végére teljesen kihűltek, így a sikersorozat óta négy meccsen második vereségüket szenvedték el – így is vezetik Keletet, de nagyon jön felfelé a Cavaliers, ráadásul most a Philly érkezik hozzájuk.

A Celtics legjobb dobói: Smart 23/18, Irving 18/6, Morris 13/9
A Pistons legjobb dobói: Harris 31/15, Drummond 26, Jackson 20/6

New York Knicks–Portland Trail Blazers 91–103

Nem volt energia a New Yorkban. Kristaps Porzingis visszatért, de nem volt túl hatékony (22 pont, 6/16 mezőnyből, 7 gólpassz), Hardaway Jr. is rengeteg labdát használt (6/18 mezőnyből), a többiek pedig nem pontszóró gépek – nagyon hiányzott Enes Kanter, aki ugyan nem védőzseni, de képes 20-25 pontokat beszórni. Erre annál is inkább szükség lett volna, mert a kispadról Michael Beasleyn kívül nem jött extra, Ntilikina elöl-hátul gondban volt Lillardékkal. Az eredmény csalóka, a nagyszünetben 16, a harmadik negyed végén 26 ponttal égett a Knicks, tükörsimán kaptak ki, amivel le is csúsztak a playoff-vonal alá.

Megtáltosodott a Portland. Sorozatban harmadik idegenbeli sikerükkel zárták le ötmeccses túrájukat Lillardék, az irányító azt csinált, amit akart (32 pont, 10/20 mezőnyből, 11/11 büntető), Nurkic elöl-hátul tolta a csapatot (12 pont, 9 pattanó, 6 gólpassz), Connaughton 17 pontot szórt be, így azt is bőven elbírták, hogy CJ McCollum ezt a meccset nem rakja el a gyűjteményébe. Az utóbbi tíz mérkőzéséből hetediket nyerő Portland megint jelezte, hogy számolni kell vele: a tavalyi szezonnal ellentétben kiválóan védekeznek, idén már 12. alkalommal tartották ellenfelüket 100 pont alatt – jelenleg 13-8-cal a nyugati negyedik helyen állnak.

A Knicks legjobb dobói: Porzingis 22/6, Hardaway Jr. 16/6, Lee 14
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 32/3, Connaughton 17/9, McCollum 12/6, Nurkic 12

Houston Rockets–Brooklyn Nets 117–103

Carroll és Crabbe nélkül nem volt esély. A csapat legjobb periméter-védője és egy jókezű swingman létfontosságú lett volna a Houston ellen, az eleve tartalékos és kissé diszfunkcionális Nets-kezdőötös 43 pontot nyelt be az első negyedben, onnantól kezdve pedig esélytelenek voltak bármiféle fordításra. A vendégek annak örülhetnek, hogy a padról beszálló Whitehead vezérletével végig látótávolságban maradtak, így Hardenéket nem lehetett nagyon korán leültetni, de mindez persze sovány vigasz. Azt mindenképp jegyezzük fel, hogy a mai NBA-ben teljesen szokatlan fegyvert vetettek be hátul: zónavédekezéssel próbálkoztak, ami egyébként működött – érdemes figyelni, hogy ezt más gárdák is megpróbálják-e alkalmazni a Rockets ellen.

Fura meccs, de a vége sima. A zónavédekezés megkavarta a Houston támadójátékát, voltak érdekes játékhelyzetek, de azért így is gond nélkül hozták a kötelezőt. Hardent egyébként megzavarta a zóna, az első negyedben 20 pontig jutott, utána viszont jóval kevesebb dobóhelyzete akadt – szerencsére ott volt a csapatban Chris Paul, aki 14 gólpasszt osztott ki (eladott labda nélkül!), megcsinálta a játékokat, Capela kellő súlyt adott a palánkok alatt, Anderson és Ariza pedig hat triplát szórt be. A hazaiak végül 20 triplát dobtak, az egész mérkőzést tekintve ezzel a Brooklyn sem tudott mit kezdeni.

A Rockets legjobb dobói: Harden 37/24, Capela 20, Anderson 13/9
A Nets legjobb dobói: Whitehead 24/3, Dinwiddie 14/6, LeVert 13

San Antonio Spurs–Dallas Mavericks 115–108

Tony Parker emlékezetes visszatérése. A Spurs veterán irányítója megkezdhette a szezont, de egyelőre még csak 14 percet töltött a parketten. Nagyjából annyit, mint Gregg Popovich a kispadon, a mestert a második negyedben reklamálásért kiállították, onnantól Ettore Messina forgatta a csapatot. Kellett is, hogy valami felrázza a Spurst, mert az első félidőben elég gyengén játszottak, mindössze 46 pontot szereztek. Fordulás után aztán begyújtotta a rakétákat Aldridge és Pau Gasol, a két magasemberre egyszerűen nem volt opciója a Dallasnak védekezésben, innentől kezdve a hazaiak voltak nyeregben, a kisemberek is egyre sűrűbben találtak be, ezeket a meccseket pedig behúzza a San Antonio – pláne úgy, hogy a második félidőben a védekezésüket is nagyon összekapták.

Erre lehet építeni. Az első félidőben alaposan összekuszálta a szálakat a Dallas, szépen elvették a hazaiak játékait, megvolt a ritmusuk támadásban, összességében szaporodnak az elmúlt időszakban látott biztató jelek. Ez a Spurs otthonában nem volt elég a győzelemre, de a sikereknél most fontosabb, hogy a Matthews, Smith Jr. páros jól nézett ki egymás mellett, Nowitzki kifejezetten hasznos volt, a padról pedig hárman értek el legalább 10 pontot. Még azt kellene elérni, hogy Harrison Barnes is hozzátegye a magáét, ha a mai 3/14-es mezőnymutatóját csak 50 százalék körülire hozza, ez egy egylabdás meccs lehetett volna.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 33, Gasol 25/9, Green, Mills 12/6-12/6, Anderson 12
A Mavericks legjobb dobói: Matthews 19/15, Smith Jr. 19/3, Barea 16/6

Golden State Warriors–Sacramento Kings 106–110

Mindent a GSW sem bír el. Kevin Durant mellett Stephen Curry sem volt hadra fogható, így Casspival és McCaw-val a kezdőötösben állt fel a címvédő. Ők egyébként egészen jól játszottak, McCaw például 7 gólpasszt szortírozott, de azt már nem fért bele, hogy Thompson 7/20-szal, Green 4/15-tel dobjon mezőnyből. Hiába jöttek a padról a veteránok pontjai (Iguodala, Livingston, West és Young 37 pontot tett a közösbe), végig szorosan alakult a találkozó, a végjátékban pedig nem akadt senki, aki a hátára vette volna a Warriorst – Thompson próbálkozott ugyan becsülettel, de vezetésével az utolsó három percben mind a hét kinti dobását kihagyta a Golden State.

Bogdanovic dobása döntött. A vendégeknél Willie Cauley-Stein parádézott (19 pont, 8/9 mezőnyből, 8 pattanó, 6 gólpassz, 2 blokk) de a kezdőből és a cserepadról is három-három játékos ért el kétszámjegyű pontot, kiegyensúlyozott volt a gárda. Bár csak kilenc triplát dobtak, de összességében 53 százalékkal tüzeltek mezőnyből, több büntetőt harcoltak ki, így jó helyzetbe hozták magukat a végjátékra, ahol előlépett a szerb hátvéd, és táblás dobásával bevitte a célba a Sacramentót.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 21/15, McCaw 15/6, Green 14/12
A Kings legjobb dobói: Cauley-Stein 19, Hill 16/12, Temple, Mason III 14/6-14/6

Los Angeles Clippers–Los Angeles Lakers 120–115

Győzelem vezéráldozattal? Lou Williams 42 ponttal terhelte meg egykori csapata gyűrűjét, de ez is csak arra volt elég, hogy végig meccsben maradjon a Clippers, mivel mellette mindössze Blake Griffinben (26 pont, 11 pattanó, 6 gólpassz) és Austin Riversben (19 pont, 8 pattanó, 6 gólpassz) volt pont, DeAndre Jordan például 9 pontja mellett 5 labdát adott el. A végjátékban aztán felülkerekedett kicsit rutintalan ellenfelén a LAC, ugyanakkor ezt már Blake Griffin nélkül tették, akinek egy földharcban saját csapattársa, Rivers esett rá szerencsétlenül a bal lábára – az erőcsatár saját lábán hagyta el a pályát, de azonnal be is ment az öltözőbe...

Nance Jr. sem segített a védekezésen. 11 meccs után tért vissza a Lakers atletikus erőcsatára, és bár 4 labdát szerzett, a csapattársai helyett nem tudott védekezni, a kezdőötös ma nem volt erre alkalmas. Támadásra sem igazán, Caldwell-Pope 29 egysége és Ingram 17 pontja dicséretes, de Lonzo Ball megint csak 26 percig volt pályán tartható, hiába osztott ki 7 gólpasszt, 1/7-es dobásmutatóval zárt, ráadásul a center Brook Lopez is borzasztóan játszott. Szerencsére a kispad összekapta magát, a Nance miatt innen beszálló Kuzma 15 pontot szórt, Clarkson sokoldalú volt (17 pont, 8 pattanó, 5 gólpassz), Randle is eljutott 11 egységig, így sokáig vezettek is. A végén viszont kellett volna valaki, aki összerántja a társaságot – ilyen nem akadt, így a Clippers visszaelőzte őket a tabellán.

A Clippers legjobb dobói: Williams 42/12, Griffin 26/9, Rivers 19/3
A Lakers legjobb dobói: Caldwell-Pope 29/15, Clarkson 17/3, Ingram 17

NBA, ALAPSZAKASZ
Golden State Warriors–Sacramento Kings 106–110
(27–27, 28–26, 27–30, 24–27)
Philadelphia 76ers–Cleveland Cavaliers 91–113 (22–29, 23–24, 28–33, 18–27)
Indiana Pacers–Orlando Magic 121–109 (33–25, 24–25, 28–34, 36–25)
New York Knicks–Portland Trail Blazers 91–103 (23–30, 14–23, 27–37, 27–13)
Boston Celtics–Detroit Pistons 108–118 (23–31, 34–29, 29–26, 22–32)
Houston Rockets–Brooklyn Nets 117–103 (43–26, 23–29, 30–25, 21–23)
San Antonio Spurs–Dallas Mavericks 115–108 (21–23, 25–30, 31–22, 38–33)
Los Angeles Clippers–Los Angeles Lakers 120–115 (34–32, 26–30, 27–27, 33–26)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik