A Sixers és a Blazers is kiharcolta a hetedik meccset

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.05.10. 08:51
null
Embiid dupla-duplával vezette csapatát (Fotó: Twitter)
A Philadelphia és a Portland is megmenekült, magabiztos hazai győzelmével kiegyenlített, így Torontóban, illetve Denverben dől el ez a két párharc az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában.

Philadelphia 76ers–Toronto Raptors 112–101

Visszaadta a Philly. Komoly tartásról tett tanúbizonyságot ezen az estén a Sixers, Brett Brown csapata ugyanis a demoralizáló, kiütéses vereség után alig két nappal gyakorlatilag ugyanazt megcsinálta, csak fordítva, most ő lépte át tükörsimán a Torontót. Ennek alapját ezúttal Jimmy Butler jelentette, aki már a mérkőzés elején a kezébe vette a dolgokat, agresszíven játszott, rendre utasította a többieket és közben nagyobbnál nagyobb dobásokkal húzta a csapatot – egyúttal „felpiszkálta” Ben Simmonst is, aki messze eddigi legjobb produkcióját nyújtotta ebben a szériában. Erre a párosra, a stabil védekezésre, a kevesebb eladott labdára és Kawhi Leonard lelassítására alapozva fokozatosan meglépett a társaság, a nyolc ponttal nyert első negyed után a másodikban elérte a különbség a 17 egységet, majd bár innen egy rohammal még visszajött a Raptors hét pontra, a nagyszünetben megint 16 volt közte – hogy aztán a fordulás után el is döntse az érdemi kérdéseket a Philly, a negyedik játékrészben igazából már csak azt nem tudtuk, hogy pontosan mennyi lesz a vége. Az utolsó perceket kicsit elengedte a Sixers, így „csak” 11-gyel nyert, de összességében hatalmas különbség volt most a csapatok között, ami főleg azért meglepő, mert az előző találkozón éppen fordítva zajlott minden – Butler (25 pont, ebből 19 az első félidőben, 6 lepattanó, 8 gólpassz) és Simmons (21 pont, 9/13 mezőnyből, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 0 eladott labda) remeklése mellett egyébként Joel Embiidet is ki kell emelnünk, aki továbbra sem volt 100%-os, de hozott egy masszív dupla-duplát (17 pont, 12 lepattanó, 2 blokk) és óriási stabilitást adott övéinek védekezésben. Innentől pedig bármi elképzelhető, hetedik meccsre utaznak idegenbe, nyertek már ott ebben a párharcban és ha fejben ennyire „tiszták” lesznek, mint most, akkor lehet is keresnivalójuk.

Elvesztette a momentumot a Toronto. Egy kiütéses győzelem után, az eddigi legjobb teljesítményével a zsebében, önbizalomtól duzzadva léphetett pályára a vendégcsapat, de ahelyett, hogy megtörte volna a Sixerst, már az első percekben látszott, hogy vért kell izzadnia, ha szeretne valamit ezen az estén. Nagyon hamar kiderült, hogy Leonard elé ezúttal borzasztó kemény védekezést pakolt a Philly és hogy a túloldalon Butlert, valamint Simmonst nem tudják egyszerre semlegesíteni, ha mindketten ilyen agresszívek és pontosak, az első félidőben pedig egyszerűen nem találtak minderre megoldást – borzasztóan dobtak kintről, nem tudtak indulni és hátul is csak „kergették” ellenfelüket, úgyhogy elég mély gödörbe kerültek. A fordulás után Leonard azért üzemmódot váltott és megpróbálta visszahozni a meccsbe csapatát, de ehhez végül egyedül kevésnek bizonyult (29 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz, 9/20 mezőnyből, 11/12 büntető), rajta kívül megint csak Pascal Siakam (21 pont, 8/16 mezőnyből) és Kyle Lowry (13 pont, 5/11 mezőnyből) érte el a tízpontos határt, a Gasol-Green-Ibaka trió kifejezetten gyengén dobott, a többiekre pedig még ennyire sem lehetett számítani, úgyhogy nem tudták felvenni a kesztyűt nagyon éles ellenfelükkel. Összességében 43%-os mezőnymutatóval, 25%-os triplázással, sansztalanul kaptak ki, ezzel elvesztették azt a mentális előnyt, amit az előző meccsen megszereztek és most nekik kell hazai pályán összeszedniük magukat egy komolyabb pofont követően.

A 76ers legjobb dobói: Butler 25, Simmons 21, Embiid 17/6
A Raptors legjobb dobói: Leonard 29, Siakam 21/6, Lowry 13/9

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–3


Portland Trail Blazers–Denver Nuggets 119–108

Lillard és a kispad is felszívta magát. Eddig nem ez volt élete legjobb párharca Damian Lillardnak, erre a meccsre, a kiesés ellen vívott találkozóra azonban össze tudta magát szedni és eddigi legjobb produkcióját rakta le az asztalra ebben a szériában. A hazaiak irányítója végig sakkban tudta tartani a denveri védekezést, most beestek a triplái is és végül 32 ponttal, valamint 5 gólpasszal zárt, ezzel hozzáadta a Portland játékához azt a pluszt, ami eddig hiányzott – mellette CJ McCollum is visszatért korábbi szintjére (30 pont, 12/24 mezőnyből, 0 eladott labda), a kispad pedig parádézott, Rodney Hood 25 ponttal, míg Zach Collins 14 egységgel és 5 blokkal (!) szólt hozzá. A gyengébb első negyed után így nagyrészt a cseresornak köszönhetően a második játékrészben fordítottak, a harmadikban megléptek 8-9 ponttal, majd a záró etapban meg is törték ellenfelüket és végig tíz egység körüli, vagy inkább feletti előnnyel gazdálkodhattak. Ezúttal a festékben (42–32) és a triplavonalon túlról (45.5%) is ők bizonyultak eredményesebbnek, összességében több lábon álltak és az első negyed után igazából hullámvölgy nélkül, nagyon stabilan hozták le ezt a kritikus mérkőzést – felálltak az előző meccs hatalmas pofonjából, tudtak újítani és elkerülték a kiesést, következőleg Denverben akár a továbbjutást is kiharcolhatják.

Nem tudta lezárni a Nuggets. A továbbjutás reményében, egy lélekölő győzelemmel a háta mögött érkezett meg erre a meccsre a Denver és jól is kezdett a vendégcsapat, az első negyedben Nikola Jokics vezetésével ismét ellenállhatatlanul támadott és meg is lépett tíz ponttal. A folytatásban azonban valahogy eltűnt ez a varázs és fokozatosan átvette az irányítást a Blazers, előbb a denveri cserepad kapott egy nagyon komoly ütést (Malik Beasley 0/8-as mezőnymutatója éles kontraszt például Hooddal szemben), majd a harmadik negyedben Lillard sorozta meg őket 17 ponttal és ezúttal erre nem igazán tudtak válaszolni – most 40% alatt maradtak mezőnyből, hátul pedig a portlandi hátvédek extra napjára nem volt ellencsapásuk. A negyedik negyedben Jokics támadófaultja után kicsit fel is kapták a vizet a vendégek, kialakult egy kisebb balhé, ahol két-két technikait osztottak ki a játékvezetők, de innentől már nem volt igazi esélye a gárdának arra, hogy fordítson – Jokics végül 29 ponttal (10/15 mezőnyből), 12 lepattanóval és 8 gólpasszal pontozódott ki, de mellé ezúttal csak Jamal Murray (24 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz, 0 eladott labda) nőtt fel, a többiek nem tudták hozni a szintet. A lélektani előnyük így odaveszett és ugyanolyan helyzetben találták magukat, mint egy körrel korábban, a Spurs ellen, vagyis hazai hetedik meccsen kell továbbjutniuk – akkor sikerült…

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 32/18, McCollum 30/6, Hood 25/9
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 29/6, Murray 24/9, Millsap 17/3

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik