A Thunder csak megnehezíteni tudta a GSW dolgát

Vágólapra másolva!
2016.02.07. 10:20
null
Curry és a GSW megszenvedett az Oklahomával (Fotó: Reuters)
A címvédő Warriors és az egyik trónkövetelő, az Oklahoma csatájából a bajnok került ki győztesen az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján, de a Thunder jó tapasztalatokat szerzett és sikerült elrontaniuk Curryék játékát. A Dallas és a Portland Memphisben, illetve Houstonban tudott nyerni, a Cavaliers nagyon simán verte a Pelicanst, a keleti playoff-ért folyó csatában pedig a Hornets és a Pacers javított a pozícióin. A Wolves nehezen, de legyűrte az alapemberét nélkülöző Chicagót, a Philly kozmetikázott a mérlegén, a Jazz sikersorozata tovább él, ahogyan a Spurs hazai veretlensége is – de Kobe Bryanték majdnem megviccelték Leonardékat.

Golden State Warriors–Oklahoma City Thunder 116–108

Clutch játékok kellettek a GSW-től. Az első félidőben úgy tűnt, hogy a Spurshöz és a Cavshez hasonlóan a Thunderen is átgázol a címvédő, hiszen a nagyszünetig 73 pontot dobtak Curry-ék, ráadásul már húsz pont is volt a különbség a felek között. A fordulás után azonban fokozatosan átvette az irányítást az OKC, a 40 pontos, 14 lepattanós Kevin Durant vezérletével felzárkóztak, sőt, 104-104-nél utol is érték ellenfelüket. Ekkor viszont előlépett Steph Curry, dobott egy duplát, adott egy gólpasszt Thompsonnak, dobott még egy ziccert, majd elsüllyesztett egy újabb fontos tempót – a „biztonság kedvéért" még kiszolgálta Iguodalát is, így nem tört meg a Warriors hazai veretlenségi szériája.

Szilárd elképzelésekkel jött a Thunder. A vendégek ugyan a jó rajt után nem tudták tartani a lépést a GSW-vel az első félidőben, a másodikban viszont összeállt Westbrookék védekezése és látszott, hogy hogyan szeretnék megnyerni a meccset. Teljesen elvették a Warriors tripláit (7/26, Curry 1/9, Thompson 1/6), támadásban pedig Durant és Westbrook 24/24 (!) büntetőt értékesített – a cserepadról azonban csak Kanter volt használható, a hazaiaknál viszont minden pályára lépő meg tudta tolni a csapat szekerét. A hajrában így is nyerhetett volna a Thunder, de Curry-re végül nem volt válaszuk – izgalmas és színvonalas meccset vívtak a felek, Duranték megmutatták, hogy mit tudnak, a Warriors viszont extra Curry-triplák nélkül is hozta a derbit.

A Warriors legjobb dobói: Curry 26/3, Barnes 19/9, Thompson 18/3
A Thunder legjobb dobói: Durant 40/9, Westbrook 27/6, Kanter 14

Houston Rockets–Portland Trail Blazers 79–96

Amikor semmi sem sikerül. A Houstonnak minden győzelemre szüksége lenne, mert óriási harc megy a playoff-helyekért – a mai vereség pedig duplán számított, hiszen riválistól kaptak ki. James Harden próbálta játszani a szokásos játékát (7/18 mezőnyből, 15/18 büntető), azonban 10 labdát is elszórt – a vereség oka mégis csapattársainak dekoncentráltsága volt: legfőbb fegyverük, a tripladobás ugyanis besült. Az alig 19%-os hatékonyság a legrosszabb volt a szezonban, ehhez társult, hogy a sehol nem jegyzett magasemberekkel felálló Portland simán nyerte a lepattanózást, így második esélyekből sem tudtak pontokat szerezni. Hab a tortán, hogy James Harden ujjsérülést szenvedett, szerencsére vissza tudott térni.

Damian Lillardnak jól áll az underdog szerep. A Portland irányítója eddigi pályafutása során megtanulta, hogy rendszeresen alábecsülik szavazásoknál, díjaknál, ám ez láthatóan csak erősíti. Csapata pedig átvette ezt a mentalitást, ennek köszönhető a mai győzelem: nem dobtak jól, rengeteg labdát eladtak, viszont tudtak újítani, és a védőoldalon extrát játszottak, illetve 20 második esélyt teremtettek maguknak. Lillard 21 pontja mellett kiosztott 10 gólpasszt, a kezdőötös minden tagja elérte a 10 pontot, a padról pedig Henderson 16 ponttal, a Leonard-Davis páros pedig 16 pattanóval tolta meg a szekeret. A Blazers továbbra is közel van a nyugati 6-8. helyekhez.

A Rockets legjobb dobói: Harden 33/12, Howard 17, Brewer 8/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 21/9, McCollum 16/6, Henderson 16/3

Charlotte Hornets–Washington Wizards 108–104

A Wizards elrontotta a végét. Vendéggyőzelem esetén a Washington gyakorlatilag utolérte volna a Hornetset a tabellán, és erre sokáig jó esélyük is volt. Otto Porter 17 pontot termelt a 2. negyedben, erre támaszkodva 10 pontos előnnyel mehettek a nagyszünetre. Fordulás után viszont hamar ledolgozta hátrányát a hazai gárda, a Wall, Beal páros viszont meccsben tartotta a fővárosiakat - ám végjátékban több elemi hibát vétettek védekezésben, ami ma nem fért bele. Wall 104–106-nál szándékosan elrontotta a büntetőjét, hátha visszateszik a lepattanót az egyenlítésért, azonban a labdája nem érte a gyűrűt, így a szabályok értelmében a Hornets jöhetett bedobással...

Nagyot küzdött a Charlotte. Nicolas Batum (26 pont, 11 pattanó, 9 gólpassz) és Kemba Walker (23 pont, 5-5 pattanó és gólpassz) parádéján már nem lepődünk meg, de a többiek is jól dolgoztak: közel 47 százalékkal céloztak mezőnyből, 80-nal a vonalról, és 12 triplát szórtak be. Marvin Williams is dupla-duplázott (13 pont, 10 pattanó), a padról Spencer Hawes adott lendületet, Jeremy Lin pedig az utolsó percekben vágott be egy borzasztó fontos triplát. Ez a csomag ma fontos sikert ért, ráadásul a sok sebből vérző Bulls látogat hozzájuk legközelebb, ha akkor is nyernek, 50%-on fognak állni.

A Hornets legjobb dobói: Batum 26/9, Walker 23/12, Hawes 14/3
A Wizards legjobb dobói: Wall 23/6, Beal 22/9, Porter 20/6

Indiana Pacers–Detroit Pistons 112–104

Paul George elintézte. Úgy tűnik, hogy a Pacers franchise playere végleg maga mögött hagyta a rossz időszakot, és ezt csapata játékán is érezni lehetett: 50 százalék felett céloztak mezőnyből és a triplavonalon túlról is, valamint jól és sokat büntetőztek (24/29). Az újonc magasember, Miles Turner ismét kiválóan dobott, George Hill és Ellis jól adta a ritmust, a padról pedig Jordan Hill, Miles és Young is jól szállt be. A hazaiak már a nagyszünetben 14 ponttal vezettek, a Pistons egyetlen pillanatig sem volt előnyben, így szépen ünnepelték meg Frank Vogel vezetőedző 400. mérkőzését. A játéknap előző két összecsapásához hasonlóan egyébként ez is közvetlen riválisok között zajlott, győzelmével az Indiana előzött és fellépett a keleti 7. helyre.

Nem állt össze a Pistons játéka. Andre Drummond (10 pont, 13 pattanó, 2 blokk) már kezd kijönni a gödörből, de továbbra sem az a monster, aki kellene ahhoz, hogy a Detroit játéka megbízhatóan működjön. Hiába célzott pontosan Reggie Jackson (10/15 mezőnyből), irányítani elfelejtett: csapatszinten jött össze 14 gólpassz, és ebben most Jennings sem tudott segíteni. A sérült Caldwell-Pope helyén kezdő újonc Stanley Johnson dupla-duplázott (14 pont, 10 pattanó), de a végére ő is kipontozódott, így hiába hintett be a padról beszállva a veterán Tolliver 5 hármast, a fiatal Hillard pedig kettőt, komoly esélyük nem volt a sikerre.

A Pacers legjobb dobói: George 30/6, G. Hill 17/3, Turner 16
A Pistons legjobb dobói: Jackson 26/9, Tolliver 17/15, Morris 16/3

Cleveland Cavaliers–New Orleans Pelicans 99–84

Egy gyengébb negyed is belefért. A Cavaliers gyorsan magához ragadta a kormányrudat, és a mezőnyemberek dobásaira alapozva tulajdonképpen simán győzött. James és Irving is 50 százalék felett célzott, a kiscsatár 8 gólpasszt is kiosztott, JR Smith 16 kísérletből ugyan, de beszórt 6 triplát, a magasemberek pedig nagyon jól védekeztek. Tristan Thompson 15, Anderson Varejao 10 pattanót kapott le, a brazil klublegenda még egy lerohanás végén is kiosztott egy bődületes blokkot. A 3. negyedben volt egy kis probléma, a James-Irving-Smith trió azonban gyorsan elállította a vérzést.

Két emberrel nehéz meccset nyerni. Ezt az alapigazságot egész évben tapasztalják New Orleansban, sajnos kényszerűségből, mert teljes kerettel még nem nagyon láttuk őket – most az egész szezont kiülő Pondexter mellett Evans és Gordon sem játszott, így Jrue Holiday gyenge napja nem fért bele. Anthony Davis jól játszott (24 pont, 11 pattanó), de védőoldalon tőle távol, a periméteren zajlottak az események, a Cavs nagyemberei szinte gyűrűre sem néztek, így nem tudott hatékony lenni. Norris Cole a régi Heat-es évek emlékére 26 ponttal kínálta meg Jamest, azonban Holiday ma nagyon pontatlan volt (5/18), rajtuk kívül meg nagyon nincs más jelenleg, aki képes lenne meccset nyerni – ez ma is bebizonyosodott.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 29/9, James 27/6, Smith 20/18
A Pelicans legjobb dobói: Cole 26/6, Davis 24, Holiday 12/3

Philadelphia 76ers–Brooklyn Nets 103–98

Sok volt a back-to-back. A Nets egy Kings felett aratott győzelem után igyekezett a 76erst is megverni, de nem bírták el, hogy Lopez gyengébben (17 pont, 5 pattanó, 1 blokk), Joe Johnson pedig sokkal gyengébben (9 pont) teljesítsen az előző meccshez képest. Helyettük Thad Young (10/15 mezőnyből, 10 pattanó) és a rontott dobás nélkül operáló Markel Brown próbált az első negyedben (!) 11 eladott labdát vétő sereg élére állni, ez azonban csak arra volt elég, a negyedik negyed elején egy kicsit meg tudjanak lépni – a győzelemre nem volt komolyabb esélyük.

Smith nélkül is van élet. A Sixers akkor indult meg valamerre, amikor az irányító Ish Smith-t megszerezték a Pelicanstől, ma viszont kénytelen volt kiülni a meccset bokasérülés miatt – de a szezon előző részében már szép dolgokat mutató újonc, TJ McConnell jól pótolta (17 pont, 7/10 mezőnyből, 6 gólpassz). A meccset mégsem itt, hanem a palánk alatt hozta a Philly, Lopeznek alaposan meggyűlt a baja Nerlens Noellel (8/11 mezőnyből) és az extra meccset hozó Jahlil Okaforral (22 pont, 17 pattanó, 3 blokk). Kellett persze a kispadról érkező segítség is, Thompson vezetésével 6 triplát vágtak a cserék – különösen a negyedik negyedben volt szükség a kinti dobásokra, 81-88 után ezekkel fordítottak a hazaiak.

A 76ers legjobb dobói: Okafor 22, Noel 18, McConnell 17/6
A Nets legjobb dobói: Young 22, Lopez 17, M. Brown 15/9

Memphis Grizzlies–Dallas Mavericks 110–114 – h.u.

Ennyit tesz a rutin. Azok után, hogy a Spurs gyakorlatilag agyonverte őket, a Dallas sokat látott játékosai gyorsan összekapták a csapatot, és nagyon fontos győzelmet arattak Memphisben. Deron Williams 22 ponttal és 11 gólpasszal tett arról, hogy végig partiban legyenek, cseréje, Felton 16 ponttal segített, és bár Nowitzkinak nem ez volt élete meccse (6/17 mezőnyből), a hosszabbításban az ő tempója döntött. A meccs hőse azonban Parsons volt, a fiatal erőcsatár a rendes játékidő utolsó 16 percében kosár nélkül maradt, a hosszabbításban viszont két bődületes triplával demoralizálta a Grizzliest.

Túl sokat hibázott a Grizzlies. Matt Barnes 5 triplája nagyon kellett, hogy a Gasol-Randolph párosnak legyen helye a támadóoldalon, a nagyemberek szét is kapták a Dallas palánkjának környékét, ugyanakkor a legendás periméter-védekezés ma nem igazán működött, 15 triplát szórt be a Mavericks. Hiába értek el hatan is legalább 10 pontot, Barnes mellett Chalmers is jól szállt be a padról, nyerték a pattanózást, ezek a pozitívumok sem voltak elegendőek. A végjátékban Mike Conley volt a negatív hős, tőle szokatlan eladott labdával jelentkezett, és bár az ő triplája jelentette a ráadást, a hosszabbítás végén ziccert és büntetőket is rontott, ezeken végleg elúszott a győzelem.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 22, Randolph 20, Barnes 17/15
A Mavericks legjobb dobói: Parsons 26/15, Williams 22/6.Nowitzki 18/3

Minnesota Timberwolves–Chicago Bulls 112–105

Bravúr vagy kötelező? A Bulls helyzetét ismerve lehetett rá számítani, hogy Townséknak lesz esélyük nyerni, ennek ellenére a Chicagót megverni mindig nagy dolog, főleg a szenvedő Minnesota számára. Bő két perccel a vége előtt még öt ponttal vezettek a vendégek, ám ekkor előlépett az addig szenvedő Wiggins és sorozatban három duplát süllyesztett el, amivel megfordította a meccset – összességében egy 12-0-s futással zárt a Minny, így végre egy szoros találkozót is be tudott húzni a gárda. Az említett Wiggins mellett ennek főleg a két magasemberük volt az oka, Towns (26 pont, 17 lepattanó, 3 blokk) és Dieng (24 pont, 13 lepattanó, 7 gólpassz) extra teljesítménye ellensúlyozta a csapatszinten elért 1/12-es triplamutatót.

Hiányzott Butler. A hajrában pontosan a tegnap megsérülő Jimmy Butler hiányzott a Bullsnál: nélküle senki nem tudta megfogni Wigginst, elöl pedig csak az erőlködés ment, így pillanatok alatt elvesztették a meccset – ezzel a vereséggel már csak egy meccs az előnyük a keleti nyolcadik Detroit előtt. Pau Gasol jól játszott (25 pont, 8 pattanó, 2 blokk), Bobby Portis is fel tudott lépni mellé támadásban, de egyrészt védekezésben súlytalan volt a gárda, másrészt a végjátékban nem volt vezér – a mezőnyből 6/20-at dobó Rose nem tudta megnyerni a találkozót.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 26, Dieng 24, Wiggins 21
A Bulls legjobb dobói: Gasol 25/6, Rose 18, Moore 17/9

San Antonio Spurs–Los Angeles Lakers 106–102

A legvégén nyerte meg a Spurs. Bár jól kezdték a találkozót a hazaiak, nem tudtak megnyugtató különbséget kialakítani és a két középső negyedben fordítani tudott a Lakers – csak a hajrában vette vissza a vezetést a San Antonio. 99-99-nél Tony Parker dobott egy duplát, majd Aldridge (26 pont, 9 lepattanó) is betalált, a védekezésük pedig ekkor már nem engedett teret a vendégeknek – a vártnál sokkal nehezebben, mindössze 44%-kal dobva és hátul sok hibát elkövetve, de végül megnyerte a találkozót Gregg Popovich csapata.

Egy negyednyi Kobe. A Lakers sztárja egészen botrányos, 9/28-as mezőnymutatót szenvedett össze, ám a harmadik negyedben egymaga berámolt 16 pontot, amivel megfordította a meccset – erőlködése ellenére nagy szerepet vállalt abban, hogy ilyen tartása legyen a vendégcsapatnak. Mellette főleg Clarksont és Randle-t lehet kiemelni, utóbbi viszont a hajrában kizuhant a pályáról és egy fotóson landolt, ami miatt bokasérülést szenvedett – hogy ez pontosan milyen súlyos, azt egyelőre nem tudni. Összességében már sorozatban harmadszor mutatott jó játékot a Los Angeles, hétfőn este Indianában folytatják Bryanték.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 26, Leonard 20, Parker 14
A Lakers legjobb dobói: Bryant 25/12, Clarkson 21/3, Randle 15

Phoenix Suns–Utah Jazz 89–98

Kitartott a Jazz előnye. Az első félidőben egyszerűen lejátszotta ellenfelét a vendégcsapat, különösen a 19 ponttal megnyert első negyedben – a megszokott kemény védekezés mellett élvezetes, látványos és eredményes támadójátékot mutattak be Haywardék. A masszív előny elkezdett fogyni a fordulás után, de bár másfél perccel a vége előtt hat pontra zárkózott a Suns, Gobert-ék lemenedzselték a hajrát és amikor kellett, fontos kosarakat szereztek – zsinórban hatodik alkalommal nyert a gárda és egy meccsre megközelítette a Houstont.

Elvitte a szív a Phoenixet. A korai nagy hátrány nem törte meg a hazaiakat, Teletovics egymaga 15 pontot szórt a második félidőben, Booker a negyedik negyedben dobott tízet és megteremtették maguknak az esélyt a győzelemre. Ám a nagy rohanásban elfelejtettek védekezni, több komoly hibát is elkövettek hátul, amelyekből könnyű és egyben demoralizáló kosarakat szerzett a Jazz – Goodwinék így nem tudták utolérni ellenfelüket. Az utóbbi 24 meccsükből a 22.-et (!) veszítették el, Jeff Hornacek menesztése óta nem tudtak még nyerni és bár az utóbbi találkozókon a játékukban észrevehető némi javulás, van tartásuk, ez egyelőre kevés a győzelmekhez.

A Suns legjobb dobói: Booker 18/6, Morris 17/6, Teletovics 15/9
A Jazz legjobb dobói: Hood 25/9, Hayward 22/3, Neto 13/3, Gobert 13

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik