A Thunder is fejet hajtott a Houston előtt, bomba formában a nyugati elit

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.03.07. 09:25
null
Sorozatban tizenhatodik győzelmét aratta a ligaelső (Fotó: Twitter)
Zsinórban tizenhatodik győzelmét is behúzta az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában a listavezető Houston, miután az OKC otthonában is felül tudott kerekedni – közben viszont az üldözők is parádéznak, a Warriors hatodszor, a Portland nyolcadszor, a New Orleans pedig kilencedszer nyert egymás után. Hasonlóan remek formát mutat Keleten a Toronto, idegenben győzött a Philly, hosszabbításban verte meg a Miamit a Washington, míg a Denver meglepő vereségbe szaladt bele Dallasban.

 

Charlotte Hornets–Philadelphia 76ers 114–128

Kiváló dobóforma, magabiztos győzelem. Nagyon érezték a ritmust ezen az estén a vendégek, gyönyörűen és gyorsan járatták a labdát, ráadásul az így kialakított jó kinti dobóhelyzeteket értékesíteni is tudták - ennek 35 gólpassz és 16/33-as triplamutató lett a vége. Összességében 57.5 százalékkal tüzeltek mezőnyből, csak az utolsó negyedben maradtak harminc pont alatt és heten is elérték a tízpontos határt, a különbség pedig végig stabil volt, Brett Brown pihenőt is adhatott legjobbjainak – csak Ben Simmons (16 pont, 8/9 mezőnyből, 8 lepattanó, 13 gólpassz, 1 eladott labda) játszott harminc percnél többet, mindenki más kevesebbet. A játék alapja egyébként leginkább az volt, hogy Joel Embiid jól passzolta ki a labdákat pozícióból, mert sokszor próbálták beduplázni, Brown szerint pedig erre szükségük lesz majd a playoffban is – megerősítették a keleti hatodik helyüket, most Miamiba utaznak.

Walker rossz napja. Kemba Walker szinte az egész szezon során igyekszik a hátán cipelni a Charlotte-ot, egyértelműen ő a gárda legjobbja és rengeteg nagy teljesítményt láttunk már tőle, de ezúttal idei leggyengébb mérkőzését produkálta: 1/9-et dobott mezőnyből és negatív szezoncsúcsot jelentő öt pontot tett hozzá. Steve Clifford a meccs után azt mondta, hogy ő sem gép, neki is lehet rossz napja, de így természetesen nem lehetett esélyük, hiába játszott remekül (30 pont, 12/17 mezőnyből, 3 blokk) Dwight Howard, mellette a többi kezdőjátékos összesen 9/26-ot dobott mezőnyből. Nyilván az sem segített, hogy a második negyedben két technikaival kiállították Michael Kidd-Gilchristet, de így már sorozatban negyedszer kaptak ki, gyakorlatilag elment a rájátszásuk.

A Hornets legjobb dobói: Howard 30/3, Batum 12/6, Graham 12/3
A 76ers legjobb dobói: Covington 22/15, Saric 19/12, Embiid 18

Toronto Raptors–Atlanta Hawks 106–90

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

A végén keményített be a Raptors. Három negyeden keresztül nem sok jelét láttuk annak, hogy ez egy „országos egyes” mérkőzés, sőt, a záró etapot még a Hawks kezdte egypontos előnnyel, de mielőtt elhihettük volna, hogy készül a bombameglepetés, megrázta magát a Toronto: az utolsó játékrészt 30–13-ra húzták be a hazaiak, így végül hozták a kötelezőt. Elsősorban a védekezést tekerték feljebb a kanadaiak és nyolc eladott labdába kergették bele ellenfelüket ebben a negyedben, elöl pedig sokkal koncentráltabban fejezték be a támadásaikat, így hamar állva hagyták az Atlantát – Dwane Casey szerint az akarat legyőzi a tehetséget, de nekik három negyedbe telt rájönni erre. Mindenesetre kipipálhatják ezt a meccset is, az utóbbi 13-ból ez már a 12. sikerük volt. most pedig elutaznak Detroitba.

Amíg lehetett, tartották a lépést a vendégek. Mike Budenholzer szerint az első három negyed során az egyik legjobb idei teljesítményüket produkálták, aztán a negyedikben mintha falba ütköztek volna – rengeteget hibáztak, csak 33 százalékkal dobtak és hirtelen már hátul sem működött semmi, pillanatok alatt elúszott az addig számukra jól alakuló meccs. Ezzel ismét Schröderék az utolsók Keleten, de ligaszinten erre még gyúrniuk kell egy kicsit...

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 25/3, Valanciunas 15, Miles 14/12
A Hawks legjobb dobói: Collins 14, Bazemore 14/6, Dedmon 12

Washington Wizards–Miami Heat 117–113 – hosszabbítás után

Még egy dobás kellett volna Wade-től. A back-to-back ellenére jól bírta az iramot a Miami és bár az első félidő még inkább a Washingtoné volt (a nagyszünetben kilenc pont volt közte), a fordulás után javulni tudtak a vendégek és kiélezett végjátékot vívtak. A clutch helyzeteket aztán „természetesen” Dwyane Wade-re bízták, aki a rendes játékidő végén előbb kiszolgálta Josh Richardsont, majd 22.8 másodperccel az órán egy 2+1-es játékkal egyenlített és mivel Beal válasza kimaradt, jöhetett a hosszabbítás. Wade itt is kis híján megmentette a Heatet, 13 másodperccel a vége előtt tripladobás közben harcolt ki faultot és mindhárom büntetőjét bedobta, így felhozta a floridaiakat egy pontra, de az utolsó dobása négy másodperccel a vége előtt kimaradt, így a Washington végül nagy csatában nyerni tudott.

Beal újra megtalálta a formáját. Az előző három meccsét elvesztette a Washington és ebben nagy szerepe volt Bradley Beal dobóformájának, hiszen a hátvéd alig 31 százalékkal célzott ezeken a találkozókon – most megfordult a szél, ő remekelt és végül a csapata is megtörte a rossz szériáját. Beal végül kereken 30 ponttal, 12/16-os mezőny- és 6/7-es triplamutatóval, 7 gólpasszal zárta az összecsapást és győzelemre vezette övéit, Wade pedig azt mondta róla a meccs után, hogy szerinte jót tesz neki John Wall hiánya, másképp látja most a játékot, mint eddig. Beal mellett Tomas Satoransky (19 pont, 7 gólpassz) és Markieff Morris (16 pont, 13 lepattanó) is dicsérhető, a fővárosiak pedig idei legjobb kinti dobóteljesítményükkel (14/24 tripla) jelentkeztek, így tudtak nyerni – szombat hajnalban viszont komoly feladat vár rájuk New Orleansban.

A Wizards legjobb dobói: Beal 30/18, Satoransky 19/3, Morris 16/6
A Heat legjobb dobói: Wade 22, T. Johnson 21/6, Dragic 16/3, Richardson 16/9

Oklahoma City Thunder–Houston Rockets 112–122

Nem hibázik a Houston. Sorozatban tizenhatodik győzelmét aratta a ligaelső és annak ellenére tartott ki a csapat lendülete, hogy James Harden ezúttal elég felemás teljesítményt nyújtott, a dupla duplája mellett tíz eladott labdával zárt – mégis 120 pont fölé jutott a társaság és összességében magabiztos sikert könyvelhetett el. A félidőben meglévő kilencpontos különbség ugyan háromra csökkent a harmadik negyed elején, de hamar válaszoltak a texasiak és a játékrész végén már tíz egység feletti előnyben voltak, abszolút az történt a pályán, amit ők akartak, a negyedik negyedben pedig 19 pont is volt a távolság, innen tette vállalhatóvá a vereségét az OKC. Harden (23 pont, 8/13 mezőnyből, 11 gólpassz, 4 szerzett, 10 eladott labda) mellett főleg Chris Paul (25 pont, 5/6 tripla) villogott, a 21 eladott labdát parádés kinti dobóformával (17/33 tripla) ellensúlyozták és 34 büntetőt harcoltak ki, miközben a Thunder csak 11-et - továbbra is megállíthatatlanok és már 33–1-re állnak akkor, amikor Harden, Paul és Capela is ott van a pályán.

Ez most még sok volt a Thundernek. Egyszerűen nem tudták tartani a lépést a hazaiak, pedig a visszatérő Carmelo Anthony remekelt és 19 pontot szórt az első félidőben, de ekkor még George-nak nem ment, aztán a fordulás után Anthony tűnt el, Russell Westbrook pedig Hardenhez hasonlóan felemás teljesítményt nyújtott: 32 pontjához kellett 27 mezőnykísérlet, 7 gólpasszára pedig 9 eladott labda jutott. Összességében egyszerűen nem volt meg bennük a kellő tűzerő a Houston legyőzéséhez, ráadásul védekezésben sem tudtak mit kezdeni Paulékkal, ez pedig szemmel láthatóan eléggé frusztrálta is őket – egy Harden-ziccer után például Anthony üvöltött egyet csapattársaival...

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 32, Anthony 23/12, George 17/6
A Rockets legjobb dobói: Paul 25/15, Harden 23/3, Ariza 15/9

Dallas Mavericks–Denver Nuggets 118–107

Ez gáz. Kötelező lett volna nyernie ezt a meccset a Denvernek, de elöl-hátul pocsék teljesítményt nyújtott a társaság és végül teljesen megérdemelten kapott ki – ez ugyan a Clippers veresége miatt egyelőre nem jelentett pozícióvesztést, de a végelszámolásnál pont az ilyen meccsek dönthetik el, hogy valaki ott lesz-e a rájátszásban. Hogy mennyire gyenge volt a gárda, az Nikola Jokics számain is látszik, a center összesen négy pontot szerzett és magasemberként egyetlen faultot sem ütött be, csapatszinten gyengén dobtak és nem tudták levédeni a Mavs két jó formában lévő pontszerzőjét – főleg a harmadik negyedben csúsztak szét, azt 15 ponttal bukták el. A kellemetlen pofon után a Clevelandet fogadják, az nehezebb feladatnak tűnik előzetesen, de ezek után mindenképpen meg kellene oldaniuk.

Triplaesővel nyert a Mavs. Yogi Ferrell és Dirk Nowitzki intézte a Dallas sikerét ezen az estén, a hátvéd 6/7, a magasember 5/7 triplát bombázott be, ez a tűzerő pedig a különbséget jelentette a két csapat között. Dennis Smith (18 pont, 11 gólpassz, 1 eladott labda) remekül mozgatta a társaságot, Nerlens Noel 14 lepattanót szedett össze a padról beszállva, de McDermott, Barnes és Powell is tíz pont fölé jutott, jól működött a rendszer – végül 55.6 százalékos triplamutatóval, parádés harmadik negyeddel arattak bravúrgyőzelmet, ezzel megvan a huszadik sikerük a szezonban.

A Mavericks legjobb dobói: Ferrell 24/18, Smith 18/6, Nowitzki 17/15
A Nuggets legjobb dobói: Chandler 21/9, Barton 16/9, Millsap 12

Portland Trail Blazers–New York Knicks 111–87

Lillard elképesztő. Előző este 39 pontot dobott, a negyedik negyedben szinte egymaga vezette győzelemre a Portlandet, most pedig pontosan ugyaninnen folytatta: már az első játékrészben beszórt 16 egységet, végül pedig 37-tel zárt, közte 8/11 (!) hármassal. Az ő szenzációs teljesítménye alapozta meg a Blazers újabb könnyed sikerét, rá építve végig magabiztos előnyben volt a társaság, a második félidőben pedig különösebb gond nélkül el is döntötte a derbit – végül kereken húsz triplát rámoltak be a hazaiak 60 százalékos hatékonysággal, finoman szólva nem érződött rajtuk a back-to-back. Ezzel pedig zsinórban már a nyolcadik győzelmüket húzták be és továbbra is félelmetes formában vannak, tovább erősítették a nyugati harmadik helyüket és magabiztosan várhatják a Golden State elleni rangadót is.

Legyen már vége. Nagyjából így érezhetik magukat a Knicks játékosai a szezonnal kapcsolatban, hiszen az utóbbi 14 meccsükből egyetlen egyet tudtak megnyerni, a playoffra nincs esélyük, a tankolást pedig mások is legalább ilyen „profin" művelik, igazából számukra nincs sok értelme már a maradék 17 találkozónak. Ezúttal sem volt esélyük, hiába voltak ők a pihentebbek, voltak már húsz pont feletti hátrányban is, így utazhatnak tovább Milwaukee-ba.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 37/24, McCollum 19/15, Napier 12/6
A Knicks legjobb dobói: Hardaway 19/9, Kanter 18, Beasley 16

Golden State Warriors–Brooklyn Nets 114–101

Curry bokája rendben van. Legutóbb nem játszhatta végig a meccset a kétszeres MVP, de most bizonyította, hogy nincs gond, 34 pontot, közte hat triplát süllyesztett el és győzelemre vezette a címvédőt. Ezért kellett kapaszkodniuk a hazaiaknak, mert bár ugyan összességében domináns teljesítményt nyújtottak, a második negyedben nagyon csúnyán összeomlottak és azt a játékrészt 34–13-ra elveszítették, innen kellett felállniuk és fordítaniuk a harmadik-negyedik negyedben. Ez azért sikerült, produkáltak egy 25–0-s, bődületes „tombolást" (Curry 11-et vállalt belőle), a záró etapot már ők kezdhették előnyből és végül nem aludtak bele a meccsbe többször, így hozták a kötelezőt, zsinórban hatodszor nyertek és továbbra is csak fél mérkőzéssel vannak lemaradva a Houston mögött – most viszont kemény back-to-backet vívnak, előbb a Spursszel, majd a Blazersszel csapnak össze, sőt, utána ellátogatnak Minnesotába is.

Érdekes dolgok történtek a Brooklynnal. A pocsék kezdés után varázslatos második negyedet produkált a gárda, majd a harmadik játékrészben jött a 0–25 és a totális szétesés, hogy aztán újra összeszedjék magukat és végül teljesen vállalható vereséget szenvedjenek. Tették mindezt úgy, hogy mindössze 9/34 triplát tudtak a helyére küldeni, és hogy 28 pontot kaptak az eladott labdáik után – további érdekesség, hogy bár felépült, nem került pályára Jahlil Okafor, az ő szénája nem áll jól Brooklynban sem.

A Warriors legjobb dobói: Curry 34/18, Durant 19/6, Thompson 18/6
A Nets legjobb dobói: Russell 22/9, Carroll 19/6, Dinwiddie 13/6

Los Angeles Clippers–New Orleans Pelicans 116–121

Szorossá tette a végét a Clippers. Az első félidőben eléggé alul volt a hazai csapat, a nagyszünetben már tizenöt pont volt a társaság hátránya és ezen a harmadik negyedben sem tudott változtatni, maradt az említett különbség. Az utolsó játékrészben azonban sikerült átvenniük az irányítást és már a játékrész közepén, 104–104-nél kiegyenlítettek, sőt, szűk három perccel a vége előtt a vezetést is átvették, óriási fordulat állt be a mérkőzésen – kiválóan dobtak, a Pelicans lendülete pedig alább hagyott. A hajrát azonban nem tudta megoldani Doc Rivers alakulata, az utolsó két percet 12–3-ra nyerte a New Orleans, Lou Williams eladott két labdát, kihagyott két büntetőt és a LAC nem tudott úrrá lenni a problémákon, így hiába jött vissza húsz pontos hátrányból és vette át a vezetést, mégis elvesztette a hazai kulcsmeccset.

Davis és a Pelicans megállíthatatlan. Ki hitte volna DeMarcus Cousins sérülése után, hogy ez a New Orleans zsinórban kilenc mérkőzést megnyer és az elsőkörös pályaelőnyért lesz harcban márciusban? Sokan nem fogadtak volna erre, de az utóbbi időben elképesztő formában van a társaság és ez ezen az összecsapáson is megmutatkozott: az első félidőben abszolút dominált a gárda és bár a végére kissé elfáradt, az utolsó két percben Anthony Davis egymaga nyolc pontot szórt és igazi vezérként szállította a győzelmet csapatának. Davist egyébként is ki kell emelnünk, mert egyrészt szenzációs meccset játszott (41 pont, 17/31 mezőnyből, 4/7 tripla, 13 lepattanó, 3-3 labdaszerzés és blokk), másrészt pedig megsérült az első félidőben - összeütközött DeAndre Jordannel, le is kellett mennie, megröntgenezték a bordáit. Ez azonban negatív lett, némi kezelés után visszatért és dobott 19 pontot a harmadik negyedben, közte egy dudaszós triplával...

A Clippers legjobb dobói: Harris 27/9, Williams 27/6, Harrell 26
A Pelicans legjobb dobói: Davis 41/12, Holiday 19/6, Rondo 13/9, Mirotic 13/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Washington Wizards–Miami Heat 117–113 (31–26, 28–24, 27–30, 19–25, 12–8) – h. u.
Toronto Raptors–Atlanta Hawks 106–90 (27–28, 23–23, 26–26, 30–13)
Charlotte Hornets–Philadelphia 76ers 114–128 (29–32, 30–39, 32–30, 23–27)
Oklahoma City Thunder–Houston Rockets 112–122 (24–26, 21–28, 29–33, 38–35)
Dallas Mavericks–Denver Nuggets 118–107 (29–25, 29–37, 38–23, 22–22)
Portland Trail Blazers–New York Knicks 111–87 (35–28, 22–24, 30–19, 24–16)
Los Angeles Clippers–New Orleans Pelicans 116–121 (27–35, 25–32, 30–30, 34–24)
Golden State Warriors–Brooklyn Nets 114–101 (35–19, 13–34, 38–27, 28–21)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik